isolatie tot tegen onderdak of luchtspouw??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

vandaag mijn isolatie besteld, knauf thermolan unifit 135 U 22cm dik. Mijn onderdak bestaat uit biplex+ (niet het beste, maar niets meer aan te doen!!).
Maar bij de bouwhandel waar ik het besteld heb, kreeg ik de raad om de isolatie zeker niet tot tegen het onderdak te plaatsen, en een luchtspouw te laten van 2cm om condensproblemen te voorkomen (natte isolatie= verminderde isolatie).
Maar op de site van knauf staat dat er zeker geen luchtspouw mag geplaatst worden, omdat er anders pas condensproblemen gaan optreden.

Wie heeft er nu gelijk en hoe moet het nu??

Reacties

Er worden veel onozelheden en onwaarheden verteld door de Vakmannen, Handelaars en zelfs Architecten. Tot ten treure toe wordt er herhaald: potdicht en zonder luchtspouw. In de docu van Isover, "Daken isoleren" staat het ook duidelijk :nooit een luchtspouw onder onderdak. Vraag uw vakhandelaar maar eens dat hij het toont op papier!! Meer dan 25 jaar geleden werd dat inderdaad verteld.

met "potdicht" wordt bedoeld : luchtdicht .
met luchtdicht wordt bedoeld : LUCHT-DICHT !

verbazingwekkend dat een BOUWHANDELAAR zoiets nog durft beweren !!!!
de "ventilatiespouw" zorgt er immers voor dat de stilstaande lucht (=isolatie) uit de bovenste centimeters van je isolatie weggenomen wordt door de ventilatiestroom .
dit betekent dat je isolatie niet meer naar behoren zal functioneren .
bovendien zal de condensatie door convectie toenemen .

misschien moet je je bouwmaterialen maar elders kopen ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

OK als ge een -dampopen- onderdak hebt, onder de pannen bv, maar wat als dat OSB-platen ofzo zijn? Of iets waar roofing op gebrand is, zoals een plat dak?
Dan kan je natuurlijk aan de warme zijde een dampscherm plaatsen, maar hoe dampdicht is dat? En waar gaat dat vocht dat er toch nog doorgaat naartoe? (juist, dat blijft zitten aan de kouwe kant van de iso, en het vreet lekker aan je balken en je platen, en je iso zelf is na een poos ook al geen sik meer waard...)

Dus, ofwel nuanceren, ofwel met de juiste argumenten mijn ongelijk aantonen.

Dirk,

de dakopbouw die jij voorstelt is eigenlijk totaal foutief. Bij een plat dak hoort de isolatie bovenop de constructie te zitten, niet ertussen. Je dampscherm zit dan bovenopen je OSB, welsels etc.
Plaats je de isolatie tssen de balken dan kan je dat enkel correct doen met een isolatiemateriaal dat vocht kan bufferen (bv papiervlokken). Zodat je idd geen problemen gaat krijgen met condensatie en aantasting van je constructie. Verder werk je dan ook met een damprem. Deze is niet 100% dampdicht, zodat in de warme seizoenen het vocht dat toch opgenomen werd door de isolatie terug kan verdwijnen.
Een luchtspouw gaat ook hier totaal niets uithalen.

Walter

David,
kan je eens de volledige opbouw van je dak beschrijven ? Anders blijft het giswerk wat de beste oplossing is.
De suggestie van die luchtspouw is hoe dan ook erg twijfelachtig, om niet te zeggen totaal achterhaald.

dirk,
je vindt het antwoord op je vraag alvast in de thread op deze pagina over "isolatie van plat dak bij renovatie " .
over platte en schuine daken is hier in de loop der jaren zowat alles gezegd wat erover te zeggen valt .
met de zoekfunctie vind je het grootste deel van de informatie wel terug .

ik ken mensen die daar wekenlang zoet mee zijn geweest ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Dakopbouw:

Kleidakpannen-panlatten-biplex+-spanten van 22cm

Nog een vraagje ivm biplex. Met welke tape kan ik de overlappingen aan elkaar tapen??