zone-regeling binnen 1 (grote) vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb het idee om in onze woonkamer met open keuken en zitkuil vloerverwaming aan te leggen. Maar gezien de grote van de vloer heb ik het idee om deze in zones te verdelen.
Dit wil ik realiseren door de hele vloer te voorzien van slangen met een h.o.h. van 10 cm welke voor een vaste (afhankelijk van de buitentemperatuur) temperatuur. Om kosten te besparen wil ik deze echter net iets te koud zetten. Door nu tussen de eerder genoemde slangen een tweede slang te leggen (waardoor ik dus een h.o.h. van 5cm krijg) die appart naar de verdeler gaan wil ik 4 zones maken. Te weten keuken, eetkamer tafel, zithoek en leefkuil. Is het idee om de extra slangen d.m.v. kleppen op gewenste tijden bij te schakelen om bv. 's ochtens een keuken- en eettafel-vloer net iets meer te verwarmen.

Nu is dit vooral nog een theoretisch idee en zijn er nogal wat vragen;
- hoe maak ik berekeningen met de relatie watertemperatuur vs. vloertemperatuur, watertemperatuur vs h.o.h. afstandho en watertemperatuur vs. kosten.
- hoe groot mag de delta-T tussen de verschillende delen van de vloer zijn zonder problemen te krijgen.
- zijn er mensen die dit systeem kennen.

Alle input is in dit stadium zeer welkom.

Reacties

gaat het over een nieuwbouw of verbouwing?

walter

Het gaat om een renovatie van een monumentale boerderij.
De deel (de oude stal dus) is 12x15 meter. Hier moeten de oude waal-stenen nog uit en een complete nieuwe vloer gemaakt worden. Dus inclusief folie, isolatie beton etc.

Bas,

als er serieus geisoleerd is/wordt, dan gaat zoneregeling weinig effect hebben. Dan ga je in heel die ruimte steeds zowat dezelfde temperatuur halen.
De buizen zomaar dichter bij elkaar leggen is niet zo een goed idee. Beter is dan een echte zoneregeling te nemen met thermostaten met klok per deelruimte. En voor alle mogelijke parameters stap je denk ik best naar een installateur.

Walter

Het idee is geboren toen ik in een groot magazijn was waar in een hoek een bureau voor de chef van het magazijn stond. Toen ik me bij hem melde merkte ik dat het daar veel warmer was dan in de rest van het magazijn. Toen ik vroeg hoe dat kon vertelde hij me dat er in een aantal delen van het magazijn (zijn "kantoor", de schaft-tafel en het assemblagedeel) de buizen extra dicht bij elkaar lagen.

Maar dat ging natuurlijk om een ruimte die vorst-vrij gehouden moet worden. Dus de vloer zal echt geen 19 graden worden gestookt, waardoor de delta-T tussen die drie plaatsen en rest vele malen groter zal zijn dan bij ons.

Mischien is het een idee om alles te leggen en daarna wat te expirimenteren.
Maar daarom wil ik zoveel mogelijk feedback zodat de kans kleiner is dat ik iets over het hoofd zie waardoor het expiriment mislukt.
Het voordeeel van een h.o.h. van 5cm is dat de watertemperatuur lager kan zijn om de zelfde ingestelde tempratuur te krijgen. Dus al liggen er straks (te)veel leidingen, dan nog heb ik bereikt dat ik een lagere watertemperatuur nodig heb voor hetzelfde resultaat.

ik zou de kamer opslitsen in een aantal delen,

waar direct zonlicht komt en waar niet is een goede opdeling indien de oppervlakken voldoende groot zijn

door zonnestralen zal deze zone vlugger de temp kunnen laten dalen in circuit

Stefan

Het opdelen in delen met en zonder zonlicht heeft niet zoveel zin aangezien er weinig oppervlakte is die direct door de zon wordt bereikt.

Ik heb inmiddels al heel wat uurtjes zitten lezen op het forum en heb al wat berekeningen gezien voor vloerverwarming. Een echte formule voor de h.o.h. afstand in relatie tot vloertemperatuur heb ik echter nog niet gevonden. Het grote voordeel in mijn oplossing is dat veel van de variabelen voor zowel de 10 als de 5 cm h.o.h. gelden (ze zitten nl in dezelfde vloer) dus als het goed is komt er een eenvoudige relatie tussen watertemperatuur en vloertemperatuur uit. bv. bij watertemp van 35 graden heb ik een vloertemp 29 bij h.o.h. 10cm en 32 bij h.o.h. 5cm.

Verder heb ik bij de firma danfoss een zoneregelsysteem gevonden (CF2) die dmv thermostaat met een infrarood oog ook de vloertemperatuur kan meten. Verder bezit deze de mogelijkheid om door middel van PWM en thermomotoren kringen gedeeltelijk te openen. Hierdoor zou het theoretisch mogelijk moeten zijn om een variable h.o.h. te creeren tussen 5 en 10 cm. Jammer genoeg wordt deze alleen in Duitsland en Denemarken verkocht daar moet ik nog even wat op vinden.