condens in Viessmann zonnecollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In de loop van juni 2006 constateerden we dat in een van de twee in augustus 2005 geplaatste Vitosol 100 zonnecollectors condens of aanslag zit aan de binnenzijde van de glasplaat. Dit waas is permanent en verandert niet, ongeacht de temperatuur.
Toen ik mijn installateur hiervan op de hoogte bracht reageerde Viessmann (na herhaald aandringen en herinneringen) met de mededeling dat dit normaal is en geen kwaad kan.
Ik vraag me dan wel af waarom ze dan reclame maken met hun ijzerarme glas tegen lichtverstrooing en hun onovertroffen absorber, als het allemaal toch niet zo nauw steekt.
Ik ging er bij de keuze voor Viessmann van uit dat dit een topmerk is en ben dus erg ontgoocheld over hun aanpak.
Ik ben niet van plan dat hierbij te laten. Is er iemand die weet heeft van een soortgelijk geval of die sterke argumenten heeft waarom condens niet acceptabel is in een collector?

Reacties

Hallo, ALLE vlakkeplaatcollectoren hebben last van condens. Dus het is vrij normaal. Heeft niks te maken met ijzerarm glas, alle collectors hebben ijzerarm glas. Alleen, als de condensor op temperatuur komt, moet de condens wel weg gaan. Kun je eens voelen met de hand, of ze beiden even warm worden bij zonneschijn? Het kan zijn dat de niet-gecondenseerde collector een verstopping heeft, daardoor warm genoeg wordt. Terwijl de gecondenseerde condensor extra gekoeld wordt door extra stroming.
Groeten
Hans

Hans van Andel,

Ik zal, buiten dat ik ziek ben, wel weer voor de idioot van het forum aangezien worden, maar ik denk toch dat je waar je condensor schrijft eigenlijk collector bedoeld.

Een natuurkundige misstelling die ik niet geheel en al zonder gedoe van erg verschokken zieltjes al eens eerder op het forum vastgesteld heb.

Na allerlei ongefundeerde en ongepaste interventies, kun je mijn 'drive' goed begrijpen dat zulke ommissie's voor een beginnend lezer eigenlijk heel verwarrend zijn?

Het zij je op voorhand al vergeven, je opmerking is er een van een ervaringsdeskundige als zelfbouwer en ecologisch betrokkene.

Dat is duidelijk iets anders dan een proffesioneel met een commerciële achterdeur.

Groet, Cp

Met dank voor deze reacties.
Toch twee toelichtingen:
1) de condens is er steeds, of de collectors nu warm zijn of niet, en steeds wel in de ene, nooit in de andere collector.
2) mijn punt over het ijzerarm glas is niet dat er een oorzakelijk verband zou zijn tussen de glassoort en de condens. Wel dat ik aanneem dat dit duurder is dan gewoon glas en met de bedoeling het optisch rendement op te drijven, terwijl de condens (of wat het ook is) net het omgekeerde effect heeft (verstrooien en terugkaatsen van straling).

Walter,

”1) de condens is er steeds, of de collectors nu warm zijn of niet, en steeds wel in de ene, nooit in de andere collector.”

Das echt raar, het zou dus ook niet meer uitmaken of ze dan in serie of parallel staan?

”2) mijn punt over het ijzerarm glas is niet dat er een oorzakelijk verband zou zijn tussen de glassoort en de condens. Wel dat ik aanneem dat dit duurder is dan gewoon glas en met de bedoeling het optisch rendement op te drijven, terwijl de condens (of wat het ook is) net het omgekeerde effect heeft (verstrooien en terugkaatsen van straling).”

Tsja, zo ervoer ik het ook! Wel heel raar, de ene wel en de andere niet?

“Toen ik mijn installateur hiervan op de hoogte bracht reageerde Viessmann (na herhaald aandringen en herinneringen) met de mededeling dat dit normaal is en geen kwaad kan.”

Dus je installateur moest het bij de fabrikant gaan vragen? Owow, dat beloofd niet veel goeds in deze. Wordt heel lastig communicatie traject! Zeker gezien jouw overweging:

“Ik ging er bij de keuze voor Viessmann van uit dat dit een topmerk is en ben dus erg ontgoocheld over hun aanpak.”

Kan ik me indenken. Maar voorlopig constateer jij terecht op basis van feiten een niet door hun afdoende verklaring.

“Ik ben niet van plan dat hierbij te laten.”

Dat is wat ik je voorlopig ook adviseer. Wees bedacht op allerlei vergoelijkende verhalen en afwentelingen van installateurs en fabrikanten, zonder ook maar enig natuurkundig benul.

Hoor graag van je!

Groet, Cp

Een buurman van ons heeft ook enkele vlakke plaat collectoren op zijn dak liggen en daar heb ik ook gemerkt dat er altijd een condens/wasem aanwezig is. Ik vroeg me al af of dit normaal was. Is dit?

Ik ben van mening dat het helemaal niet normaal is dat er zich in een kwaliteits-zonnecollector permanente condens voordoet.
Ten eerste stelt Viessmann zelf in hun "technisch blad" http://www.viessmann.be/web/belgium/be_publish_nl.nsf/AttachmentsByTitle/dbl-5811133-vitosol-100.pdf/$FILE/dbl-5811133-vitosol-100.pdf over Vitosol 100 (p. 3) dat "Het solaire glas is zo geïntegreerd in de collectorbehuizing dat een duurzame dichting op lange termijn gegarandeerd is". Waarom die afdichting op lange termijn wanneer ze het OK zouden vinden dat er al na minder dan een jaar condens is?
Verder zijn er documenten met standaarden waaraan collectoren moeten voldoen zoals SRCC Standard 100-05 (p. 13) waarin gesteld wordt dat condensatie niet hoort. http://www.solar-rating.org/standards/OGDOCUMENTS/SD100DOCUMENT_20050901-final.pdf

Intussen heb ik mijn installateur nogmaals schriftelijk gevraagd om op korte termijn met een oplossing te komen, verwijzend naar de recente wet op de garantie.

Op batibouw vorig jaar vertelde een vertgenewoordiger (van Viessman of Buderus, ik weet het niet meer) dat hun systeem zo was opgebouwd dat er geen condens meer kon plaatsvinden bij de panelen, waardoor een beter rendement kon behaald worden. Bij de systemen waar wel condens mogelijk was moest de zon immers eerst de condens 'wegwerken'.
Als één paneel bij u condensvorming heeft en het andere niet, lijkt dit mij toch een fout te zijn.