Info rond ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik weet dat wij drie jaar geleden toen we bezig waren met de bouw van onze woning ook niet de perfecte keuze hebben gemaakt voor wat betreft isolatie, verwarming en warm water, maar ondertussen heb ik al heel wat opgestoken.

Nu kom ik afgelopen weekend bij een zeer goed bevriend koppel en zie ik daar in de garage een toestel staan met de afmetingen van een wasmachine. Het blijkt de verwarmingsketel te zijn. Daarnaast hangt een warmwaterreservoir dat nog eens even groot is. Toen ik het klepje open maakte zag ik daar 46kW op staan pronken. Het gaat over een normale HOB nieuwbouw. Ze verhuizen in december. Ik heb er geen opmerking over gemaakt omdat ik geen specialist ben, maar wetende dat wij onze woning die even groot is vlotjes verwarmen met een Radson TOP 26 en met een dagverbruik zitten van 3,9m3 over de afgelopen drie jaar kreeg ik toch wel even angstzweet voor hun toekomstige rekeningen.

Is mijn angst gegrond of zal dat allemaal nog wel meevallen? Het toestel staat er al dus het is niets dat ik hen uit het hoofd kan praten. Verder kan ik ook geen info vinden over de ketel, ik meen me te herinneren dat er "Dietrich" ofzo op stond. Iemand bekend met dit type ketel ?

Reacties

Waarom zou je angstzweet krijgen voor hun toekomstige rekeningen?
Hun toekomstige rekening wordt bepaald door het warmteverlies van hun woning en indien hun woning even groot is als de uwe, en indien hun woning beter geïsoleerd is als de uwe, dan zal hunne monsterketel minder verbruiken dan de uwe.

vr gr

pluto

Dus eenzelfde woning, stel zelfde warmteverlies:

Woning A: 26 kW condens ketel met sanitair water via doorstromer

Woning B: 46 kW HR+ ketel die ook in het niet-stookseizoen een vat water op temperatuur moet houden met zijn monstervermogen

En die jagen er slechts evenveel gas door per dag ??

Had ik dan maar hun configuratie gekozen want zij kunnen nu vrolijk op twee tappunten water nemen met voldoende debiet.

Kan het nauwelijks geloven ...

Ok, hun investeringskost is groter.

Nu breng je wel 2 nieuwe feiten aan:
Jij hebt een condensketel en zij niet
Jij hebt een doorstromer en zij niet
Dan is uw configuratie het zuinigst !
Maar dat bij eenzelfde configuratie de grote ketel een pak meer zou verbruiken dan de kleine, dat is larie en apekool. Men dient ook in dit geval appelen met appelen te vergelijken.
Jij hebt gekozen voor een zuinige installatie en daar is niets verkeerd aan, uw vrienden hebben eerder voor comfort gekozen, wat dan ook iets meer kost, maar daar is ook niets verkeerd aan !

vr gr

Pluto

als het allebei condenserende ketels zijn met eenzelfde rendement en procentueel dezelfde ondergrens dan zal de 26 kW op tussendagen zuiniger zijn dan de 46 kW

dit omdat de 26kW een lagere ondergrens heeft en dus kan moduleren totdat hij continu zuinig kan blijven branden.
de 46kW zijn ondergrens zal hoger zijn en dus aan/uit aan/uit branden wat een hoger verbruik tot gevolg heeft.
ook start een ketel vaak op in vollast, waardoor hij bij de start een overaanbod aan verwarming (en verbruik) geeft. dit maakt dat de temperatuur in de woning meer zou kunnen schommelen.

geef mij dus maar de 26 kW (en liefst een nog zuinigere natuurlijk).

groeten,
christophe

PS: het zal weliswaar nooit zooooo veel verschil maken, laten we gokken op max 5 à 10% te veel verbruik door de te grote dimensionering?
het verschil van HR+ naar condenserend betekend wel met zekerheid een besparing van 9 à 12%.

Reken ook de verliezen om een grote ketel op temperatuur te krijgen die straalt ook warmte uit die niet benut wordt, het pendelen levert een groot verlies.

Een grote wateropslag verwarmen is per definitie ook een groter verlies de verhouding oppervlak/inhoud is van een grote gunstiger. het verlies vlak blijft groter dan bij een klein vat of wisselaar.

Het beste is een ketel die de hele dag op een laag pitje brand dan een grote die vele malen per dag aanslaat.

Als een grote voordeliger zou zijn kun je net zo goed een 100kw ketel nemen. Zo werkt het dus niet.

Christophe,

5 à 10 % ?? Maak daar maar 1 à 2 % van.
10 % meerverbruik is voldoende om de binnent° van uw ganse woning met 2° te verhogen. Dat is een massa warmte, ergens moet je die voelen, waar zit die dan wel ? De tijd van de ongeïsoleerde hoogtemperatuurketels die de kelder tot 25° opwarmden is al 40 jaar voorbij...

Chathanky,

Als de ketel en de boiler binnen de verwarmde schil staan, spelen deze verliezen geen enkele rol, zij werken dan gewoon als radiator...En de vloerverwarming of radiatoren zullen dus minder warmte moeten afgeven. Een perfecte nuloperatie dus.
Natuurlijk als gij van plan bent om uwe ketel buiten tegen de gevel te zetten, dan zou ik ook de kleinste nemen die ik kon vinden

vr gr

Pluto

Warmte moet je hebben op de plek waar je het wilt hebben en dat is in mijn ogen niet in de garage waar over gesproken wordt. Daarbij heb je grofweg 4 a 5 maanden warmte van de ketel nodig. de overige maanden heb je niets aan de warmte van een overmatig grote boiler die energie af staat aan een ruimte die al te warm is.

Pluto,

Ik zou die mensen alle dagen geen eten willen geven waar nog een ketel staat die op temperatuur wordt gehouden en waar de technische ruimte 25 tot 28 graden is. Ben al in verschillende bergingen geweest, zelfds in een pas verbouwde woning.

Ook de platliggende boiler is geen goede zaak. Hier krijg je niets gelaagdheid en de ketel zal heeeel dikwijls enkele seconde aanspringen om het water op temperatuur te houden. Wees blij met uw 26 kw uw vrienden zullen het ooit nog beklagen.

Hans,

Ik merk dat er op dit forum de tendens heerst om steeds maar kleinere, modulerende en van steeds meer electronica en sturingen voorziene ketels te promoten. Dit is eigenlijk een doodlopend spoor : hoe kleiner de vlam of het vuur, hoe moeilijker het te beheersen is. Met als gevolg : complexe, delikate en dure ketels.
Op de Duitse forums is dit niet zo, integendeel. Daar spreken ze vooral over de "Pufferspeicher". Dat is een vat van 1000, 2000, 5000 liter, binnen de geïsoleerde schil geplaatst, en waaruit men naar behoefte warm water tapt. In een vat van 5000 liter kan je gemakkelijk de warmtebehoefte van een woning voor 1 of 2 dagen opslaan.
Wat heeft men vastgesteld bij stookolieketels die op zo een buffervat aangesloten werden :

- de ketel pendelt niet meer, slaat nog 1 maal per dag aan tot het vat opgewarmd is.
- de ketel kan optimaal afgesteld worden, omdat hij steeds in hetzelfde regime draait, moduleren + elektronica is niet nodig.
- Ketels die 3 jaar in dat regime gedraaid hebben, vertoonden geen spoor van slijtage, geen roet, geen vervuiling van de sproeier, zelfs een reiniging van de warmtewisselaar was niet nodig.
- Het vermogen van de ketel speelt geen enkele rol meer.

Het systeem is zeer flexibel
- Warm Sanitair Water wordt in doorstroom gemaakt en is altijd en in bijna onbeperkte hoeveelheid aanwezig.
- Na een nachtverlaging of bij de terugkeer uit vakantie is je huis snel opgewarmd, de opwarmingstijd wordt niet meer beperkt door het ketelvermogen.

vr gr

Pluto

Weinig vervuiling geldt ook voor kleine ketels, een moderne goed afgestelde ketel vervuilt nauwelijks.

Ik heb altijd geleerd dat een groot proces makkelijker is te regelen. Dit ga je met een te grote opwekker verkleinen en is hierdoor moeilijker te beheersen. Dit blijkt al uit het feit dat je een grote buffer voor plaatst. Dit zijn in mijn ogen kunstgrepen.
De vraag is waar staat het leeuwendeel van de ketels. Niet in de woonkamer. het verlies vind plaats op zolder, kelder of een andere niet verblijfsruimte.

Zo zal er altijd een klein deel zijn die anders denkt. Het zij zo.

De vraag is of de ketel binnen de geïsoleerde schil staat of niet, maar gij moogt hem gerust buiten tegen de gevel zetten zulle.

vr gr

Pluto

pluto,

voor die grote boiler moet ik je wel gelijk geven, daar mag je een te grote ketel op aansluiting, die kan dan lang mooi branden aan één stuk, nog mooier en langer dan eender welke andere kleine modulerende ketel in een K30.
maar de installatie zelf wordt dan wel duurder, en als je die grote boiler wil opwarmen met zonnepanelen... dan moet je ofwel heel veel panelen installeren ofwel met nog een externe boiler werken, wat de sturing alleen maar complexer maakt.

wij hebben dan ook voor de gulden middenweg gekozen en een boiler van 500 liter geplaatst. die dient als buffer voor de verwarming én als doorstroomer voor de santair water én kan in de zomer perfect worden opgewarmd met 8 à 10 m² zonnepanelen.

groeten,
christophe

Heb je wel een vr ketel genomen hoop ik. cv water op temperatuur houden betekend dat je geen aanwarming hebt. de retour temperatuur van de ketel is dan altijd hoger dan 60 graden. Bij deze temperatuur vind geen condensatiewinst meer te halen uit een hr ketel.

Een systeem zonder voorraadboiler moet eerst het cv systeem opwarmen dit geeft wat vertraging in de opwarmtijd van je woning maar is wel zuiniger. Ook als je in overgangs periodes zit waardoor de ketel zo nu en dan aanslaat is de cv zover afgekoeld dat de ketel weer kan profiteren van de hr werking. Een vat wat op temperatuur wordt gehouden begint al met een hoge retourtemperatuur.

In combinatie met een zonneboiler ligt het net iets anders, deze wordt niet constant op 60 graden gehouden. daarbij heb je nog wat aan je hr ketel.

Christophe,

Niet helemaal juist, de ketel kan ook een stuk goedkoper worden, dat compenseert dan bijna de meerprijs voor het buffervat.

vr gr

Pluto