isolatie in garage

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze garage bestond uit 2 stukken (garage + achteraan kleine ruimte). We hebben de scheidingsmuur uitgebroken, zodat we nu algemeen meer plaats hebben.

Maar de achterste kleine ruimte ligt zo'n 10 cm lager dan de rest van de garage. Wij zouden die graag 'opvullen' zodat het niveauverschil wordt weggewerkt.

Natuurlijk liefst die 'opvulling' zou isolerend mogelijk.
Er ligt momenteel een soort gepolierde rode beton overal (woning jaren '60) die droog is.

We hadden graag opgespoten met polymix (isolerende chape), maar dit bleek volgens de firma (Amix) niet echt mogelijk (polymix dient als 'onderchape' waarover nog een 'echte' dragende chape/beton moet komen vermits we in de toekomst de wagen in de garage willen zetten; het gewicht van de wagen zou de polymix binnen de korste keren stuk rijden + te dure oplossing voor de kleine achterruimte, +/- 20 m²).

Heeft er iemand een andere oplossing/voorstel?
Nu wil mijn vriend er gewoon een gewapende beton in gieten, zonder isolatie.

Iedereen wordt alvast hartelijk bedankt voor de moeite en eventuele reacties!
Reageren kan via karin_ff [at] hotmail.com

Reacties

Beste Karin,

Staat de garage los van het huis?

Indien Ja, is isoleren minder van belang.

Maar, je kan ook gewapend beton op de isolatie gieten. Bv EPS PS30 op volle grond én daarop gewapend beton.

Mét isolatie zal je minder last van condensatie hebben op de vloer.

JB

Karin

je vraag komt als geroepen. Doordat de grijze betontegels van mijn garagevloer onder de sectionele poort, zo'n 20cm naar buiten toe doorlopen, is er een serieuze koudebrug. Op dit forum kwam foamglas als een sterk en isolerend materiaal ter sprake. Ik heb zelf geen enkele ervaring met dit foamglas. Maar volgens de website http://www.foamglas.be/ned/pages/isolatiesystemen.htm
kan het als (onder-)vloer worden gebruikt. Ik zoek dus ook een isolerend vloermateriaal waarover een auto mag rijden. Hoe lossen ze trouwens de koudebrug van de garagedrempel in een LEW of passief huis op?

"Isolatie van vertikale wanden en vloeren

De duurzaamheid, de veiligheid en de onveranderlijke eigenschappen van het cellulair glas FOAMGLAS® komen ook tot uiting in talrijke andere toepassingen zoals de isolatie van vloeren en muren.

Voor elke isolatie van vloeren (op gestabiliseerd zand, onder een chape met vloerverwarming, op of onder gewapend beton, op bekuipingen, op zoldervloeren) zijn de hoge drukweerstand van FOAMGLAS® (tot 160 t/m2, naargelang het type) -zonder indrukking-, zijn onbrandbaarheid, zijn water- en waterdampdichtheid (constant isolerend vermogen), en zijn weerstand tegen knaagdieren allemaal doorslaggevende factoren bij de keuze."

Reactie op foamglas

Beste,

Ik ga me eens verdiepen in dit foamglas.
Maar je mag me altijd op de hoogte houden van andere/betere (?)
alternatieven.
(Polymix komt niet in aanmerking; wegens te fragiel om auto's over te laten
rijden, toch zeker zonder 'afdekchape' bovenop de polymix.... En mijn op te
vullen 'garageruimte is maar zo'n 10 cm en dus te 'dun' om beide chapes op
aan te brengen...).

Alvast bedankt voor de reactie.
Karin

Reactie op JB

Beste,

Bedankt voor de reactie.

Neen, de garage staat niet los van het huis, maar bevindt zich onder de woning (bel-étage type: gelijkvloers = garage; 1e verd = wonen; 2e verd = slapen).

Die garage bestond dus uit 2 stukken (kleine garage + waskot). We hebben de scheidingsmuur verwijderd om een groter geheel te bekomen. Maar de vloer van het waskot ligt zo'n 10 cm lager en moet dus opgevuld worden in het geheel.

Maar die vloer ligt dus niet op de 'blote grond', maar bestaat uit een soort gepolierd beton (woning van de jaren '60). We zijn zinnens om het hoogteverschil op te vullen met gewapend beton (zodat we ook de wagen kunnen
binnen zetten), maar ik had graag isolatie gebruikt.
Dus: bestaande vloer + 10 cm vulling (isolatie + gewapend beton).

Maar ik vind geen goed isolatievoorstel.
(Polymix is te zwak om te wagen op termijn te dragen en die 10 cm is te weinig om polymix + gewone chape te gieten).

Met vriendelijke groeten,
Karin

hoi, waarom leg je geen 4 a 5cm xps (of eps) vloerplaten en giet je er naderhand de overige hoogte vol met beton met een netje in?

tony

10 cm is zowat een minimum om gewapend beton te leggen.
Als je dunner gaat zal die gegarandeerd barsten!!

Ik zou drukvaste isolatie plaatsen en afwerken met een harde plaat (staal,volkern,betonplex,...)

Naar isolatie toe is dit het beste, maar wat met vuil en waterdichtheid.

Als er nu onder de bestaande garagevloer geen isolatie ligt zou ik dus daar ook niks plaatsen. Aangezien het een bel etage is zou ik eerder opteren om de plafonds van het gelijkvloers aan te pakken.

Daar ga je meer resultaat mee halen.

Mvg
Leo

Beste Tony,
Ik heb inderdaad al wat gelezen over die XPS (EPS)-platen.
Maar ik heb een beetje schrik dat die nog te veel gaan 'leven'. En dat de resterende beton/chape te weinig zal zijn om die in bedwang te houden (10 cm - dikte van platen = te weinig houvast voor de resterende beton/chape).
Met verzakkingen en/of breuken tot gevolg.

Beste Leo,
Inderdaad, ik vrees ook dat ik die volle 10 cm zal moeten benutten voor een stevige, stabiele ondergrond (o.a. voor de wagen). Mijn collega opperde ook om het plafond te isoleren (zodat het toch iets scheelt aan de gevoelstemperatuur aan de voeten in de bovenliggende eetkamer). Maar dat zal ook niet zo simpel zijn; op de plafond van de garage lopen heel wat leidingen (gas, water, electriciteit).

Ook voor plafondisolatie sta ik nog open voor suggesties...

ok, en isolatie in combinatie met een steentapijt, iemand ervaring mee?

Ik zou 2cm drukvaste xps gebruiken en 8cm beton met een boven en onderbewapening (2cm + 4 cm + 2cm)
De beton moet aangemaakt worden met zo WEINIG mogelijk water met plastificeerder en best even getrild, hoe minder water des te sterker uw plaat. Heel veel beton die wordt gegoten op de werven is veel te vloeibaar wat zijn sterkte gevoelig tot meer dan 50% reduceerd, maar ja dat werkt veel moeilijker.
Holle welfsels zijn daar een perfekt voorbeeld van, deze worden uiteraard gemaakt met een minimum aan water en getrild.

beste,

een gewapende chappe 6 cm (met net of vezelgewapend) op 4 cm drukvaste XPS + 1 cm voor tegelafwerking moet ook kunnen of 7 cm gewapend beton afgestreken als de afwerking niet zo belangrijk is of gepolierd. Voor een normale garage is dit voldoende, tenzij u zware belastingen verwacht.

Wel zorgen voor een zetvoeg ter hoogte van de overgang oud op nieuw.

mvg

ben

Op de beurs stond de fabrikant van Polymix.

Die beweert dat de drukvastheid hoger is dan om het even welk andere isolatie en dat de materie wel kan gebruikt worden in een garage, als je de vloertegels op een mortelbed legt. Lijmen rechtstreeks op polymix mag dus niet.

Heeft iemand ervaring met polymix?

Ik heb zo'n blokje mogen testen door er met de vinger hard op te drukken en dit lijkt me toch sterker te zijn dan om het even welk isomo- of polyurethaanplaat.
Gezien er geen tweede chape nodig zou zijn, kan ik de polymix op de betonplaat dikker leggen en dat verhoogt dan weer de isolatie.

je zegt dat er op de plafond van garage veel leidingen ed. lopen. Ideaal dus voor 'een vals plafond+isolatie', niet. Je kan dan bv je 10 cm opvullen met gewapende beton. Ik vermoed dat de garagedeur ook niet echt geïsoleerd is, dus waarom zou je de vloer beginnen isoleren? Vals plafond +isolatie, zal naar mijn inziens het beste zijn voor je bovenliggende voetjes....