Verbruik met een kleinere ketel???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

we zijn in het bezit van een daalderop 32/80+ (veel te zwaar weten we nu) en we gaan deze nu laten ombouwen naar een 24/80+ . Deze kan iets dieper moduleren. Na de ombouw kunnen we moduleren tussen 7.5 en 24 Kw ipv tussen 10 en 32 Kw. Gaan we dit merken aan ons verbruik en de levensduur van de ketel??

Reacties

ja...

Laat anders eerst es een deftige warmteverlies berekening doen. Daarmee ga je al veel beter weten wat voor ketel je echt nodig hebt EN je kan ineens es kijken of je hier en daar wat aan het isolatieniveau kan doen.

Ketel is al reeds 3 jaar geinstalleerd.

En waarom zou de 24KW ketel niet te zwaar zijn?

Walter

Als gij uw "veel te zware" ketel vervangt door een kleinere ketel, verandert er daarmee dan iets aan het warmteverlies van uw woning ??? Neen, dat blijft exact hetzelfde. En uw verbruik aan aardgas of mazout is recht evenredig met het warmteverlies van uw woning. Dat blijft dus ook exact hetzelfde. Hooguit kan je concluderen dat de kleine ketel minder pendelt, maar of hij daardoor minder verbruikt ???
Ik ben nog steeds op zoek naar een vergelijkende test, een proefopstelling, een internetsite waar men een objectieve vergelijking maakt tussen het verbruik van een grote en een kleine ketel, en waaruit onomstotelijk zou blijken dat de kleine ketel minder zou verbruiken dan de grote. Dat is, jammer genoeg, blijkbaar nergens te vinden.

vr gr

Pluto

Pluto,

een interessant artikel over benuttingsgraad en vermogen van een lagetemperatuurketel is te vinden in een agenda uitgegeven door een duitse ketelfabrikant. Bedoeld artikel is te lang om hier te posten maar de eindconclusie kan wel:
het is duidelijk dat een overdimensionering van een lage en zeer lage temperatuurketel helemaal niet dezelfde negatieve gevolgen heeft als bij een ketel met konstante temperatuur; Dit mag echter niet worden beschouwd als een vrijbrief voor een willekeurige dimensionering van het ketelvermogen. Er is echter niets op tegen een ketel b.v. op basis van zijn onderste vermogensbereik te kiezen en overeenkomstig te belasten. Voor noodgevallen heeft men op die manier ongeveer 20% latente vermogensreserve ter beschikking

lucien

AHA !

vr gr

Pluto

Enkele algemene bedenkingen van een leek.
Een ketelfabrikant heeft er alle belang bij een iets grotere ketel te promoten. En die 20% meer reserve, voor hoeveel dagen per stookseizoen is dat nodig, als dat al nodig is? Een kleinere ketel heeft kleinere stilstandsverliezen of niet? Een kleinere ketel draait iets langer ok, maar dan aan een hoger gemiddeld rendement en mindere opstartverliezen, of niet?