aww met klassieke woningbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte,

Wij zouden graag in onze nieuwbouw een aww (verwarming + sanitair) met ballansventilatie voorzien. Wij zouden dat echter willen in een traditioneel gebouwd huis. Natuurlijk wel een maximale isolatie voorzien (+ opletten luchtdichtheid en koudebruggen).
bijverwarmen met gas.

Kunnen we hiermee voldoende rendement halen of is zoals we in westvlaanderen durven te zeggen: het sop de kolen niet waard en kunnen we evengoed alleen verwarmen met gas in een goed gëisoleerd huis

Alvast bedankt op voorhand

Reacties

Danny,

ik snap niet wat je bedoelt met AWW voor sanitair en verwarming. Een AWW dient om te verluchten, niet om te verwarmen of voor sanitair (warm water?).

Walter

Ah, dan heb ik dat helemaal verkeerd op.

We zijn vorige week een passief huis gaan bezoeken in Deinze en daar hadden ze een buis zitten in de grond die over een lenget van 25 m (?) van -2.5 m naar 0 m ging en dat gebruikten die mensen om hun water en huis te verwarmen ik dacht in combinatie met een ballansventilatie. Ik dacht dat dat een aww was. maar nu begin ik aan alle termen te twijfelen...

Die mensen hadden wel een houtskeletbouw en verwarmden electrisch bij (kostprijs voor energie op jaarbasis €85).

Nu kan ik wel begrijpen dat je met een traditionel bouw niet zo goed kan isoleren als met een houtskeletbouw.

Ik wil dit systeem (buis in de grond) gebruiken en bijverwarmen met gas en een houtkachel.

Is het mogelijk om met een dergelijk systeem een behoorlijke daling in de energiekosten te behalen?

Alvast bedankt voor de reply.

Beste Danny,

vermoedelijk zat daar wel nog een lucht/water warmtepomp tussen die de overgebleven warmte in de afblaaslucht recupereert voor sanitair ww en een weerstand voor de verwarming van de in te blazen lucht.

groeten,

vinne

en brengt balansventilatie iets op in een klassieke bouw,
we zijn aan het bouwen en de tijd dringt,
ik zou vooral kiezen voor dit systeem omdat ik schrik heb van de koude lucht die door de roosters naar binnen glijdt (systeem C)
Kan er me iemand zeggen of een aww dan ook nog nuttig is in een klassieke bouw, dit dan vooral om in de zomer het gevaar van oververhitting te vermijden.

Christoph,

er bestaan voor rekenmethodes om het gevaar op oververhitting in de zomer in te schatten. Een AWW gaat slechts weinig bijbrengen om oververhitting te voorkomen. De AWW geeft je eerder de mogelijkheid om te verluchten zonder extra warmte binnen te halen en een klein beetje te koelen (lees misschien 1°C).
Ben je bang voor oververhitting, zal je beter de klassieke methodes moeten volgen: voldoende isolatie en massa, en de zon buitenhouden.
Verwacht van de AWW geen wonderen.

Walter

Danny -en ook Christphe,

in een passiefhuis probeert men zeer extreem warmteverliezen te beperken. 40cm isolatie zorgt dat de koude niet binnenkomt. De AWW, samen met de balansventilatie, zorgt voor ventilatie met nauwelijks warmteverlies. Het kleine beetje dat dan nog verwarmd moet worden (om energieverlies langs muren, daken en via ventilatie te compenseren) kan je dan electrisch, via de ventilatie verdelen. Maar dit gaat echt over zeer kleine vermogens. Zo weinig dat je dit zelfs nog nauwelijks verwarming kan noemen.
Bij een gemiddelde Belgische woning en een LEW, kan je AWW en balansventilatie ook gebruiken om je ventilatie energieverliezen te beperken.
Maar let goed op, ik weet niet hoe ver je met je bouwplannen staat. Zorg in de eerste plaats dat je correct isoleert (minstens 10cm in de vloer, 15cm in de muren, 20cm in het dak), en denk dan pas aan balansventilatie en AWW. Voor de gemiddelde Vlaamse woning zijn de grootste winsten in het beperken van je energieverlies te halen door beter te isoleren.
En dan, eens je zo goed geisoleerd hebt, is ongeveer de helft van je energieverlies te wijten aan ventilatie. Dan kan je gaan denken aan balansventilatie en AWW.

Walter

ok, bedankt Walter

Ik heb slechts 7cm mupan in de muren,(k43) dus kan ik me voorstellen dat je balansventilatie en AWW voor mij niet kan aanbevelen.

Toch blijf ik schrik hebben van het tochtgevoel veroorzaakt door de roosters van het ventilatiesysteem (C).
Ik kan me niet voorstellen dat men in de winter geen koud tochtgevoel heeft als het binnen 20° en buiten 0°C is.
Alleen al door het feit dat we geen roosters moeten laten plaatsen in systeem D (balans) zou ik kiezen voor balansventilatie.
Dit is niet de juiste reden om te kiezen voor balansventilatie maar er zouden toch nog mensen moeten zijn die er zo over denken als ik of niet?

Christoph,

ik heb idd nog iets vergeten te vertellen en dat heb je perfect aangehaald: balansventilatie heeft idd nog een zeer groot comfort voordeel. Altijd verse lucht binnenblazen die minimaal 17°C is. Dat is comfortabeler dan vrieskou aanzuigen langs de roosters.
Als er niks meer te wijzigen is aan je isolatiewaardes, en je kan balansventilatie plaatsen, ik ga het niet afraden; in tegendeel.

Walter

mijns inziens is balansventilatie met aww voor elk soort gebouw aangewezen op voorwaarde dat er voldoende (eigenlijk zéér véél) aandacht besteed wordt aan de luchtdichtheid van het gebouw, zodat het systeem de verluchting in balans kan houden. Als je luchtdicht wil bouwen dwz afplakken en nog eens afplakken, en je hebt budget, zeker niet twijfelen. Het in gecontroleerd in balans zijn van je verluchting heeft niets te maken met de isolatiegraad van je constructie.

Vinne