Daalderop Combifort 24/80+ ONTPLOFT!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan iemand me goede raad geven?

Ik installeerde kortelings een Daalderop Combifort 24/80+ in een splinternieuwe cv en sanitaire installatie.

De thermostaat was nog niet aangesloten - dus werden de 2 thermostatische draadjes even kortgesloten. Hierdoor krijgt de ketel een continue warmtevraag voor de woning.

Het 2de circuit wordt niet gebruikt, dus werd er daar een overstort beveiliging op geïnstalleerd. Op de retour vertrok een leiding naar het flamco drukvat waar een 2de overstort op gemonteerd staat.

Het geheel draait zonder problemen, maar ik trek de stekker liever uit wanneer ik er niet bij ben. Ik heb de ketel even opgezet toen ik vanavond het huis verliet en kwam anderhalf uur later terug.

De 80 liter boiler bleek ontploft!!! De lasnaad van het 80 liter vat is gewoon in een rechte lijn opengebarsten. Het water (toevoerleiding water) stond nog open, dus liep het water natuurlijk gewoon de kelder in.

Normaal moet volgens de handleiding de ketel automatisch stoppen met branden wanneer de watertemperatuur 90° haalt.
Ik weet niet of m'n overstort heeft gewerkt of niet...

Volgens een installateur heb je ook als zelfplaatser recht op garantie. De handleiding van Daalderop echter spreekt dat tegen.

Wat kan ik doen? Kan iemand me helpen.

Het geheel draaide perfect. Het liep allemaal te goed. Kan je eventueel het vat laten vervangen? Doet de installateur dat bij je thuis of moet de ketel uitgebroken worden? Kan ik misschien beter een nieuwe combifort in Nederland gaan kopen (prijzen zijn veel lager)en hier door een erkend installateur laten installeren?

Thx,
Stéphane

Reacties

Dat is erg vervelend zeg.

Inlaatcombinatie hoort op je koudwaterleiding gemonteerd te zijn zo dicht mogelijk bij de tapboiler.

Het verhaal van de 2 de tapspiraal is mij niet helemaal duidelijk. dit is mijn wetens een spiraal gescheiden van de boiler en blijft leeg als hiet niks op aangesloten wordt.
Hiet heeft u een overstort geplaats? of de inlaatcombinatie.

het 2 de circuit is ook bedoelt voor bv. een vvw. groep en heeft niets van doen met warm tapwater.

De inlaatcombinatie staat idd op de koudwater aansluiting (toevoerleiding).

De combifort heeft 1 hoofdcircuit en een 2de die je voor vloerverwarming kan gebruiken. De handleiding zegt dat je indien je dit 2de circuit niet gebruikt je daar de overstort moet op monteren. Aangezien mijn drukvat een caleffi arm heeft met manometer en vastgemonteerde overstort, wil dat dus zeggen dat ik sowieso al een overstort heb + deze op het 2de circuit dus.

Toen ik nog enkele stukken bij Desco gaan halen ben heb ik hen dit voorgelegd en vertelden ze me dat 2 overstortsystemen geen kwaad konden. Het drukvat met opgemonteerde overstort staat (zoals ook in de desco aangeraden) op de retourleiding (toevoer drukvat) met overstort afvoer naar de riolering (dus niet terug in het circuit). Om het systeem in gang te zetten heb ik wel een installateur gevraagd te komen. Ik heb toen nog gevraagd of het drukvat goed stond (ongeveer in het midden van de ketel, wel niet aan pompzijde) en ook dit was volgens hem geen probleem (druk gaat naar overal was het antwoord).

Gevolg = daalderop eist in zijn garantie-tekst dat de installatie door een erkend daalderop installateur is gebeurd en dat je binnen de 8 dagen de garantiekaart met installateur naam terug binnenstuurt. Is dus nog geen 8 dagen geïnstalleerd en natuurlijk zal niemand zijn naam op mijn kaart willen zetten. Ik moet toegeven, ieder zijn stiel. Maar als ik dat voor alles zou moeten zeggen dan zou onze integrale verbouwing helemaal onbetaalbaar geworden zijn (prijsbestek cv voor heel kleine woning met 7 chauffages was 12500€!!!) Nu betaal ik waarschijnlijk leergeld.
Iemand ervaring met garanties?
Stéphane schreef:
> Kan iemand me goede raad geven?
>
> Ik installeerde kortelings een Daalderop Combifort 24/80+ in een splinternieuwe cv en sanitaire installatie.
>
> De thermostaat was nog niet aangesloten - dus werden de 2 thermostatische draadjes even kortgesloten. Hierdoor krijgt de ketel een continue warmtevraag voor de woning.
>
> Het 2de circuit wordt niet gebruikt, dus werd er daar een overstort beveiliging op geïnstalleerd. Op de retour vertrok een leiding naar het flamco drukvat waar een 2de overstort op gemonteerd staat.
>
> Het geheel draait zonder problemen, maar ik trek de stekker liever uit wanneer ik er niet bij ben. Ik heb de ketel even opgezet toen ik vanavond het huis verliet en kwam anderhalf uur later terug.
>
> De 80 liter boiler bleek ontploft!!! De lasnaad van het 80 liter vat is gewoon in een rechte lijn opengebarsten. Het water (toevoerleiding water) stond nog open, dus liep het water natuurlijk gewoon de kelder in.
>
> Normaal moet volgens de handleiding de ketel automatisch stoppen met branden wanneer de watertemperatuur 90° haalt.
> Ik weet niet of m'n overstort heeft gewerkt of niet...
>
> Volgens een installateur heb je ook als zelfplaatser recht op garantie. De handleiding van Daalderop echter spreekt dat tegen.
>
> Wat kan ik doen? Kan iemand me helpen.
>
> Het geheel draaide perfect. Het liep allemaal te goed. Kan je eventueel het vat laten vervangen? Doet de installateur dat bij je thuis of moet de ketel uitgebroken worden? Kan ik misschien beter een nieuwe combifort in Nederland gaan kopen (prijzen zijn veel lager)en hier door een erkend installateur laten installeren?
>
> Thx,
> Stéphane

Is de ketel wel goed ontlucht geweest? boven op de ketel zit een zelfontluchter, deze moet wel open staan.

De installatiekaart is wel van belang dat deze wordt opgestuurd. Je had dit eventueel met een installateur kunnen overleggen of het onder zijn naam ogestuurt mocht worden. Nu is het waarschijnlijk te laat zeker als het bij Daalderop bekend is.

Je moet gewoon contact opnemen met daalderop via je leverancier van je ketel dat ze iemand langs sturen. Als alles erop staat zoals het hoort, zal de fabrikant het toestel vervangen of repareren. Ook al hebt je het zelf geplaatst , echter indien er grove fouten zijn gemaakt waardoor de schade ontstaat ben je er zelf verantwoordelijk voor daar je hem zelf hebt geplaatst.

wat betreft het zelfplaatsen, je had ook kunnen opteren om enkel de ketel te laten plaatsen door een erkende vakman. Maar nu is deze optie ja te laat.

Beste Stéphane,
Zal je proberen te vertellen wat ik er van weet:

”De thermostaat was nog niet aangesloten - dus werden de 2 thermostatische draadjes even kortgesloten. Hierdoor krijgt de ketel een continue warmtevraag voor de woning.”

Dus alleen voor je radiatoren circuit. Je tapwaterfunctie werkt ook zonder die kamerthermostaat.

”Het 2de circuit wordt niet gebruikt, dus werd er daar een overstort beveiliging op geïnstalleerd. Op de retour vertrok een leiding naar het flamco drukvat waar een 2de overstort op gemonteerd staat.”

Qua retour is dit is weer anders dan wat je het laatst schrijft:

“(ongeveer in het midden van de ketel, wel niet aan pompzijde)”

Wat is het nou? Niet dat het veel uitmaakt waar die zit, maar wat is er nu wel en wat niet?

”Het geheel draait zonder problemen, maar ik trek de stekker liever uit wanneer ik er niet bij ben.”

Erg wijs bij een niet voltooide installatie.

“Ik heb de ketel even opgezet toen ik vanavond het huis verliet en kwam anderhalf uur later terug.”

Dat staat dus haaks op wat je schreef… .

”De 80 liter boiler bleek ontploft!!!”

Nou nou, ontploft. Met deze terminologie maak je zeker bij Daalderop geen vrienden.

”Normaal moet volgens de handleiding de ketel automatisch stoppen met branden wanneer de watertemperatuur 90° haalt.”

Dat doet ie ook wel, en anders grijpt de maximaal thermostaat nog in.

”Ik weet niet of m'n overstort heeft gewerkt of niet...”

Daar heb ik zo mijn idee over.

“Volgens een installateur heb je ook als zelfplaatser recht op garantie. De handleiding van Daalderop echter spreekt dat tegen. Wat kan ik doen? Kan iemand me helpen.”

Ga eens zoeken op het Europese consumentenrecht. Toestel heeft te voldoen aan het beoogde gebruik. Dit geldt zowel voor de ketel, overstorten en inlaatcombunatie.

“Kan je eventueel het vat laten vervangen?”

Ja, alleen is bij dit concept de hele ketel warmte wisselaar, alles wordt dus zo goed als nieuw. In Nederland prijskaartje a 1600 euro.

“Kan ik misschien beter een nieuwe combifort in Nederland gaan kopen (prijzen zijn veel lager)”

Dat kan idd.

“en hier door een erkend installateur laten installeren?”

Dat kan weer niet, in België hebben jullie een hele in inconsequente infrastructuur van gasvoorziening. Daar kunnen Nederlandse toespelen niet altijd wat mee en is derhalve zeer gevaarlijk. Dit geldt zowel voor de installateur als de zelfbouwer!
“Inlaatcombinatie hoort op je koudwaterleiding gemonteerd te zijn zo dicht mogelijk bij de tapboiler.”

De plaats maakt ook hier natuurkundig gezien niets uit voor de werking; inlaatcombinatie is combinatie terugslagklep en daarna overstortventiel.

”Het verhaal van de 2 de tapspiraal is mij niet helemaal duidelijk. dit is mijn wetens een spiraal gescheiden van de boiler en blijft leeg als hiet niks op aangesloten wordt.”

Dat is wat ik er ook van weet, heb zo een ketel nog niet onder de hand gehad. Het principe is de sedert jaren gekende elektrische koperen boilerketel, echter nu met een neerwaarts gerichte gasbrander in het midden. En twee spiralen in het tapwater. Het cv water wordt dus indirect verhit door het tapwater. Hoe het een en ander hydraulisch aangesloten wordt is mij ook nog niet helder.

”Hiet heeft u een overstort geplaats? of de inlaatcombinatie.”

Dat is wat ik me ook afvraag, door de formulering kan ik dat ook niet helder duiden.

“De inlaatcombinatie staat idd op de koudwater aansluiting (toevoerleiding).”

Volgens schema, of ook in jouw uitvoering, gezien:

”De handleiding zegt dat je indien je dit 2de circuit niet gebruikt je daar de overstort moet op monteren.”

Lijkt volgens de handleiding dan toch een hydraulische koppeling tussen bijde circuits te zitten.

“Aangezien mijn drukvat een caleffi arm heeft met manometer en vastgemonteerde overstort, wil dat dus zeggen dat ik sowieso al een overstort heb + deze op het 2de circuit dus.”

Je hebt in de beschouwing van het niet gebruiken van het 2e circuit de benadering van je inlaat combinatie niet genoemd.

”Toen ik nog enkele stukken bij Desco gaan halen ben heb ik hen dit voorgelegd en vertelden ze me dat 2 overstortsystemen geen kwaad konden.”

Even voor de juiste benaming: twee overstorten in een systeem.

“Het drukvat met opgemonteerde overstort staat (zoals ook in de desco aangeraden) op de retourleiding (toevoer drukvat) met overstort afvoer naar de riolering (dus niet terug in het circuit).”

Terug in het circuit is geen overstort, maar een kortsluitleiding of by- pass. Overstorten= naar buiten het circuit.

“Om het systeem in gang te zetten heb ik wel een installateur gevraagd te komen.” Wijs.

Knip...

...plak

“Ik heb toen nog gevraagd of het drukvat goed stond (ongeveer in het midden van de ketel, wel niet aan pompzijde)”

Dat bedoelde ik dus, wat is ‘in het midden van de ketel’ en ‘niet aan pompzijde’?

“en ook dit was volgens hem geen probleem (druk gaat naar overal was het antwoord).”

Dat klopt. En een ervaringsdeskundige heeft het dus ook zien staan.

”Nu betaal ik waarschijnlijk leergeld.”

Daar wordt je niet dommer van. Het is alleen nog even de vraag hoeveel leergeld.

“Is de ketel wel goed ontlucht geweest? boven op de ketel zit een zelfontluchter, deze moet wel open staan.”
Dat maakt voor het voornoemde evenement werkelijk geen bal uit. Er was doorstroming en overdracht naar de spiralen, anders had hij geen warmte op z’n radiatoren.

”De installatiekaart is wel van belang dat deze wordt opgestuurd. Je had dit eventueel met een installateur kunnen overleggen of het onder zijn naam ogestuurt mocht worden.”

Dat is altijd de meest snuggere constructie als je niet zelf installerend bent.

“Nu is het waarschijnlijk te laat zeker als het bij Daalderop bekend is.”

Zeker met een term als ontploffen, scheuren of uitbuilen was veel aardiger overgekomen.

“Je moet gewoon contact opnemen met daalderop via je leverancier van je ketel dat ze iemand langs sturen. Als alles erop staat zoals het hoort, zal de fabrikant het toestel vervangen of repareren. Ook al hebt je het zelf geplaatst , echter indien er grove fouten zijn gemaakt waardoor de schade ontstaat ben je er zelf verantwoordelijk voor daar je hem zelf hebt geplaatst.”

Ho ho, Stéphane heeft er wel degelijke een installateur bij gehaald voor de inbedrijfstelling! En die zou ik eerst eens om advies gaan vragen wat er nu gebeurd is.

“wat betreft het zelfplaatsen, je had ook kunnen opteren om enkel de ketel te laten plaatsen door een erkende vakman. Maar nu is deze optie ja te laat.”

Het plaatsen is niet zo een kunst, dat is het best in eigen uren te doen. Het juist aansluiten is een ander verhaal. Best is daar de kennis voor in te huren.

Resumé:

Ik denk dat er wat fout is met je inlaatcombinatie of de aansluiting daarvan. Het scheuren van de ketel komt door een te hoge druk van je tapwater. Ik heb niet gelezen dat je radiatorcircuit ook leegliep.

Ben benieuwd.

Groet, Cp

Hier een voorbeeld van een juiste aansluiting van een daalderop 24/80+. Heb er even over gedaan, maar het resultaat mag er wezen!! Draait no ongeveer 1,5 jaar zonder problemen.

Ik heb de installatievoorschriften even door genomen, om dat dit ook niet de allerdaagse ketel is.

De overstort van 3 bar met vulpunt komt rechts te zitten op het extra cv circuit. dit heb je zo uitgevoert en is goed zo. Althans als het een 3 bar uitvoering is.

Onluchten van het cv circuit dient te gebeuren met de driewegklep in de middenstand.

Vraag alleen is hoe heb je het boilercircuit ontlucht?

Netjes afgewerkt david. Ik vraag me af wat je in de aanvoer hebt zitten tussen de twee afsluiters. Zo te zien is dat een vuilvanger.

Als dit zo is is het beter om deze naar de retour te verhuizen, zo blijft je ketelcircuit vrij van het meeste vuil. Nu moet dit eerst door je ketelcircuit voordat het gefiltert wordt.

Allemaal erg bedankt voor jullie hulp.

Als 'leek' is de foto het makkelijkste bruikbaar om de andere opmerkingen te begrijpen en te vergelijken met mijn installatie.

Het enige verschil dat ik zie is de overstort-beveiliging op de toevoer van het leidingwater, die mis ik blijkbaar. Super alleszins, want ik heb het gevoel dat het allemaal mijn fout is en ik het dus aan mijn 'pietje' heb.

Ik ga morgenvroeg even langs bij de firma die het geheel in werking heeft gesteld. Even kijken wat zij denken te kunnen doen. Waarschijnlijk niets, zucht...

Even ter info: Daalderop is nog niet op de hoogte, dus woorden als ontploft en zo, zijn nog niet aan hun oren gekomen (tenzij ze hier meeluisteren).

Alvast vriendelijk bedankt mannen! Hebben jullie een goed alternatief dat ik zou kunnen laten installeren (gelijkaardige omvang, zelfde functionaliteiten, degelijke kwaliteit, maar betaalbaarder dan daalderop?)

Netjes afgewerkt david. Ik vraag me af wat je in de aanvoer hebt zitten tussen de twee afsluiters. Zo te zien is dat een vuilvanger.

Als dit zo is is het beter om deze naar de retour te verhuizen, zo blijft je ketelcircuit vrij van het meeste vuil. Nu moet dit eerst door je ketelcircuit voordat het gefiltert wordt.

Het is inderdaad een filter, en ik heb mijn toen vergist en het had beter in de retour gezeten!! Maar dan moest ik alles terug demonteren en dat zag ik niet zitten! Bij de opstart is er slechts een beetje vuil in de filter beland (vlas van de hoofdleidingen in staal) maar nu zit er niets meer in.

Geeft ook niks hoor er zijn meer ketels met helemaal niks dan met wel een filter, ik vroeg me alleen de reden af van de wat ongebruikelijke plaats.

Voor de rest ziet het er keurig uit, en servicevriendelijk met de benodigde stopkranen.

Het enige verschil dat ik zie is de overstort-beveiliging op de toevoer van het leidingwater, die mis ik blijkbaar. Super alleszins, want ik heb het gevoel dat het allemaal mijn fout is en ik het dus aan mijn 'pietje' heb.

De overstort van de boiler gaat open op 6 bar (daalderop inlaatcombinatie) en indien je deze niet hebt kan het wel zijn dat je boiler "ontploft". Als het water opwarmt brengt dat een zekere druk met zich mee, en deze moet de boiler verlaten via de overstort.
Tussen de overstort en de boiler heb ik een expansievat geplaatst (blauwe pneumatex), zodat deze de drukstijging kan opvangen (bijna geen verlies van water via de overstort).

Het rare is dat het boilerknopje uitstond...

Heren,

Blijft een leuke casus, wij gaan verder.

“Ik heb de installatievoorschriften even door genomen, om dat dit ook niet de allerdaagse ketel is.”

Ik ook, en hier is het verhaal van zulks een ketel te lezen:

http://www.askanowner.com/_upload/1_2/attachments/Daalderop%20Combifort%20installatie%20handleiding.pdf

”De overstort van 3 bar met vulpunt komt rechts te zitten op het extra cv circuit. dit heb je zo uitgevoert en is goed zo.”

Beter: De aansluiting voor het eventuele extra circuit, wat hier (op de foto’s) idd het geval is.

“Althans als het een 3 bar uitvoering is.”

Welke gek monteert in een cv installatie een overstort met een andere waarde? Zou hier qua ketel nog geen probleem zijn, die kan 8 Bar hebben.

”Onluchten van het cv circuit dient te gebeuren met de driewegklep in de middenstand.”

Dat staat er niet, om het te vullen te vergemakkelijken wordt de ketel met die instelling zo geleverd.

”Vraag alleen is hoe heb je het boilercircuit ontlucht?”

Dat is niet omschreven in de handleiding, buiten het goed doorspoelen. En zo ontlucht je alle Daalderop toestellen al sinds mensenheugenis. Was zoals nogmaals gesteld geen aanleiding voor dit evenement.

“Netjes afgewerkt david.”

Vindt ik ook, maar ik heb nog wel enkele bedenkingen ter lering van mijzelf, en waarschijnlijk nog meer van twee anderen die het nog niet helemaal zien.

“Ik vraag me af wat je in de aanvoer hebt zitten tussen de twee afsluiters. Zo te zien is dat een vuilvanger.”

Ik hoop niet dat je installateur bent, of anderszins voor activiteiten op dit vlak betaald wordt!

“Als dit zo is is het beter om deze naar de retour te verhuizen, zo blijft je ketelcircuit vrij van het meeste vuil. Nu moet dit eerst door je ketelcircuit voordat het gefiltert wordt.”

Naar mijn opinie is dit zeer duidelijk niet zo. Het gaat om een zogenaamde microbellenafscheider. (Spirovent). Ware het een echte vuilafscheider, dan zou er ook een aftap aan de onderzijde zijn… . Ik zie alleen de luchtuitlaat van het vlottersysteempje bovenop.

Dit apparaat verwijderd lucht en andere opgeloste gassen in het cv water circuit. En als aanmatigende en domme kippenboer was naar mijn weten dit gebaseerd op de wet van Henry.

Vandaar dat deze appendage onbedoeld juist wel correct is aangesloten, dat werkt het best in het heetste deel.

Wat ik hier echter boven zie (tussen de inblok afsluiters), is dat wel een zeef of een terugslagklep?

Wat ik ook apart vindt is het expansievat (niet te noemen drukvat). Is dit er een voor de toepassing bij sanitair warmwater? En in deze setting? Op de foto niet te zien dat hij volgens schema op de correcte manier is aangesloten. Dat is hoeft ook geen probleem te zijn, maar ik vraag me wel af wat de inhoud van dat expansievat is en wat van het totale systeem wat er aanhangt.Derhalve, in afwachting van antwoorden, citeer hierbij van een andere site (www.installatietechnicus.nl) een aardige stelling die nog steeds opgeld doet:

-Ook hier geld weer de uitroep vakmanschap is meesterschap, en dat ontbreekt met regelmaat bij de goedwillende loodgieter.-

Groet, Cp

“Allemaal erg bedankt voor jullie hulp.”

Graag gedaan.

"Het enige verschil dat ik zie is de overstort-beveiliging op de toevoer van het leidingwater, die mis ik blijkbaar."

Dat was dus mijn idee dat daar wat vet mee mis was, zonder foto.

“Super alleszins, want ik heb het gevoel dat het allemaal mijn fout is en ik het dus aan mijn 'pietje' heb.”

En behoorlijk!

”Ik ga morgenvroeg even langs bij de firma die het geheel in werking heeft gesteld. Even kijken wat zij denken te kunnen doen. Waarschijnlijk niets, zucht...”

Hangt sterk af wat je met ze afgesproken hebt en tegen welk een tarief! Ene, afhankelijk van wat of hoe, wel erge sukkels dat ze niet nader gekeken hebben. Maar das vaak de makke van installateurs. Zeker omdat ze niet hebben gekeken waar je inlaatcombinatie dan wel zat.

”Even ter info: Daalderop is nog niet op de hoogte, dus woorden als ontploft en zo, zijn nog niet aan hun oren gekomen (tenzij ze hier meeluisteren).”

Het is zekerder dat ik de Staatsloterij win.

”Hebben jullie een goed alternatief dat ik zou kunnen laten installeren (gelijkaardige omvang, zelfde functionaliteiten, degelijke kwaliteit, maar betaalbaarder dan daalderop?)”

Nee, je had een goede keus gemaakt, maar het zelf verkloot. Dat gaat niemand anders oplossen. Of je moet die inbedrijfsteller niet informeel aan de gang hebben gehad. Dan is die natuurlijk vet de lul…. Binnen de Belze cultuur zal dat wel lastig te erkennen en te accepteren zijn.

Excuses voor de bandbreedte van mijn tekstuele uiting, maar ik denk dat dat het werkelijke probleem is.

”Het is inderdaad een filter, en ik heb mijn toen vergist en het had beter in de retour gezeten!!”

Denk dus van niet.

“Maar dan moest ik alles terug demonteren en dat zag ik niet zitten! Bij de opstart is er slechts een beetje vuil in de filter beland (vlas van de hoofdleidingen in staal) maar nu zit er niets meer in.”

Zat er toch niet voor niets.

“Geeft ook niks hoor er zijn meer ketels met helemaal niks dan met wel een filter, ik vroeg me alleen de reden af van de wat ongebruikelijke plaats.”

Tiid zal ons de kwaliteit van deze opmerking doen leren.

”Voor de rest ziet het er keurig uit, en servicevriendelijk met de benodigde stopkranen.”

Kan niet anders dan dat beamen.

”De overstort van de boiler gaat open op 6 bar (daalderop inlaatcombinatie) en indien je deze niet hebt kan het wel zijn dat je boiler "ontploft".”

Dat is je dus gebeurd.

“Als het water opwarmt brengt dat een zekere druk met zich mee, en deze moet de boiler verlaten via de overstort.”

Stapje voor stapje; als het water opwarmt, heeft dat een uitzetting van volume tot gevolg. En deze moet de boiler verlaten via de overstort.

“Tussen de overstort en de boiler heb ik een expansievat geplaatst (blauwe pneumatex), zodat deze de drukstijging kan opvangen”

Mijn cachegeheugen veranderd kennelijk niet zo snel, maar hierbij is mijn eerdere bemerking dus al verklaard. Wat me niet gerust maakt over de dimensionering en uitvoering van het cv zijdig expansiesysteem.

“(bijna geen verlies van water via de overstort).”

Ja zeg, was ie er nu wel of niet? Of had je er alleen over nagedacht?

Groet, Cp

Beste Stéphane,

“Het rare is dat het boilerknopje uitstond...”

Das nu net je makke, en daarom heb je het vet aan je ‘pietje’. Zou je het systeem werkelijk begrijpen, dan realiseerde je dat bij deze werking van dit toestel je ook altijd over een expansiemogelijkheid voor je SWW moet beschikken. Ook al heb je daar geen vraag of afname in…

Troost je met de gedachte dat al was je erbij geweest dit malheur niet had kunnen voorkomen, het zat in de basis al fout.

Tweedes, de door jou geconsulteerde specialist bakt er ook al niks van,

Derdes, tot ik een meer helder beeld heb van betrokkene in deze draad, een semi- deskundige, weet elementaire zaken ook niet zo goed te benaderen.

Echt geen vendetta of zo hoor, heb ik helemaal geen trek in. Ik heb alleen een gigantische hekel aan gebazel.

Groet, Cp

Beste chicken power,

De spirovent is niet onbedoeld juist aangesloten, hij is van de eerste keer correct aangesloten (inderdaad moet die in het heetse deel gemonteerd worden)!!

Tussen de inox afsluiters, dit is inderdaad een zeefje en had beter in de retour gestaan, maar dit is enkele reacties eerder uitgelegd.

Ivm het expansievat sanitair:
* pneumatex sanitair is altijd blauw (12 liter), en moet aangesloten worden op de ingang van de boiler, NA de inlaatcombinatie (terugslagklep in de inlaatcombinatie), anders heeft dit geen zin. Bij het plaatsen van een sanitair expansievat heb je 2 voordelen: geen verlies van expansiewater en de waterslagen in de leidingen worden beperkt --> is beter voor de levensduur van de boiler.

* pneumatex sanitair is altijd rood (25 liter) en moet aangesloten worden op het heetste deel (de aanvoer dus). Boven de spirovent zie je een stalen buis naar links gaan en dan naar boven --> tegen het plafond hangt het expansievat van de cv.

De inhouden van de expansievaten is berekend door de verkoper van sanitair/cv, dat zal normaal wel kloppen.

Inhoud boiler is 80 liter.
Waterinhoud cv heb ik geen idee, op het hoofdcircuit hangen 17 radiatoren en op het 2de circuit hangen er 2 radiatoren. Het opvullen van het cv circuit heeft wel even geduurd, mede door 6 radson delta's die een zeer grote waterinhoud hebben.

Op ieder verdiep (3) staan collectors voor de CV + aparte collectors voor het 2de circuit in de badkamer.

Bijgevoegde foto is van de collectors in de badkamer, sanitair, CV en 2de circuit cv

Meer op http://debouw.spaces.live.com/

Die mannen van daalderop zullen ook wel niet van gisteren zijn. Ze zullen wel onmiddelijke de reden weten van de "ontplofte boiler" --> geen inlaatcombinatie geplaatst ---> bye bye garantie.
En de installateur die je installatie is komen nakijken -->
amai dat die dat niet gezien heeft --> ben benieuwd of ze voor de schade gaan opdraaien??

Klopt David, ze zullen het toch eerst moeten onderzoeken wat daadwerkelijk de oorzaak is. Dat is ter plaatsen makkelijker dan van afstand.

Ik heb de twee fotos rond de ketel nog eens bekeken, maar ik kan niet zien waar het blauwe sanitair expantievat is aangesloten, indien de flexible is aangesloten voor de combinatie terugslagklep/overdrukbeveiliging ben je wel de pineut vrees ik. Je hebt er wel mooi werk van gemaakt, maar ik zou je toch het advies willen geven om de meeste van die handafsluiters te verwijderen, totaal overbodig en als iemand een afsluiter dicht zet, zet je een deel van de instalatie zonder expantie met alle gevolgen van dien. een tweede mogelijkheid is dat het expantievat defect is of dat er iemand het gas heeft laten ontsnappen van het expantievat Ik zelf heb twee daalderops (24/80 en 32/80)geplaatstmet pneumatex expantievaten, nu twee jaar in dienst en tot op heden geen enkel probleem.
waarom je sanitair wilt van 90°C begrijp ik niet goed
wij gebruiken hier 60°C en dat is meer als genoeg.

Ik denk dat er een klein misverstand is!!!

Ik ben degene die de foto's geplaatst heeft, maar bij mij is de ketel niet ontploft hé. En mijn sanitar expansievat staat wel degelijk na de inlaatcombinatie!!
Denk dat jullie de hele vraagstaart eens grondig moeten herlezen!!!

Ivm het expansievat sanitair:
* pneumatex sanitair is altijd blauw (12 liter), en moet aangesloten worden op de ingang van de boiler, NA de inlaatcombinatie (terugslagklep in de inlaatcombinatie), anders heeft dit geen zin. Bij het plaatsen van een sanitair expansievat heb je 2 voordelen: geen verlies van expansiewater en de waterslagen in de leidingen worden beperkt --> is beter voor de levensduur van de boiler.

* pneumatex sanitair is altijd rood (25 liter) en moet aangesloten worden op het heetste deel (de aanvoer dus). Boven de spirovent zie je een stalen buis naar links gaan en dan naar boven --> tegen het plafond hangt het expansievat van de cv.

ik veronderstel dat u pneumatex verwarming is altijd rood (25 liter) bedoelt, dat was vroeger zo maar ondertussen (9 maand) is ook het expantievat van pneumatex verwarming BLAUW geworden wat voor de nodige verwarring zorgt.

lucien

Hallo pechvogel,

Je haalt twee zaken door elkaar. Het verwarmingsgedeelte heeft (uiteraard) een overdrukbeveiliging nodig. Deze kan op de tweede aansluiting van de Combifort aangesloten worden. De maximale druk in het CV gedeelte wordt hiermee begrensd op 3 bar.

Maar ook op de boileraansluiting moet een inlaatcombinatie geplaatst worden! (Zie blz 19 installatievoorschrift) Deze inlaatcombinatie heeft een keerklep en een overdrukbeveiliging op 8 bar.

En op blz 19 staat met een uitroepteken en in een apart kader:
Waarschuwing!
Het niet plaatsen van een inlaatcombinatie leidt onherroepelijk tot schade aan de boiler. De Daalderop garantie op het toestel komt hiermee dan ook te vervallen.

Ik denk dan ook dat deze grap voor eigen rekening komt.

Eric

Hoe is het nu afgelopen???

Installatie:
Dat de nieuwe cv-ketel hangend (boiler hangend of staand) op ongeveer de plaats van de oude ketel en de rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer rechtstreeks door het dak of de gevel kan worden aangebracht.

Inbegrepen materialen:
Dakdoorvoer of Geveldoorvoer
Expansievatconsole
Reflex expansievat
Pentec Overstortventiel
Vulslangset 5 meter met aansluitgarnituur
Wasmachinekraan
VSH-Gaskogelkraan met BE Keurmerk
Leidingen en kleinmateriaal

Ketel-uitvoering: 5 jaar all-in garantie
Daalderop Gascombifort 24-50 Plus CW 5 BE-uitvoering € 2750,-
Daalderop Gascombifort 30-50 Plus CW 5 BE-uitvoering € 2920,-
Daalderop Gascombifort 24-80 Plus CW 6 BE-uitvoering € 2985,-
Daalderop Gascombifort 32-80 Plus CW 6 BE-uitvoering € 3060,-
Daalderop Gascombifort 38-80 Plus CW 6 BE-uitvoering € 3170,-

Daalderop Combipact HR 24 CW4 BE-uitvoering € 2230,-

Kamerthermostaat:
Inbegrepen (Honeywell Round Modulation kamerthermostaat). Met een waarde van € 50 mocht u een model met meer mogelijkheden wensen betaald u alleen het prijsverschil. Voorbeeld een Honeywell Chronotherm Modulation klokthermostaat met bijbetaling van € 100 en u profiteert van de maximale mogelijkheden op het gebied van moduleren.

WeersAfhankelijke Regeling (WA-Regeling) Optioneel
De WA-Regeling bestaat uit een buitenvoeler, die buiten is geplaatst, en een retourvoeler, die op de retourwaterleiding zit. Deze zijn samen met een kamerthermostaat aangesloten op de regelunit. De regelunit bepaalt samen met de sensoren wat de ideale opwarmtemperatuur naar de verwarming moet zijn. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe hoger de temperatuur van het CV-water. Het bijsturen van de temperatuur in de verschillende vertrekken, kan door het plaatsen van thermosstatische radiatorafsluiters. Meerprijs incl. montage buitenvoeler en retour-watersensor € 185,-

Betaling dient te gebeuren bij oplevering. Getoonde bedragen zijn all-in en incl. BTW

Overige merken en modellen opaanvraag:

Installatiebedrijf R.H.Mitchell (Installatiewinkel)
Franklin D Rooseveltlaan 241
5625AZ Eindhoven
Telefoon: 040-8420740
Mobiel: 06-38498754
E-mail: info@cv-materiaal.nl
Web : www.cv-materiaal.nl

Mooie reclame zo'n ontploffende ketel

Oorzaak ligt niet bij de keel, maar bij de monteur...
Zo kan je elke boiler doen barsten hoor.

Ik heb er ook al van gehoord, eenmaal werd er een terugslagklep op het sanitair geplaatst voor de veiligheidsgroep, dus tussen de groep en de ketel en andermaal is er niet de veiligheidsgroep/inlaatcombinatie van Daalderop zelf gebruikt, deze zou een extra grote doorlaat hebben.

Daalderop? Ik zou zeggen Klopterop!!!!!!!!