warmtepompen,ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi iedereen,

Wij willen een nieuwbouw woning plaatsen en dit dmv houtlogbouw.
Ik wil dit gaan verwarmen dmv aardewarmtepomp, luchtverwarming en het warmwater door een luchtwarmtepomp.
Het nadeel van een houten woning is dat je het goed moet ventileren en zorgen dat je een stabiel climaat krijgt (luchtvochtigheid enz.)
Het grootste gedeelte van de ventilatielucht wil ik recirculeren en een gedeelte via de luchtwarmtepomp terugwinnen wat afgevoerd word uiteraard want er moet ook een gedeelte ververst worden.
De ventilator word toeren geregeld en de warmte wat de ruimtes word ingeblazen wil ik dmv servomotoren kunnen regelen om de temp. te kunnen regelen.
Dit wergt een hoop meet&regel techniek wat ik gelukkig voor 90% zelf kan realiseren, de kosten zijn in de hand te houden doordat ik zelf werkzaam ben bij een bedrijf wat gespecialiseerd is in warmtetechniek.
Een wtw is niet zo interesant ivm luchtdichtheid van de woning en isolatie is helaas niet op alle wanden mogelijk.
Wel zullen de vloeren,plafonds en dak goed worden geisoleerd.
De energie veliezen wil ik dus op deze manier compenseren, niet alleen ivm met kosten van de energie maar ook milieutechnisch een beetje verantwoord bezig zijn.

Mijn vraag luid dus als volgt: heeft iemand ervaring met dit soort systemen of heeft iets gelijkwaardigs staan en hoe bevalt dit?
Ik heb hier al veschillende topics gelezen en heb gezien dat de meningen wisselen over convectie/stralingswarmte.

Bij voorbaat dank,
Bas

Reacties

Bas,

ik snap al eerst niet waarom je meer moet ventileren dan een ander met je houten woning. Ventilatie wordt vooral bepaald door het aantal mensen die er in wonen. En een klein beetje door eventuele emissies van materialen.

Slechte luchtdichtheid zorgt ervoor dat je veel energieverlies lijdt. In combinatie met je minimie isolatie ... je weet toch zeker dat je zelfs de E100 gaat halen ?

Als de luchtdichtheid nu al een probleem is, vergeet dan maar elke ventilatiestrategie, dat lukt niet. Laat staan met lucht verwarmen.

Convectiewarmte is geen probleem, als alle wanden zeer goed geïsoleerd zijn. Maar een slecht geïsoleerd, niet luchtdicht huis opwarmen met warme lucht... ik vrees dat je een groot comfort en energieprobleem gaat krijgen.

Geert

Geert,

De E100 is voor mij niet van toepassing (Nederlander), wel de EPC <0,8
Dit is op verschillende manieren te realiseren niet alleen door isoleren.

Het is niet minimaal isoleren, kan ivm met de constructie niet volledig isoleren maargoed als ik een bestaand huis uit 1940 koop heb ik niet eens de isolatiewaarde van wat ik nu wil realiseren.(lees dak,vloer,plafond goed sommige wanden minder)
Over het luchtdichtmaken geef ik je helemaal gelijk en hierover ga ik nog even prakiseren om tot een goede oplossing te komen maar dat moet ook geen obstakel vormen.
Waarom meer ventileren met hout? das simpel hout is een natuurproduct wat helaas wat meer vocht doorlaat.

Nu even over het leefcomfort, onze standaard leeftemp. is 17-18 graden celcius ik hoef mijn wonong dus niet naar tropische temp. te stoken waardoor de stralingsveliezen ook minimaal zijn.

Bas

Ik snap nog altijd niet waarom je meer moet ventileren.

Als je je hout langs binnen niet afwerkt heb je een ideale hygroscopische wand. Je zal dus een bufferende werking hebben op je vochtgedrag in huis. Minder pieken dus.

Maar je moet gewoon evenveel ventileren als anders, toch niet meer? Misschien zelfs iets minder als je er vanuit gaat dat je geen hoge vochtpieken krijgt (badkamer, keuken)

CO2 en alle andere polluenten moet je echter evengoed wegventileren.

Geert

Hoi geert,

Ik heb de afgelopen weken zo veel gelezen op het inet over verschillende aspecten over nieuwbouw enz.
De kans is groot dat ik dingen verkeerd heb geintrepreteerd.
Denk dat ik de vergissing heb gemaakt betreft de spouw.

Bas