Isolatie welfsels Kruipruimte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi

In verband met onze kruipruimte hadden we nog een andere vraag nl. m.b.t. de isolatie.

Zoals ik in het bericht "vochthuishouding kruipruimte" reeds vertelde willen we deels onder tegen de welfsels en deels boven op de welfsels isoleren.
Reden hiervan is dat het niet overal in de woning wenselijk is om 10cm bovenop de welfsels te isoleren omdat dan de hoogte van het plafond te laag wordt en ook omwille van de hoogte van de vensters.

Daarom zouden we een gedeelte bovenop de welfsels isoleren d.m.v. papiervlokken tussen een houten kaderwerk met daarbovenop OSB en houten vloer;
(moet hier ook nog ergens iets voorzien worden van bouwpapier of iets?)

In het gedeelte waar we niet bovenop isoleren (en gewoon vloer leggen op de chape) zouden we in de kruipruimte (1 m hoog)tegen de welfsels willen isoleren.
Ik kwam op de website van Tonzon terecht. Heeft hier iemand ervaring mee?
Eventueel dachten we aan houtvezelplaten van Pavatex. Heeft hier iemand ervaring mee? Hoe kan dat best bevestigd worden? Is dat echt bestand genoeg voor een kruipruimte?

Is 10cm isolatie voldoende voor isolatie van ruimtes boven een kruipruimte?

We dachten dat het aagewezen was om eerst de isolatie te plaatsen en daartegen eventueel de leidingen van de electriciteit e.a.. Is dat de juiste redenering?(behalve in het geval van Tonzon dan.)

Ik heb op deze site al 't één en 't ander teruggevonden over dit item maar we zouden liever niet met rotswol isoleren in de kruipruimte.

Dank op voorhand voor de hulp.

Katelijne

Reacties

Beste,

Indien ik een kruipruimte moet nemen, had ik graag bovenop mijn vloerisolatie (15 cm rockwool) ook nog de kruipruimte geisoleered, dit om het negatieve effect van de kruipruimte te compenseren.

Het leggen van geisoleerde welfsels lijkt mij hierbij het gemakkelijst.

Ik heb geisoleerde welfsels nog alleen maar gevonden bij fingo (http://www.fingo.be).

Vraagjes:
- is dit de enige leveranceier van geisoleerde welfsels
- wat is de meerprijs tegenover gewone welfsels
- neem ik best minerale wol of eps (of is het xps)
- heeft iemand ervaring met deze welfsels ? is de bevestiging/lijm van de isolatie stevig genoeg om te weerstaan tegen het boorwerk dat nadien toch altijd nodig is ?

Alvast gedankt voor reacties

Jan

P.S.: Bedankt om geen reacties te geven in de aard van "geen kruipkelder". Ik weet ook nog niet of een kruipkelder absoluut moet, maar ik wil gewapend zijn als het wel moet. En dit is een vraagstaart over kruipkelders, tenslotte.

Prijzen heb ik al (aangevraagd bij Fingo):

- meerprijs 5 cm EPS > 6 EUR/m2 (onder welfsels met ruwe onderkant)

- meerprijs 9 cm EPS > 12 EUR/m2 + 2 EUR/m2 (wordt enkel geleverd onder welfsels met gladde onderkant)

- meerprijs nokoplegging > 2,5 EUR/m2 + 2 EUR/m2 (wordt enkel geleverd onder welfsels met gladde onderkant).

Zo. Nu nog iemand vinden die hier ervaring mee heeft. Maar gezien het aantal reacties zijn er niet zoveel. Of vindt iedereen dit maar een dom idee ?

Mvg

Jan

Ik heb mijn kruipruimte achteraf geïsoleerd door glaswol te kleven aan het beton. (werkwijze staat ergens op het forum)

Ik heb toen glaswol (12 cm en stukken 5 cm) genomen omdat deze platen beter kunnen aansluiten bij de onderkant van de welfsels (hoogstwaarschijnlijk geen probleem als ze eraan hangen bij levering) en glaswol zeker geen brandgevaar geeft. Nu is dat laatste vrij onwaarschijnlijk.

Ik heb echter geen bijkomende vloerisolatie boven de beton.

Alain

Iemand ervaring met drowa chips in de kruipruimte?
Volgens onderstaande web site zou dit een Rd van 4 m2k/W opleveren: http://www.drowa.nl/

Beste Jan,

Het rendement van het isoleren onder de welfsels zal zeer klein zijn, uiteindelijk liggen de uiteinden van de welfsels "buiten". Beter neem je wat meer vloerisolatie bv. 20cm.

Ik zou EPS nemen ipv van rockwool ivm drukvastheid.

Wij hebben om die reden geen rockwool genomen, maar het veel te dure cellenglas. Moest ik het opnieuw doen ging ik ongetwijfeld voor EPS.

mvg

JB

De drowa chips zijn uiteraard bedoeld voor na-isolatie van de kruipruimte. Ik ga akkoord dat de welfels langs de zijkanten misschien wat warmte verliezen, maar in verhouding tot het volledige vloeroppervlak van de kruipruimte is dit te verwaarlozen (ze zijn uiteindelijk niet van metaal gemaakt).

Ik vind het dus wel aannemelijk dat het isoleren van de kruipruimtebodem, bv 30 cm EPS chips, een gunstig effect zal hebben op de stookkosten. Iemand praktische ervaring hiermee?