bijverwarming bij passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ben nog maar een beginner op pasiefhuisgebied , maar toch plannen om iets dergelijks te zetten. Vraag : wat met het sanitair warmwater en de (eventuele) bijstook in putteke winter ; - gas is mogelijk , maar klasieke investering (condensatieketel , leidingen...)is toch wel zonde naast alle investeringen qua isolatie, driedubbelglas... - elec niet echt ecologisch (moet ook opgewekt worden)... - zonnepanelen werken niet op die momenten... Graag de mening van het forum ?

Reacties

geert,

zeker een groot dilemma, dirk en christophe stoken hout in de winter

PH in drongen heeft warmtepomp, ook hans zijn voorstel in bovenstaand bericht

de investering is procentueel altijd hoger dan in klassike woning maar dit mag je niet afschikken om PH te bouwen

misschien ook eens informeren bij PHP

(mini-)doorstromer op gas is onlangs ook op forum besproken, vooral duitse merken, geen ervaring mee

Geert

Voor een echt PH zou ik kiezen voor ofwel compacttoestellen, een combiantie van WP, boiler en balansventilatietoestel met warmteterugwinning (Aerosmart, Aerex, Vitotres), prijzen 8 a 10.000 euro, ofwel de combinatie zon/pellets.

Hans

wij hebben voor een passiefhuis gekozen voor de combinatie zon/pellets, volgend jaar zullen daar de resulaten van gekend zijn. maar dat is inderdaad een zeer grote investering voor een klein verbruik.

je zou eens moeten gaan vragen bij het passiefhuisplatform hoe de huidige gecertifieerde passiefhuizen dat doen: welke combinatie hebben zij staan? want van elk gecertifieerd passiefhuis weet het passiefhuisplatform hoe het stookt

groeten,
christophe

Christophe,
Als je kiest voor zon en pellets, doe je dan het basisprincipe van het passivhaus niet teniet?
De investering in dergelijk verwarmingssysteem zal de kostprijs van de woning gevoelig opdrijven, terwijl de verwarming via de ventilatie toch het leitmotiv is van een passivhaus? Meer investeren in isolatie is minder investeren in het verwarmingssysteem.
Mon

Hoe kan de bijverwarming van de badkamer het beste uitgevoerd worden?
Een radiator (of eventuele elektrische kachel) gevoed door de (zonne)boiler lijkt me een slechte oplossing vanwege de hoge luchtdebieten. Dus vloer of muurverwarming?

Mathieu

Mon

Het basisprincipe van het passivhaus is 15 kWh/m², hoe je dat realiseert is van geen belang. Maar je hebt wel gelijk dat het verhaal van goedkoop bouwen dan niet meer opgaat.

Mathieu

Dat hangt er vanaf welk systeem je voor de rest van het huis gebruikt. Heb je een naverwarming met fossiele of hernieuwbare energie ligt muur- of vloerverwarming voor de hand. Bij de compacttoestellen kan je al naargelang het toestel ook muur/vloer kiezen of een kleine radiator met water. Anders blijft er de electrische verwarming met een electrische radiator of een IR lamp b.v..

Hans

Het gaat over een compacttoestel.
Maar ik twijfel eigenlijk of de radiator veel gaat helpen. In de badkamer wordt de lucht afgezogen, dus de warmte is zo weer weg. Stralingswarmte lijkt me aangewezen.
Dat is mijn mening dan toch.

mon,

met die pellets KUNNEN we de ventilatielucht naverwarmen OF een wandverwarming in de badkamer (maar nog geen van beiden is geinstalleerd, omdat de bouwheer er vanuit gaat dat ze met een kleine temperatuurschommeling kunnen leven)

de opstelling en motivatie nu is:
- een boiler van 500 liter voor (sanitaire) warmreserve
- opwarmen met 8 m² zonnepanelen (zouden er 10 à 12 mogen zijn voor een optimale verhouding)
- en als de zon er niet is moet je bijverwarmen, het streefdoel hier is om een optimaal hernieuwbare brandstof te kiezen met korte cyclus dus... hout(pellets) is de enige keuze.

hier werd gekozen voor een toestel met 80%warmte naar water en 20%warmte in de ruimte. redenering: als de zon niet schijnt om ons water op te warmen schijnt ze ook niet om ons huis op te warmen dus dan is die 20% pelletwarmte net goed om het passiefhuis na te verwarmen.

ALS het op een warme mistige week zo is dat het in huis te warm wordt met die pelletkachel dan kunnen we de bypass van de AWW/WTW aanzetten en dus het huis een beetje koelen met de AWW (ok, het is zonde dat die 20% pelletwarmte dan weggekoeld wordt, maar dat is max één weekje per jaar)

wat de bouwheer hier WEL zeker is is dat het bijverwarmen (zowel sanitair als ruimte) 100% op hernieuwbare houtbasis gebeurt.

een andere geplande installatie is met zonneboiler + houtvergassingsketel: dan komt er GEEN warmte vrij in de ruimte en zal de bijverwarming wel kunnen gebeuren via de lucht OF de wandverwarming in badkamer.

het NADEEL van verwarmen op de lucht is
1. dat je kans krijgt op verhoging van fijn stof
2. dat de warmte NIET binnenkomt in de badkamer, maar wel in de slaapkamer... terwijl we het eigenlijk omgekeerd wensen.

ivm verwarming moet echter iedereen zijn eigen keuze maken en volgen! het is gewoon belangrijk alle voordelen en nadelen goed af te wegen.

groeten,
christophe

Christophe,Hans,
Ik begrijp niet waarom jullie steeds praten over bijverwarmen van de badkamer. In onze oude laagenergiewoning heeft de badkamer mede door de balansventilatie tijdens de tussenseizoenen zonder enige verwarming +/- 21°C. Tijdens de stookperiode +/- 21.5 a 23°C en dit in gans de woning. De woning heeft wel een open plan, de badkamer is ook op het gelijkvloers. Zijn jullie kouwe kikkers of is het toch de persoonlijke wens die de doorslag geeft? Een passivhaus heeft gewoonlijk een basistemperatuur van 20°C gans het jaar door. Als je moet bijverwarmen tot 23°C a24°C in de badkamer voldoet de woning dan nog aan de 15kwh/m2, basisregel of zit die meervraag voor de badkamer ingecalculeerd in die 15kwh/m2 op jaarbasis?
Mon

Geert,

Mijn mening over de bijverwarming/warm water in een PH is het volgende:

Eerst maak je voor jezelf uit waarom je een PH wil. Is het om de stookkosten te beperken (puur economisch)? Wil je groener (duurzamer), CO2 vrij(er) verwarmen?

Ten tweede, hoeveel geld heb je ervoor over? En als het wat mag kosten, heb je op dit moment ook dat geld?

Als je een PH bouwt voor voornamelijk economische redenen, dan mag het meestal niet teveel kosten. Mij lijkt het dan geen doodzonde als je een 2 kW elektrisch vuurtje van 50 euro koopt als 'bijverwarming'. Warm water zou ik dan maken met een 200 liter elektrische boiler. Deze boiler moet dan wel extra geisoleerd worden om de stilstandverliezen te berperken (bv 20 a 30 cm extra isolatie errond).

Als je een PH bouwt voor meer groene redenen, je wil namelijk meer CO2 neutraal verwarmen, zou ik volgende aanraden.
In de zomer maak je warm water dmv zonnepanelen. De boiler zou groot genoeg meoten zijn om 3-7 dagen van zware bewolking te overbruggen (bv vanaf 1000 tot 2500 liter) en ook weer extra geisoleerd tegen stilstandverliezen. Ook neem je best een boiler waarin het warm sanitair water door een inwendige spiraal verwarmt word. Je hebt dan geen problemen met legionella (nergens stilstaand water, klein drinkwatervolume) en deze zijn veel performanter (je kan beter alle warmte uit de boiler trekken).
In de winter heb je twee mogelijkheden.
Als je zelf brandhout hebt, koop je een houtvergassings cv-ketel. Deze zet je buiten de geisoleerde schil (bv garage) en steekt alle verbrandingswarmte in de boiler. De boiler moet dan gedimensioneerd worden op het vermogen van de cv-ketel (alle warmte MOET door de boiler opgenomen kunnen worden). In de praktijk komt dit neer op een boiler van minimum 1500 liter. Aangezien de boiler 2 kW warmte continue (in het slechtste geval) en warm sanitair water moet leveren, kan het zijn dat je die cv-ketel om de paar tot 10 dagen moet opstoken (hangt af van hoeveel douches je neemt, hoeveel stilstandverliezen de boiler heeft en hoe laag je de temperatuur van de boiler laat zakken).
Heb je zelf geen brandhout, neem dan een pellet cv-ketel. Deze houdt de top van je boiler op temperatuur. Je zonnepanelen kunnen bij beiden een (zeer) beperkte bijdrage leveren (tijdens de winter). Nadeel is wel dat dit veel duurder is tov de 'economische' oplossing. Een mogelijke manier om dit te finacieren is dan om eerst de economische oplossing te kiezen, en zodra er weer budget beschikbaar is, een grote boiler met zonnepanelen en elektrische staaf voor winter te installeren, om uiteindelijk dan de cv-ketel te installeren.

Natuurlijk heb je nog allerlei tussenoplossingen, bv boiler met WP, condenserende aardgasketel, pelletkachel voor de vlammenliefhebber, etc...

Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat hij wil en hoeveel hij ervoor over heeft. Maar ik vind dat als je voor verwarming een PH hebt, je je niks moet aantrekken van mensen die dan sakkeren op je elektrische verwarming of elektrische warmwaterboiler. Je huis verbruikt zowiezo veel minder dan de 'modale' belg, en op termijn kan je nog altijd duurzamer je warm water gaan maken.

Ik vind dat de aarde veel beter af is met 9.5% economische (elektrische verwarmers) PH bouwers plus 0.5% duurzame PH bouwers, dan met alleen maar 0.5 % duurzame PH bouwers.

En je kan dan altijd nog de mensen met een economisch PH proberen te overtuigen van het nut van CO2 vrije verwarming, maar zij verbruiken dan toch al veel minder energie in hun huis.

PS: Dit is maar de mening van een leek.

Wim Van Goethem

mon,

in onze LEW met WTW staat de badkamerverwarming ook niet aan. we hebben zelfs maar een heeel beperkte hoeveelheid verwarming geplaatst in de badkamer omdat dat voor ons ook niet hoeft.

maar vele bouwers komen uit een koudere woning en hebben nu eenmaal schrik om in een koude badkamer uit de douche te moeten wandelen... dus is het niet overbodig om de mogelijkheid te laten dat ze de badkamer toch kunnen verwarmen, dan voelen ze zich geruster.

veel hangt ook af van de inplanting van je badkamer! en vooral van het comfortgevoel van de bewoner.

groeten,
christophe

Wim,
Ik ben de ecologische toer op met onze laagenergiewoning:
-balansventilatie
-12.5m2 zonnepanelen thermisch+ kleine opp.wandverwarming
-1200l boiler met doorstroom +elec.element
-zelf aangepaste Flam-haard met warmte-wisselaar en luchtdichting + luchtaanvoer via kelder gekoppeld aan de boiler (geen idee wat dit gaat geven)
-pv-panelen: verwachte opbrengst 1500kwh.
Deze installatie komt deze winter in gebruik.

22j geleden ook begonnen met een elec. boiler +bijisolatie, direct electrische verwarming met kleine warmtepomp lucht/lucht en de Flam-haard. De electrische verwarming is practisch nooit gebruikt.
De resultaten worden meegedeeld.
Mon

Allen,
Zeer veel informatie te vinden ivm. laagenergiewoningen en passivhauser op de site: www.empa-ren.ch met oa.onder haustechnik,,Optimierte luftheizung fur Minergie-P und passivhauser
Veel leesplezier.
Mon

Wim,

zeer mooie betoog!

Een vraagje: als de ecomische (electrische verwarmers) PH-bouwers, na verloop van tijd PV-panelen leggen zijn ze ook CO2 vrij (en niet neutraal) bezig of vergis ik mij?

Peter

Peter,

>Een vraagje: als de ecomische (electrische verwarmers) PH-
>bouwers, na verloop van tijd PV-panelen leggen zijn ze ook
>CO2 vrij (en niet neutraal) bezig of vergis ik mij?

Volgens mij wel.

Ik heb er niet naar geteld, maar vermoed dat dit wel een heel dure onderneming kan zijn.

De kans is zelfs groot dat je goedkoper uitkomt met zonnepanelen en pelletketel.

En bedenkt ook dat je maar tot 3 kWp 10% subsidie krijgt.

Wim Van Goethem

Wim,

Dat vind ik nu eens een duidelijk antwoord. Deel dezelfde mening over het onderwerp.

Hans V.

Peter

Principieel deel ik de mening van Wim, je vergist je. Want je gaat aan voorbij aan het feit dat je de stroom in de winter zal verbruiken en dan is er nauwelijks PV-stroom. Anders gezegd, je blijft met atoomstroom verwarmen.
Maar, als het in een PH gaat om een paar honderd kWh, dan kan het volgens mij wel. Want een simpele c.v.-pomp gebruikt ook 500 kWh per jaar. Maar desalniettemin zou ik het proberen te vermijden als het kan. In PH wordt in de PH-landen veel gebruikt gemaakt van compacttoestellen met een miniwarmtepomp, op die manier kan je dat electrisch verbruik nog eens met een factor 3 verkleinen. En dan lijkt het me zeker te verantwoorden.

Hans

Hans,

wat bedoel je met compacttoestellen met een warmtepomp?
Valt een lucht-lucht warmtepomp op de balansventilatie hier onder?

Peter

Peter

Nee, een zgn. compacttoestel is een complete energiecentrale, zijnde ventilatie, verwarming (meestal via de ventilatielucht) en warm tapwater. De energie wordt onttrokken aan de afgevoerde lucht via een lucht/water WP.

Hans

Mon,

Bericht 07.11.2005:
- "zelf aangepaste Flam-haard met warmte-wisselaar en luchtdichting + luchtaanvoer via kelder gekoppeld aan de boiler"
- "22j geleden ook begonnen met een elec. boiler +bijisolatie, direct electrische verwarming met kleine warmtepomp lucht/lucht en de Flam-haard."

Kan je eens omschrijven (evtl fotos) hoe je die Flam haard omgebouwd hebt naar gesloten ventilatie? Was dit een simpele aanpassing? (ik weet niet hoe een Flam er uit ziet 'intern')

Ik ga balansventilatie steken, maar zou ook een flam willen installeren. Op basis van gegevens op hun website lijken ze enkel atmosferische systemen te hebben.

Dank,
Yves.

Yves, afblijven. Flam is een zeer goeie atmosferische haard, maar deze atmosferiche haarden gaan niet samen met balansventilatie. Bij een energiezuinige woning past alléén een ,,luftunabhangige und luftdichte kamin,,. Wat betreft mijn experiment met de warmtewisselaar in de haard is het resultaat noppes. Het luchtdichtmaken en de onafhankelijke luchttoevoer is me wel redelijk gelukt. Ik ben nu op zoek naar een degelijke haard comform de norm en voorzien voor brandhout en brandhout en pellets in hetzelfde toestel. Er zijn enkele merken te vinden, zoals:
-BRUNNER
-CTM
-SBS
-LEDA
-normatherm
-palazetti
-etc.
Ik kan ook nog niets zeggen ivm.de werking van de pellets/brandhout toestellen. Ondertussen heb ik alle mogelijke Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse fora afgeschuimd en hoor steeds goeie kritieken, volgens voornoemde norm, over BRUNNER (David), CTM, PALAZETTI.
De werking van deze duo-kachels is nog in volle ontwikkeling. De toekomst brengt raad.
Mon

Ook Normatherm met zijn wat verouderde techniek krijgt goeie kritieken.
Mon

Flam maakt reclame voor hun kachel op biobrandstoffen, kamerluchtonafhankelijk, aangeblazen met automatische ontsteking, 30/70 ruimte/CV verdeling, automatische aanvoer granulaten, automatisch overschakelen van manueel stukhout naar granulaten, etc... maar het blijft onder de rubriek 'hot news', 'Nieuwigheden' staan. En de meeste info komt van op het salon of via e-mail...
Ze antwoorden wel op vragen omtrent een eventuele uitwerking.
Geen antwoord echter op de vraag hoe omslachtig het as ruimen is (compressie?).
Voor wie durft te pioneren..?

Wie houdt van een blower door test met een geïntegreerde Normatherm KKH 15 wanneer zou willen, stuur dan een e-mail aanvraag..
Wie houdt van een blower-door-test met een geïntegreerde Normatherm KKH 15 Wanneer zou willen, stuur dan een e-mail aanvraag..