hr top ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik hoor vaal dat een condensatie ketel vaak te hoog berekend wordt, maar behalve het nadeel dat dit waarschijnlijk iets meer gaat verbruiken, is het dan ook niet zo dat de ketel niet altijd alles moet geven, ik bedoel hiermee, wordt de gevraagde temp niet sneller bereikt, en komt dit ten goed van de levensduur van de ketel, en is de boiler niet nog iets sneller opgewarmt met dat hogere vermogen??

De condensatie ketel van daalderop (combifort) met kopere boiler van 80l en twee verwarmings syst is alleen maar voordelig als je de folders leest, cw waarde 6, iemand er ooit van gehoord, of nog beter, heeft iemand ervaring met deze ketel, hij behoort tot de duurdere gaswand ketels???

Reacties

Steve,

Deze ketel is één van de betere die er op de markt zijn.
Niet alleen voor zijn rendementen, maar dan vooral door het hele concept.
Deze kleine boiler levert ook constant veel sanitair warm water.
De waarde van 6Kw/h waarnaar jij refereert is enkel voor zijn tweede kring van toepassing.
Op de eerste kring, kan je het volledige vermogen van de ketel benutten.
Het best is, dat je deze ketel laat regelen door een extra te bestellen weersafhankelijke regeling.

Groeten,

Lucien

Ben geen expert over ketels maar ik denk dat er verschillende nadelen zijn aan een overdimensionering:

- je betaald teveel (aankoop)
- je ketel zal pendelen: op en af slaan omdat hij het water te snel heeft opgewarmd -> het is beter dat de ketel constant kan blijven draaien

Naast de max vermogen is ook de modulatie. Het maximaal vermogen is enkel als het heel koud is, rest van de periode heb je minder nodig -> ketel die goed kan moduleren.

duur!!! in Belgie mischien rond 2900 EURO zonder BTW,
op *.nl combifort 34/80+ voor geen 1700 incl.
maar ja of het mag ? en de subsidies ?

bedankt Frans voor de tip, op 20 min ben ik in maastricht, zelfs zonder de premie van 125 euro, van interlectra, waar eigenlijk niks vermeld staat dat dit dan niet zou doorgaan is dit een heel verschil, nu hier heb je de ketel, +-2600 euro, BTW inclu, je koopt het hele systeem, plaatst het zelf, en dan krijg je een hele korting, vandaar die +- 2600 euro, maar dan kan je nog steeds iemand laten komen voor de aansluiting van de ketel (dit gebeurt beter door een vakman) maar de zelfplaatsings korting heb je dan al binnen, nu 900 euro is wel eens de moeite voor naar maastricht te rijden, groetjes

en dat pendelen, gebruikt een ketel meer met even krachtig te branden dan de hele dag zachtjes, klinkt niet logisch, maar zou kunnen, ik ken er niet veel van, en ga binnenkort de knoop toch eens moeten doorhakken (heb nog wel een maand of zo)goeie tips blijven welkom!!!!!!

Eummm...ik ben verre van een specialist in verwarming maar heb in een hele boel threads op deze sitesreeds gelezen dat het absoluut VERBOTEN is een Nl-se ketel te plaasen in België.

Redenen: andere samenstelling gas en andere gasdruk.

De homologatie van die ketels is blijkbaar nog steeds een nationale aangelegenheid en niet geharmoniseerd op EG-niveau.

Technische risico's als je het zou doen kan ik niet inschatten maar ik kan me inbeelden hoe de verzekerig zal reageren als je huis afbrandt door een probleem dat aan zo'n niet-gehomologeerde ketel kan toegeschreven worden....dat verschil van 900 Euro zal op dat ogenblik waarschijnlijk niet meer zo interessant zijn.

Werner

Steve

Jou vraag is al zeker 10 keer bentwoord, zoek maar eens onder condensatieketel.En daaruit kan je opmaken dat te groot dimensioneren zeker geen goede zaak is, noch voor de levensduur, nog voor het verbruik.
Idem voor de aankoop van gastoestellen voor de nederlandse markt, zeker niet doen, lees ook maar eens na.

Lucien

" Deze ketel is één van de betere die er op de markt zijn. Niet alleen voor zijn rendementen, maar dan vooral door het hele concept. "
Klink als een praatje van een verkoper, kan jij ook een paar goeie argumenten geven? Want een modulatie tot 33% b.v. vind ik nu niet echt het einde.
De 24/80+ heeft een nominale belasting van 25 kW, maar kan voor warm tapwater haalt ie 26,4 kW, dat is een sterk staaltje. De 32/80+ daarentegen heeft een nominale belasting van 32,7 kW, voor warm tapwater haalt ie 27,6 kW, wat dan ook weer vreemd is. En, beide geven ze meer dan 22 lt/min Maar dat is geen continu vermogen, dat is een vermogen gedurende een bepoaalde tijd, normaal wordt er met 10 minuten gerekend. Alleen, in dit geval niet, en ik vind ook niet direct hoe zij rekenen.
Met 26.4 kW (indien dat juist is) kan je continu 10,8 lt water per minuut verwarmen van 10 tot 45°, uitgaande van een rendement van 111%. Maar het werkelijke rendement voor warm tapwater aanmaken ligt volgens de gegevens van de fabrikant bij 81,8% op onderwaarde. En dan kom ik op een continu debiet (van 10 naar 45°) 7,96 lt per minuut. Niet echt spectaculair te noemen.
Trouwens, het is hier al meer aangehaald, je kan niet toveren, 25 kW is en blijft 25 kW.
Verder heb ik vreselijk de pest aan dit soort cijfers, want ze doen de mensen in wonderen geloven, en die bestaan tot nader order niet. Maar de mensen trappen er wel met beide voeten tegelijk in.
Fabrikanten gebruiken rare wegen om tot dit soort cijfers te komen, en als de de randvoorwaarden niet vermeld lijken die spectaculair. 22 lt per minuut, dat is 110 lt per 5 minuten. D.w.z. 80 lt uit de boiler, en 5 * 7,96 lt van de ketel, samen 120 lt. Maar de volgende 5 minuten heb je dan nog maximaal 40 lt.
Ik kan dus met een gerust geweten verklaren dat ik met een 12 kW ketel 50 of 100 lt. per minuut warm water kan maken!

Hier is maar 1 woord voor: BOERENBEDROG!

Hans

Hans,

volgens mij is het ook zo dat ze boiler en doorstroomfunctie samentellen om tot 22 liter te komen, kan je niet blijven aanhouden. Maar voor mij ook niet echt nodig.

stefan

Hans,

Deze combi-ketel “24/80 plus” is door compacte uitvoering, met slecht een 80 liter koperen boiler, zijn CW-label klasse 6, een fijn toestel.
Je kunt 185 liter water van 40°C aftappen om je bad laten vol te lopen, ik neem meestal wel een douche.
Daarna heb je nog altijd continu 12.5 liter/min aan 40°C.

Ze komen tot deze waardes door in de boiler twee warmtewisselaars te steken.

Zijn modulerende werking tussen 7.5 en 24.5 kW is voor mij aanvaardbaar, voor een gemiddelde woning.
Zijn ingebouwde tweede kring, met een hogere temperatuur, voor bv de handdoekradiatoren in de badkamer, om de badkamer snel van 20 naar 25°C te krijgen tijdens het douche.
Zijn WAR regeling, zijn ingebouwde scheidingstransfo voor de volledige ketel.
Zijn rendement van 108.4% .
Zijn aanvaardbare prijs.
Kijk ook eens in het nummer van testaankoop van 10/2001, waar deze jonge als “beste koop” uit kwam.

Dat alles tezamen doet mij tot die uitspraak komen.
Ik heb trouwens nooit gezegd dat er geen betere ketels zijn, of ketels die door hun kleiner vermogens beter geschikt zijn voor bepaalde LEW woningen.

BOERENBEDROG
Wat ik wel doe, is eerst een toestel in detail bekijken, om dan uitspraken te doen.
En toe nu toe heeft deze ketel me nog nooit bedrogen.
Hij heeft altijd een massa warm water ter beschikking, en springt heel zuinig om met het gas.

Groeten,

Lucien

Voor wat betreft de discussies ivm het plaatsen van buitenlandse ketels in België, wil ik toch iedereen eens aanraden om alle beschikbare info te lezen wat op de officiële gasinfo site staat. www.gasinfo.be
Hoe kan de gassamenstelling nu anders zijn in België dan bvb in Frankrijk of Duitsland. In de grote gasterminals van Zeebrugge wordt dit gas via pijpleiding internationaal verdeeld. België (bepaalde provincies) neemt zelfs gas af van Nederland dus neem maar aan dat zo'n Nederlands keteltje best wel fijn draait op "eigen gas".
In de richtlijnen van de gasleveranciers staat haarfijn vermeld aan welke voorwaarden gastoestellen moeten voldoen om te mogen worden geïnstalleerd in België. Gasdruk en gassamenstelling ("arm" of "rijk" gas, 20 of 25mbar druk etc) zijn enkele van deze voorwaarden.
Het is inderdaad vreemd dat de prijzen in België voor CV-materiaal, boilers, zonnepanelen etc lachwekkend hoog zijn ivm het buitenland.

Joppe.

Het gebruikt van gastoetellen in België die niet goedgekeurd zijn voor België is ten strengste verboden. En dit heeft niet alleen te maken dat we 2 soorten gas kennen in België maar ook de eigenschappen verschillen tov andere landen, alsook de normen waaraan deze toestellen moeten voldoen.
Zo zijn er ook verschillen hoe men een gasleiding moet leggen in België tov zijn buurlanden bv Nederland hoe een gaskraan moet opgebouwd zijn enz..

"Hoe kan de gassamenstelling nu anders zijn in België dan bvb in Frankrijk of Duitsland. In de grote gasterminals van Zeebrugge wordt dit gas via pijpleiding internationaal verdeeld. België (bepaalde provincies) neemt zelfs gas af van Nederland dus neem maar aan dat zo'n Nederlands keteltje best wel fijn draait op "eigen gas"."

Helaas gaat dit verhaal niet op.
Ik woon in Zeeuwsch-Vlaandren en stook op Noordzee gas (via Zeebrugge).
Om mijn keteltje dat ontworpen is voor "Slochteren gas" hier toch goed op te laten werken is het energiebedrijf zo vriendelijk om stikstof bij te mengen. Er komt bij mij gewoon laag calorisch gas uit de pijp.

Zoals je hieronder ziet zit er veel verschil in gas:
Op basis van GEMIDDELDE calorische bovenwaarde Hs
Groningen (Slochteren) 35,2 Mj/h3
Bergen 40,73 Mj/h3
Middelie 29,58 Mj/h3
Noordzee 40,18 Mj/h3
(Bron: Polyinstallatie zakboekje 6e druk)
Het Slochteren gas is een mengsel van verschillende gasbellen waar een klein beetje stikstof aan toegvoegd is om een constante kwaliteit te krijgen.
Voor het GASUNIE-net in NL tot net iets onder de waarde van Slochteren gas.
In B tot net iets onder de waarde van Noordzee gas.
In F en D ????

De industrie stookt gewoon op hoog calorisch gas omdat deze branders geschikt zijn om schommelingen in de gaskwaliteit op te vangen.

Het gas dat wij aan julie verkopen komt uit een bel met hoogcalorisch gas waar zeer weinig stikstof aan toe gevoegd word.

Een buitenlandse ketel kun je dus NIET zomaar aansluiten.
Dit kan zeer gevaarlijke situatie's opleveren.

Richard.

Lucien

Dan moet je mij eens voorrekenen, hoe je, vertrekkende van water van 10°C en een rendement op onderwaarde van 81,8%, met 26,4 kW 12,5 lt/min aan 40°C kan maken? 12,5 lt/min * 60 min * 30 (delta T 40°-10°) = 22.500 Kcal/h * 0,001163 (omrekening kcal/h naar kW) = 29.21 kW, dat is at je nodig hebt aan vermogen, en dat is meer dan het nominaal vermogen van de ketel! En dan hou ik nog geen rekening met de 81,8% rendement op onderwaarde die Daalderop opgeeft! Ik zou het moeten narekenen, maar misschien vertrekken ze van water van 15 of 20°?
" Zijn modulerende werking tussen 7.5 en 24.5 kW is voor mij aanvaardbaar, voor een gemiddelde woning."
Dat vindt jij misschien aanvaardbaar, maar goed is anders, we promoten tenslotte laagenergiewoningen, en dan is die 7 kW eigenlijk toch wat veel.
Ik neem ook meestal een douche, maar dat neemt niet weg dat met veel lawaai verkondigen dat deze ketel meer dan 22 lt per minuut geeft, de mensen op een verkeerd been zetten is.
Je mag nog 1000 warmtewisselaars in die ketel steken, je blijft met die 26,4 kW zitten. En die 26,4 kW is al onbegrijpelijk, want dat is meer dan het vermogen van het toestel!
Wat de rest betreft, ik neem de commentaren van Test-Aankoop altijd met een korreltje zout, die scheidingstrafo hebben vele toestellen en het rendement is normaal voor een degelijke condensatieketel. De aanvaardbare prijs? Zo goedkoop is ie nu ook niet, en daar komt dan nog de weersafhankelijke regeling bij! Wat dat tweede circuit betreft, dat kan handig zijn in een slecht geisoleerd woning, maar dat is ons ding eigenlijk niet.Dus veel pluspunten zie ik niet tegenover andere merken.
Zoals ik al zei, verkooppraat van een merk dat zich goed weet te verkopen. Ik krijg alle dagen dat soort verkoopsargumenten te horen of lezen, en elk merk heeft zo'n lijstje met pluspunten, van de minpunten spreekt natuurlijk niemand. Waarmee ik niet wil zeggen dat de combifort geen goed toestel kan zijn, wel dat de verkoopspraatjes niet altijd de waarheid weerspiegelen.

Dus BOERENBEDROG volgens mij, en ik heb de technische informatie wel degelijk gelezen en nagerekend. Je zou beter moeten weten, ik reken alvorens ik mijn commentaar geef. Tenzij ik ergens fout gerekend heb, en dan mag je dat graag verbeteren, ik ben ook niet onfeilbaar.
Ik denk dat je de details nog eens goed moet nakijken.

Hans

De weersafhankelijke regeling zit standaard in de Daalderop. Alleen de buitenvoeler en retoursensor moet je er bij kopen, zo'n 125 euro.

Om nog even terug te komen op het verschil tss een Belgische en Nederlandse gasketel (zowel atmosferische als condenserende ketels).

In Belgie zijn er inderdaad 2 soorten aardgas.
Je hebt Hoog-calorisch gas G20 (20 mbar) dit komt van zeebrugge maar dit is enkel gas afkomstig van Algerije en Noorwegen.Het Laag-calorisch gas G25 (25 mbar), is het nederlandse gas.
De Wet voorziet in Belgie dat iedere fabrikant van aardgasketels ervoor moet zorgen dat de ketel zonder enige aanpassing op de 2 soorten moet kunnen werken.
Hierdoor is het verboden een Nederlandse ketel te plaatsen in belgie...(werkt enkel op G25)

En door de nieuwe wetgeving rond aardgasketels in Belgie wordt het binnenkort (twijfel 2010 of 2013) vrijwel onmogelijk om nog zonder een erkend vakman een aardgasketel te vervangen of te plaatsen.
Er moet nml bij het inbedrijfstellen v/d ketel een attest worden opgemaakt door de erkende vakman. Zoals we al kennen voor de gas(aansluiting). Ook word een tweejaarlijks onderhoud verplicht bij wet.

Hans,het 1ste onderhoud op een gaswandketel moet gebeuren voor 31 juni 2010,met een extra uitbreiding van 3 maanden.Het onderhoud voor de wandketels is inderdaad wel voldoende om de 2 jaar.Ook moet er nu bij elk onderhoud ook een verbrandingsattest bijgevoegd worden.De verwarmingsaudit zal pas ingaan vanaf 2013 en dit bij verwarmingsketels die op dat moment 15 jaar of ouder zijn.

uit ervaring is gebleken dat deze ketel (combifort} bijna geen lawaai maakt . ook al is hij 2jaar in dienst, de meeste ketels maken veel meer lawaai als ze een tijdje in dienst zijn. tevens is dat de enige ketel dat zowel verwarming en sanitair gelijktijdig opwarmt.Wel opletten bij de eerste start om zijn parameters te veranderen.
zijn allemaal ingesteld op maxima in de fabriek .

Payhille,

"uit ervaring is gebleken dat deze ketel (combifort} bijna geen lawaai maakt . ook al is hij 2jaar in dienst, de meeste ketels maken veel meer lawaai als ze een tijdje in dienst zijn."

Dit lijkt mij eerder een subjectieve als een objectieve waarneming.

Een modulerende ketel met een beginvermogen van meer dan 7 kW moet wel zijn vermogen kwijt kunnen in de tussenseizoenen. Een aparte verwarmingskring met eigen bloktijden versterkt dit probleem ook nog eens.

Ik denk toch dat het de moeite loont de warmteverliezen fatsoenlijk te berekenen en een ketel te nemen met een lagere beginmodulatie. Zeker als we nog eens uitgaan van LEW. Een ketel met een modulatievermogen van 2.5-3 tot 13-15 kW past al veel beter bij huidige woningen als de hierboven genoemde 7-24 kW.