luchtspouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben nu in onze nieuwbouw (traditionele bouw)
10cm minerale wol (Rockfit) en 2 cm luchtspouw voorzien. De architect wil alleen MET luchtspouw werken. We zijn vandaag op het passiefhuis platform in Houthalen geweest. Hier hebben we gehoord dat een luchtspouw toch een beetje achterhaald is.

Mijn vraag is dus: WEL OF GEEN LUCHTSPOUW ?????????

Reacties

Marijn,

als je vraag is; 'ik heb 12 cm spouwbreedte en ik wil die spouw volledig opvullen met isolatie maar de architect wenst niet mee te werken'; zoek eens de ATG of butg of wat dan ook voor keuringen die de isolatiefrabrikant heeft voor het bouwen met volle spouw. Stap het WTCB eens binnen, copieer een artikel over volle spouwvulling.
Stap daarmee (de nummers van keuringen +isolatieproduct naam moet voldoen) naar je architect en vraag hem waarom hij zo niet wenst te bouwen. Als hij alleen maar kan zeggen 'daarom', vraag hem dan of hij ergens een referentie heeft die problemen heeft met volle spouwvulling. Wil hij dan nog niet zeg dan dat hij een idioot is en doe nadien nog zo goed mogelijk je best om er mee samen te werken .
Als je vraag is: 'de ene zegt dat volle spouw mag, de andere zegt dat het niet mag en ik weet het zelf niet': probeer zo goed mogelijk naar beide argumenten te luisteren en maak zelf je keuze.
Even volgende aanhalen: laatst met een ingenieur-architect gesproken (werkt nu wel in andere sector); wist wel van volle spouwvulling maar heeft het niet gebruikt voor eigen bouw omdat ze niet durfde: misschien is dat ook het probleem van de architect.

En zoek wat op het forum; er is al veel over geschreven...

Walter

Toch nog even dit vermelden.
In de bijlage kan u de specificaties zien van onze steen.
14% wateropnamee, is dat niet te veel dan voor een volle spouw? En wat met de vorstweerstand?

Kan er iemand aan detailtekeningen geraken voor een volle spouw?
Ook bv. details van hoe ik bij een volle spow de overgang maak tussen dak en muur, enz. zouden meer dan welkom zijn.

en Hoe zit dat nu precies met open stootvoegen. Moet dat nu wel of niet?????

pb naar nijramvg@hotmail.com
of naar nijramvg@gmail.com (voor grotere bestanden)

Of ken je misschien goede links

Je kan ook faxen op 014554036

Dank u wel !!!!

Mijn architect zei ook dat stootvoegen niet nodig waren. ik verstond dat toen ook niet omdat het vocht toch idd weg moet kunnen.
De architect zei wel dat er slabben in moesten. Dus hij bedoeld dan waarschijnlijk "geen EXTRA sootvoegen". Ik weet het niet meer hoor. We hebben een aannemer die dat helemal niet graag doet ne volle spouw (citaat "als ge later problemen krijgt met vocht moet ge niet komen blijten") Maw hij heeft er ook weinig ervaring mee denk ik. Ik heb dus echt nood aan iemand die het me eens klaar en duidelijk uitlegt.

Ik heb den indruk dat als je echt je best doet om je zoveel mogelijk in te lezen dat je dan al snel meer weet dan een "doorsnee" architect die altijd dezelfde principes hanteert werf na werf na werf....., en maar heel stug iets aan zijn ideeën wilt bijschaven.
copy paste dus.
Hiermee wil ik zeker niet alle architecten over dezelfde kam scheren hoor.

Ik ben dringend op zoek naar deftige detailtekeningen van een VOLLE spouwvulling in de muur.
Waar komen er open stootvoegen?
Ik weet dat je de spouwhaken best schuin steekt, maar zijn er nog andere vereisten?

Ik vraag me ook af of onze steen wel voldoet om een volle spouw te steken

druksterkte 20N/mm²
gehalte oplosbare zouten: S2
Wateropname < of = 14 % (m/md)
Dampdoorlaatbaarheid 5/10 (EN1745)
Vorstdooi bestendigheid F2

hallo,
mischien wat laat maar toch ter info.

Ik heb bij de firma van rokwool in nl geweest en gezien hoe ze met de tuinslang(zonder druk) op de gevel liet lopen en gezou er verstomd van staan hoeveel water er in de binnenspouw doorloopt,en daar beweren ze ook dat ge volle spouw mag doen de isolatie neemt geen vocht op er is een speciale eindlaag op de isolatie gebracht,Maar wat als er stuk van de isolatie uit is door transport of door manupilatie voor de plaat te plaatsen dan is daar dat beschermlaag niet ??
Ik kan uwe architect begrijpen dat hij een spouw wil om dat hij al heel veel gezien heeft op de werf.Om geen problemen later te hebben met vocht in de woning want dat heb ge een ander en groter probleem

ik volg liever mijn metskoord dan mijne isolatie om mijne gevelsteen te zetten, der zijn niet veel gevelstenen die perfect altijd dezelfde maten hebben, het scheelt altijd wel iets, ok het is misschien maar een paar mm, maar dat zie je naderhand aan de buitenzijde. Dan heb je nog dat soms op sommige plaatsen je isolatie toch wat naar buiten komt of bol staat. En wat doe je met de clips die je op je spouwankers zet, die zijn toch ook al snel 1cm dik. Alles heeft zo zijn pro's en contra's, de theorie is allemaal heel schoon maar de praktijk daartegen. Ik neem uit voorzorg toch ook altijd een 2tal cm luchtspouw.

ik heb over 32 jaar al gebouwd met de spouw vol isolateie
den aannemer wilde het ook niet architect ook niet heb toch mijn zin door gedreven
en heb nergens last van ,zitten ook geen lucht voegen