Zwemvijver als energievat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kunnen we even brainstormen over het idee om een zwemvijver te gebruiken als energiebuffer?
Ik dacht aan een zonnecollector om het water te verwarmen (zomer), en een warmtepomp om de warmte in huis te halen (winter).
Wat denken jullie?

Reacties

Het water in een vijver wordt zowiezo al (te) warm in de zomer als de zon erop schijnt. Als je het water nog warmer wil maken, dan zal je zwemvijver veranderen in een algenpoel. Dan zal je moeten gaan filteren, wat energie kost en dan is ook het "natuurlijke" van je vijver verdwenen. Een zwembad zou je misschien warmer kunnen krijgen zonder algenvorming (hoewel) als je het water sterk conditioneert met bvb chloor oid.
De echte energiespecialisten moeten zich hier maar eens over buigen: hoeveel warmte een bepaalde waterinhoud kan opslaan kan wel berekend worden, doch niet door mij.

Peter

Kaai 32

Hoe ga je die warmte in je vijver houden?

Dan heb je een afdekking nodig.

Je kan dan beter een groot buffervat nemen en hierop de zonnepanelen aansluiten. Hieruit neem je verwarming en sanitair. Eventueel naverwarmen met wp.

Hmmm,

- Filteren zal ik zowieso doen, en de bedoeling is om de vijver voedingsarm te houden.
- Een diepe vijver blijft volgens mij ook in putje winter ten minste 10° (zoals grondwater).

met wp koel je het al vlug af, want die pomt 3500 l/u water door de pomp, zo koelt je vijver vrijvlug af.

Dit is een ideale manier om een steentje bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Bovendien vrees ik dat je rendement nagenoeg 0 zal zijn. Het warme water zal in de vijver naar boven gaan en zal daar door verdamping in het niets verdwijnen. Je moet rekenen dat je vijver nu al op zich een vrij efficiënte zonnecollector is (met een oppervlak gelijk aan het oppervlak van een vijver) en toch vriest die in de winter dicht, niet? Samen met de opmerkingen hierboven zou ik zeggen NIET DOEN!!

Paar bemerkingen
*Volume is veel te klein en de vijver zal dan ook vlug afkoelen!
*Het is een sprookje dat de vijver op 10°C zal blijven gedurende de winter. Koiliefhebbers moeten in de winter zeer goed opletten dat de watertemperatuur niet onder de 3°C te houden om vissterfte te voorkomen