mag een onderdak "bloot" liggen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen ik heb een probleem,

mijn dakbedekker heeft vertraging door ziekte of zo en stelde samen met de architect voor om voorlopig enkel het onderdak te plaatsen zodat ik "voort kan" en het hout droog blijft. Hij heeft nl geen tijd om de dakpannen te plaatsen. Volgens hen kan het geen kwaad dat de menuiserite platen nat worden, klop dit? Ik kreeg geen termijn dus het kan om weken of maanden gaan. Bovendien komt de winter dichter bij.

Eigenlijk had ik liever Celit4D gehad zoals vaak besproken maar de dakwerker beweerde vroeger dat dit anders is en dat het timmerwerk (andere aannemer) dan ook moest aangepast worden. Klopt dit? Jammer genoeg had ik het contract al getekend toen ik in contact kwam met dit forum en Celit4D.

Kan Celit4D eventueel beter tegen regen, eventueel is dit een manier om hem te overtuigen als het dak toch hetzelfde is?

Het is een klasiek spantendak uit douglas van 18cm.

Bij de technische uitleg van menuiserite vond ik vanavond echter tot mijn verbazing dat er in stond dat het droog moest bewaard worden en niet rechstreeks mocht bloot gesteld worden aan regen enz...

Toch aandringen op Celit4D en dat laten bloot liggen of nog niks leggen en het hout en ruwbouw laten nat worden?
Of aandringen om zeilen over het onderdak te leggen?

Ik ben nu aan het piekeren wat ik best zou doen ?

Alle tips zijn welkom !

Reacties

tja, een onderdak dient nu net om eventueel doorsijpelend water op te vangen en af te voeren en niet door te laten, dus op het eerste zicht geen enkel probleem. Bovendien zal je nu kunnen testen ofdat het inderdaad goed bevestigd is met de nodige en voldoende overlap.

Anderzijds zou ik toch ook een beetje schrik hebben moest deze TEST-periode te lang gaan duren, niet ?

Een onderdak blijft uiteraard een onderdak hé !

Dat is net mijn schrik, misschien zal het niet stuk regenen, maar als het lang nat blijft lijkt dit niet positief op de levensduur vermits de fabrikant de vermelding in de fiche zet om het niet te doen.

Maar het dillema is dat het hout misschien ook best niet onbedekt blijft ...

Afin, ik hoop dat ik goeie raad kan krijgen om morgen mijn architect en dakbedekker te woord te staan.

Er is hier al wat over menuiserite geschreven.
Maar het is vandaag onverantwoordt als je deze rommel nog gaat leggen, als je het doet gaat ge er dik spijt van krijgen.

Menuiserite mag niet nat worden, en moet onmiddellijk na plaatsing gevolgd worden door de dakbedekking volgens Eternit.
De plaatsingsvoorschriften o.a. het verdunnen van de stoflatten om de overlappingsdikte te vermijden zijn omslachtig en absurd. Vertikale overlappingen komen niet voor, de vertikale aansluiting moet onder de stoflatten komen, als er dan een lek is heb je prijs en wordt je houtconstructie nat door het bol staan van de platen, zie hun site.

Natte menuiserite trekt hol en bol als het opdroogt, openingen tot 5cm (2,5 cm hol en 2,5 cm bol) tussen de horizontale overlappingen komen voor. Aan uitsnijdingen van dakramen e.a. kan het scheuren eens het nat is geweest . Het is snel breekbaar en wordt door de dakwerkers op verschillende plaatsen kapotgetrapt. Wind – en waterdicht, vergeet het maar in de praktijk!

Plaats absoluut een onderdak in isolerende houtvezel-onderdakplaten van b.v.22 mm dikte met tand en groef ( ik mag hier geen namen noemen). Laat dit werk uitvoeren door een goede schrijnwerker, het is echt paswerk!!! Naden van kilgoten, nokken en aansluitingen moeten mooi sluitend afgewerkt en winddicht afgetapet worden, m.a.w. uw onderdak moet letterlijk "V O L L E D I G " lucht – en waterdicht zijn.
Zo een onderdak mag geruime tijd bloot blijven liggen, maar een hele winter zou ik niet aanraden.

ok, ik zal hun proberen te overtuigen om houtvezelplaten te leggen ipv die "brol" ... helaas zit ik nogal vast met dat contract ...

O ja, die dikte van die isolerende houtvezel- onderdakplaten speelt geen enkele rol in het verdere verloop voor het plaatsen van de dakpannen. Laat u niets wijsmaken, het feit dat ze dit aanhalen is dat ze er niets van kennen! Wees op je hoede.

Ik herinner me nu ook dat ik op een forum heb gelezen dat ook het langduring blootstellen van een (adement) isolerend houtvezel-onderdak na verloop van tijd een lichte doorbuiging geeft, sommige vonden dat een probleem.

Steico (2,4 mm dik !), Celit 4D, Pavatex e.a. mogen inderdaad geruime tijd bloot liggen. Tot zelfs zes maanden schijnt geen probleem te zijn. Wel even opletten : de platen hebben een onderkant en een bovenkant. Ze zijn (mmestal) gebitumineerd om een beetje waterafstotend te zijn. Hou maar eens een stukje onder de kraan : langse de ene kant loopt het water er gewoon af, langs de andere kant wordt de plaat een beetje nat.

Verdere voordelen van dergelijke platen : veel makkelijker winddicht te plaatsen, goede weerstand tegen warmtedoorslag, geluidsisolerend, makkelijk te verwerken, dampopen, milieuvriendelijke, kortom het beste wat je kan gebruiken voor een onderdak.

Wout

En als je voor Celit4d kiest, mag je dan ook gewoon glaswol gebruiken voor isolatie? of moet je papier vlokken gebruiken?

mvg,
Geert

Filip,

Kies zeker voor celid 4D, wat het resultaat ook mag zijn van uw contract, ge zult er later geen spijt van hebben. Het dak van mijn tuinhuis heeft vorig jaar van augustus tot april enkel met celid 4d gestaan. Geen enkel probleem en als je het goed bevestigd dan komt er geen druppel door. Achteraf heb ik geisoleerd met 18 cm rotswol, maar zou nu kiezen voor de vlokken moest ik het nog eens overdoen. Naar prijs gezien lijkt vlokken goedkoper en sneller gedaan.

Ik moet ook een plat dak leggen (laten leggen) op mijn huis. Kan iemand me een firma of adres zeggen in de buurt van Gingelom of Sint-truiden die goede platte daken leggen (voor een goede prijs)?
Ik weet ook niet goed wat nu precies het beste systeem van dak is, koud,warm, omgekeerd,... ?

awel da contract leeft hij van zijn kant ook niet na hé! Door het half af te werken en u dan te laten raden wanneer ie terugkomt, in een contract worden afspraken op papier vastgelegd denk ik zo terloops.
Als hij wat welwillendheid van u vraagt moogt gij daarvoor ook iets in de plaats vragen vind ik(vb celit onderdak).
Over hoe en waarom moet ge niet discuteren, voor hem zal het toch nooit nie goed genoeg zijn (waarschijnlijk kent em het niet). Wij vinden dat de klant koning moet zijn, wij moeten tenslotte de e.k. 20j gaan werken en sparen en da kan ik alleen maar volhouden als 't voor iets degelijk is.
Met rommel zou ik nu reeds passen, eens ge vertrokken zijt kunt ge niet meer terug!!

warme groeten

bedankt voor al de info iedereen.

Ik heb mijn architect min of meer kunnen overtuigen om mijn dakwerker te overtuigen om celit4D te plaatsen ipv menuiserite. Alhoewel ze het beiden niet nodig vinden, dat is duidelijk.
Maar het hout van het dak moest dan ook anders want die celit is veel dikker, gelukkig steekt mijn gevelsteen 10cm uit boven de rest zodat dat geen probleem is. Wat de daktimmerweker nog niet wist of dat het dan nog zou uitkomen aan de nok of zoiets. Het moest nog bekeken worden.

Voor diegenen die zich afvragen waarom de gevelsteen 10cm hoger is: omdat ik boven op de binnenmuren, dus tss de muur en het onderdak isolatie wil plaatsen om geen koudebrug te hebben.
Afin, ik verwacht dit weekend een nieuwe offerte van de dakbedekker met celit per e-mail, tot nu toe nog niks. Hij werkte er ook minder graag mee omdat zijn zaag belijkbaar sneller verstopte door het hars of zo. Hopelijk gaat hij nu niet van de prijzen profiteren, want dat vrees ik vermits ik een beetje vast zit aan hem. De andere goeie dakwerkers zitten lang vast. De prijs per vierkante meter celit4D was volgens een leverancier die ik opbelde 7.40 ( enkel materiaal excl btw).

Maar ik ben wel blij dat alles de goeie richting uit gaat en dat mijn architect en de twee dakwerkers mee willen werken, alhoewel ze zelf het nut niet inzien.

Tnx for the support and ideas guys

"Wat de daktimmerweker nog niet wist of dat het dan nog zou uitkomen aan de nok of zoiets. Het moest nog bekeken worden."

??
Die bovenste platen zaag je toch gewoon af?
Als je merkt dat je bovenaan maar een 10tal cm's te kort gaat komen begin je onderaan beter met een halve of 2/3de plaat.
Ik heb ze zelf met een cirkelzaag gezaagd, geen verstoppingsproblemen ondervonden. Als je eerst met 2 spanklemmen een plank of iets gergelijk op je Celit klemt als geleiding, kan je daar met de cirkelzaag mooi naastzagen, waardoor ze niet kan gaan klemmen.

Dat heb je goed gezien markie.
Sommige beginnen van boven omdat ze dat praktischer vinden om te werken.

Beste Filip,

wij hebben net ons dak in houtvezelplaten gelegd in samenwerking met een schrijnwerker voor wie het allemaal nieuw was.

Hou rekening met de volgende zaken als je niet wil dat ze er een zootje van maken. Dit product is nog steeds nieuw voor veel dakwerkers, en voorschriften lezen, daar hebben ze geen tijd voor dus...

Lees zelf de plaatsingsvoorschriften (leer het van buiten) en neem ze door met je dakwerker, pas ze strikt toe. (platen moeten geschrankt liggen, linksonder beginnen en van links naar rechts werken etc...

Investeer desnoods een dagje verlof om samen met hem dicht te leggen. (wij hebben dit ook gedaan, met positief resultaat). Wij hebben 100m2 in 1 dag gelegd met 3 man (zonder een bouwkraan ter beschikking).

Platen heb ik voor hem gezaagd met een wipzaagje, piece of cake.

Nadien was de schrijnwerker best positief over het materiaal. Je weet niet hoe iets smaakt zolang je niet geproefd hebt he...

Groeten en success ermee.

Xavier

"Je weet niet hoe iets smaakt zolang je niet geproefd hebt he..."
Zo is het zeker! Ik ga een geiten+kippenstal zetten, een beetje rustiek in oude steen met oude pannen.
Daar ga ik ook die platen gebruiken, eens je ze kent heb je geen zin meer om met iets anders te prutsen.
En voor dit doel is dat net genoeg geisileerd

Eerst waren wij van plan om een folie te gebruiken, dan toch maar houtvezelplaten en die hebben we nu ook op de gevel gezet (een lichtere versie weliswaar, daarna isofloc inblazen).

Filip, alles wat blauw is, zijn tape of folie voor een optimale winddichting.

Ons huis lijkt nu wel wat op een kartonnen doosje. (alleen een grote rode strik ontbreekt). Hier hebben we eigenlijk dezelfde vraag. De gevels willen we met hout bekleden, maar dat gebeurt zomaar niet van je 123 dus zullen die in de winter wel een tijdje onbedekt staan.

Nodig om die tijdelijk met een folie te beschermen??

Xavier

Mooie foto, en wat een omgeving!
Als er beneden ergens tegels of zo liggen die je proper wil houden, moet je wel opletten. Het aflopende water neemt wat bruine smurie mee die je er maar moeilijk afkrijgt.
Verder zullen die platen er wel een tijdje tegenkunnen denk ik, maar persoonlijk zou ik verderwerken tot het dicht is.

Xavier,
gefeliciteerd met je werk.

Heb je nergens een foto van de manier waarop je het hout voor de muurisolatie vastgemaakt hebt? Je zit, uit de foto af te leiden, met een behoorlijk dikke gevelisolatie.
Ik ben er namelijk nog niet uit hoe je, met zo weinig mogelijk materiaal, een spouw kan creëren om daar dan nog celit platen tegen te zetten.
Omdat er van mij nog een verluchte spouw en een gevelsteen voorkomt, moet ik in die constructie ook de spouwankers kunnen vijzen.
Heb jij ook een gevelsteen?

Als je cellulose als isolatie in de muren inblaast, lopen jou kamers dan ineens door van helemaal beneden tot helemaal boven de muur, of zitten daar nog horizontale tussenschotten?

bedankt voor een reaktie

bert

Markie, denk dat het ook het beste is.
(en we wonen idd heel mooi)
Bert,
k zal je een paar fotootjes doorsturen.
De houtskeletten hebben vakken van max 0.6 m breed en 3 m hoog.

T houtskelet mag een paar cm van de muur verwijderd zijn.
Die staan op horizontale balken (7.5x7) die verankerd zijn in de muur.
De kaders worden pas en lood aangebracht zodat je nadien makkelijk de afwerking kan plaatsen.

wij plannen een gevelafwerking in thermowood.
En wij hebben het nogal voor hout.

Groeten
Xavier

Weet soms iemand of je de plaatsingsvoorschriften van Celit4D ergens kunt downloaden of aanvragen?
De dakwerker zou alles bestellen waardoor ik het anders niet op voorhand zal kunnen lezen.

Amai een mooi werk Xavier, dat ziet er heel mooi uit en een prachtige omgeving!

Bedankt voor de tip Xavier, ik zal proberen vrij te zijn als de dakbedekker begint met die celit4D te leggen, dus vooral van linkonder beginnnen.

Filip,
Electronisch aan te vragen en te verkrijgen bij de invoerder, (de code van het energieforum volgend noem ik hier geen namen, maar jullie vinden die wel denk ik).
Ze sturen je die meteen door.

Nogal wat mensen hebben mij detailfoto's gevraagd.
Ben even aan t zien of ik een en ander op een site kan plaatsen. Per email wordt dit een beetje omslachtig.

De link post ik dan binnenkort op deze thread.

Xavier

Ik vraag me wel af of we niet aan het overdrijven zijn ivm met die vochtopname van minerale wollen.

Als je een luchtspouw hebt en alles is correct geplaatst, hoeveel water komt dan echt in de isolatie terecht?

Volgens mij niet veel, tenzij misschien onderaan, de meeste zullen langs de binnenkant van de gevelsteen aflopen.

De rest zal volgens mij enkel aan de oppervlakte blijven als ik zie wat er nu op mijn bouw gebeurt.

Er liggen stukken overschot van rotswol 434 in openlucht, dus rechtstreeks in de regen en tenzij het echt in een plas ligt is enkel de bovenkant vochtig. En dit is dus echt het slechtste geval, in de spouw komt geen rechstreekse regen.
De densiteit van de zijkanten (die dus bloot liggen in de spouw) van die platen lijken trouwens ook iets dikker door het productie proces.

Als ik de stukken die in een plas lagen laat drogen lijken ze terug hetzelfde als vroeger, maar ik geef toe dat de isolatie waarde op het moment dat ze nat zijn slecht zal zijn. Vandaar dat we ons de eerste (laagste) 30cm in xps gedaan hebben. Want als er ergens water kan staan is het daar.

Afin, ik ben geen expert, maar ik heb er vertrouwen in.

Zoals al iemand zei: alles heeft voor- en nadelen!

oops sorry gepost op verkeerde plaats

Xavier,

ik let er nu pas op maar wat soort roto dakramen heb jij?

Ik heb 849k voorzien.

Heb je die kunnen instaleren?

Bij ons zijn ze nu begonnen aan de daktimmerwerken, rekening houdend met de 22mm van celit4D.

Filip,
zijn de ROTO 849 K WD NE, NE staat voor NiedrigEnergie
Info op http://www.roto-bauelemente.de/
wel te verkrijgen in Belgie.

K waarde 1.1.

Xavier

Jongens, wat werd menuiserite hier nog al afgebroken door André...

Er doortrappen heb ik alvast niet gedaan bij het plaatsen ervan, beetje oplettendheid kan dat vermijden..
Maar wat me vooral stoorde, is dat het materiaal met de grond gelijk gemaakt werd, terwijl het best zijn kwaliteiten heeft!
Maar ja, op een milieuforum als het deze, zal dat wel bon ton zijn voor sommigen zeker?

Flesjespa, menuiserite ...
Hetgeen telt is hoe het praktisch door aannemers wordt opgeslagen, verwerkt, gelegd, en zich verder gedraagt na verwerking, als ik geld genoeg had ging het eraf!
En ik blijf erbij: menuisertite deugt niet, je mag altijd komen kijken, en we zitten hier wel op het forum van degelijk isoleren.

Ik heb nu 7 jaar gutex op mijn dak! Heeft een paar maand zonder panne gestaan.
Voordelen van dergelijk onderdak zijn legio!Veel minder warmtedoorslag;geluidsisolerend;warmteisolerend;ademend;perfect met balansventilatie!

Vorig jaar einde november heb ik op m'n nieuwbouw Celit 4D geplaatst. De pannen heb ik pas opgelegd in juni van dit jaar.
De Celit lag er nog maar pas op of sneeuwde (25 november vorig jaar) in februari eveneens sneeuw.
Ik kan u verzekeren geen enkel probleem ! De Celit
heeft dit met glans doorstaan u moet zeker geen schrik hebben !

Groeten,
Guido M.

Dank U Guido,

dat stelt me gerust op een regen dag als vandaag.

Jullie hebben me overtuigd, de timmerwerken zijn gestart met het oog op celit4D (2 a 3cm onder de gevelsteen) en mijn dakbedakker zal het daarna plaatsen. Voor de dakpannen zal ik nog even moeten wachten want hij heeft het heel druk.

In ieder geval bedankt om de goede tips en ervaringen te delen.