afstandsbediening Vitotrol 300

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Sinds 1 maand bezitten we een Vitodens 200 ketel, die op zolder werd geplaatst ter vervanging van een 28 jaar oude ketel (alles gas). De nieuwe ketel heeft ook een buitenvoeler. De Vitotrol hangt in de living. Deze beslissing namen we nadat ik uren in dit forum heb zitten lezen en info verzamelen. Maar nu een vraagje over die regeling van Vitotrol. In de handleiding kan ik nergens terug vinden hoe de gevoeligheid van de kamertemperatuur kan aangepast worden. Onze vorige thermostaat reageerde als de temperatuur 0.5° verschilde van de ingestelde temperatuur, dus op/af. Nu staat de kamertemperatuur ingesteld op 19° maar de brander gaat eerst uit als het 21° is. Kan dit fijner geregeld worden? Of is deze Vitotrol niet vergelijkbaar met een gewone kamerthermostaat. Graag wat uitleg. Groetjes, Greta

Reacties

Greta,

"dat is pas een toffe mogelijkheid, een dag les gaan volgen. Ik ben nuchter genoeg om te weten dat ik waarschijnlijk niet alles zal verstaan, maar ik zal er zeker één en ander opsteken. Ik informeer me hier zeker al over. Heb je soms enig idee van de prijs? want gratis??? dat zal niet, die mensen moeten ook hun brood verdienen."

U moet dat niet betalen ,dat is een gratis dienst van de ketelfabrikant aan zijn zakenpartners, dus laat u verwarmingsinstallateur zich inschrijven (want naar ik begrepen heb heeft hij nog niet veel met uw ketelmerk gewerkt , maar dat is geen excuus om de werking van en weersafhankelijke regeling niet te begrijpen en in te regelen, war is niet ketelmerk gebonden -zoals arie tercht opmerkte-)U kan met uw verwarmingsman meegaan of U gaat in zijn plaats
Maar het scholingsprogramma 2007 -condensatie gaswandketels vitodens opstart en regelingen-is bij mijn weten nog niet
verschenen of beschikbaar

succes

blijkbaar slechte uitleg gekregen van uw installateur

richt u tot hem , hij moet je dit haarfijn uitleggen
de vitotrol is GEEN thermostaat
regelen doe je met je thermostatische kranen !

Tja Arie,
dubbel probleem. De installateur werd ons aanbevolen door bekenden maar blijkt niet zoveel V... te plaatsen. Ten minste dat denk ik omdat hij ook geregeld in de handleidingen ging kijken. Of ik vergis me en is de materie echt zo ingewikkeld. Tweede probleem is dat de (zeer bereidwillige) installateur alle info aan m'n man gaf (ik kon niet thuis zijn ). Die begint echter vergeetachtig te worden en rekent erop dat ik het allemaal wel uit de handleiding haal. Vandaar dit probleem.

Praktisch nu, thermostatische kranen hebben we niet aan onze radiatoren omdat de "oude" thermostaat de temperatuur goed regelde. Als ik je goed begrijp hebben we nu dus helemaal geen thermostaat, of helpt die buitenvoeler ons nu verder?

Ik besef dat dit waarschijnlijk allemaal raar klinkt, maar dit is de situatie op dit ogenblik.
Mocht iemand me toch eerst wat meer info geven dan voel ik me sterker in het gesprek met de installateur. Waarvoor hartelijk dank.
Greta

“blijkbaar slechte uitleg gekregen van uw installateur

richt u tot hem , hij moet je dit haarfijn uitleggen
de vitotrol is GEEN thermostaat
regelen doe je met je thermostatische kranen !”

Arie,

Chapeau!

Wij zullen het wel nooit eens worden, maar altijd deel uitmaken van een stukje dynamiek,

Waar ik soms wel eens moeite mee heb is uw blinde adeptie voor Viesmann. En uw antipathie naar gaswandketels. En daar verstaan we in Holland nog weer wat anders onder dan in den Bels. Zo zoetjes aan als een jaartje of 25… . Daar gaan we het nog wel eens over in de clinche.

Ik vindt het waarlijk prachtig hoe u ondanks onze verschillende opvattingen een gepaste entiteit heeft gecreëerd, los van uw direct traceerbare stiel. Daar kunnen diverse Hansjes nog eens wat van leren.

Wellicht u ingegeven via bouwinfo, maar ik moet u complimenteren hoe u de handschoen heeft opgepakt!

En hoewel dit off- topic lijkt, en ik te boek sta als de idioot en niet te begrijpen,voor de fijnere verstaander van dit forum, ik denk dat ik TdB aan de lijn heb.

Groet, Cp

Sorry CP, ik waardeer het zeker dat je reageert, maar spijtig genoeg word ik hier niets wijzer van. Ik blijf dus met de vraag zitten of we echt niet zonder die thermostatische kranen verder kunnen, of dat er misschien nog een andere mogelijkheid bestaat. Ik ben ook al gaan rondkijken op de site van Viessmann zelf maar vind er niets over thermostaten. Het lijkt wel of die buitenvoeler en de instellingen natuurlijk onze kamertemperatuur bepalen en regelen. De temperatuur gaat niet boven 21° maar als zeer actieve 60-plusser mag het voor mij gerust max 20° zijn. De ingestelde kamertemp. is 19°. Door de hogere temperaturen de laatste maand hebben we nog geen idee hoever de temperatuur daalt als het kouder wordt.
Voorlopig wachten we nog even af, tenzij ik hier misschien wat achtergrondinfo kan vinden om de installateur aan te spreken.
Groeten

greta ,

ik heb informatie die u kan helpen op uw mail gezet.
Je kan de vitotrol veranderen in kamerthermostaat,al is het de bedoeling niet !

MEt TH kranen regelen is veel beter.

Blijkbaar weer een installateur gehad die geen Weersafhankelijke regeling kent en begrijpt...
Dit heeft niets te maken met Viessmann , ook andere merken werken steeds volgens eenzelfde principe
weersafhankelijk op ketelwater , pomp continu draaien

Arie

trouwens CP, waarom help jij niet ?

Laat me zijn, wie ik ben ... welke rol speelt dat ?

Als jij alles beter weet , moet jij het juiste antwoord geven he ?

Ik heb ook een Vitotrol 300 hangen aan een Vitodens 300. Voor zover ik het begrepen heb kan je met de Vitotrol wel een beperkt ruimtecompensatie doen. De weersafhankelijke regeling regelt de temperatuur van je ketelwater, en in theorie zou je dan met een juist ingestelde stooklijn steeds de juiste temperatuur in huis moeten hebben in functie van de buitentemperatuur.

Wat de Vitotrol 300 bijkomend doet is :

a) het is een afstandsbediening van de display die op de ketel zit;
b) mogelijkheid tot ruimtecompensatie bovenop de weersafhankelijke regeling.

Wat moet je doen : eerst je systeem zo goed mogelijk inregelen zodat het quasi alleen op de WAR goed functioneert. Dit is niet makkelijk en vraagt tijd : je moet immers wat experimenteren met de stooklijn (die bepaalt hoe warm het ketelwater is bij een bepaalde buitentemperatuur) en daarbovenop moet je nog wat experimenteren met de debieten van elke kring. Zo heb je de badkamer waarschijnlijk liefst wat warmer dan de woonkamer, enz.

De ruimtecompensatie van de Vitotrol moet je dan zien als een fijnregeling van de WAR, of om afwijkende zaken te compenseren (bijvoorbeeld bezoek, veel warmte geproduceerd in de keuken, acht man rond de tafel, : de ruimtecompensatie zal er dan voor zorgen dat er toch geen warmtevraag blijft, ook al zou dit volgens de ingestelde stooklijn zo zijn.

Ik hoop dat je deze uitleg een beetje kan volgen en dat ik het zelf ook bij het rechte eind heb.

Wat je vraag betreft inzake de reactiesnelheid van de Vitotrol : dit vind ik inderdaad niet terug in de handleiding.

Wout

Arie en Wout,
heel hartelijk dank voor jullie reactie, dit is info waar wat mee aan te vangen is. We zullen het eerst nog eens allemaal rustig nalezen, verdere reactie van mezelf volgt dan.
Groetjes
Greta

ik vrees dan ook dat je thermostatische kranen zal moeten plaatsen.

Wij hebben ook een vitotrol sinds deze zomer en moet nog beginnen experimenteren met de stooklijn... Benieuwd of dit vlot zal verlopen...

Bart,
Als er al thermostatische kranen zouden komen is dit enkel voor de woon- en badkamer, misschien de keuken. In de slaapkamers staat de verwarming nooit aan, in de traphal enkel als het echt stenen dik vriest. Het is hier dus ook wat afwachten en experimenteren. En we zijn vast niet de enigen Bart.

De info die ik hier kreeg helpt ons al een hele stap verder. Ik ga zeker aan onze installateur vragen op welke temperaturen hij ingesteld heeft en informeren naar de kamerafhankelijke warmte met de info van Arie erbij.
Dat zal voor volgende week zijn.
Greta

Als de afstandsbediening met voeler/ruimtecompensatie in de living staat is het niet aangewezen daar thermostatische kranen te plaatsen, zo heb ik altijd geweten.

Hoi,
Topic is al iets ouder maar we hebben héél recent een vitotrol300 en een vitodens200 laten plaatsen dus vandaag deze topic pas ontdekt.
Nu mijn vraag wij hebben dus vloerverwarming in combinatie met die buitenvoeler.
Nu staat onze stooklijn volgens mij veel te hoog om de vloerverwarming van warm water te voorzien.
Enkel als we de verwarming bij onze vloerverwarming willen aanzetten moet onze ketel warmer zijn dan 35°.
Op dit moment zie ik regelmatig de keteltemperatuur rond de 50° en dit terwijl we slechts water van 25° door onze vloerverwarming pompen. Wat is nu de meest aangeraden stooklijn voor vloerverwarming??
Onze extra radiaters zetten we enkel aan als we't een klein beetje warmer willen 's avonds ofzo..(bijna nooit eigenlijk)
Iemand info hierover?

Groetjes

Hallo Racingblue en Wout,
Inderdaad al wat oudere topic, maar dat zal niet zoveel uitmaken. Wij hebben enkel radiators dus geen VV. De temperatuur van het ketelwater loopt tothiertoe op tot 52°. We hadden in de voorbije 2 maanden wel contact met onze installateur en die heeft één en ander komen regelen.
Alles loopt nu precies wel beter, maar ik las ergens op het forum (andere topic) dat de brander best zo weinig mogelijk moet "pendelen". Ik las ook over het regelen van de stooklijn maar daar vind ik in de handleiding niks van terug. Ik meen zelfs iets gelezen te hebben (ben niet zeker meer) dat een condensatieketel met WAR zelf een stooklijn zou maken maar is dat ook zo?
Hier brengt die nieuwe ketel een vreemd gevoel, het gaat zo anders als bij die ouwe gietijzeren. Zullen het moeten wennen zeker, het comfort is zeer goed dat is zeker een pluspunt, en het verbruik, tja das afwachten.

Hopelijk krijg je veel goede reacties.
Greta

Hallo,

Het is nu winter en stilaan tijd om de stooklijn in te stellen. Alleen is hier zo weinig info over terug te vinden in de hadleiding.

Volgende vaststellingen tot nu toe:
De thermostatische kranen staan op 3 (welke temp is dit? is dit voor alle soorten therm kranen dezelfde?). De gevraagde normale kamertemp staat op 17. Buiten is het 4°C (WAR). Het wordt tot 22-23°C in de woonkamer (af te lezen op vitotrol). Kan dit? Hoe stel ik verder af?

2. Een veronderstelling:
Stel dat ik alle themostatische kranen op 3 instel en dat de gewenste kamertemp 25 °C is. Hoe reageert de vitotrol dan? maw wat is het doel van de draaischijf 'gewenste normale (overdag) kamertemperatuur als er overal thermostatische kranen voorzien zijn?

Alvast bedankt voor jullie klare antwoorden.

Warme feesten gewenst.

Bart

aansluitend op vorig bericht - ter info:
Vitodens 300 sinds eind oktober:
ca 380 branderuren
2500 branderstarts
418 m³ gas verbruikt

is dit niet veel voor een halfopen bouw(matig geisoleerd)?

Bart,

Pas op! De VITOTROL300 IS GEEN KAMERTHERMOSTAAT (je KAN hem in de software wel enigzins zo configureren) in de stricte zin dat hij "meet" hoe warm het is binnen en dat gaat doorgeven naar de ketel die daarop dan actie gaat ondernemen.

Het is een AFSTANDSBEDIENING !
Bij ons staat die "draaischijf" gewoon op 20°C en dat wilt zeggen dat je geen "verschuiving" van de stooklijn vraagt.

Mischien moet je de VITOTROL300 instellen om ruimte-compensatie te gebruiken ipv zuiver op WAR te werken.

Ik kan je niet veel vertellen over de thermostaatkranen helaas (hier overal vloerverwarming) want ik denk dat dit alles iets anders gaat werken.

In de handleiding van de KETEL staat duidelijk hoe de stooklijn in te stellen (coderingsmenu 1, parameter d3)

Jij zegt dat ie op 17°C staat ? Die draaischijf ?? Indien wel is uw huidige stooklijn "verschoven" naar onderen.
Je moet natuurlijk wel weten welke stooklijn actief is hé!
(kijk blz 68 van de Vitodens300 hoe je diagnose-stats kan opvragen, oa stooklijn etc)

Hoe is uw setup ? Hoeveel pompen ? Enkel radiatoren ?

Even over uw verbruik :

Wij zijn in dienst sind 30 oktober (voornamelijk "burn in" test en wat spelen met stooklijnen omdat het eigenlijk buiten te warm was om echt verwarming nodig te hebben)

verbruik 283 m³
228 starts en 471 branderuren

We hebben WEL een boiler, dus geen doorstromer (anders denkelijk een PAK meer starts)

Onze HOB van 7x13m/203m² is euh .. redelijk goed voorzien van isolatie (15cm spouw, 15 vloer maar nog niks in het dak en geen binnendeuren, verder alu 1.1 ramen 37m² met gewoon schuifraampke pal zuid)

Jan

Onze ketel is geplaatst en in gebruik genomen ergens midden september. Veel verwarmen zat er toen gelukkig nog niet bij. Tot hiertoe hebben wij 235 u brandtijd en 785 starts. We wonen in een halfopen eengezinswoning uit 1978 met spouwmuren en enkel glas, dat we nu ook willen vervangen. De living is van de buitenmuur gescheiden door de inkomhal (gang) en de keuken. Achteraan door een onverwarmde veranda. De ramen voor en achter zijn wel voorzien van overgordijnen en rolluiken.

In de handleiding voor de vakman van onze Vitodens 200 staat het regelen van de stooklijn op pg 33 bij de eerste ingebruikname. Maar kunnen/mogen wij zomaar aan die instellingen wijzigen? Of kunnen we niet echt veel verkeerd doen?

Onze "normale" kamertemperatuur staat op 18° maar stijgt tot 21 à 22 als het buiten erg koud was, nu slechts tot 19 à 20°. En naar de gereduceerde temperatuursinstellingen luistert dat ding precies helemaal niet (moeten het wel eens correcter in 't oog houden).

En bijkomende vraag, hoe weten jullie het verbruik? Kan je dat op die Vitotrol 300 ergens aflezen? De gasmeter geeft niet de juiste waarde vermits we koken en warmwater ook via gas hebben. Warm water via een afzonderlijk doorstroomapparaat, dat was slechts 1 jaar oud toen we de ketel vernieuwden, vandaar.

>En bijkomende vraag, hoe weten jullie het verbruik? Kan je >dat op die Vitotrol 300 ergens aflezen? De gasmeter geeft >niet de juiste waarde vermits we koken en warmwater ook >via gas hebben. Warm water via een afzonderlijk >doorstroomapparaat, dat was slechts 1 jaar oud toen we de >ketel vernieuwden, vandaar

Gasverbruik voor normaal kook-gedrag is te verwaarlozen tov verbruik cv-installatie. Ik beschouw de gasmeterstand dan ook als effectief cv-verbruik.

Tja, als je natuurlijk meerdere apparaten hebt, zoals een doorstroom voor warm water op gas kan je het vebruik niet meer isoleren! Een aparte gasmeter is dan de enige oplossing.(buiten eventueel een schatting te maken door te observeren hoeveel gasverbruik je hebt bij gebruik doorstromer ... maar ik vrees dat dit veel giswerk gaat worden)
De ketel geeft enkel aantal branderuren en starts ... niet hoeveel gas erdoor gegaan is.

>In de handleiding voor de vakman van onze Vitodens 200 >staat het regelen van de stooklijn op pg 33 bij de eerste >ingebruikname. Maar kunnen/mogen wij zomaar aan die >instellingen wijzigen? Of kunnen we niet echt veel >verkeerd doen

Boah, echt verkeerd kan je niet veel doen als je een beetje gezond verstand gebruikt, zeker niet met radiatoren ... als je vloerverwarming hebt moet je wel uitkijken dat de aanvoertemp niet te hoog loopt...

Jan

Bedankt Jan,
voor je vlugge antwoord. We zijn sinds een week ook wel het volledige gasverbruik aan 't controleren en zitten nu aan 55 m³ op 7 dagen, maar dat zegt niet veel denk ik.

En wat die stooklijn betreft, dat zal iets worden voor volgend jaar als de installateur weer aan het werk is. Dat geeft een veiliger gevoel ingeval we iets zouden verkeerd doen. En ho ja, we zitten met radiatoren.
En nog een vraagje, wat betekent eigenlijk die 60/70 en 50/60 (?), is dat de ketelwatertemperatuur? En hoe kunnen we weten hoe die hier ingesteld staat? Ergens mee in die lange coderingslijsten vermoed ik?

En los van dit alles wil ik ook heel graag iedereen die reageert en voor dit forum zorgt mijn allerbeste wensen sturen voor en warm en gezond jaar zonder al te veel problemen. Knuffel van een bomma
Greta

Greta,

55m³ op 7 dagen is redelijk acceptabel, zeker voor het soort woning (lees isolatiegraad/leeftijd) jullie betrekken alhoewel ik niet weet hoeveel m² er effectief warm staan he .. als je het merendeel van de radiatoren dicht draait...

Als ik me niet vergis schrijft men eerst de "voorlooptemp" (dus de temp van het wate dat uit de ketel komt) en vervolgens de "retourtemp" (terug naar de ketel) en men noemt dit een "regime" (stookregime)

Dus bijvoorbeeld een 50/30 (50°C naar radiatoren, 30°C terug) of een 60/40 of ....

Uw installateur gaat dat zeker kunnen boventoveren, want pas op, indien u met een buitenvoeler (WAR) werkt is dat GEEN vaste temp.
De software in de ketel gaat aan de hand van oa de gemeten buitentemp de juiste "voorlooptemp" instellen en dit noemt men een "stooklijn" (staan in uw boekske, meestal zo'n grafiekje met allemaal lijntjes die rechtsonderaan bijeen komen)

Ook alvast de best wensen voor 2007!

Jan

Hallo Jan,
je schrijft "Bij ons staat die "draaischijf" gewoon op 20°C en dat wilt zeggen dat je geen "verschuiving" van de stooklijn vraagt."

Wil je hiermee zeggen dat je 24/24 dezelfde temperatuur aanhoudt? En zo ja, dan vraag ik me af waar die gereduceerde temperatuur dan voor dient, enkel als je weggaat? en niet voor 's nachts? Bij onze vorige thermostaat (op/af) reageerde de verwarming door minder hoge t°, maar nu blijkbaar niet. Je merkt, er duiken steeds nieuwe vragen op.

Jan,

Ik weet best dat de vitotrol slechts een afstandsbediening is. Maar dat ie de kamertemp registreert en hiermee berekeningen doet om de keteltemp in te stellen staat nergens in de handleiding vermeld, zoals zo weinig trouwens.

Alvast bedankt voor je antwoorden (ook de anderen) maar ik vind hier nog steeds geen volledig antwoord op m'n vragen (zie hierboven).

Wat mij ook opvalt is het zeer hoge aantal branderstarts bij mij in vgl met bij jullie. Waaraan zou dit kunnen liggen?

Zijn er nog mensen die ervaring hebbenmet Viessmann apparatuur?

Prettige feesten!

Ik heb meer branderuren dan branderstarts, wat betekent dat de ketel telkens meer dan een uur draait op minimumregime. Spijtig dat je nergens de modulatie kan zien terwijl de ketel brandt.

De Vitotrol is inderdaad slechts een afstandsbedining, maar je kan er wel de stooklijn mee verschuiven. Coderingen van de software kan je enkel op de ketel doen.

Wout

Als ik hier nog eens de boeken bekijk is het mij ook niet meer 100% duidelijk hoor.

Kijk, onder sectie van CODERING2 heb je de parameters B0 en B2 en als je paramete B0 op waarde 3 zet :

"Verwarmingsfunctie en Gereduceerde Werken : met temperatuur-bijschakeling"

Parameter B2 laat toe "de invloed van de ruimte" in te geven tussen 0 en 64 maar hier staat niet bij hoe ik dat moet interpreteren hoor...zou 64 willen zeggen "veel invloed" of net "weinig invloed"

Dus ik DACHT te interpreteren dat de Vitotrol 300 mogelijks "kon meespelen" als temp-voeler-thermostaat en deze gegevens doorgeven naar de ketel toe (waarom zou het anders "bijschakeling" noemen... maar...
Ik vrees echter omdat er in de Vitotrol300 geen enkel verwijs naar is dat "hij ook als thermostaat kan spelen" vrees ik dat het mischien toch niet zo is...

Nochtans werkt die functie zoals hierboven beschreven slecht indien je WAR gebruikt EN een "afstandsbediening" hebt hangen.

> WAAR ZITTEN HIER DIE VIESSMANN VERDELERS/PLAATSERS ?

@Bart -> Uw hoog aantal branderstarts is denkelijk pendelgedrag door teveel vermogen, of teveel radiatoren die dicht staan ? Die ketel kan zijn vermogen precies niet kwijt...Als jullie hem voor warmwaterproductie in DOORSTROOM gebruik kan dat ook aardig bijdragen tot veel starts!
Wij hebben een boiler die 1x / dag opgeladen gaat worden ... op=op

@Wout -> Inderdaad, zeer spijtig dat je de modulatie niet kan zien, terwijl bij m'n broer zijn Thision13kW je toch véél meer statistieken kan boventoveren...

@Greta -> Bij ons is er geen "gereduceerde temp" omdat onze woning (LEW) goede isolatie heeft. De temp daalt hier maar zo weinig tijdens een nacht dat dit geen zin meer heeft.

Jan

Op 12/10/06 (zie hierboven) ontving ik van Arie per mail een fijne uitleg hoe je die Vitotrol kon omschakelen naar een soort kamerthermostaat, maar vermits hij er aan toevoegde dat dit niet de bedoeling was hebben we dit (nog steeds) niet gedaan.
Ook bij ons blijft het een raadsel wat die Vitotrol, buiten als afstandsbediening, eigenlijk (nog ?) kan doen. Het zou een ruimtevoeler zijn, maar dan hebben wij zelf een ander idee over de betekenis van dat woord. Wat ik op 30/12 schreef kan ik nu wel bevestigen. Toen het een goei week geleden zo koud was stond onze "draaischijf" op 18° en bleef de temp. gemiddeld 21-22°. Nu het veel minder koud is, blijft onze gemiddelde temp. "hangen" op 18°. Te koud dus en moesten we de schijf verhogen naar 20°.
Het lijkt dus wel dat die WAR een totaal eigen leven leidt en zich niks aantrekt van de Vitotrol.
Het is ongeveer hetzelfde probleem zoals Bart ook aanhaalde.

En Jan, wat betreft je woordje over de specialisten. Ik speel eigenlijk al enkele dagen met de gedachte om rechtstreeks naar Viessmann te mailen en hun de link naar dit forum te geven in de (hopelijk geen ijdele) hoop dat ze hier eens zouden reageren. Het is misschien wishful thinking maar het vraagt niet zoveel tijd, dus ...

Misschien als nieuwjaarscadeautje tot een reactie van de firma zelf????
Duimen maar!
Greta

eerst een antwoord op de vraag waar de specialisten zitten
niemand kan zich de dag van vandaag nog specialist noemen
daar de veranderingen in de verwamingsbranche of andere zich een zulk snel tempo voltrekken dat permanente scholing een must is en zelfs daar loopt hert mis bij gebrek aan tijd en/of middelen
misschien een klein voorbeeld ter illustratie

er wordt een viessmann vitocrossal 200 geplaatst in en kleuterschool, eisen waaraan de regeling moet voldoen worden per e-mail aan viessmann meegedeeld en aan ons terug gemaild met de aansluitschema's. Om een lang verhaal kort te maken: regeling voldoet niet helemaal aan de door de schooldirectie gestelde eisen. TD komt ter plaatse en doet er een paar uur over om tot een vergelijk te komen met veelvuldig telefoonverkeer tussen hoofdzetel en fabrikant omdat men het niet eens wordt over de interpretatie van sommige coderingen. Zo zie je maar hoe moeilijk het soms ligt
Maar om op uw probleem terug te komen; te warm bij koude buitemperaturen en te koud bij relatief zacht weer
uw stookcurve staat te stijl u dient een vlakkere stookcurve te kiezen de helling te verminderen en uw niveau te verhogen tot de juiste instellng is gevonden of uw kamerinvloed bijschakelen
Maar dit alles zou uw installateur in feite moeten doen, wat zegt die hierover?

groeten

Dank je Lucien voor je vlugge reactie.
Ik had al begrepen dat het allemaal niet zo simpel is en je voorbeeld illustreert dit dus ook. En dan denk ik dat een school nog moeilijker is dan een gewone EW.
Ik schreef al eerder op 09/10/06: "De installateur werd ons aanbevolen door bekenden maar blijkt niet zoveel V... te plaatsen. Ten minste dat denk ik omdat hij ook geregeld in de handleidingen ging kijken. Of ik vergis me en is de materie echt zo ingewikkeld. Tweede probleem is dat de (zeer bereidwillige) installateur alle info aan m'n man gaf (ik kon niet thuis zijn ). Die begint echter vergeetachtig te worden en rekent erop dat ik het allemaal wel uit de handleiding haal. Vandaar dit probleem." (hoe je dit italic zet weet ik niet)
Daarna is de installateur nog eens langs geweest na overleg met Viessmann en heeft één en ander bijgeregeld. Dit was nog in de warmere periode. En vermits er nu bouwverlof was en we niet in de kou zaten hebben we die man zijn verlof gegund.
Dus dat verschil tussen reactie tijdens warm en koud is recent.
Die stookcurve bijregelen kunnen we wel vragen, maar je spreekt ook over kamerinvloed bijschakelen. Bedoel je dat we naargelang de buitentemperatuur de "draaiknop" (normale kamertemperatuur) moeten bedienen? Dat deden we natuurlijk want 18° is te koud!
En als die stookcurve bijgeregeld wordt zal dan de gereduceerde nachttemperatuur ook reageren?
Sorry hoor ik wil niet lastig zijn, ik doe echt mijn best om zoveel mogelijk te begrijpen. Ik heb al uuuuren in allerlei forums van deze site zitten zoeken en vooral lezen voor info. Ook de handleiding nam ik al door, ik zocht op de site van Viessmann zelf, keek in de handleiding voor de vakman, ik doe echt moeite om het goed te krijgen.

Los van dit: ik wissel zelf een wiel bij een lekke band, bouwde zelf al een interne CD-brander in, boor gaatjes in de muur om kaders op te hangen, hang lusters op, begrijp meestal wel de handleidingen, enfin ik kan nog wel even doorgaan. Maar ik neem geen risico's.

En die verwarming, tja die zou ik ook graag zelf zo optimaal ingesteld willen hebben zodat er nadien maar kleine bijregelingen moeten gebeuren mocht dat nodig zijn. En als blijkt dat ik het niet zelf kan, tja dan maar niet

Greta,
ben je in bezit van het service voorschrift voor de vakman of heb je er alleen maar kunnen inkijken, alle informatie kun je daarin terugvinden maar het vraagt toch enig inzicht in verwarmingstechniek en verstaan van vakjargon waarmee ik niet gezegd heb dat u dat niet zou bezitten, maar gemakkelijk en duidelijk is het niet altijd. Ik moet ook regelmatig bellen om een en ander te laten verduidelijken
maar niets belet u om u in te schrijven voor een dagcursus, uw verwarmingsman moet dat voor u maar regelen. Daar kun je alle vragen stellen die je wenst beantwoord te zien; die mannen doen echt hun best hoor, Schrikt dat u af maak een afspraak met de streekverantwoordelijke, deze kan u desgewenst per uitzondering met een lesgever voor wandtoestellen in kontakt brengen.

nu wat het bijschakelen van de binnentemperatuur betreft:
u kan zowel dag als nachttemperatuur instellen met kamertemperatuurbijschakeling, de invloed van deze factor is instelbaar van 1 tem 64 waarbij 1 een lichte invloed is en 64 de vitotrol verandert in een aan of uit thermostaat en dat kan nooit de bedoeling zijn
Het activeren van de kamertemperatuurbijschakeling moet altijd met de nodige voorzichtigheid en stapgewijs gebeuren
en de eventuele thermostaat kranen dienen volledig open te staan. Merk even op dat bij een korrekt gedimensionneerde installatie thermostatische kranen geen noodzaak zijn , zij verdoezelen dikwijls een te hoog ingestelde stooklijn en bijgevolg een te groot verbruik, maar ik weet wel waar het schoentje wringt, te weinig tijd of erger onvoldoende kennis van weersafhankelijke regelingen en dan maar de stooklijn voldoende hoog instellen en de thermostatische kranen zullen wel afregelen. Ja dat is ook een manier van werken maar naar mijn persoonlijke mening niet de juiste en zeker niet de meest rendabele

groeten

Lucien,

Bedankt voor uw uitleg alvast. Ik dacht dat die "invloedsfaktor" 1 tem 64 eerder iets te maken had met hoe de woning zich isolatie-technisch zou gedragen.

Bij m'n broer zijn Elco Thision13kW ketel kan je bijvoorbeeld ook als parameter geven "massieve constructie" of "lichte constructie" zodat de software zicht een beeld kan vormen van inertie etc vandaar...

In ons geval moet ik zeggen dat de WAR ons nog niet in de steek laat alhoewel deze dagen best "lastige" dagen zijn (niet warm en ook niet koud) en na veel evaluatie zit ik op een stooklijn 0.5 (0.4 was "net" iets te fris, een 0.6 dan weer "meer als warm genoeg, mag een tikje minder") en we passen geen gereduceerde temp toe.

Het enige dat ik nog moet uitpluizen is om iets "energetischer"om te gaan met de omlooppomp.
Die werkt nu 24/24 en 7/7 tijdens het stookseizoen, doch slechts aan 30% ongeveer (sowieso beperkt tot 65%) dus electrische verstook is nog acceptabel...

maar so far so good hoor, weinig ketelstarts (245) en vele branderuren (506h) op 2 maanden non-stop werking.

Jan

Hey Lucien,
dat is pas een toffe mogelijkheid, een dag les gaan volgen. Ik ben nuchter genoeg om te weten dat ik waarschijnlijk niet alles zal verstaan, maar ik zal er zeker één en ander opsteken. Ik informeer me hier zeker al over. Heb je soms enig idee van de prijs? want gratis??? dat zal niet, die mensen moeten ook hun brood verdienen.

En die handleiding van de vakman hebben we in ons bezit. Ook daar heb ik al in gaan kijken. Zonder uitleg is dat inderdaad niet zo simpel die zaken moet je volgens mij "doen" om het beter te begrijpen maar uit voorzichtigheid heb ik me daar niet aan gewaagd tijdens het verlof. Ik zal zeker al eens kijken welke stookcurve we hebben maar wacht nu eerst de info van een cursus af.

Je hebt mijn vertrouwen, dus dat mailtje naar Viessmann vergeet ik maar even nu. Bedankt om te helpen.
Greta

Lucien,
nog even aanvullen dat wij geen thermostatische kranen hebben en dat de radiatoren geplaatst werden in 1978 samen met een gietijzeren Buderus ketel. Die dimensionering zal dus niet aangepast zijn vrees ik.
We verwarmen living, keuken, badkamer en naar schatting halftijds de naar het zuiden gerichte hobbykamer.
Greta

vergeet die cursus maar
is enkel voor installateurs

enig idee wat dit kost aan viessmann ?

je kan een indienststelling aanvragen bij viessmann
kost zo'n 130euro
dan komt technische dienst voor alles af te regelen en uw vragen te beantwoorden.

De juiste instelling voor uw stookcurve
is gemiddeld :
steilheid 1,4
niveau +6

Arie

vergeet die cursus niet, mevrouw moet dat maar regelen met haar verwarmingman die kan zich inschrijven mevrouw in zijn plaats sturen of dat ze beiden gaan want blijkbaar heeft haar verwarmingsman ook nood aan een beetje opleiding

ik weet ook wel dat die situatie niet ideaal is en niet vatbaar voor veralgemening maar blijkbaar-en dat bewijzen de vele vragen aangaande het onderwerp- schort er iets aan de vakbewaamheid van installateurs die viessmann ,buderus en ander gerenommeerde merken plaatsen. Wel dat men dan naar een oplossing zoekt
U spreekt van een inbedrijstelling door viessmann zelf
zie niet in waarvoor dit nodig is, een installateur die zichzelf respecteert moet die klus zelf kunnen klaren en wat het beantwoorden van die vragen aan de td betreft, u weet ook wel dat dat geen 3 uren kan duren en dat is de tijd die men soms moet spenderen aan minder technische aangelegde klanten dan mevrouw bij haar moet dat lukken in 1 uur of minder

Amai Lucien,
nu gaat m'n neus krullen , je vertrouwen niet overdrijven hé! En heu, je mag me gerust bij m'n naam noemen, das toch gezelliger.

Ik wil graag zelf wel wat van die zaken af weten en wat parameters kunnen bijstellen, daarom dat ik me hier informeer. Het lijkt me nog altijd een tof forum met zeer bereidwillige mensen en dat doet plezier.
Is er ergens een site of forum dat jullie weten waar die WAR werking/functie duidelijk duidelijk wordt uitgelegd?

Morgennamiddag heb ik normaal gesproken voldoende tijd om me eens aan die regelingen te zetten om te kijken hoe alles ingesteld staat.

Ik hoop maar dat de anderen ook wat aan jullie hulp hebben.
Groetjes

ik heb er geen problemen mee , hoor lucien

haar verwarmingsman blijkbaar wel

ik verkoop zéér veel viessmann , en weet dus heel zeker dat ze bij viessmann zal bot vangen...

een degelijk antwoord op haar vragen zal ze niet krijgen,die cursus ook niet
ben ik 300% zeker van.

voor dergelijke gevallen ,onbekwame installateur,of weinig vertrouwd met de regelingen
is er die indienststelling
trouwens zeer goedkoop

arie

ok we gaan sluiten, indien greta niet geholpên wordt we horen het wel
een ding wil ik nog wel kwijt
ben er 450 % zeker van dat het wel lukt, u weet het gezegde
wat u kent is belangrijk maar wie u kent is nog veel belangrijker
einde discussie

groeten

Hallo Lucien en Arie,
mag ik toch nog even dit berichtje?

Met vertraging hier onze huidige instellingen. Met het boekje in de hand kom je door .... alle info
Codering 1:
-06 = 81 max keteltemp
A5 = 5 zomerspaarfunctie
C5 = 20 min aanvoertemp
C6 = 74 max aanvoertemp
d3 = 1.4 neiging
d4 = 0 niveau
Dus als ik het goed heb mogen we die d4 verhogen naar 6?

En wat die dienst van Viessmann betreft voor indienststelling. We hopen dat we fijn kunnen blijven onderhandelen met de installateur en dat hij zelf beslist indien nodig om zo iemand te vragen.

Nogmaals hartelijk dank.
Greta

Och bijkomend vraagje nog.
wat gebeurt er als d3 verlaagt of verhoogt?
en als je d4 hoger zet?
Misschien domme vraag, sorry dan.
Dank je
Greta

Greta,

Als je gaat spelen met de d3 parameter ga je ook weeral serieus wijzigen aan het gedrag van het systeem !! Hoe LAGER de waarde, hoe lager de watertemperatuur gaat zijn dewelke uit de ketel komt. Ook zal een "kleine temperatuurswijziging" buiten direct GROTE invloed hebben op de temperatuur van het ketelwater.

Omdat een tekening meer zegt dan 1000 woorden moet je maar eens hier kijken. Hier een foto van het stooklijn-grafiek uit de Viessmann handleiding met wat info.

http://www.vanham-franck.be/pics/STOOKLIJN.JPG

Zoals je ook kan zien gaat parameter d4 voor een "verschuiving" zorgen (parallele verschuiving) van de gekozen grafiek (in uw geval de 1.4) naar boven of onder vb naar 22°C of 18°C -> DIT IS HET EFFECT INDIEN JE AAN HET WIELTJE GAAT DRAAIEN OP DE VITOTROL ! Je HOEFT dus niet noodzakelijkerwijs dit via de parameter-codering te doen !

Al wat duidelijker ??
Succes!
Jan

Bedankt Jan, dat is inderdaad al duidelijker en bedankt voor de foto. Maar het is juist de uitleg die op deze 2 pagina's staat (handleiding voor de vakman) die verwarring bracht. Mogelijk had ik het verkeerd begrepen of verkeerde associatie gemaakt, maar als ik die 2 grafieken en de uitleg over instellen niveau en helling las was ik in de war want toen begreep ik het verschil niet meer tussen niveau en helling, de woorden leken wel verwisseld
Maar nu lijkt het al klaarder, ik laat het weer wat bezinken en we noteren verder maar hoe alle temperaturen staan, starts en branduren en verbruik. Ik heb al veel geleerd hier en daar ben ik heel blij voor.
Groetjes
Greta

Greta,

wij hebben een vitodens 300 en hebben de waarden voorlopig als volgt ingesteld:
d3: 14
d4: 10
En voorlopig zitten we zo goed. (met de koude dagen tussen kerst en nieuwjaar waren we wel niet thuis dus kan het zijn dat ik nog moet wijzigen.
Maar dan zal het vooral de d3 zijn die naar beneden moet.
De keteltemperatuur zit hierbij deze dagen op 52°C

Ik heb bij ons al de waarden van code 1 en code 2 eens vergeleken met de handleiding. En bij code 2 b0 is 0 voorzien, in de handleiding staat hierbij weersafhankelijk, dit kan gewijzigd worden in b1, wat volgens de handleiding met ruimtetemperatuurcompensatie zou zijn.
Dit heb ik echter nog niet gewijzigd, ga eerst eens overleggen met de installateur.

Bij mij staat de d3 op 6, dus in feite 0,6. Ik denk dat ik eens ga proberen met 0,5, want het wordt nu te warm in huis als het buiten naar het vriepunt gaat. Waarschijnlijk zal ik dan wel de parallelverschuiving wat omhoog moeten zetten (d4).

De pomp draait blijbaar wel altijd. Hoe kan je dit best optimaliseren ?

Wij hebben een LEW (K29 - E59) en passen geen nachtverlaging toe. De temperatuur in huis hebben wij graag rond de 20 à 21 °C.

Wout

Wout,

Het is deze dagen slecht weer , niet koud en niet echt warm, om de WAR wat af te regelen

Onze stooklijn is nu ook een 0.5 (0.4 is 'net' iets te koud) met geen parallel-verschuiving.

In onze LEW (K28 op papier, doch nog geen dakisolatie etc) is het nu constant 20.3 tot 20.8 °C dezer dagen.

Qua pomp denk ik niet dat er superveel te optimaliseren gaat vallen. Tijdens "gereduceerde werking" draait de pomp maar aan 30% (laagste stand trouwens) en standaard doet de pomp ook maar 65% van het max toerental.

Ik denk een beetje dat je er vanuit moet gaan : vanaf dat het stookseizoen is, pomp 24h/24h / 7d/7d

Tenzij er nog mensen zijn met nuttige pomp-tips ?

Groeten,
Jan

Hallo,

Ik wou opnieuw wat leven blazen in dit topic.
Ondertussen wat gespeeld met de vitotrol...
Deze s afgesteld als thermostaat, maar heb dit geen week uitgehouden (andere kamers werden te koud).
Dus nu weer WAR. Blijvend probleem bij ons is het aantal branderstarts:
2300 op 37 dagen; 193 branderuren; 6,3 m³ gas/dag verbruikt.

We hebben 9 radiatoren waarvan er altijd 4 open staan (3 thermostat kranen op stand 3 en 1 thermostat kraan helemaal open (=keuken-deze ruimte warmt traagst op) ).

Hoe kan ik het pendel probleem oplossen?

Bedankt

Ik ben geen prof, maar misschien moet je de stooklijn lager instellen, want als de temperatuur te hoog staat ingesteld, gaat die volgens mij pendelen. (dat is toch wat je ziet bij gewone, niet modulerende verwarming, gaat op vol vermogen, aan en uit gaan)
Kan dan misschien wel zijn dat de andere kamers niet meer zo warm te krijgen zijn, (hangt af van de dimensionering van de verschillende radiatoren)

Stooklijn instellen gaat volgens mij geen oplossing brengen. De vraag is hoe deze ketel kan moduleren want hij moet zijn warmte kwijt kunnen he.
Als dat ding "slechts" 10kW kan leveren MINIMAAL (en vb 30kW max) dus modulatie 1:3 heb je mogelijks pendelprobleem. Uw stooklijn verlagen gaat niet werken (in tegendeel zelfs, eerde verergeren denk ik)

Het aantal branderstarts hierboven is mogelijks wat veel, had ik nergens gehoord dat een 14.000 starts / jaar normaal zijn ? Hoe minder hoe beter natuurlijk..
Verbruik is niet super-super veel hoor, wij zitten toch ook aan 4.7m²/dag gemiddelde sinds einde Oktober 2006. (hebben 1 boiler 150L die we opwarmen in de ochtend) maar nog geen binnendeuren, dakisolatie

Ik vrees dat er geen oplossing is naar starts toe voor uw installatie...als je alle radiatoren gaat openzetten zal je merken dat minder starts zijn en meer branderuren denk ik omdat er dan meer water in het circuit is om warm te maken (maar dan verbruik je ook meer EN mogelijks staan die radiatoren op kamers die je helemaal niet wenst warm te houden...)

Jan

PS : De CV-mensen zullen mij hier wel corrigeren als ik uit m'n nek lul

Bart,

staat de maximum temperatuur van je ketelwater niet te laag ingesteld ? Ketel zal dan heel snel afslaan, maar ook snel terug opslaan. Je moet toch wel voldoende verschil voorzien tussen min- en max- temperatuur van het ketelwater.

Ik weet niet welke versie van de Vitodens 300 jij hebt, hij bestaat in verschillende vermogens. Waar ik zit aan te denken : te zware ketel, in combinatie met te weinig water in je systeem (radiatoren met lage waterinhoud, slechts enkele radiatoren in gebruik) zorgt voor pendelgedrag. Maar wat jij noemt zijn wel erg veel branderstarts. Ik zit nu aan een goede 1400 starts en 1100 uren (sinds september 2006) en nog geen dag kou gehad. De ketel moduleert mooi, het water is steeds tussen de 30 en de 35 °C in verwarmingsbedrijf.

Misschien zit er bij jou toch ergens een foutje in de software, al alle andere instellingen goed stan en je toch nog zoveel starts hebt.

Wout

Ik heb op aanraden van mijn energiedeskundige installateur enkele aanpassingen aan de programmatie van de Vitotrol 300 doorgevoerd om de pomp stil te leggen :

- de Vitotrol 300 staat overdag op 16°C; als het dan buiten 17 ° wordt, valt de pomp stil. Om het binnen toch nog warm genoeg te krijgen heb ik de paralelverschuiving 5 punten hoger gezet (ik experimenteer hier nog wat mee om nog lager te gaan, met een grotere paralelverschuiving; mijn vrouw heeft zich al meermaals afgevraagd wat ik daar toch altijd aan dat kastje sta te prutsen; is ook altijd het eerste wat ik doe ls ik binnenkom : kijken naar temperatuur buiten, binnen en ketel, starts en draaiuren).

- ik gebruik nu wél nachtverlaging : tussen 21u 's avonds en 5u 's nachts staat de temperatuur op 12°C, dus als het buiten 13°C is valt de pomp stil; in een LEW verlies je toch weinig warmte op die tijdspanne, en tegen dat we 's morgens opstaan voelt de vloer van de badkamer alweer lekker aan; bovendien heb je 's avonds toch al wat extra warmtewinsten door koken, verlichting, toestellen, en je eigen aanwezigheid.

- voor warmwaterbedrijf laat ik enkel de boiler opwarmen van 7u tot 8u 's morgens en van 18u tot 22u 's avonds, dus de tijdstippen waarop je (wij) warm water gebruiken (in het weekend gans de dag warm water). Temperatuur staat op 55°C, maar als je bjvoorbeeld na 23.00 uur nog een douche neemt en er dus geen warm water wordt bijgemaakt, daalt de temperatuur in de boiler tot net onder de ongeveer 35°C (bij warmwaterafname wordt immers koud water in de boiler gelaten). Door de thermostatische kraan van de douche merk je daar echter niets van, zelfs bij een lange douche nog geen 'koude douche' gehad.

Als om 7.00 uur 's morgens terug warm water wordt gevraagd gaat de ketel in voorrang, maar daar merk je niets van : in een LEW stoort het helemaal niet als er eens een half uurtje geen verwarming is. De inertie van de vloeren en wanden vangt dit volledig op, je merkt daar echt niets van.

De beste graadmeter is mijn echtgenote, ze heeft snel kou. En ze heeft eigenlijk nog niet geklaagd in onze nieuwe woning, ook al is het nooit warmer dan 20 à 21°C (voor de gezelligheid gebruiken we bij lezen en TV kijken wel een dekentje, dat spaart misschien een graadje uit). Maar ik dwal af van het onderwerp...

Wout

Wout,

Ik moet vooral ook nog wat fine-tuning doen bij onze Vitodens 300 / 13kW
Nu staat ie gewoon 24/24 en 7/7 te bollen, wel ik heb pomptoerentallen tot maximum 50% gezet om electrisch een beetje te sparen.
Maar ik heb nog geen definities gedaan dat de pomp moet stilvallen als buiten X graden warmer is als binnen etc.
Ook hier (nog) geen nachtverlaging van toepassing...zal het ook eens bekijken.

Naar starts/uren toe zitten wij nu op 351 starts en 850 branderuren sinds einde Oktober.

Qua boiler hebben we 1 boiler-laadcyclus om 05u in de ochtend en that's it! op=op
Aangezien de boiler binnen het geisoleerde volume zit beschouw ik stilstandsverliezen niet echt als nadelig.
Ik vind wel dat onze Vitocell 150L precies weinig verliezen heeft op 24H ! (iets van 1.8kW/24h bij 60°C of zoiets)
Mogelijks kan ik deze laadcyclus verschuiven dichter bij de moment dat we thuiskomen, gaat echter geen besparing opleveren.

Groeten,
Jan