vlasisolatie ontvlambaar?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik lees net in een tijdschrift een artikel over ecologische materialen en ik lees dat vlasmatten weinig milieuvriendelijk zijn bij productie en ook ontvlambaar, klopt dit?

Ik had net min of meer beslist om dit te gebruiken voor in het dak maar nu moet ik weer beginnen twijfelen.

Reacties

mathias,

de ecologische materialen zijn zelden "vanzelve" onontvlambaar (of, om juister te zijn : moeilijk ontvlambaar) .
dit wordt eerder bereikt door toevoeging van de toeslagstoffen die je in sommige materialen terugvindt .
voor cellulose en flexibele houtwolmatten zijn dat bijvoorbeeld : boorzouten/zuren , ammoniumzouten etc...

het is mij ook al opgevallen dat sommige natuur-isolatieproducten deze stoffen NIET toevoegen : van enkele merken van vlasisolatie ben ik zeker dat ze dat niet doen, ik weet niet of dat geldt voor ALLE merken die op de markt zijn .
voor een merk van isolatie op basis van pluimenmatten ben ik ook zeker .

dit is echt wel een belangrijke overweging als je isolatie gaat plaatsen, in mijn ogen .
het gaat overigens niet alleen over brandwerendheid, maar nog belangrijker zijn de insectenwerende eigenschappen van de toeslagstoffen .
de verkopers zullen je misschien vertellen dat een bepaalde isolatiestof zelf niet kan aangestast worden door insecten, maar vergeten gemakshalve dat de aanwezige toeslagstoffen ook de aanpalende houtconstructie mee beschermen , wat een groot pluspunt is , en een bijkomende garantie voor de levensduur van je dakconstructie .

dit gezegd zijnde : vlas op zich zal wel niet de oorzaak zijn van een eventuele brand !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Ik heb zelf vlasmatten gestoken als dakisolatie en ik heb de brandeigenschappen ervan eens getest door verscheidene keren een stukje vlas aan te steken met nen aansteker. Het is vrij eenvoudig aan te steken als je de vlam erbij houdt. Als ik de vlam van de aansteker weg nam, dan bleef het stukje nog een paar seconden branden waarna het vanzelf doofde (hoewel het nog lang ni helemaal opgebrand was). Ik heb het een stuk of 5 keer geprobeerd en telkens weer hetzelfde resultaat.
Mijn conclusie: het zal wel meebranden met ander brandbaar materiaal de buurt maar op zichzelf niet