warmteverlies en kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ga weldra een pelletkachel laten installeren. Eerst moet ik nog wel de schouw laten "tuberen".

Ik vroeg me af hoe de warmteverliezen via de schouw kunnen vermeden worden bij een niet brandende kachel. Op dat moment lijkt het mij immers dat ofwel op één of andere manier warme lucht uit het huis wordt gezogen of dat koude lucht via de schouw in het huis "valt".

Een gelijkaardige vraag stelt zich voor de luchtaanvoerbuis naar de kachel. Ook via deze toegang kan eventueel warmteverlies ontstaan.

Bedankt voor de raad.

Groeten,

Bruno

Reacties

Bruno, het is nodig om 2 kleppen te voorzien aan de schouwpijp, 1 klep juist boven de haard en 1 zo hoog mogelijk aan het uiteinde van de pijp (juist voor de pijp naar buiten gaat door het dak).Je kan dit
automatiseren. Doe hetzelfde bij de externe luchtaanvoer.
Mon

Beste,

waar kan je zulke geautomatseerde kleppen vinden voor deluchtaanvoer van buitenaf ?
Worden deze elektrisch bedend dan ?

Zoek gewoon op internet onder de titel ,,schoorsteentechniek,,.
Mon

Ik vind vel info, maar niks concreet dan...
Ben specifiek op zoek naar een automatische klep voor de verseluchttoevoer van de kachel (diameter 200 geloof'k).
ventueel een leverancier ?
Indien je gen reclame wenst te maken, graag nar min persnal mail.
Alvast bedankt !

Als het een pelletkachel is met een aparte aanvoerbuis, lijkt er me geen probleem te zijn. Gezien het om een gesloten verbrandingsruimte gaat.

Wanneer de aanvoerbuis niet in de kachel zelf terechtkomt en dus de ruimte van lucht voorziet, moet je maatregelen nemen.
Maar ik dacht ooit ergens gelezen te hebben dat het in belgië verboden is van rookgasafvoer kleppen te plaatsen.
Bij faling van deze klep zou de kachel moeten uitvallen!!

Is het niet beter om een gesloten variant te zoeken?

Elders op de site wordt aangeraden het rookkanaal van een houtkachel afsluitbaar te maken met een klep. Hier wordt dan weer gezegd dat het verboden zou zijn.

Toch overweeg ik het. Nu heb ik een dubbelwandige inox schouw en vind ik in de handel helemaal geen onderdeel om de schouw na het stoken af te sluiten. Heeft iemand een tip?

Dmr, mijn schouwpijp is ook gemaakt in inox(23J oud). Toen heeft de firma op mijn vraag een klep ingebouwd, handmatig te bedienen.
Mon