warmteverlies bij een zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan iemand met een zonneboiler me vertellen hoeveel graden hij van savonds tot smorgens verliest?

Alvast bedankt,

Mvg
varoy

Reacties

Afhankelijk van merk natuurlijk veel verschil.

Een 1000 liter bufferboiler zakt bij ons 1 kw op 24 uur als we niets gebruiken. Anders moeilijk te kontroleren.

Een goeie boiler mag niet meer verliezen dan max. 1,5 kwh per dag.
Niet alleen de isolatie van de boilerwand is belangrijk (isoleer ook de onderkant/vloer), ook de kwaliteit van de isolatie van de aansluitingen is belangrijk en speelt een belangrijke rol.
Mon

Volgens wat specificaties die ik vind verliest een 1000l vat tussen de 2.5 en 4.5 kWh/24u. Het verlies is trouwens zeer sterk afhankelijk van de boilerinhoud. Je kan die specificaties gewoon vinden op de site van de fabrikanten.

Inderdaad, ik heb het wel over een 300liter boiler.
Mon

Als ik weet dat ik 300 liter heb en van 24.00 tot 8.00 ga kijken wat de afkoeling is kan ik dan met de volgende formule dit de deltat zoeken:

deltaQ = m . rho . deltat?

Varoy, je kan dat op die manier inderdaad berekenen. Je moet er wel op letten dat je ondertussen de boiler niet bijstookt en ook geen water afneemt anders worden de berekeningen wel een pak ingewikkelder.

Heeft er iemand tips om een buffervat bij te isoleren langs buiten of heeft dat niet veel zin? Ik had gedacht om dat ding in een mantel van glaswol (of rotswol) te steken. De buizerij zou ik zowiezo zwaar gaan isoleren.

Absoluut, een goed geisoleerde boiler heeft een isolatiedikte van 15 a 20 cm dikte. De meeste boilers hebben een isolatiedikte van 1Oa 12cm. Ik ga mijn boiler ook bijisoleren met een stijve isolatieplaat rond de boiler en de rest opvullen met perlietkorrels. De aansluitingen moet je absoluut dik en precies isoleren. Vergeet vooral de onderkant niet van de boiler. Het is wel een tijdrovende bezigheid maar de moeite waard.
Mon

Mon,

Voor eenvoudig en god te isoleren vanonder gebruik je best foamglas. Verkrijgbaar in verschillende diktes en een prima isolatie.

Met de rest volledig eens.

Hans, onze boiler staat op een plaatje multiplex 18mm op een plaat 60mm styrofoam, onderaan tussen de boilerisolatie en de styrofoam is er een spatie van 55mm. Deze spatie heb ik nu opgevuld met een plaat steenswol van 60mm die goed aanspant. De achterzijde tegen de muur was niet bereikbaar met isolatieplaten, ik heb dit dan dichtgegoten met perlietkorrels. Nu ga ik de boiler omkasten met isolatieplaten en de openingen dichtgieten met perlietkorrels.
Mon

euhm, zijn die platen stevig genoeg voor een boiler van 650l te dragen? Het totaalgewicht is dan iets van een 860 kg op een oppervlak van 0,63 m2 (diameter 0.9m)

Even afgezien van al het bovenstaande, de verliezen zijn nog t meest afhankelijk van de boilertemperatuur. Is deze gemiddeld 37.5 graden (onderin 25, bovenin 50) en staat ie in de thermische schil (bijv. kelder of bijkeuken) dan is delta T 17.5 en al het warmteverlies komt weer terug in je ruimte, dus verlies = 0 tijdens stookseizoen

Is de boiler geheel 65 graden (zoals nodig voor radiatoren en sanitair water dat niet in doorstroom verwarmd wordt) en stat in een onverwarme ruimte van zeg 10 graden dan zijn je verliezen ruim 3x zo groot en weg is ook weg dan!

Dus: temperatuur zo laag mogelijk en plaatsen in je thermische schil toch?

Mvg Arnol

Om die reden neem je beter foamglas zoals Hans al zei. Het heeft natuurlijk ook te maken met de constructie van de onderkant van de boiler. De meeste boilers staan op poten, dwz. hoge belasting, dan is het meer dan nodig drukvaste foamglas te gebruiken(puntbelasting). De onze heeft een cirkelvormige voet, daardoor is het gewicht beter verdeeld op de multiplexplaat en daaronder de drukvaste styrofoamplaat. Het is een 1000literboiler, de diameter van de voet is dan ook wat groter dan kleinere boilers en daardoor opzichzelf al stabieler. Totaal geen problemen.
Mon

Zeker plaatsen in de verwarmde schil, maar je moet er steeds voor zorgen dat de warmte daar is waar ze moet zijn.
Niet vergeten dat de warmteafgifte tijdens de zomer in de ,, gekoelde ruimte,, niet welkom is, daarom steeds goed isoleren. In de winter de warmteafgift een surplus zijn en in de zomer de boilerwarmte afblokken en ventileren, indien mogelijk.
Mon