spaarlamp of gloeilamp?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

ik vraag mij af welke lampen ik moet plaatsen in ruimtes waar de lamp per keer dat je ze inschakelt maar enkele seconden tot max 5 minuten brandt. bv als ik in de berging een fles water ga halen, brandt de lamp daar maar 20 sec. Typisch worden in bergingen en garages TL lampen geplaatst maar een prof heeft me ooit eens verteld dat TL-lampen pas beginnen renderen als ze minstens 30 minuten aan een stuk branden, omdat de starter telkens veel energie verbruikt. dus lijkt mij dat niet de goede oplossing.
Heeft iemand hier gegevens over?

ik zou dus voor de lampen die meestal maar zeer kort branden, de gloeilampen nemen en voor de lampen die uren branden, spaarlampen. Dat komt zeker de levensduur van de duurdere spaarlampen (met ingebouwde starter) ten goede

bedankt,
thomas

Reacties

Thomas,

Wij hebben overal spaarlampen
die zijn heus niet veel duurder dan gloeilampen en binnen de 30 seconden spaarzamer dan hun gloeiende broertjes.

Uiteraard verdien je ze sneller terug op plaatsen waar ze langer branden (Economische wetmatigheid), maar voor minder dan 5 euro per stuk heb je al een degelijke!

groeten,

Björn

P.S. doe zoals wij deden: elke week als je naar de supermarkt gaat koop je één spaarlamp, ga door tot alle lampen vervangen zijn Voel je amper in je budget!

Een LED of een gloeilamp. En als je het puur economisch bekijkt: gloeilamp.

"..... TL lampen geplaatst maar een prof heeft me ooit eens verteld dat TL-lampen pas beginnen renderen als ze minstens 30 minuten aan een stuk branden ....."

Hopelijk heeft die prof ondertussen de pensioengerechtigde leeftijd bereikt ! Dit is wel een heel hardnekkige kwakkel.

Bij het starten van een TL krijg je inderdaad een stroompiekje, maar dat is verwaarloosbaar klein, en verbruikt slechts de energie van enkele seconden branden...

dirk

Mogelijk voldoen ook vermogen LED\\'s, dan heb je direct de volledige lichtsterkte bij het inschakelen en zal je nooit meer een lampje moeten vervangen, ook verbruiken ze maar enkele Watt.

Kijk eens op: (kijk naar de koud witte, deze geven het meeste licht) http://webshop.meetthefuture.be

Groeten,

Tom,
dat mag je dan wel wensen, maar de praktijk is wel anders.
Ik heb al heel wat ledlampen weten sneuvelen, zowel de gewone als de powerled's.
Ledlampen staan nog in hun kinderschoenen, ik betaal hun ontwikkeling toch maar niet mee. (op een enkel experiment na dan...)
Spaarlampen zijn al wel behoorlijk uitontwikkeld, maar blijf best bij de gekende merken als Phillips, Osram of Sylvania. Ook hier is goedkoop later duurkoop...

Leds zijn heel zuinig. Ik heb echter nog geen 1 gezien met een goede kleur temperatuur van 2700 kelvin.

Probleem is dat ze een akelig koud licht geven meestal tegen blauw aan.

Voor zeldzaam of kortstondig gebruik is een gloeilamp geen wereld van verschil kwa energie besparen. Daar zou ik zeker niet van wakker liggen en gewoon een peertje in zetten.

De warm witte hebben een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin, aardig in de buurt en zeker warm te noemen

ledlampen die sneuvelen...ben je wel zeker dat je geen 5mm ledlampen wil zeggen waarin er weerstandjes verwerkt zitten in plaats van echte vermogen led\\'s met bijhorende ingebouwde constantstroombron...

een 5mm led-lampje kost idd maar een 3 euro, een power led-lamp minstens 10

Tom,
ik bedoel beide systemen.
Dat "warm Wit" stelt met wat ik tot nu toe gezien heb ook nog niet veel voor, ik vindt ze eerder wat geelachtig groen. (of groenachtig geel?)
Verder kunnen ze ook ferm overdrijven met de opgave van de stralingshoek, ik heb er hier een die 30° zou moeten zijn, en op 2m afstand geeft die een lichtvlak van amper een ondertasje groot...

wij hebben ook overal spaarlampen, in alle vormen en kleuren!!

boven de eettafel zijn het sier-spaarlapen,
in de zitplaats eentje in originele gloeilampvorm,
in be buro 2: een met echt daglicht en een tussen de 2
in het toilet een "unlimited on/of" omdat dat maar voor korte duur is
boven het aanrecht in de keuken een die onmiddelijk fel aan is, zodat je direct ziet wat je doet
boven de badkamerspiegel "pingpong" spaarlampen (dus de grootte van een pingpongbal omdat in het kastje boven de spiegel maar zo weinig plaats is voor een lamp)
...

en uiteraard allemaal A label (ook spaarlampen heb je in A en B label! een goede A label geeft tot 6 keer zijn vermogen; een B label maar 4 keer! nog eens 33% verschil in verbruik dus)

groeten,
christophe

waar vindt je zo'n diversiteit aan spaarlampen?
Meestal vindt je enkel de gewone spaarlamp of spaarlampen die er uitzien als gewone lampen.

Weet niet waar je woont, maar je vind zeker al keuze bij Brico-planit (nt gelijk aan Brico), er is zo'n vestiging in Anderlecht.

Weet niet waar je woont, maar je vind zeker al keuze bij Brico-planit (nt gelijk aan Brico), er is zo'n vestiging in Anderlecht.