Klein gaslek ondergronds

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb een probleem, zoals de titel al wel duidelijk maakt.

Blijkt na twee interventies van een gasinstallateur dat het twee problemen waren. Eén gebarsten rubbertje aan de koppeling van het gasleiding van het kookvuur (opgelost) EN een klein gaslekje (ongeveer 5 l per uur) ondergronds tussen de tellen en de keuken. Dat is bijna niet te ruiken, de gasdetector reageert wel op zijn gevoeligste stand.

Dit zou een verlies betekenen van 45 m3 per jaar (op een verbruik in een normaal jaar van ongeveer 850 m3). Voorlopig is het probleem opgelost door een extra gaskraan in de garage te plaatsen waarmee we de probleemleiding kunnen afsluiten als we niet koken. De gasketel kan zo blijven werken als normaal. Niet echt elegant en dus geen definitieve oplossing.

In maart heeft mijn gasontspanner gehaperd (iets te hoge gasdruk, opgemerkt door een controleur van ATAG en vervangen door IMEWO). Ik heb een licht vermoeden dat die hogere gasdruk aan de basis ligt van het lek. In het eerste jaar dat we er woonden hebben ooit een test gedaan op 24 uur en kon er geen verlies worden waargenomen.

Op de lekkende gasleiding zitten twee aftakkingen nm voor een potentiële droogkast op gas en een leiding voorzien voor het aansluiten van een gashaard (deze laatste optie is heel erg theoretisch maar wou ik toch voorzien). Dit is T-stukken die gelast zijn met gehard zilver (good practice heb ik me laten vertellen). Alles ligt netjes in een isolatiechape. De leiding ligt in een beschermende zwarte buis. aan de T-stukken werd de verbinding gemaakt met tape.

Eén van de T-stukken was tijdens het plaatsen gaan lekken en direct aangepakt. Ik was er bij en heb met eigen ogen gezien dat er helemaal geen verlies meer was. Nadat we er een jaar woonden hebben we nog eens een test gedaan van 24, zonder enig verlies te noteren.

Ik verdacht dus meteen dat lastig T-stuk en heb dat blootgelegd. De tweede interventie van de gasinstallateur leert me dat die T niet de boosdoener is.

Voorlopige plannen: openleggen van de tweede T op 1.5 m van de eerste...

Mijn vrees is dat het ook niet die tweede T zal zijn. De gasinstallateur spreek van een volledig nieuwe bovengrondse leiding maar dan verlies ik al mijn bijkomende functies en zit ik met een groot visueel probleem. Dat is dus geen optie.

Optie 1: volledig opbreken en opnieuw beginnen kan ik zelf wel bedenken, maar zijn er ook andere mogelijkheden ?

Kunnen we het lek lokaliseren zonder open te breken ? Door de plastic buis rond het koper is de plaats waar we het gas detecteren niet noodzakelijk de plaats van het lek.

Bestaan er technieken om een gasleing van binnen te coaten en zo het lek te dichten ?

Luc

Reacties

neen ,

stalen buis nemen , en draad trekken
vindt ik betrouwbaarder dan dat gesoldeer -gedoe...

ieder z'n ding

trouwens , koper moet een metalen bescherming krijgen onder de vloer , volgens de wetgeving !

Ik heb zelf enkele jaren geleden een defecte ontspanner gehad die vol water was gelopen en toen bevroren, de druk werd hierdoor zo hoog dat de gaskranen een voor een met een knal het gas lieten wegspuiten. Volgens de leverancier zijn de kranen op 10 bar getest, maar de druk is waarschijnlijk hoger geweest. De kranen waren niet kapot, maar het vet dat er binnenin zit was weggeblazen. Na ze te demonteren en opnieuw in te vetten met speciaal hiervoor geschikt gasvet, werkten de kranen weer normaal.
Een andere tip die ik nog wil geven is wanneer er knel koppelingen gebruikt worden op buigzame koperen leiding er behalve een knelkoppeling geschikt voor gas ook een messing hulsje gebruikt moet worden dat in de leiding wordt geschoven geschoven. Doe je dit niet dan kun je de koppeling eindeloos vastdraaien omdat de leiding wordt samengedrukt, ipv de knelring.