motorloze altnernatieven balansventilatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste kenners,

Bestaan er redelijke motorloze alternatieven voor een elektrisch aangedreven balansventilatie?

Soms wordt er voorgesteld te werken met een
-zonnebuis (waarbij de opwarming van de buis zorgt voor de nodige "trek")
Kan dit ook gecombineerd worden met warmterecuperatie? Is de ventilatiehoeveelheid enigszins controleerbaar of hangt dit volledig of van de hoeveelheid zon? Iemand ervaring?

-wind cowl of monnikskap (zie recent verschenen Koevoet; motorloze balansventilatie waarmee warmterecuperatie tot 65% mogelijk zou zijn)
Lijkt mij een waardig alternatief voor elektrische balansventilatie. Of zijn er ook belangrijke nadelen? En vooral, is dit systeem op de Belgische markt verkrijgbaar/werd dit in Belgiƫ al toegepast? Alle info is welkom.

Reacties

daar wil ik ook eens wat meer over weten aangezien ik nog alle richtingen uit kan.

Het elektrisch verbruikte vermogen weegt toch niet op tegen terug gewonnen thermisch vermogen?
Dus als je voor motorloze kiest en je haalt idd 65% warmte terug, dan gooi je toch nog altijd 33-34% aan thermisch vermogen weg?

gr bas

Ik dacht dat zelfs de beste balansventilatie de warmte niet aan 99 of 100% recupereert. Een doorsnee balansventilatie recupereert bij mijn weten zo'n 80% (onder ideale labo-omstandigheden). Dan komt het verschil met de "wind cowl" nog op 15%. Een verkoper vertelde me dat zo een doorsnee balansventilatie evenveel verbruikt als twee brandende gloeilampen.
Weegt het dan nog op? Ik heb geen idee...

Heeft iemand concretere cijfers om dit te illustreren? Dank u!

-zonnebuis (waarbij de opwarming van de buis zorgt voor de nodige "trek")
Werkt op zonneƫnergie veronderstel ik. Als er dus geen zon is is er geen ventilatie! (eu.. 's nachts)

-wind cowl of monnikskap
Hier het zelfde probleem. Geen wind, geen ventilatie. Gelukking is er meestal wel wind, doch de dagen dat Frank of Sabine voor CO2 vergifting waarschuwen zijn toch talrijk.
En die 65% zal waarschijnlijk enkel bereikt worden bij optimale weersomstandigheden.

Ik kan er glad naast zitten, want dit is gewoon met boereverstand beredeneerd.