hout gestookte cv ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een vraag over een houtgestookte cv ketel die ik aan wil schaffen, met name de veilgheid en het aansluiten ervan .
Mijn brandende vraag ,wat kan er gebeuren als de pomp het begeeft of de stroom valt uit??

Reacties

Als het water hierdoor gaat koken zal de druk via je overstort de overdruk kwijt raken. Als deze op de goede plaats zit uiteraard.

Dat water gaat niet aan't koken als de stroom uitvalt...

vr gr

Pluto

“Ik heb een vraag over een houtgestookte cv ketel die ik aan wil schaffen, met name de veilgheid en het aansluiten ervan .
Mijn brandende vraag ,wat kan er gebeuren als de pomp het begeeft of de stroom valt uit??”

Beste Henk, hier hadden we al wat filosofieën over binnen deze draad:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1101201902&first=&last=

De interventie van Joris G is in deze niet een consequente en een correcte, ik zal mijn inbreng ter zake herplaatsen. Het gaat wel degelijk over het aansluiten van houtketels/kachels. En het is onvergeeflijk daar bij een inhoudelijk schema weg te modereren. Het daarvoor gegeven schema (HdL)is zeker geen open systeem te noemen, zeker niet ‘veilig’, en heeft nimmer gevolg gegeven aan de vraag om een inhoudelijke technische beschouwing over die publicatie. Die uiteindelijk (dixit hemzelf) niet van zijn hand bleek te zijn… .

Vandaar mijn herplaatsing, hier en naderhand ook daar.

Even tekstueel naar inhoud van eerdere reacties:

“Als het water hierdoor gaat koken zal de druk via je overstort de overdruk kwijt raken. Als deze op de goede plaats zit uiteraard.”

Erg ondeskundig en onverantwoord antwoord; de overdruk (i.q. alles boven 3 bar overdruk) wordt wel afgeblazen, maar die 3 bar blijft wel staan op die meer dan roodgloeiend wordende WW. Met alle knaleffecten van dien.

“Dat water gaat niet aan't koken als de stroom uitvalt...”

Dat is kennelijk een wens, maar niet de realiteit naar Henk’s vraag!

Bijgevoegd document laat zien hoe een absoluut veilig systeem eruit zou kunnen zien.

Groet, Cp

de moderne houtgestookte cv ketel is o.a. d.m.v. een koelspiraal beveiligd.
De verbranding vindt plaats doordat een ventilator de lucht geforceerd naar de brandersteen blaast, als er een te hoge temperatuur ontstaat gaat de ventilator uit en zal het vuur tot gloeiniveau teruggebracht worden.
Mocht de temperatuur dan toch nog boven de 95 graden uitkomen dan komt de koelspiraal in werking, deze spiraal is een buisvormige warmtewisselaar die in het bovenste deel van de ketel zit en is aangesloten op de waterleiding.

p.peperkoek

Cp, onverantwoord is ook om aan te geven dat je wel roestvaste materialen moet toepassen bij een open systeem. Zuurstof zorgt er voor dat leidingen en wisselaars binnen de kortste keren ( kan enkele jaren duren maar komt gegarandeert) weg geroest zijn voorafgaand aan een dicht geslipt systeem van het roest wat in het systeem terecht komt.

Zelf al eens een praktijkgeval mee gemaakt, ik kan je gerust stellen het huis staat er nog. Stuur ook eens een mailtje naar een ketelfabrikant om aan te geven dat een overstort levens gevaarlijk is. Een gasketel is ook op deze wijze beveiligd als de ketel en max termostaat faalt.

Een houtgestookte ketel (ik veronderstel dat het over stukhout gaat) MOET uitgerust worden met een beveiliging die koud leidingwater in de ketel laat bij oververhitting. Oververhitting kan optreden bij te hard stoken (te veel hout) of bij stroomuitval. Dus zeker geen regenwater.
De veiligheidsklep zal dan het overtollige en heet water afvoeren. Wel kontroleren of de druk op de waterleiding hogeer is dan de openingsdruk van de veiligheidsklep.

Chathanky,

“Cp, onverantwoord is ook om aan te geven dat je wel roestvaste materialen moet toepassen bij een open systeem.

Ik lees en ervaar het dat jij dit nu wel aan het doen bent.

“Zuurstof zorgt er voor dat leidingen en wisselaars binnen de kortste keren ( kan enkele jaren duren maar komt gegarandeert) weg geroest zijn voorafgaand aan een dicht geslipt systeem van het roest wat in het systeem terecht komt.”

-gegarandeerd, dichtgeslibd.- Maar dat ter zijde, anders krijgen we weer een vliegend Hert.

Inhoudelijk, je hebt een slechte praktijkkennis. Open systemen functioneren al meer dan 100 jaar. De ernstigste corrosie doet zich voor aan het grensvlak en dat ga ik jou nu even niet uitleggen.

”Zelf al eens een praktijkgeval mee gemaakt, ik kan je gerust stellen het huis staat er nog.”

Bevestigd mijn idee van jouw enige ervaring, al dan niet nader omschreven.

“Stuur ook eens een mailtje naar een ketelfabrikant om aan te geven dat een overstort levens gevaarlijk is.”

Zou werkelijk niet weten waarom, zou in Nederland eerder een beroepsverbod ten aanzien van jouw handelingen vragen, volkomen knetter op basis van een dergelijke vraag (en de voorgaande stelling).

“Een gasketel is ook op deze wijze beveiligd als de ketel en max termostaat faalt.”

Wat bedoel je nu?

Groet, Cp

Beste Mathieu,

“Een houtgestookte ketel (ik veronderstel dat het over stukhout gaat)”

Maakt niet essentie geen reet uit.

“MOET uitgerust worden met een beveiliging die koud leidingwater in de ketel laat bij oververhitting. Oververhitting kan optreden bij te hard stoken (te veel hout) of bij stroomuitval. Dus zeker geen regenwater.
De veiligheidsklep zal dan het overtollige en heet water afvoeren.

Wel kontroleren of de druk op de waterleiding hogeer is dan de openingsdruk van de veiligheidsklep.”

Je begrijpt er werkelijk niks van, buiten dat de waterleidingdruk ernstig kan fluctueren, heeft een dergelijk systeem geen bemoeienis met de werking van de veiligheidsklep. Die werkt alleen op druk.

Als de waterleiding er aan te pas komt, wordt de beveiliging gestuurd door een temperatuur opnemer(bulb) in de kachel/ketel.

Dus zeker geen ‘fail safe’ systeem!

Enige veilige systeem is een waarlijk open expansie systeem. Juist ontworpen en uitgevoerd.

Groet, Cp

Ja een open expansievat is van de oude tijd die weer terug komt bij de houtstook. Neemt niet weg dat de installatie hier ook geschikt voor moet wezen. De laatste zijn bij ons laatst verwijdert vanwegen de elende die het meebrengt als materialen zijn toegepast die aan roest onderhevig zijn.

Dat vliegend hert waar je het over hebt. Een overstort moet wel voldoende bemeten zijn en nabij de ketel om de druk kwijt te kunnen en is afhankelijk van het vermogen van de wisselaar. hoe hoog je het vuurtje opstookt, de wisselaar blijft 100 graden zolang er nog water inzit. de druk zal ook hier een maximum hebben als het mis gaat, een ploffende ketel is met een goede afblaas uitgesloten. de druk zal zijn grens hebben en zal wat hoger zijn dan 3 bar maar nooit ver boven dat.

Het antwoord van Mathieu klopt inderdaad niet helemaal cp, maar waarom direct met de grond gelijk maken? Dit kan toch ook wel op een normale manier? Of word jij ook graag zo benadert?

Chathanky,

Als je alle treats leest van cp dan weet je toch genoeg. Zoals je al vroeger meldde, moet hij het laatste woord hebben anders is hij niet tevreden.

CP, koop jij je cassettes maar in duitsland, ik geef er geen 5jaar garantie op en duitland ook niet, eens zien hoe ver je dan komt.

CP
Kun je misschien in het vervolg gewoon Nederlands schrijven.
Normaal gezien lees ik jou bijdragen niet vanwege te moelijk te begrijpen. Waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat ze geen bijdrage leveren of niet interessant zijn. Alleen open systemen zijn veilig? Wat als je water opgekookt is? Indien je leidingdruk lager is dan de openingsdruk van het veiligheisventiel, zal er geen koud water in de ketel kunnen, want door de hoge temp zal de druk in de ketel stijgen. Open systemen zijn trouwens niet meer van deze tijd.

Nog iets vergeten.
Inderdaad, zolang de veiligheidsklep werkt zal de ketel niet ontploffen. Maar oververhitten zal hij wel.
Dus???

Beste Chathanky,

“Ja een open expansievat is van de oude tijd die weer terug komt bij de houtstook.”

Je bent in die sector werkelijk niet op de hoogte, zoek eens na bij diverse van onze oosterburen; die techniek is echt niet weggeweest.

“Neemt niet weg dat de installatie hier ook geschikt voor moet wezen.”

Dat blijkt sedert tijden dus al goed te kunnen.

“De laatste zijn bij ons laatst verwijdert vanwegen de elende die het meebrengt als materialen zijn toegepast die aan roest onderhevig zijn.”

Kennelijk dus een combinatie van een slecht ontwerp, instelling en onderhoud, waar jij dus commercieel bij betrokken bent. Meerdere systemen bekend die al meer dan 80 jaar perfect functioneren. Als gevolg van wel een goed ontwerp, instelling en onderhoud.

“Dat vliegend hert waar je het over hebt.”

Dat bedoelde ik anders, maar constateer dat je die niet opgepikt hebt.

“Een overstort moet wel voldoende bemeten zijn”

Dat geldt voor alle appendages.

“en nabij de ketel om de druk kwijt te kunnen”

Dat is meestal wel het geval, maar niet per se noodzakelijk.

“en is afhankelijk van het vermogen van de wisselaar.”

Ja, he he, anders was die overstort dus ‘duidelijk' niet voldoende bemeten!

“hoe hoog je het vuurtje opstookt, de wisselaar blijft 100 graden zolang er nog water inzit. de druk zal ook hier een maximum hebben als het mis gaat,”

Ga je schoolboeken nog eens opzoeken! Wat is de maximale temperatuur van water bij een druk van 3 Bar? En heel snel gaan schamen!

“een ploffende ketel is met een goede afblaas uitgesloten. de druk zal zijn grens hebben en zal wat hoger zijn dan 3 bar maar nooit ver boven dat.

Ik help het je hopen… . Het leven is mij te lief om jouw benadering te volgen.

”Het antwoord van Mathieu klopt inderdaad niet helemaal cp, maar waarom direct met de grond gelijk maken?”

Nee, natuurlijk niet. Jammer dat je, jullie het zo ervaren. Het is gewoon te gevaarlijk om op een dergelijke manier zulks een gebrek aan inzicht te accorderen. Jammer, maar waar ik op basis van mijn kennis een verantwoordelijkheid bespeur, zal ik daarna handelen. Niet de makkelijkste weg.

“Dit kan toch ook wel op een normale manier?”

Gezien de importantie en het onbegrip zal dit de manier moeten zijn. Zeker ook niet de door mij gewenste situatie.

“Of word jij ook graag zo benadert?”

Als het om kwaliteit, kennis en inhoud gaat, graag!

“Als je alle treats leest van cp dan weet je toch genoeg.”

Er zijn zeer weinig ‘treads’ van mijn hand, bijdrages in draden des te meer. Dat heeft onder andere en aardig dossier opgeleverd hoe of Hans V in dit en andere verhalen staat, op verzoek te bekomen.

“Zoals je al vroeger meldde, moet hij het laatste woord hebben anders is hij niet tevreden.”

Dat heeft dus van alles van doen met de commerciële inslag van voornoemde betrokkene, die zit ik daarmee dus aardig in de weg… .

”CP, koop jij je cassettes maar in duitsland, ik geef er geen 5jaar garantie op en duitland ook niet, eens zien hoe ver je dan komt.

Mag ik even vriendelijk vaststellen dat ik ten eerste geen behoefte heb aan een dergelijke cassette, en vooral tweedes, ik hoef ze niet te verkopen aan anderen. Waarbij ik ook nog wil opmerken dat een garantieperiode van minder dan 5 jaar zeker geen reclame is voor betrokken product. Ongeacht de leverancier.

“CP
Kun je misschien in het vervolg gewoon Nederlands schrijven.
Normaal gezien lees ik jou bijdragen niet vanwege te moelijk te begrijpen.”

Doe daar dan eens wat meer serieuzere moeite voor! In plaats van weg te lopen voor ‘ik niet begrijp’.

“Waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat ze geen bijdrage leveren of niet interessant zijn.”

Zie daar de legitimering voor wat nadere inspanningen van jouw kant.

“Alleen open systemen zijn veilig?”

Nee, het veiligst.

“Wat als je water opgekookt is?

Dan gebeurd er werkelijk helemaal niets. Hooguit dat de pakkingen van de aansluiting van de kachel of ketel er uitbranden, maar verder echt helemaal niets. Dat kan van andere systemen niet gezegd worden.

“Indien je leidingdruk lager is dan de openingsdruk van het veiligheisventiel, zal er geen koud water in de ketel kunnen, want door de hoge temp zal de druk in de ketel stijgen.”

Wat bedoel je nu? Loopt er nu water direct door de ketel, of door de ingebouwde afkoelingswisselaar?

“Open systemen zijn trouwens niet meer van deze tijd.”

Hoop dat je je kennis en inzicht iets meer verbreid, voor de betrokken stelling zich naar jouw persoon keert.

Up too you!

“Nog iets vergeten.
Inderdaad, zolang de veiligheidsklep werkt zal de ketel niet ontploffen.”

Daar gaan we geen garantie op geven. Of het moet een echte stoomketel zijn.

“Maar oververhitten zal hij wel.”

En dan heb je nog niet het natuurkundige begrip of verschil in beeld van oververhit staal of water/stoom.

“Dus???”

Vooral veel bijspijkeren.

Groet, Cp

Een ander systeem bestaat dus niet voor cp. Zeker ook verkoper?

Verkoop je ook autoverzekeringen met overlevingsgarantie?

Chathanky,

“Een ander systeem bestaat dus niet voor cp.”

Hoe hopeloos een dergelijke reactie! Is dit al wat je in kan brengen? Werkelijk geen enkele technische ripostering naar mijn reactie, of andere draden. Hoe tekenend.

En je mist al helemaal dat ik niet van andere systemen wil weten. Integendeel, die zijn er wel degelijk. Maar geen van allen behalen het veiligheidsniveau als het door mij gepropageerde.

Werkelijk niemand van de commercieel betrokkenen heeft het lef om dat eens te erkennen.

“Zeker ook verkoper?”

Ja, en vooral ambachtsman, in een totaal andere stiel, zonder ook maar enige binding met deze materie.

”Verkoop je ook autoverzekeringen met overlevingsgarantie?”

Nee, maar anderen wel. En sommige mensen wensen dat van harte te geloven. Maar als het op feitelijk uitkeren aankomt moet je wel echt dood zijn. En dan is het echt te laat.

Groet, Cp