K-waarde ramen 0,7 of 1,1

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Help, Wij moeten de keuze maken van ons ramen en wij vroegen ons af of er tussen 1,1KW en 0,7 KW zoveel verschil nog zit? 1,1KW glas met 3 kamerig PVC profiel - 0,7KW glas met 5 kamerig PVC profiel.
We hebben 2 kleine ramen op de noordkant, grote raam 2,4m/4m op het oosten en 2,4m/5m op het zuiden.

Reacties

Beste,

Indien de meerprijs meevalt, zeker doen!

Voordeel: geen kouval meer in winter én je kan dichterbij het glas gaan zitten.

Globale K-waarde van je woning zal toch wel flink zakken, daar glas toch nog altijd de zwakste schakel blijft. Een goed geïsoleerde muur heeft bijvoorbeeld een k-waarde van 0.15.

groeten

jeroen

nb wij hebben geen spijt van onze keuze, wél integendeel!

Meerprijs zal rond 4500€ liggen. Ik heb ook als negatieve zaken gelezen over het overisoleren van ramen zoals breuk, condens. Ik heb ook CIR isolatieraad gebeld en zij raden aan om te investeren in zonwering en dat het verschil niet zo groot is...

Petra,

4500 euro is toch wel veel als extra.

Ik betaal 6000 euro meer voor 0.5-beglazing met 0.8-profielen.
Dus globale waarde van het raam 0.7

groeten,
Luc

Petra,

4500 euro is toch wel veel als extra.

Ik betaal 6000 euro meer voor 0.5-beglazing met 0.8-profielen.
Dus globale waarde van het raam 0.7

groeten,
Luc

Ik ben al een tijdje aan het rondgaan om een geschikte leverancier ramen en deuren te vinden voor onze verbouwing en mijn ervaring is dat de meeste leveranciers weigerachtig staan ten op zichte van 3 dubbel glas "te zwaar, te belastend voor het beslag" heb ik meer dan eens gehoord.
Welke leveranciers zijn vertrouwd met glas met k-waarde 0,7 of minder en werken ze met aangepaste (zwaardere en dikkere) profielen?
qua glasproducenten :
glaverbel : noppes
saint-gobin : nope
sanco : meer keuze van driedubbel glas dan je zou willen, maar wie verdeelt en plaatst het in belgië?

http://www.glasservice.be/index-verder.html

kijk hier eens... 3 voudig, K 0,7

Laat je aub niet misleiden door aannemers, isolatieraden, schrijnwerkers... België is een apeland.

JB

NB Indien je dubbel glas koopt, aub dan niet met aluminium afstandshouders...

Hartelijk dank voor de info!

Geen aluminium? Oei, oei, oei, ik zie die wenkbrauwen van die verkopers alweer omhooggaan.

We moeten ook een nieuwe voordeur hebben. onlangs was ik bij een ramen en deuren firma die een zeer degelijke indruk op me maakte. De zaakvoerder zelf gaf me een gedetailleerde rondleiding in zijn productiehal. Zeer degelijke producten zo dacht ik. Geen driedubbel glas uiteraard (wenkbrouwen omhoog). Dan bespraken we de voordeur. De bovenkant moet gebogen zijn en er moet een half cirkelvormig raam in en hij nam mijn specifieke eisen heel serieus en kon er een goed gefundeerde oplossing tegenover stellen. Behalve... behalve isolatie van het deurpaneel. Wel mooi en degelijk uitgevoerd : voorgevormd aluminum langs voor en achterkant en ertussen 21mm... mdf. "Maar nee, die deur moet goed isoleren, de deur die we nu hebben is van massief hout en in de winter is het alsof je voor een ijsblok staat." "wel ja, dit is degelijk materiaal, zie hoe dik het is". "Maar mdf is toch geen isolatie!"
Wenkbrouwen omhoog...
"Pur, kan je er geen pur paneel acher zetten"
Wenkbrouwen nog hoger, "misschien kunnen we de deur zo maken als ik voorgesteld heb en als je later niet tevrededen bent er nog een paneel achter zetten.
zucht...

Kurt,
ga eens een klapke doen met :

- rehau,
- kommerling
- wymar
- thermopane
- hans delannoye (hdcv)
- eurotherm
- ...

Wij hebben net 0.7 glas laten plaatsen in een houten raam. Dit is dubbel glas met een kryton vulling. Een nieuw product, wij zouden de eerste zijn, van Ceyssens glas.

0.7 met dubbel glas?
Ik kan er niets van op hun site vinden.
Als dat kan, kunnen we trippel misschien naar 0.4?

Luc,

Bedankt voor de info.
Ik heb het lijstje afgegaan en ik wordt er moedeloos van : oftwel is het hout, oftewel niet zelfgeplaatst, oftwel alleen leverbaar in het buitenland...
ik heb een pdf gevonden met gedetailleerde specs van deceuninck zendow profielen. (je vindt daar ook de k-waarde, een vraag in een andere thread op die forum)
http://www.deceuninck.com/HTML/zakboekje/NL/Buitentoep_ramen%20deuren%20poorten.pdf
Glasdikten tot 41 mm zijn mogelijk.
Aha? sanco heeft verschillende soorten driedubbel glas die dunner zijn dan 41 mm
die ramen fabrikant met de gevoelige wenkbrauwen die zo'n goede indruk op mij maakte werkt met de ceuninck profielen en glas van sanco.
Aha?
Ok, hij heeft waarschijnlijk gelijk dat het beslag te zwaar belast wordt door driedubbel glas, maar de meeste ramen bij ons worden vast (ballansventilatie, who needs open windows?)
Ok, ik ga het een en ander afprinten en die mens proberen te overtuigen van zijn ramen met driedubbel glas erin aan mij te verkopen. de omgekeerde wereld... zucht.

Kurt,

uw raamfabrikant moet dat kunnen uitklaren welke maximale afmetingen hij kan hanteren voor opengaande delen met driedubbel glas. Normaal gezien moeten er ook oplossingen zijn met zwaardere of extra scharnieren.

ik heb zelf alu-ramen met driedubbel glas van glaverbel. Inderdaad die maken dat ook. Zelfs een aantal met gehard glas omwille van mogelijke beschaduwing van het glas en thermische spanningen. En met warm edge afstandhouder. k 0.6.

mvg

ben

Dit heb ik van Ceyssens glas bekomen als antwoord op een email. 0.7 is blijkbaar toch geen 0.7 , dus opletten met wat je denkt gekocht te hebben

"Wij hebben een super isolerende beglazing met een super spacer en crypton gasvulling
De waarden van deze glasopbouw met een klassieke alu afstandhouder is 0.90 W/m²K, maar in combinatie met een super spacer (edgetech) ipv alu afstandhouder verbetert de U-waarde met 0.05 W/m²K (volgens de fabrikant zelfs 0.2 W/m²K) waardoor we finaal een U-waarde krijgen van 0.85 W/m²K
Deze opbouw is momenteel bij het testlabo TNO in Delft, waarna we een officiële technische fiche kunnen voorleggen.
SUPER CYLITE 0.8"

Mvg

Benny

Ik volg dat niet helemaal met die afstandhouders. Het verschil tussen alu en isolerende afstandshouders speelt toch enkel aan de randen van de glasplaat? Dus het effekt op de de gemiddelde k-waarde van de totale glasplaat neemt dan toch af met de oppervlakte? Of zit ik er nu helemaal naast?

Kurt

Het klopt wel echter idd bij grotere vlakken is de invloed minder.

Iq glas gebruikt hetzelfde, krypton vulling en kunststof afstandhouders (in hun verwarmde glas) en komt gecerfificeerd op 0.853 (wat ze overigens zelf weer afronden op 0.8???) en vergelijken dit dan met 1.4 voor argon gevuld glas (wat volgens mij op 1.2 komt)

Reclame...

Arnold

Markie

Klopt (bijna)

4/12/4/12/4 glas 2x krypton gevuld komt op u=0.5

Vraag alleen niet wat het kost...

Mvg Arnold

kijk eens op lerobel.be voor sanco-glas

Benny,

De certificering van het 0.7 - 0.8 glas loopt inderdaad nog. Wij zijn de eersten die het hebben (volgens Ceyssens) en er is mij duidelijk gezegd door de leverancier dat het op een 0.8 kon uitdraaien. Hoe dan ook, het blijven grenswaarden.

Dat mijn ramen en deuren niet uit zullen komen op Ewitherm waarden mag duidelijk zijn, maar ik kan ze wel twee maal laten plaatsen eer ik aan hetzelfde budget ben.

O.7 of 0.8. Als dit de toekomstige vervanger van het huidige 1.1 is, dan zetten we allemaal weer een stap in de goede richting.

Bart

Er kan geen verschil zijn tussen glas van de ene en de andere leveancier indien de opbouw identiek is;

Zie bijgaande link voor de waardes (weliswaar conform DIN, maar wijkt weinig af)

http://www.daut-fenster.de/info-isoglas-werte.htm

Leveranciers die veel lagere waarden op geven voor identiek opgebouwd glas zou ik bij voorbaat wantrouwen

Arnold

Heb net even de website van ceyssens doorlopen en bij uitspraken als "de elekrische verwarmde ruit als spaarzame radiator" , dan houdt het voor mij op. Cowboys zoals de meeste.

"De buitenruit heeft op zijn spouwzijde een specifieke coating, die de warmtestralen naar het interieur en de koudestralen naar buiten reflecteert"

Gelukkig zeg! anders ging die elektrisch gegenereerde warmte helemaal direkt naar buiten.
En wat een uitvinding - een warmtereflekterende coating!!

koudestralen??
en de gasvulling? kryptonite zeker?

Algoed dat we er af en toe eens goed kunnen mee lachen, want het is anders niet gemakkelijk. Ik ben net bij een ramen en deuren boer geweest die me een offerte gaat maken voor Rehau climaplus profielen en me al gewaarschuwd heeft dat het dubbel zo duur gaat zijn - en acrylfolie is niet mogelijk. Dat zit buiten budget, dat weet ik nu al, dus ben ik van plan terug te vallen op deceuninck met 1.1 glas, maar nu kraakt diene mens deceuninck volledig af. Vooral over zendow had hij niks goeds te zeggen.
Andermaal zucht...

Een firma die driedubbel glas plaatst zowel in houten als pvc ramen is Wooddecors uit Gent

Zij doen namelijk ook passief huis bouw

Voor de volledigheid :

kommerling heeft pvc glas 0.6 + profiel 1.1 = samen 0.9(LEW)
en pH (0.7)
rehau heeft pvc passiefhuisraam
thermopane heeft pvc (raam + glas) 0.9(LEW) en 0.7(PH) en eveneens beide in hout
hans delannoye heeft hout 0.7 samen (passiefhuisraam)

Bart,

Jouw glas lijkt mij persoonlijk een ideale tss oplossing, mag ik vragen wat je betaalde/m²??

Groeten,

Dave

De oorspronkelijke vraag is hier nooit beantwoord, behalve met een subjectief antwoord ("je kan dichter bij het raam gaan zitten").
Vraag is eigenlijk wat dit voor verschil geeft bij een gemiddelde woning qua verbruik en of je dat er ooit (financieel) weer uit haalt?
OK Ik begrijp wel dat dit laatste niet voor iedereen op dit forum telt, maar de vraag mag toch gesteld?

groeten
rik

@hendrik: Wel het is relatief eenvoudig:

warmteverlies = oppervlakte * K * temperatuursverschil

Als je oppervlakte 10 is, je K waarde 1,1 en het verschil 28 °C is (van -8 buiten naar 20°C binnen), dan moet je elk uur 308 watt bijstoken om het verlies goed te maken.

Als je nu van een 1.1 glas verbetert naar een 0.7 glas, verbetert je K met 0.4: 1 m² x 0.4 x 28 = 11,2 watt per vierkante meter. stel dat je 50 m² glas hebt, dan kom je uit op 560 watt minder verbruik per uur met het betere glas. Da's een halve kilowatt.

Dit zijn uiteraard extreme waarden, want het is nooit gans het jaar -8. Ook vraag je niet in heel je huis 20°C.

Even de gemiddelde waarden van Ukkel erbij gehaald, doorgerekend met 12 h verwarming per dag, kom ik op zo'n 2500 kWh, aan fossiele brandstofprijs 100 à 125 euro's = besparing.

Aan een meerprijs van meer dan 150 euro /m² kom je er dus niet (tvt = 60 jaar). Zelfs als ik hierboven misrekend heb, en er voor de helft naast zit, is te tvt nog 30 jaar. Enkel bij besparing/eliminatie van de verwarmingsinstallatie is passiefhuisglas rendabel.

=> Karl: een fout in je berekening: 12h/dag verwarmen is niet correct. Je moet rekenen naar warmteverlies, niet naar hoeveel uur je verwarmt. Immers als je niet verwarmt, verlies je ook energie door de vensters. Die moet je dan in de 12h dat je wel verwarmd terug bijstoken.
En volgens mij is 50m2 glas veel voor een gemiddeld huis. Zal volgens mij eerder rond de 30m2 zitten.
Eigenlijk kan je het effect vrij goed zien als je de EPB software gebruikt. Dat zie je direct de winsten.
Zelf lijkt me de extra prijs van 150Euro/m2 te hoog. Dat zal volgens mij een extra prijs zijn voor passiefhuis ramen, niet enkel voor 0.7 glas.

Walter

@ petra

Beste,

De keuze van je ramen en het glas moeten gebeuren zodat ze in balans zijn met de rest van de isolatiewaarden van je woning. Het heeft geen zin passiefhuisramen te gaan plaatsen met een U=0.8W/m²°K en glas van U=0.6W/m²°K als bepaalde delen van je woning zelfs nog niet aan deze isolatiewaarden toekomen. Je loopt dan het risico dat je condensatie krijgt op wanden ed ipv op je ramen (indien je niet voldoende verlucht).

Laat je aub bij een dergelijk belangrijke beslissing (bouwen doe je (meestal) maar één keer) bijstaan door een goede EPB-verslaggever en/of energieadviseur.
Een goede isolatie zal binnen dit en tien jaar uitermate belangrijk blijken te zijn als de energieprijzen met 500% zullen stijgen. (dit komt niet van mij, dit komt van de opec watchers).

mvg,

Wim Schuerman

@Walter,

Ja, uiteraard. Daarom ook dat ik voorzichtig de energiebehoefte ook eens bekijk maal 2.

Maar als je de extra verwarmingsbehoefte per m² berekent, is het aantal m² glas niet van toepassing (die 50 m² was maar een rekenvoorbeeld, wij hebben +60 m² glas) - ik geef toe dat ik vrij breed reken, want het is niet helemaal zo simpel als ik het voorstel.

Ja, die extra prijs is voor PH-ramen, maar wat ben je met 0,7 glas in gewone ramen?

Wat vind je van mijn conclusie dat je de investering er puur op energiebesparing niet uithaalt? (en slechts binnen het totaalconcept van een PH economisch nut heeft)

Da's een conclusie die op veel groene technologie van toepassing is (, onder meer omdat inderdaad niet altijd de volledige maatschappelijke kost wordt doorgerekend. Maar da's een andere discussie.)

Maar we blijven uiteraard leven op hoop. Het zijn de creatieve mensen die economie en ecologie doen samengaan. Maar louter op idealisme mag je er niet op rekenen.

Wij zijn op zoek naar een EPB verslaggever die ons kan bijstaan bij materiaalkeuzes bij de bouw van onze Lage Energiewoning.

Onze architecte en wijzelf kunnen geen EPB-verslaggever vinden in regio Antwerpen die niet alleen een simulatie maakt maar eveneens advies geeft en de werf mee opvolgt omdat dit zeer belangrijk is bij onze LEW.

Kan iemand me een referentie geven van een EPB verslaggever met ervaring in LEW?

EPB verslaggever en ook veiligheidscoordinator:
Leo Drijkoningen uit Halen heeft verschillende werven lopen in de omgeving van Antwerpen. Zijn telefoon 0475/42 99 84.
Het informeren waard (doet bij ons de verslaggeving en advies)

ik zoek reeds maanden bij diverse glasfabrikanten een antwoord op de volgende vraag (voor mij eenvoudig, maar krijg geen antwoord):
* in mijn salon heb ik twee behoorlijk grote ramen,samen ongeveer 12 m² - zuid-west gericht - uitgevoerd in meranti-hout - dit jaar zouden ze moeten herschilderd worden... het glas daarin is 15 jaar oud (dubbel). Ik denk dat het 1,3 KW-waarde heeft...
de vraag is heeft het zin (zonder rekening te houden met de prijs)om dit glas te vervangen met KW-waarde 0,7 of 0,8 (waar is dat te vinden)... kan ik daarmee brandstof besparen... en ten opzichte van het huidig glas heeft iemand een idee hoeveel ????
Groeten
René

> Help, Wij moeten de keuze maken van ons ramen en wij vroegen ons af of er tussen 1,1KW en 0,7 KW zoveel verschil nog zit? 1,1KW glas met 3 kamerig PVC profiel - 0,7KW glas met 5 kamerig PVC profiel.
> We hebben 2 kleine ramen op de noordkant, grote raam 2,4m/4m op het oosten en 2,4m/5m op het zuiden.

ik vrees dat er geen 3 voudig glas in kan (te kleine dikte)
maar er is wel 1 merk dat dubbelglas heeft met een folie in het midden met 0,7KW
misschien dat deze er wel in kan passen

Rene,
Je kan de slag (sponing) volledig latten opvullen door de triple-beglazing, dwz. het glas komt gelijk met de buitenkant van het raam.Ik veronderstel dat de binnenkant van de slag =/- 45mm dikte heeft zonder de bestaande slaglat. Op het kader plaats je dan een extra brede glaslat valt op het glas en hout.
Mon

Rene de Koning schrijft:
> het glas daarin is 15 jaar oud (dubbel). Ik denk dat het 1,3 KW-waarde heeft...

Ik denk eerder dat de K-waarde van je glas 2.5 tot 3 is hoor. Toen had men nog geen glas met zo'n waarde. BIj ons ook, 17 jaar oud dubbel glas ... 3.0K

Binnenkort komt met het vervangen door 1.1K glas.
Ik vraag me trouwens af of er zoveel verschil is tss 1,1 en 0,7. Is het die kost wel waard?

mon, hoe ga je te werk met de dichting als je er opdek glaslat gaat opzetten
een soort van rubber die tussen de nieuwe slaglat en het glas zit
want dat moet toch allemaal perfect afsluiten
zijn hier ergens foto's of tekeningen van?

wil het misschien ook wel toepassen ipv nieuwe ramen te maken

Walter V.,
Ikzelf heb dichting voorzien met een dun zelklevend neopreenbandje op de slaglat en dan afgekit met een degelijke glassiliconen aan de kant van het glas en aan de onderkant van de slaglat met het raamkader.
Als je nieuwe ramen plaatst(budget) kies dan zeker voor ramen in ,,passiefhuis,, uitvoering. Ik weet dat deze ramen duur zijn, maar o.a.voor het comfort zijn ze absoluut de prijs waard. Wat hun energetische impact betekent, dat zal je hier op het forum reeds vernomen hebben. De ramen blijven de zwakste schakel in de isolatieschil.
Mon

Rene,
Walter V. heeft het wel over triple-beglazing, mogelijk kan je er op jouw manier een bepaald merk in krijgen. De U- waarde moet dan wel hetzelfde zijn als de triplebeglazing. Zijn jouw glasplaten op de Belgische markt te verkrijgen(u-0.60/0.70)?
Mon

hallo hoeveel is het verschil van prijs glas 1.1 naar 0.5
3 dubbel voorbeeld raam 5meter op 2.25

Hallo,

Ik lees hier van Lambert dat dubbel glas die een 20-tal jaar oud is een Kwaarde zou hebben van 2.5 of meer. Klopt dit wel? Heeft iemand daar een goede kennis over. Het zou voor velen nuttig zijn ergens een tabel te vinden met de waarden van het dubbel glas in relatie tot de installatiedatum. Leken zoals ik gaan ervan uit dat dubbel glas een vrij goede isolatie is maar hebben geen kennis dat oudere woningen een bijzonder voordelige zaak zouden kunnen doen met hun dubbele beglazing gewoon te vernieuwen.

Eddy

hallo,

De maximum afmetigen voor 3 dubbel glas 1.25 * 2.25meter

Destijn

gewoon dubbel glas zoals dat tot over enkele jaren veel gebruikt werd heeft inderdaad een K-waarde van 2.5 en slechter. Vandaar dat het sinds een jaar of 2 ook niet meer verkocht en geplaatst mag worden wegens te slechte isolatiewaarde.

Ik geloof dat de maximale afmeting van 3 dubbel glas groter zijn dan Dstijn schrijft. Je moet wel ik je achterhooft houden dat deze ramen wel erg zwaar worden, dat de raamkaders hiervoor moeten aangepast zijn. De grote van je ramen zal ook wel afhangen van wat welke fabrikant kan maken.

destijn

3-voudig glas kan veel groter, als je wil kan ik drievoudig glas met thermixafstandhouder leveren van 4150 * 2750mm leveren (en groter) als je wil, maar dat kost je wel een paar maandlonen, en je hebt een stevige kraan nodig om dat te tillen, reken maar op een 700kg. wie wil nu zoiets in huis halen???.

Hoe kan je berekenen of de overstap naar 3-voudig glas nodig is voor je woning? Sowieso is het een LEW maar is de bijkomende investering naar 3-voudig dan de moeite, rekening houdend dat het alu-profielen zijn waar we rond de Uf-waarde 1.5-1.8 willen scoren.

3 voudig glas in alu kaders ?

Is dit geen enorme verschuiving van de terugverdientijd in negatieve zin ?

Glas met U=1.1 heeft al een lange terugverdientijd. Glas met een U van 0.7 heeft een nog langere terugverdientijd.

Alu kaders met superisolerend glas is al onverstandig laat staan 3v glas met alu kaders.

Vraag vooraf de garantie dat u goede profielen heeft welke goed geplaatst gaan worden. Als u deze garantie krijgt zult u zien dat uw prijs dusdanig is geworden dat u dit gaat terugverdienen na een heel lange tijd(meer dan 50 jaar)

rene,

heb je een verhoging van 20% per jaar voor olie prijs in aanmerking genomen voor je ROI berekening ? Of is het een 20% daling dat er wordt verwacht ? Waar haal je de cijfers ?
Wat is de bedoeling van terugverdientijd als je de verhoging van de energieprijs niet in de berekening aanneemt ?

Dank U voor de verklaringen over "terugverdientijd".

De energieprijs van de toekomst weten we niet, al zal deze wel blijven stijgen. Terugverdientijden worden altijd met de huidige prijzen berekend.

Probeer een goede vergelijking te maken met de andere kaders van hout en kunstof en neem dan pas de keuze.

Let wel op dat de kwaliteiten vergelijkbaar zijn. Vooral bij alu kaders zijn er veel profielen die niet goed scoren op U-waarde. Die dan wel goed scoren zijn dan weer veel duurder.

Alu heeft het imago van degelijk maar dit heeft wel een letterlijke en figuurlijke prijs.