afstand buizen vloerverwarming (10 of 30)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgens mijn installateur moeten de buizen op 10 cm afstand geplaatst worden.
Ik heb 55W/m² nodig en als ik dan zelf in de tabellen kijk zie ik dat bij een aanvoertemperatuur van 40° C een tussenafstand van 30 cm voldoende is. Mijn installateur zegt dat 10cm beter is omdat de warmte dan gelijkmatiger verdeeld is... terwijl ik eigenlijk vermoed dat als de vloerverwarming constant opstaat de vloer toch overal even warm moet zijn.
Als de afstand 30cm is bespaar ik toch een heel deel op buizen en collectors.Graag jullie deskundige mening!

kris

Reacties

Kris, Je installateur heeft gelijk. Als de buizen dichter bij elkaar liggen ga je een meer gelijkmatige verdeling van de temperatuur krijgen. Zeker ter hoogte van de ramen zouden de buizen wat meer geconcentreerd moeten liggen om de koudestraling te breken. Ik denk niet dat het verstandig is om overal 30 cm te hanteren. Hoe meer buizen je kunt leggen, hoe beter, want hoe groter de oppervlakte voor de warmteafgifte, hoe lager je de aanvoertemperatuur van uw water kan houden.

je installateur heeft gelijk

door op 10 cm te werken kan je aanvoertemp. nog lager = beter

Stefan

het 'deskundige' advies zegt: 55W/m2 is vrij veel; beter isoleren zou ik zeggen. Of je installateur beter laten rekenen (maar dit terzijde).
Nu 30cm is echt wel veel. Nadeel is dat je dan hogere temperaturen/hoger debiet moet gebruiken om je huis te warmen. Maar ben je zeker de tabellen goed afgelezen te hebben? Want als ik erover nadenkt begin ik 30cm wel echt heel veel te vinden voor 55W/m2.
Nu wij zitten met 15cm afstand, voor minder dan 35W/m2. Maar omdat mijn deskundigheid beperkt is tot vinden dat 55W/m2 best minder moet kunnen zou

Walter

OK, merci allemaal. Forum is soms toch gemakkelijk hé!!!

ps: als je genoeg isoleert, de juiste ramen neemt, dan mag je dat gedoe met buizen dichter te leggen bij ramen achterwegen laten. De buizen dichter bij elkaar leggen is nog van den ouden tijd...

Walter

@Walter,

Als ik mijn huis doorreken, dan heb ik een gemiddeld verlies van 41W/m2 maar zijn er toch ruimtes waar ik 95/m2 moet halen. (Grotere venster partijen) maar er zijn dan ook ruimtes waar en geen verwarming zou moeten gelegd worden.

Dus die 55W/m2 is ook weer relatief.

Bv bij een keuken moet je al rekenig houden met je keukenopstelling wat onder je keuken kan je maar weinig warmte halen.

Ik heb een leefruimte van 55,5 m2 met een open keuken, zithoek en eethoek en als ik dan de waardes hier bekijk heb ik 95W/m2 nodig in de keuken, (6,5 m2 nuttige oppervlakte), 72W/m2 in de eethoek (grote glaspartijen) en 50W/m2 voor de zithoek. [Heb hier wel met 23 graden gerekend, dit zakt natuurlijk als ik een meer realistiche 21 graden aanhoudt, dan zakt het algemene verlies ook naar 37W/m2]

Ik ga voor 10 cm XPS in de vloer, 15 cm rotswol in de muur en nog eens 30 cm minerale wol in het dak, maar toch hoge waardes.

Wat is dan je totale warmteverlies en oppervlakte?

Walter

Mijn totale warmteverlies is 6200 Watt, met een verliesoppervlakte van 686 m2 en een beschermd volume van 797 m3.

Het is 1 enkelverdiep met een zolder.

Het grondoppervlak is 191 m2 waarvan nuttig 147m2 en dit wordt op 5m2 na volledig met vloerverwarming verwarmd.

We hebben verleden week onze bouwaanvraag binnen gediend.

hallo

ik ben ook bezig om mijn huis te voorzien van vloerverwarming.+/- 100m² totale opp.
Volgens de firma c...p die deze producten verkoopt via groothandel F..q moet je wel oppassen met de lengte van de buizen. Deze technieker sprak van maximaal 120m buis per kring omdat het anders te "zwaar"wordt voor de circulatiepomp om het water te doen stromen in de kring.

Aangezien ik dit systeem ZELF wil leggen (ik koop de onderdelen via de groothandel) heb ik wel een probleem om aan een "coherent" plaatsingsschema te geraken.
De leidingen leg ik wel in een "droog" systeem dwz noppenplaten met een dikke laag isolatieeronder.

Alle firma's die ik heb aangesproken willen dit voor mij NIET uitrekenen op voorhand tenzij ik EERST hun materiaal aankoop en/of laat plaatsen via hun verdelers/installateurs

Kan iemand mij verder helpen hiervoor

bedankt alvast vvor de hulp