koppeling zonneboiler pelletkachel radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ongetwijfeld kan iemand mij helpen met de volgende probleemstelling, waarop ik geen antwoord vond bij andere vragen.

ik ben van plan de volledige warmwaterproductie en verwarming van mijn huis te herzien. enkel de radiatoren zou ik willen behouden.

ik had volgende opstelling in gedachten:
- enerzijds zou ik een ruim zonneboilersysteem voor de warmwaterproductie voorzien. met een ruim voorraadvat.
- daarnaast zou ik graag een Ecopellet van CTM plaatsen, dit is een 'dubbele functie haard' (daarin is dus zowel verbranding van pellets als brandhout mogelijk) met warmwaterproductie. De radiatoren wil ik dus graag verwarmen met dat water.hoogst waarschijnlijk moet dat best via een buffervat.
- indien mogelijk wil het buffervat van de zonneboiler ook nawarmen met warmteproductie van die Ecopellet-kachel...

vooral dat laatste is me niet duidelijk hoe dat juist te realiseren.
hoe kan dit alles aan elkaar gekoppeld worden??? waar zitten de buffervaten?? hoe zijn die aan elkaar gekoppeld. enzovoort

alvast hartelijk dank,
ook aan alle anderen op dit forum een pluim junglevoor de pakken nuttige informatie.
Joost

Reacties

Joost, heb jij al een ecopellet in werking gezien?
Mon

Joost

Onafhankelijk of die wonderhaard al bestaat:

In jouw situatie zou je zonder buffervat afkunnen. Neem een vat ca 300-500 liter sanitair water (rvs) met daarin 2 spiralen, onderin 1 voor zonnepanelen en bovenin 1 voor je haard.

De haard sluit je rechtstreeks op je radiatoren aan en parallel daaraan aan je warm water met een aparte pomp. Die pomp stuur je aan in functie van de trmperatuur in je boiler; komt die te laag dan start je de pelletketel (als ie nog niet draait) en met een vertraging de pomp.

Alternatief neem je een groot buffervat ca 1000 liter met onderin de zonnespiraal en in bovenin 1 voor je sanitair water. Ke raditaren sluit je ergens net boven het midden aan op dit buffervat (rechtstreeks)

In dat geval zit er verwarmingswater in je buffervat en wordt je warmwater in doorstroom opgewarmd in de bovenste spiraal. Voordeel is: geen kans op legionella; pelletkachel kan warmte beter kwijt (kan langer draaien), zonnepanelen kunnen warmte beter kwijt en ook meehelpen met verwarming. Nadeel: heel stukje duurder?

Mvg Arnold

Arnold, waarom wonderhaard? Graag een verklaring aub.
Mon

mon:
nee, ik heb die nog niet in werking gezien, jij?
vond wel oa info op het net bij oa 'ofen schulte', voorheen heette het toestel denk ik 'thermokamin hope'. daarover is al wat meer te vinden.
als alles wat ze beloven waar is lijkt dit een ongelooflijke machine... het kost wel wat, je zit rap aan 10000€ met een beetjs toebehoren erbij...
Bij deze lanceer ik straks ook een nieuwe vraag of iemand ervaring heeft met deze "wonderhaard", of meer bedenkingen.
voorlopig is het enige echte nadeel/open vraag dat ik erover vond (op deze site trouwens) hoe het zit met ascomprimering. ik weet niet goed in te schatten in welke mate dit echt last zou veroorzaken.
groeten, joost

Arnold:
mon stelde zonet ook reeds de vraag, waarom 'wonderhaard'. geloof je niet in de prestaties en de mooie beloftes rond de ecopellet?
Alvast bedankt voor de opstellingen die je me doorgaf.
De eerste configuratie kan ik volledig volgen. kan zo'n salmonella risico tegengegaan worden? ik zal daar ook eens op het forum naar zoeken.
Ivm de tweede opstelling zit ik met een aantal vragen.
- krijgt je sanitair water dan warm genoeg enkel via doorstroom in dat vat?
- kan een zonneboiler de temperatuur van het vat dan nog helpen verhogen in de winter als je met de wonderhaard aan het stoken bent?
- je sluit de radiatoren aan midden de hoogte van het vat, waarom in het midden?
- hoe sluit je aan op de 'wonderhaard'?
groeten, joost

Joost, reeds geruime tijd ben ik op zoek naar een degelijke duo-haard. De ecopellet is nieuw op de markt, geproduceerd door CTM. Dit is een firma die staat voor kwaliteit. Geruime tijd informeer ik me via alle duitse en zwitserse fora. CTM en ook Palazetti(heeft ook en duo) krijgen zeer goeie kritieken ivm met hun brandhouthaarden, luchtonafhankelijk en aanvaardbare luchdichtheid. Wat de duo-haarden betreft, te vroeg om er kritieken over vinden. Het is dus afwachten. Wat de prijs betreft, tja, het is een dure kachel, maar bekijk eens de kostprijs van een gewone ,,luftunabhangige,, haard en deze van een kleine pelletketel?
Mon