Een betere aansluiting zonneboiler op combiketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste zonneboiler kenners,
Ik ben op zoek naar de juiste aansluitmogelijkheid voor een zonneboiler op een cv combiketel.
Hier heb ik de volgende vragen over want ik kom er niet helemaal uit.

De gebruikelijke manier is het aansluiten van de warmwater uitvoer van de zonneboiler op de koudwaterinvoer van de cv boiler/ketel.

Dit betekent echter naar mijn idee dat wanneer overdag het water in de zonneboiler opgewarmd wordt maar er geen warmwater vraag is, want niemand is thuis, de cv ketel zijn eigen vooraadboiler van 25 liter op temperatuur gaat houden. Als we dan niet ’s avonds maar ‘s morgens onder de douche stappen zal de cv-ketel ook nog de hele nacht die 25 liter op temperatuur houden terwijl de zonneboiler vol zit met warm water. Dit lijkt mij onzinnig. Of vergis ik mij?

In mijn zoektocht op internet heb ik niets hierover kunnen vinden. Zo wie zo staan er weinig echte instaalatieschema’s op het net.

Een mogelijkheid zou zijn (een schema heb ik bijgevoegd) een thermostatisch mengventiel in omgekeerde richting te gebruiken.
Dit ventiel bekijkt dan de temperatuur van dat uit de boiler komt.
Als het water kouder is dan de instelling de warme input open gaan die geleid wordt naar de cv
Als het water warmer is dan de instelling zal de koude invoer opengaan en naar het tweede ventiel lopen.

Dit omgekeerde ventiel zou een instelling kunnen hebben van 60/65 graden. Dat is veilig voor de cv.
Het tweede mengventiel staat ook op 60/65 graden, om water van bv 80 graden uit de boiler bij te mengen met koud water.

Enige twijfel heb ik nog over het omgekeerde ventiel.
Deze ventielen werken traploos en er zullen er momenten zijn dat er water beide kanten op loopt.
Je tapt dan uit de zonneboiler en de cv boiler.
Maar pas bij voldoende watervraag(doorstroom hoeveelheid) zal de ketel aanspringen om na te verwarmen en in de boiler zit water dat nog net te koud is want anders staat het ventiel niet op half.

Is er een risico dat het temperatuur verloop zo niet erg grillig word?
Zou het beter zijn voor het omgekeerde mengventiel een temperatuursensor in te bouwen en een klep. Want deze kent geen tussenstand?

In hoeverre zou het een probleem kunnen zijn dat er bij een watervraag van 6 l/m er 3 uit de cv komen en 3 direct van de zonneboiler?
Wat is de beste plek voor een reduceer filter om van de 10 liter/m van de pijp naar bv 6l/pm te gaan. Na het tweede mengventiel of al eerder?

Kan ik ook de boiler van de cv helemaal uitschakelen, of de ketel voor de gek houden met een kleiner vat of lus?

En als laatste zou het installeren van 2 mengventielen zoals in het schema t.o.v de normale wijze van aansluiten een beter rendement opleveren?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden
Gr Luc

Reacties

hier zou ik ook wel eens meer willen over weten, mijn zonneboiler werkt wel maar met een grote boiler van 1000 l, binnen kort 2000 l opslag, momenteel moet het electronisch nog opgelost worden, daar zoek ik nog een electronicus voor die aan een schappelijk prijsje kan werken, ik heb al een deel van siemens simatic S5 100, moet enkel nog kunnen instellen met pc als dit enigsinds kan, op watervlak moet nog enkel het 2de vat aangeslotenworden met de driewegventielen, ik ben benieuwd naar de reactie's

Guido

Hoi Guido,
Ik had ook wat meer reacties op mijn vraag verwacht gezien de technische topics die men hier bespreekt. Blijkbaar heb ik dat wat te hoog ingeschat, hoewel het maar gaat over een 3 wegklep.

gr Luc

opgepast nietiedereen kijkt alle dagen, het is nog maar 2 dagen geplaatst ook, en niet iedereen is van zulke problematiek op de hoogte, je stelde wel een vraag voor hooggeleerden

Tja heren ik kan er wel wat over zeggen maar het is geen antwoord op de gestelde vraag. Daar gaat ie dan:
Ik heb geen mengventielen gebruikt, alleen gewone kogelkranen. En inderdaad kan ik dan kiezen of ik het warm water via de doorstromer (excuses, Hans D, ik bedoel boilertje in mijn ketel), of rechtstreeks uit de zonneboiler naar de ww kraan wil hebben.
Schemaatje kan ik niet geven, ik kan alles kortsluiten, by-passen, inblokken wat ik maar wil, overal zitten kogelkranen.
Nog een opmerking n.a.v. het eerste bericht: zo gauw ik genoeg warmte in mijn zonneboiler heb, trek ik de stekker van mijn cv ketel uit het stopcontact. Misschien ook een manier voor andere leden om energie te besparen
Groeten
Hans

Voor deze vraag kan je wellicht terecht bij Willy Lievens van de zonne-arc, zonne-techneut van bij zijn geboorte (denk ik).

als je de cursussen vold krijg je info anders heeeel oppervlakkig, heb ik ondervonden, maar binnen kort weet ik het wel zelf want ik ga het zelf proberen.

Luc,

Ik ben geen CV-installateur, maar...

Hetgene wat jij tekent lijkt mij wat bizar... mengkranen achterstevoren aansluiten en dergelijke?

Het systeem dat jij tekent heet volgens mij externe naverwarming. Nadeel: bij het openen van de WW-kraan zal altijd de CV even aanslaan...

Beter ben je, denk ik, met interne opwarming; nl. de CV via het CV-circuit de boiler laten opwarmen. Dit kan je eventueel doen met een eenvoudig stuurklokje. Zodoende kan je de CV bv. om 1800h laten opspringen, indien de zon z'n werk niet heeft gedaan.

Adertje onder het gras: boiler moet natuurlijk een aansluiting extra hebben voor CV.

Indien je een zonne-systeem heb op druk mét glycol, kan je met een 3-weg klep omschakelen tussen zon en CV, voor het opwarmen van de boiler.

Misschien mag dit niet, vanwege de systeemscheiding? (Glycol/water)

Met leegloop wordt het wat complexer...

JB

Jeroen,

de glycol komt NOOIT in kontakt met uw water, het is een apart circuit.

En best koppel je de boiler van uw bestaande installatie af en zet je de naverwarming op de zonneboiler.

Jeroen,

"Nadeel: bij het openen van de WW-kraan zal altijd de CV even aanslaan..."

klopt niet volgens mij, als temp in zonneboiler boven 65°C zit dan rechtstreeks verbruik vanuit zonneboiler

Luc,

de 2 mengkranen (ik gebruik zelfde schema) zijn NIET dezelfde, ik kocht ze destijds bij Izen en hebben een duidelijke andere werking, buiten zie je enkel een andere kleur instelknop (blauw of wit)

Stefan

Hans V.

In normaal bedrijf komt Glycol niet in contact met het sanitait water....

Het gaat dus over een wettelijk, soms dubbele systeem-scheiding.

Jeroen

Stefan,

Ik herrinnerde me een eerder schrijven, waarin jij dit beschreef.... (bij jou thuis) Of is dit anders?

Jeroen

Jeroen,

Je kan het circuit van de zon niet doorschakelen via een 3-weg klep naar de cv. Hoe ga je dit waarmaken met uw glycol? Dat was het wat ik bedoelde. Ofwel doe je zoals masser die zetten op heel de installatie glycol, waar ik geen voorstaander van ben.

Het andere verhaal van I... ken ik ondertussen ook al een tijdje. Maar ik ken dan ook hun manier van werken.

Niet iedereen heeft geluk te mogen zetelen in Belsolar.

jeroen,

ja dat klopt, wou alleen bevestigen dat het 2 verschillende mengkranen zijn

deze oplossing is volgens mij vooral wenselijk bij een kleine zonneboiler (200 l)

iedereen,

sommige systemen gebruiken inderdaad glycol maar dat zit in het primaire circuit, tussen zonnepanelen en zonneboiler (gescheiden van sanitair warm water), hier NIET weergegeven op het schema

Stefan