enquete bijverwarming passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

ik zou een enquete willen houden onder de passiefhuis bezitters en bouwers.

Qua bijverwarming van de woning en het sanitair water zijn er vele mogelijkheden: gasboiler, pelletketel, pelletkachel, tegelkachel, lucht-luchtwarmtepomp, elektrische weerstand, mazoutketel, ....

Graag zou ik, naast het (verwachte) bouwjaar van uw passiefhuis, willen weten wat jullie geplaatst hebben voor de bijverwarming van de woning en voor de (bij)verwarming van het sanitairwater.

Voor diegene die m.b.v. de ventilatielucht bijverwarmen: staat er een radiator (of ander) in de badkamer of de leefruimte?

groeten

Peter

Reacties

Beste Peter,

Ik vrees dat je hier weinig reactie op zal krijgen want dit is juist het heikele punt in heel het PH verhaal, waar niet veel over geschreven of gesproken wordt, maar ook volgens mij een zeer belangrijke kant is in het hele verhaal.
Ondanks dat je extra geïnvesteerd hebt in constructie en isolatie is in onze contreien nog altijd een intern energietekort om in de "donkere koude" dagen de woning te vorzien van warm water en voldoende verwarming.
Je blijft dus toch nog genoodzaakt om een kleine verwarmingsinstallatie te plaatsen en daar wringt het schoentje. Als je dat op een zuiver economische manier benadert is een elektrische boiler (eventueel gasboiler) en een bijverwarming op elektriciteit de enige optie, maar dit past niet in het ecologische plaatje. Wil je dezelfde installatie op ecologische wijze doen, kom je terecht bij een combi-warmtepomp of pellets of ... ? Maar dit geeft je een serieuze meerinvestering voor eigenlijk een zeer klein benodigd vermogen, en dan gaat de stelling ook niet meer op dat wat je extra investeert in isolatie, bespaard wordt in de verwarmingsinstallatie.
Maar misschien zie IK het wel volledig verkeerd ....

Groeten,

Dirk

Peter,

ik heb geen passiefhuis, maar opteer enkel voor verwarming op hout in de living in de wintermaanden en een gasboiler voor het sanitair warm water.

is inderdaad een moeilijk punt...

in het passiefhuis in ename is het als volgt:
- "hoofdverwarming" gebeurd door naverwarmen van de ventilatielucht met een warmwaterbatterij (tot 40 à 45°)
- dat warm water komt uit de boiler (500 liter); deze wordt opgewarmd door de zon, en als de zon het laat afweten door een pelletkachel met zichtbare vlam (20% ruimtewarmte en 80% waterwarmte tijdens het branden). zo heeft de bouwheer een mooie zichtbare vlam, en wordt deze nuttig gebruikt (maar ze is ni veel nodig... voor ongeveer 75 euro aan houtpellets verbruikt op één jaar tijd)
- in de badkamer staat ook een elektrische quartzstraler voor-geval-van-nood, maar dat is zelden nodig.

in onze eigen woning (welke GEEN passiefhuis is, we hebben nog 4.5 kW aan verwarming nodig voor heel de woning) hebben wij wandverwarming in de badkamer, maar die is nog bijna niet gebruikt geweest.
dus ook in een passiefhuis ga je dat maar een paar dagen in een jaar gebruiken.

zodra je een woning onder de E50 hebt, met badkamer op het zuiden (en veel glas, want de badkamer moet met de winterzon worden opgewarmd!!) kan je best voor de badkamer een grote radiator (op boilerwarmte) voorzien, omdat dat al redelijk snel werkt, OF een (elektrische) quartzstraler dat verwarmt nog sneller, maar is elektrisch OF een apart gaskacheltje (luchtdicht wandmodel) ALS je al een gasaansluiting hebt in huis (om te koken bijvoorbeeld).

tzijn maar een paar van de mogelijkheden.

groeten,
christophe

PS er bestaat ook iets als een "open haard zonder schouw", dat brand op zuivere bioalcohol, eigenlijk het principe van een heel grote kaars in huis, met een mooie grote vlam, dat geeft ook warmte af aan de binnenruimte. het is natuurlijk niet automatisch en neemt voor enkele personen zuurstof weg uit huis (maar met een balansventilatie is dat geen probleem), stond op de passiefhuisbeurs dit weekend.
http://62.75.219.46/kamine-p274h148s225-Glasfeuerkamin_Dschi.html
is daar een voorbeeld van.

Christophe,
Als ik mij niet vergis kost een typische passiefhuistechniek tussen de 19000 en 21000 Euro. Dwz. ventilatie(ventilatoren),warmtepomplucht/lucht met elec. naverwarming, warm water met elec. weerstand, pompen. Dit geeft een gezamenlijk verbruik van +/- 16OOKWH/jaar x0,15EURO= 24O EURO.
OPP. 140M2 met 4 a 5 bewoners. Kan jij daartegenover de investeringskostprijs en energieverbruik plaatsen van een hedendaagse nieuwbouwwoning?
Mon

NEEN.

echt geen idee wat mazout volgend jaar gaat kosten, laat staan binnen 15 jaar, dus kan er echt geen winstcijfer op plakken.

passiefhuistechnieken in deze woning grootteorde:
- 6000 euro voor balansventilatie
- 8000 euro voor pelletkachel (omdat ze perse dit type MET zichtbare vlam wilden, er bestaan goedkopere toestellen zonder zichtbare vlam zodat we nog niet eens verplicht zijn om een zonneboiler te zetten)
- 9000 euro voor zonnesysteem en regeling
= 23000 euro totaal voor de technieken, en een verbruik van ongeveer ± 75 euro elektriciteit voor de ventilatie, ± 75 euro voor de pellets en ± 75 euro elektriciteit voor pompen = 225 euro verbruik voor heel dat systeem, waarvan 33% op basis van een ecologische brandstof.

voor een gewone woning gaat je verwarming duurder zijn als je ook met pelletkachel en zonnesyteem werkt.
voor een passiefhuis mag je ook gewoon met gasketel en radiator werken, dan zal die op super lage kracht draaien, en is je verwarmingssysteem goedkoper dan in een gewone woning. maar dat wordt gewoon zelden gedaan omdat de passiefhuismensen een groene brandstof willen zoeken.
en ik ga er vanuit dat we in elke gewone woning ook een balansventilatie gaan plaatsen, omdat dat zoiezo beter en gezonder is.

groeten,
christophe

Christophe,

geef toe toch een stevige extra investering bovenop de extra's voor constructie en isolatie. Daarbij stel ik nog de vraag naar het comfort bij het gebruik van die pelletkachel. Die extra meerwarmte om een PH om temperatuur te houden heb je slechts enkele dagen per jaar nodig. Ik vermoed dat je die pelletkachel in de donkere maanden toch elke 2 à 3 dagen moet opstarten om de ww buffer weer op temperatuur te krijgen. Wat dan met de 20% warmte die naar de ruimte wordt vrijgegeven ?
En zit er ook ergens een regeling op het systeem zodat weergeven wordt wanneer de pelletkachel het ww moet bijverwarmen ?

Groeten,

Dirk

dirk,

in dit project, evenals in onze woning, is de pelletkachel enkel en alleen gekozen omdat we graag een vlam willen zien! moesten we een traditionele woning hebben gehad ging het OOK met een zichtbare pelletvlam zijn geweest, dus dat is niet echt een meerkost, is een COMFORTkost, keuze van de klant.

het eenvoudigste (én goedkoopste) systeem is een elektrische boiler en een elektrische naverwarming. dat heeft een investering van ongeveer 500 euro! (samen met de balansventilatie is dat dus 6500 euro aan investering, echt peanuts, want die balansventilatie is dezelfde die ik in alle woningen zou willen voorzien wegens gezonder voor huis én mens)
en in verbruik zal het pakken zuiniger zijn dan elektrisch verwarmen in een traditionele woning!

niemand zal je tegenhouden om in je passiefhuis een goedkope elektrishe verwarming te plaatsen, in tegendeel, je zal er goedkoper mee verwarmen dan wanneer je elektrische verwarming in een gewoon huis zou plaatsen, maar wij hebben daar niet voor gekozen omdat ons groen hartje daar niet tegen kan EN omdat we met elektriciteit geen mooi vlammeke kunnen zien (tja, tis een duur vlammeke, maar ieder investeerd in de dingen die hij graag ziet)

dus:
een passiefhuis verwarmen kan al vanaf 6500 euro installatiekost, maar dan is het niet op een ecologisch verantwoorde manier ("who cares?" zul jij misschien zeggen, en dan kan jij goedkoop installeren)

groeten,
christophe

Dirk,
Ik wou graag weten wat het verschil is in kostprijs betreffende een installatie van een passiefhuis en deze van een conventionele woning(verwarming,warm water,ventilatie). Ik krijg daar geen antwoord op, maar ik vermoed dat dit niet zoveel verschil uitmaakt. Als je bekijkt wat een passiefwoning amper verbruikt op jaarbasis en je extrapoleert dit naar een termijn van 3Ojaar dan weet ik toch wel wat te kiezen. Denk ook eens even ons milieu. Groene stroom, zonneenergie, bio-brandstof spelen in het passiefhuis ook een belangrijke rol en zal in de toekomst nog meer aan belang winnen.In een passiefhuis is dit allemaal mogelijk. Door de groene stroom vind ik ook een kleine warmtepomp verantwoord. Bij nieuwbouw en verbouwing is het stellen van prioriteiten steeds doorslaggevend en lijkt mij dat de bouwheer toch meer oog heeft voor andere items dan energiebesparing. Jammer.
Mon

Dirk,
je bespaart ook heel wat qua technische installatie in een passiefhuis in vergelijking met conventionele woning.

Geen of beperkt aantal radiatoren of vloerverwarming, veel minder buizen en ook veel kleinere dimensionering van een eventuele bijverwarming, daarenboven lagere slijtage door het weinige gebruik...en zo vergeet ik nog een paar dingen denk ik...

Dit moet je ook in rekening brengen.

Xavier

Kijk, waar ik naartoe wil, is dat in vorige discussies gesteld werd, dat een passiefhuis in aanbouw duurder is dan een "gewone" woning, maar dat je dit uitspaart in de lagere kostprijs van de technische installaties. Nu we aan de drempel staan (figuurlijk) van een passief huis blijkt dat dit enkel het geval is als je echt terug valt op de meest simpele technische toepassing, nl gewoonweg electrisch bijverwarmen en electrische ww bereiding; maar zeg nu zelf, wie wil daar op terugvallen.
Als je een meer ecologische installatie wil, ben je uiteindelijk evenveel kwijt als in een "gewoon" huis, met dien verstande dat de installaties hierbij enkel voor een zeer laag vermogen werken en voor de helft van het jaar.
Tevens heb ik de indruk, dat dit één van de dingen is waarover meestal in alle talen gezwegen wordt en met het argument van "dat die vermogens enorm laag zijn" onder de mat geveegd wordt. De vermogens zijn ook laag, maar de investering is aanzienlijk.

dirk,

dit is in het passiefwereldje inderdaad een heikel punt .
ik heb al alles gehoord : van "even duur als een traditionele woning" , tot "30 % duurder als een traditionele woning" .

veel hangt ook af van het ontwerp, en van de mate van doe-het-zelf bereidheid van de bewoners .

ik denk dat mogelijk een deel van de verwarring hieromtrent komt uit de vele studiereizen naar het buitenland ivm passiefhuizen .
daar wordt steevast die vraag gesteld aan de gelukkige (duitse en oostenrijkse) bezitters van een passiefhuis , en het antwoord varieert inderdaad van "even duur als traditioneel bouwen" tot "goedkoper als traditioneel bouwen" , afhankelijk van de locatie .
da's ook niet moeilijk te begrijpen : al naargelang de (duitse of oostenrijkse) deelstaat variëren de subsidieregelingen voor passiefhuizen namelijk van "redelijk" of "substantieel", tot "onvoorstelbaar hoog" (waardoor een passiefwoning inderdaad onder de prijs van een traditionele woning kan uitkomen) .
toch wel belangrijk : een "traditionele" nieuwbouw in bijvoorbeeld duitsland of oostenrijk is wel verplicht een stuk energiezuiniger dan een belgische hedendaagse nieuwbouw , wat de verschillen met een passiefhuis ginder sowieso kleiner maakt .

in belgië geven enkele gemeenten nu ook een subsidie specifiek voor passiefhuizen, maar je begrijpt dat dit op dit ogenblik eerder van beperkte omvang is .
er circuleren op ogenblik wel wetsvoorstellen voor een veralgemeende vlaamse subsidieregeling .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Ik heb onlangs informatie gezien over de vallox-balansventilatie die zou in staat zijn om de ingeblazen lucht bij te verwarmen en op die manier het huis op temperatuur te houden. Volgens berekeningen iemand zou dit voor een degelijk geïsoleerde woning ( < K25) voldoende moeten zijn om in het gros van het jaar de woning op temperatuur te houden.
Wanneer de temperatuur beneden de 5°c zit zou een klein houtkacheltje meer dan voldoende zijn.
Het vallox-systeem zou beschikbaar zijn met naverwarmer tot 2500 watt en 700 m³/u aan volume.

Iemand enige ervaring met vallox ?

groeten,
Luc

door het debiet van 700 m³ kan je inderdaad 2500 watt verwarmen (meer dan genoeg voor een passiefhuis)

MAAR 1: dat toestel zal dan veel electriciteit verbruiken in verhouding met de geleverde warmterecuperatie...

MAAR 2: voor 700 m³ heb je al dikke leidingen nodig! dat zal meer dan diameter 160 zijn...

en
MAAAR 3: die warmte komt dan NIET aan in de badkamer en net daar willen we het warmer... dus een bijverwarming in de badkamer blijft wenselijk.

voor zij die goedkoop en matig milieuvriendelijk willen verwarmen in een passiefhuis: neem een gasboiler en 2 aparte gaskachels (één in badkamer en één in leefruimte) en dan komt alles dik in de sjakosh. veel goedkoper in installatie en toch betaalbaar in verbruik.
maar de meeste passiefhuisbouwers hebben ook een groot hart voor het milieu dus gaan proberen op pellets en zon te verwarmen, en dan kost het technische deel van de installatie evenveel voor een passiefhuis als voor een woning. de verspreiding van de warmte is wel goedkoper omdat je voor een 1000 à 2500 euro aan radiatoren/vloerverwamring kan schrappen.

groeten,
christophe

4500 watt voor het hele huis?
Waar is je isolatie van je gebouwschil en hoeveel m2 is dat totaal.

Ik vind het wat aan de optimistische kant. ik schat zo`n 200 M2 aan buitenschil incl. vloer en dan de zijmuren nog niet mee gerekend. Die zijn als je buren hebt niet vrij van stoken, daar doe je zelf ook deels aan mee.
uitgaande van 300 M2 is een schatting die klein genomen is. daar zou je een gemiddeld verlies van 15 watt/m2 hebben die het huis in balans brengt. Niet gerekend zijn de ventilatieverliezen en de infiltratie van de kierdichting.

de m²s gebouwschil ken ik nu ni van buiten, wel mijn m² bebouwde oppervlakte

vrijstaande woning, 115 m² bebouwd
- 18cm argex + 12cm isomo als vloerisolatie
- 19cm papiervlokken + 6cm houtvezelplaat als muurisolatie
- 20cm papiervlokken (kamer/zolder) + 30cm papiervlokken (in dak zolder) + 2cm isolerend onderdak als dakisolatie (reken dus 32cm dakisolatie)
- glas met U-waarde 0,6
- balansventilatie met warmterecuperatie
- blowerdoor 1.2 VOOR het dichten van een paar grote lekken.

onze ketel kan 10 kW aan, dus we zullen het zeker nooit koud hebben allé ja, de ketel moet ook het sanitair comfort bijleveren.

groeten,
christophe

Ik zou de electrische bijverwarming bij de balansventilatie van een PH of LEW beschouwen als een noodverwarming bij de zonnepanelen.
Die bijverwarming zal bij mij ook als aanvangsverwarming dienen voor de eerste twee of drie jaren waarbij ik dan de tijd heb om rustig de zonne-installatie uit te breiden.
Zelfs deze laatste zou/zal ik via de omgekeerde weg durven te installeren of op te bouwen.
Eerst een kleine houtvergasinstallatie die de watervoorraad indien nodig op temperatuur brengt en dan de panelen op het dak verder uitbreiden.
Enige probleem dat ik in dat geval voor mijn (kleine!) woning heb is dat ik een piepkleine houtvergasser of pelletbrander nodig zou hebben (K19, bebouwd opp 60m3 150m3 totale inhoud).
Als ik dan nog later nog eens goed bij kas ben dan komt er steevast enkele PV zonnecellen bij (electriciteit voor de BV en een kleine omvormer om de koffiezet en de computer even van electriciteit van de PC).

Wat betreft de kostprijs van een PH kan ik geen inbreng geven, wat betref een LEW en mits goede informatie (architect + dit forum!) hoeft een LEW persé niet duurder te zijn.
Let er ook op dat de nieuwe isolatienormen OOK strenger zijn dan vroeger en dat je de kostprijs van een PH of LEW niet met de kostprijs van een huis gaat vergelijken dat op de oude (lees: slechte!) manier geisoleerd is.

Dit is mijn visie en mijn planning,
Beste groeten,
Rudy Martens

P.S.: Ook nog een bedenking die een architect van Ruimelijk Ordening me jaren geleden eens doorgaf: 'Vele mensen bouwen een huis dat véél te groot is. Als de kinderen nadien uit huis zijn zit je daar dan in je veel te grote woning.'
Ik kan de man na twintig jaar geen ongelijk geven.

Typefoutje: 60m3 = fout
moet zijn: 60m2 (vierkante meter)
Sorry,
Rudy

Rudy,
Dat er meestal te groot wordt gebouwd is juist, maar je kinderen komen toch frequent met kleinkinderen terug, bij ons is dat toch zo. Dwz, kinderopvang, gewoon bezoek, verjaardagen, familiefeesten(23 pers) etc. Onze bewoonbare opp= 133m2, waarvan, met open plan keuken en living= 7Om2. Dat bevalt ons prima.
Mon

Bedankt voor de antwoorden maar wat de mogelijkheden zijn weet ik al min of meer. Enkel dat van die gaskachel in de badkamer en leefruimte is iets nieuw voor mij.

Ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar de gekozen oplossingen (vandaar enquete): welke installatie is er geplaast, of zal er in het in aanbouw zijnde PH geplaatst worden.

Ik wist niet dat er zo een taboe rond heerste.

K heb gisteren eens rondgeneusd in de projecten op www.passiefhuisplatform.be en daar vind je verschillende opties.

eentje is de combinatie balansventilatie met WW met een gasboiler voor de naverwarming en warmwaterproductie.
http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=/databank&lng=nl&doc=projecten&subcat=belgie_w-vlaanderen&id=216&action=view
Dus in dit geval, lijkt me de extra investering voor bijverwarming ook niet overdreven.

Bij veel projecten krijg je een prijs/m2 dus kan je gaan vergelijken.

Xavier

Peter, je kan je ook infomeren bij het,,passiefhuisplatform,,, passivhaus Duitsland, Oostenrijk. Daar vind je voorbeelden van passiefwoningen met een technische steekkaart. Let vooral op de ,,haustechnik,,.
Mon

mon,

toch spijtig dat je voor dergelijke info steeds naar Duitsland of Oostenrijk moet. Als PH hier echt van de grond wil komen zal er ook hier wat meer openheid moeten zijn en info ter beschikking gesteld worden.

Dirk

Klopt. Maar we zijn op goeie weg . Het passiefhuisplatform en dit forum zijn toch al een ernstige verbetering. Je mag ook niet vergeten dat het concept is ontstaan in Duitsland (Dhr. Feist). En zoals altijd lopen we met veel zaken een aantal jaren de uitvinders achterna. Onze oosterburen hebben natuurlijk veel meer ervaring, know-how, attitude; als het gaat over energiebesparing en praktijk. Je kan uren vertoeven op hun vele passivhausfora, firma,s, overheid, universiteiten die ongelooflijk veel investeren in dit project en veel naslagwerk aan de particulier gratis ter beschikking stellen. Dit allemaal vertalen naar het nederlands is onbegonnen werk. Een duidelijk overzicht van de mogelijkheden zou wenselijk zijn. Daarmee bedoel ik:
-de constructie: houtskelet, massiefbouw, de beide gemengd,
met zijn voordelen en nadelen
-huistechniek:keuze maken tussen ecologie en economie, welk systeem kan is al of niet toepasbaar bij je persoonlijke attitude enz... enz... . Ja er is nog veel werk aan de winkel.
Mon

Christophe,

wat ik niet begrijp is; waarom jij als specialist niet dat klein steekje bij hebt gestoken, en je van je eigen woning een PH hebt gemaakt ???

groeten,

Vinne

gevoelige vraag, als ik nu kan kiezen weet ik het wel.

maar voor ons huis was het een kwestie van tijd...
de plannen van ons huis hebben lange tijd in onderhandeling met AROHM gezeten (stedenbouw gent): het betrof het herbouwen van een zonevreemde hoeve.
toen de plannen begonnen waren was mijn ideaal K30 met veel glas op het zuiden en oosten.
toen ons project in uitvoering startte was ik al goed ingewijd in het passiefbouwen, maar met ons ontwerp betekende dit dat we in serieuze isolatiediktes gingen moeten investeren, met te veel planaanpassingen (en budgetaanpassingen) tot gevolg.
en de plannen opnieuw indienen zagen we echt niet meer zitten... het had zo al lang genoeg geduurd!

we hebben dan wel de K20 als streefdoel genomen én geprobeerd alles zo veel mogelijk bio-ecologisch + hernieuwbare brandstoffen + energiezuinige electrische installaties. het eindresultaat is een goede troost, maar idd... als ik opnieuw moet beginnen is het zeker passiefhuis. alleen heb ik niet het budget om zomaar dit huis af te breken en er een nieuw te zetten

als magere troost voor mezelf zeg ik dan dat ik met de ervaring die ik nu heb zoveel mogelijk de anderen kan helpen, en zo helpen we kyoto ook vooruit.

groeten,
christophe

peter,

taboe rond het verwarmen van passiefhuizen is een groot woord, maar het is alleszinds zo dat ieder passiefhuis probeert zo min mogelijk te verwarmen, en sommigen gokten erop NIET meer te verwarmen, maar dat lukt toch niet. de lucht van de balansventilatie naverwarmen OF in de leefruimte en badkamer een mini kacheltje plaatsen is toch nodig om een optimaal maximumcomfort te krijgen.

wat wel ontegensprekelijk is: in een passiefhuis kan je je zoiezo verwarmen met minder dan een halve euro per dag, sommigen zelfs met 20 cent per dag.

hoe zwaar of duur de investeringskost dan ook is, eens die investering is afbetaald kunnen zij zelfs zonder pensioen verwarmen, gewoon 2 minuten met een mondharmonica aan de ingang van een metrostation gaat zitten en je verwarming van de dag is weer verdient figuurlijk bedoeld natuurlijk.

warme groeten (uit een huis dat niet passief is en verwarmd wordt met 80 cent per dag gemiddeld),
christophe

Degenen die een circulatieleiding op het sanitair WW hebben kunnen heel goedkoop een bij- of hoofdverwarming plaatsen met een convector of radiator, dit sanitair ww word natuurlijk ecologisch verantwoord opgewarmt.
Ik heb daarvoor een Twinflo van Beacon Morris gebruikt,is speciaal gemaakt om tussen het sanitair ww te plaatsen.
Ik wou hier geen reclame plaatsen maar vermits ik geen concurrerend alternatief ken kan dit ook niet zo beschouwd worden dacht ik.

Beste Peter,

Kekijk het eens zo:

Door passief te bouwen, heb je juist veel MEER opties kwa verwarming én tapwaterbereiding.

Je kan perfect je passiefhuis verwarmen met een elektrisch olieradiatortje én warm water met een elektrische boiler. Investering: minder dan 500EUR!

Bij een traditionele woning gaat deze optie je heeeel veeel aan elektriciteit kosten.

Een goed compromis tussen ecologie én economie zal waarschijnlijk een condensatie gaswandkachel zijn. Je kan bv. een 11KW V****man ketel nemen met apparte opslagboiler OK, zelfs indien deze moduleert tot 4KW, zal hij nog wat pendelen, aangezien je zelfs deze 4KW niet kijt kan...

Pelletkacheltje + zonnepannelen is natuurlijk de max! Dat vinden wij althans!

Ik zou niet twijfelen, moest ik het opnieuw doen.

Je mag altijd eens komen kijken op de openhuizendagen

Helaas maar LEW K24,5

Groet!

Jeroen

NB Die 20% die vrij komt in de ruimte(effectief tussen de 1 à 2KW) is zelfs in een passiefhuis géén probleem. De dagen dat je pelletkacheltje zal moeten branden, kan je gerust dat beetje warmte genruiken.

Peter,
Degelijke informatie vind je onder D..... und W.... :
Komfortluftung oder gar Passivhaustechnik eine bewarte losing... .Dit vind ikzelf op dit moment de beste samenvatting van verwarmingsystemen voor passiefhuizen en laagenergiewoningen, ecologisch en economisch.
Mon

Peter,
Nog eentje vergeten:
A...x_-HEIZUNG, luftung mit waermeruckgewinning und warmwasser
Mon

Wat ben ik van plan (is nog niet uitgevoerd).
Hebben een warmtebehoefte van 2kw in de "donkere" dagen.
Voor ww : zonneboiler (buffer) van 700l met externe elektrische doorstromer (er is in de straat geen gas) zo dicht mogelijk tegen de aftappunten (badkamer en onder de keukenkast). De boiler zou ik enkel gebruiken om echt de warmte van de zon in op te slagen, dus geen bijkomende weerstanden.
Voor het beetje extra warmte die nodig is in de leefruimte zou ik een gewone pelletkachel plaatsen die de woning nu en dan eens extra op temperatuur brengt (verspreiding via balansventilatie).
Ik denk dat dit een redelijk compromis is tussen het ecologische en economische aspect van een PH. Of maak ik hier ergens een denkfout ??

Vinne

vinne,

waar ga jij een pelletkachel vinden van 2kw ?? of ga je hem maar een half uurtje opstoken.
Als je je warm water toch al elek. verwarmd, waarom dan niet gewoon een klein elek. vuurtje plaatsen in de leefruimte?

Dirk

Ik ga me een passiefhuisje bouwen en overweeg zo'n 15 euro uit te geven aan verwarming. Ik heb hier in mijn huurwoning namelijk zo'n ouderwets verplaatsbaar gaskacheltje staan (zonder schouw, met een butaanfles). Je vindt zo'n dingetje tweedehands voor geen geld. (dat ziet er dan uit als een amerikaanse slee, maar dan klein en vierkant. Nieuw zijn ze een stuk lelijker). Een beetje nieuwe lak en de kous is af, je moet wel een paar weken per jaar tegen die retro-look kunnen natuurlijk, voor de rest zet je het gewoon in de kast (en wat is er esthetischer dan iets dat er meestal niet eens is?) (dat is het voordeel tegenover een gevelkacheltje).

Wie dit niet ziet zitten als hoofdverwarming kan het misschien overwegen voor in de badkamer ipv electrisch.

Mijn warm water zou ik voorlopig maken met een doorstroomverwarmer met een buffervatje. Als er geld vrijkomt dan komt daar later een zonneboiler vóór (en is de doorstromer enkel nog de naverwarming).

Een ethanolvuurtje is natuurlijk beter, maar toch wel erg duur. Iets om voor te sparen met mijn uitgespaarde verwarmingskosten zeker?

pj

Pieter Jan:
Hoeveel zijn er zoal verstikt in hun badkamer met zulk gevaarlijk onding. Verstikkingsgevaar en denk ook aan het brandgevaar door de open vlam van zulke stralers ...
Ik vraag me zelfs af of zulke toestellen nog wel mogen gebruikt worden.
In een ouderswetse (slecht?) (over-)verluchte woning kon dit er misschien door maar in een passiefwoning daar stel ik mij veel vragen bij.

Groeten,
Rudy Martens

ik ga zo een kacheltje NIET goedpraten, maar de balansventilatie van een passiefhuis KAN in hoogste stand een 250 à 325 m³ per uur verluchten (ifv het toestel), dus... in theorie moet je dan ook 150 à 200 m³ afvoerlucht van dat gastoestelletje kunnen verluchten...
ik weet echt niet hoeveel uitlaatgassen zoiets maakt, maar als je resoluut iedere keer je ventilatie op 3 zet zou het eventueel kunnen zijn dat je daarmee al die vuile CO² (en kans op CO) weg hebt...

ik weet dat bijvoorbeeld zo een designtoestel op bio-alcohol 2 kW aan warmte afgeeft (voldoende op heel je passiefhuis op te warmen) en toch maar de zuurstof voor een 4 à 5 personen wegneemt. en de balansventilatie kan 8 personen aan...
bioalcohol heeft weliswaar een extreem zuivere verbranding, dus met die oude gasflestoestellen vrees ik dat die verhouding veel slechter is.

groeten,
christophe

pieter jan,

let wel op bij de aanschaf van je doorstromer: de goedkope toestel gaan je water ALTIJD met x graden opwarmen (gemiddeld een 50°, dat kan je VAST instellen), dus als er dan 60° uit je zonneboiler komt zal het vandaag stoom zijn in de douche.

er zijn ook (duurdere) doorstromers die een temperatuurvoeler hebben in het aanstromende water en dan bepalen hoeveel ze nog moeten bij opwarmen. bij 60° niets, bij 30° nog 25 of 30° opwarmen,... dus die gaan hun vlam doen moduleren ifv het aanstromende water. DIT is dus het toestelletje dat je moet hebben als je er later een zonneboiler wil voorplaatsen!!

groeten,
christophe

heb hier zojuist een thread gelezen die elek. doorstromers zowat de grond inboort. Iemand een gelijk alternatief voor een vergelijkbaar budget van de beschreven installatie ?

Beste Allemaal,

heb 20 jaar in een LEW (K32) gewoond en nu reeds een jaar in een PH (K14). Het comfort is hetzelfde.

1) beter een degelijk LEW dan een pseudo 'volgens PH principes gebouwd' maar de lekken met het blote oog te zien.

2) eerst hadden we geen naverwarming geinstalleerd (slechts 1,5Kwh nodig) daar strijken, koken, computer, bezoekers, pelletkachel voor sanitair WW wel voor voldoende warmte zullen dienen. doch frisser 's avonds als in zetel ging zitten. --> naverwarming

3) ventillatie 'verbruik' behoorlijk wat warmte uit boiler. Dus best is te zorgen voor geen 'overventillatie' dwz zorgen voor een goede luchtsamenstelling (temp, relatieve luchtvochtigheid, voldoende zuurstof & lage concentratie CO2)

verbranders (kaarsen ed) in wonig zorgen voor verbruik O2 en productie CO2 dus is er meer ventillatie nodig.

4) electrische quarts straler staat 5min aan : ten tijde dat we nog geen naverwarming hadden voor ons, nu voor pasgeboren-6md oud dochtertje na badje om onderkoeling te vermeiden : straalt zeer locaal.
discussie over hoe warmte geproducrd wordt is weinig zinvol daar het over kleine hoeveelheden gaat: ons elec; verbruik is minder danhet sluimerverbruik van de gemiddelde belg

lees ook eens de projecfische van het PH Ename, daar staat alles in. & dus geen taboe over naverwarming. lees ook de andere projectfiches & je zult vee info vinden

ps: individuele vragen worden niet beantwoord, bezoek slechts via OHD (via BBLV en PHP)

dag iedereen,

in bijlage projectfische PH Ename

andere projecten op :
http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=-
databank&lng=nl&doc=projecten

ook op passiefhuis.nl worden enkele projecten beschreven

bezoek eens een PH tijdens een OHD

succes

Frederic

Beste,

Volgend jaar beginnen we aan de bouw van ons passiefhuis. Momenteel denken wij na over de, voor ons, beste oplossing voor verwarming en warm water.
Oplossingen met gas zijn bij voorbaat uitgesloten omdat dit niet voorzien is in onze straat.

Ik zet even de voorstellen op een rij:
1. Combitoestel: WTW, buffervat, elektrische weerstand, warmtepomp en zonneboiler in één.
2. Aparte WTW met verwarmingselement op warm water + elektrische boiler + zonneboiler.
3. Aparte WTW met verwarmingselement op warm water + 1000l buffervat met electrische weerstand als backup + zonnepanelen + houtkachel die 70% van de energie omzet naar warm water

Zeer grof geschat kosten deze oplossingen:
1. 8000 + 4000 + ... = min 12000 incl BTW
2. 4000 + 1000 min 5000 incl BTW
3. 4000 + 3000 + 4000 + 5000 = 16000 incl BTW

We kunnen dus stellen dat electrisch verwarmen op het eerste zicht het goedkoopst is. Maar hierbij verrekenen we de kost van de installaties niet. Om dit correct te kunnen doen moeten we twee dingen weten:
- de totale benodigde energie voor verwarming
- de totale benodigde energie voor warm water productie

In een passiefhuis weten we gemakkelijk hoeveel verwarmingskosten we jaarlijks kunnen verwachten aangezien de limiet gesteld wordt op 15kW/m². In dit voorbeeld vertrekken we van een 'standaard' woning van 150m² netto oppervlakte. Dit maakt dat we 2250kW nodig hebben op jaarbasis.

Voor warm water productie is dit minder gemakkelijk!? Ik hoorde dat je per persoon enper dag mag rekenen op 2,5kW. Als we rekenen dat iedere inwoner min 35m² verdient dan zal de woning in het voorbeeld 4 personen bevatten. 4p * 365d * 2,5kW = 3650kW. De zon is ons gunstig en zo verminderen we de productie van warm water met 60%. Blijft over: 2190kW

Als we dit verbruik incalculeren op de 3 voorgestelde oplossingen krijgen we dit:
1. ( 2250kWh + 2190kWh ) * 0.16EUR/kWh = 710,40EUR. Door het gebruik van de warmtepomp kunnen we echter rekenen op een gegokt verbruik van 20%. Dit maakt 586,32EUR op jaarbasis aan kosten.
2. ( 2250kWh + 2190kWh ) * 0.16EUR/kWh = 710,40EUR op jaarbasis aan kosten.
3. 4440kW / 3,5Kw/kg hout = 1268 kg hout = 2 sterre op jaarbasis.

Alle systemen hebben hun eigen voor- en nadelen:
1. Compacte installatie, compromis tussen economie en ecologie, relatief duur
2. Eenvoudige installatie, lage kostprijs maar duur
3. Energitisch neutraal (mits zelf kweken van het hout), héél duur, complex installatie, vlammetje in huis

Ik kan me vinden in alledrie de oplossingen!
Daarom had ik graag van jullie ervaringsdeskundigen gehoord of:
a) mijn berekeningen steek houden?
b) er nog (betere) oplossingen zijn
c) uw persoonlijke voorkeur (liefst met argumentatie zodat iedereen bijleert)

Alvast bedankt voor uw tijd.
Bert

Beste mensen,

Hoe is het toch mogelijk dat deze 'mythe' van de koude passiefhuiswoning niet uit te roeien is ?

Er bestaan ondertussen passiefhuis ventilatiesystemen die een passieve warmtewisselaar aanvullen met een warmtepomp die de restwarmte uit de lucht onttrekt en hiermee wanneer nodig de verse lucht verder opwarmt. Een dergelijke unit is standaard uitgerust met een warmtepomp(je) van 500Wh (electisch vermogen) dat met een cop van tussen de 2.4 en 2.55 een warmteoutput heeft van 1.5 kWh. Dit is voor een woning die voldoet aan de passiefhuisnorm ruim voldoende wat de energiehuishouding aangaat. Bovendien wordt de overschot aan energie gebruikt om een sanitair warm water buffervat op te warmen dat ook nog eens aangesloten kan worden op zonnecollectoren.
Indien je dan nog angst zou hebben dat jij (of je vrouw of man) kou zou hebben zitten er nog eens 2 electrische bijverwarmingen ingebouwd voor sanitair warm water en naverwarming verluchting.

Bij een passiefhuis is een houtvuur of houtpelletkachel uit den boze. Bij een LE-woning kan dit een goed oplossing zijn om een passiefhuisunit aan te vullen voor de verwarming.
Let echter wel op. Het grootste probleem bij passiefhuizen is niet de koudde (19° voelt hier door de hoge wandtemperatuur in vergelijking tot een traditionele woning confortabel aan) maar de oververhitting.
(ook hier kan, indien een grondbuis niet genoeg soelaas zou bieden, een oplossing bieden. Deze unit kan gebruikt worden voor nachtkoeling en indien dit dan ook nog niet voldoende is kan deze unit zorgen voor 500W koeling.

Eerste en belangrijkste stap een goed ontwerp met goede detaillering zodat er geen kouddebruggen en ventilatieverliezen zijn.
Tweede stap een goede uitvoering met het oog op de isolatie en de luchtdichtheid van de woning.
Het kiezen van een verantwoorde passiefhuis ventilatie en verwarmingsunit.

mvg,

Wim Schuerman
Energieadviseur

Wim

Hoe zit het met het financieel aspect van jouw oplossing?

groeten

rik

Een cake bakken en gelijktijdig strijken is ook uit den boze, je huis raakt over verhit met deze activiteiten.

Hoe worden deze comfort problemen opgelost?
Ze zeggen dat je met een haarföhn het hele huis kan verwarmen in de winter maar buiten dit probleem is het het grootste deel van het jaar geen winter.

Wim,
kan je soms een link opgeven waar ergens info staat over dergelijke warmptepomp van +- 500 Watt?

Aan de anderen,
Momenteel staat er een bouwdroger (220Volt 4 Ampére) in mijn bungalow (K14 60m2 150m3) de ramen en deuren zijn goed afgekleefd met plastiek.
Het toestel draait nu reeds 10 dagen en de temperatuur is opgelopen tot tussen 30-35 graden.
Als ik voorgaande replieken doorneem dan geloof ik goed dat je met een bijverwarming van een paar honderd Watt gemakkellijk rondkomt.

Ik help het je hopen Rudy.
880 watt 24 uur per dag en een delta t van 10 graden op dit moment, daarbij is het aantal uren zontoetreding niet mee genomen.

Theoretisch is het een vergelijking met een buitentemperatuur van 10 graden en 20 graden binnen.
Daarbij is het hogere waarde aan zontoetreding niet mee genomen en is het niet duidelijk of je ventilatie systeem wel of niet in bedrijf is.

Een niet berekende schatting van mij zonder berekening geeft minstens 5 kw benodigd.
Je kunt er beter een werkelijke transmissieberekening op los laten.

Chathanky:
Neen de aanvoer en afvoerbuizen waar de balansventilatie op aangesloten zal worden zijn eveneens goed dicht gemaakt.
Ondanks de niet isolerende plastieklaag op de raam en deurgaten sta ik toch te kijken van de temperatuurverhoging.
Het wordt nu toch wel spannend om het totaal effect te gaan waarnemen als het isolerend glas en de balansventilatie (met AWW) geinstalleerd zullen zijn (in de loop van augustus).

Het idee van een kleine warmtepomp (bv 500 Watt)speelt al lang door mijn hoofd, maar probleem is om voor 'onze' toepassing in LEW daar een fabricant en/of installateur voor te vinden.
Ik had ook al gedacht om een bedrijf te contacteren die koelinstallaties installeren/repareren in de horeca.