AWW zonder balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ga binnenkort bouwen, goede isolatie, warmtepomp enz.... Maar als je goed isoleert heb je ventilatie nodig. Maar, ik heb geen balansventilatie geld (5000€) Ventilatie roosters boven mijn vensters zijn geen optie, maar ik hoor velen spreken van een AWW in combinatie met een balansventilatie.
Mijn vraag: kan ik werken met een AWW zonder die balansventilatie? Zo wa, kan er een soot filter op geplaatst worden die geuren, rook, stof enz... tegen houd? Zijn er bepaalde firma's die alleen zo'n AWW plaatsen?

In ieder gaval bedankt voor diegene die me verder kunnen helpen.

Reacties

Sven

eerst foutje corrigeren: het is niet omdat je goed isoleerd dat je moet ventileren, maar omdat je luchtdicht bouwt dat je moet ventileren. Eigenlijk moet je dat altijd doen.

De vraag is hoe jij dat nu ga doen. Je kan een AWW plaatsen maar opw at ga je die aansluiten thuis? Je hebt buizen nodig om verse lucht naar je kamers te brengen.

Persoonlijk (en vele zullen dat beamen) heb je de verkeerde prioriteiten. Een goede ventilatie is voor de gezondheid het belangrijkste. Je hoeft geen balansventilatie te nemen (als is dit het beste) en bestaan ook andere systemen (B & C) die goedkoper zijn.

Ecologisch en economisch had je beter geen warmtepomp gekocht en met dat geld beter geïsoleerd, ventilatie voorzien en een kleine ketel gekocht.

Eigenlijk had je architect moeten zeggen, maar ja, dat is een andere discussie....

Samengevat, met een AWW kan je niets doen.

sorry, Pierre

Het vorige antwoord heeft me toch niet kunnen overtuigen.

In mijn huidige plannen voorzie ik geen balansventilatie, maar wel een AWW (grondwater zit vrij hoog, en lijkt me goed te combineren met uitgraving kelder).

Mits voldoende luchtdicht gebouwd moet er toch wel een zinvol systeem mogelijk zijn tussen AWW en systeem C?

Jan,

nu zeg je dat je een systeem C hebt, daarvoor zei je dat geen ventilatie hebt. Graag verduidelijken aub.

Als je een systeem C hebt, dan moet je verse lucht van ergens komen. Roosters zie je niet zitten (wel nodig voor Systeem C). Met buizen vanuit je AWW? Maar daar ga je dan toch een ventilator plaatsen of die buitenlucht naar je kamers te brengen. Veel goedkoper dan BV zal dat niet zijn.

En waarom een AWW? Met een BV heeft dat wat voordelen maar voor Systeem C zal dat helemaal niets zijn.

Hopelijk vind je iemand met beter nieuws.

Gtx, Pierre

waarom niet de boel omdraaien.
Voorlopig niet investeren in AWW (of dat eventjes op de wachtlijst houden) en eerst de BV installeren.

misschien heb je voor de prijs van AWW en systeem BofC wel al een degelijke BV.

Op ideesmaison.com staat een artikel over de 'puits canadien' of 'puits provencal'. Dat is volgens mij een AWW, en die werkt zonder balansventilatie. Wel is er een ventilator voorzien die de lucht uit de AWW aanzuigt. zie : ideesmaison.com/construc/conf/pcanad.htm

Moet die ventilator in het begin of aan het einde van de buis geplaatst worden?

Volgens de beschrijving op de website www.ideesmaison.com staat de ventilator waar de AWW buis het huis binnenkomt.

Amaai, die ventilator is wel de max! Ik vrees toch dat je al vlug de radio wat harder zal moeten zetten...