verwarming met warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo

ik ben nieuw op dit ( en elk ander ) forum en heb een paar vraagjes

even ons voorstellen

wij zijn een gezin met ( nu nog ) 5 kinderen en gaan binnenkort bouwen in het antwerpse

wij gaan met de sleuten op de deur firma alboda bouwen
deze firma is vrij vooruitstrevent wat warmtepomt en zonnepanelen betreft
ze bieden het (standaart ) aan bij de oferte

wij gaan dus opteren voor een systeem met warmte pomp aarde-water voor de algemene verwarming met een buffervat ( zo noemen ze dat ) voor ons sanitair warm water

maar omdat wij daar zelf niet zoveel van kennen hebben wij een aantal vraagjes

1 heeft dit systeem echt zoveel voordelen als wordt beweert door de fabrikant ( masser )

2 is dit het beste systeem voor onze situatie ( ons huis zou een K-waarde hebben van minder dan 39

3 hebben we nog bijverwarming nodig

4 kan die bijverwarming met een ander systeen van warmte pomp die dan eventueel ook kan koelen

5 kunnen we bij verwarmen met een zonnepaneel

6 welk is de beste oplossing om bij te verwarmen

7 moeten we de verdiepingen ( slaapkamers en badkamer ) ook van vloerverwarming voorzien of niet

8 of zijn er betere systemen voor onze sytuatie ( gezin met 7 personen verbruikt wel wat water hé )

groetjes mark en anita

Reacties

Beste Mark,

Ten eerste, veel geluk met je bouwavontuur en proficiat dat je tenminste energiebewust wil bouwen.

Ik ben geen "technieker" (zo zijn echter er een paar goeie op dit forum) maar een "bouwer", en je moet alles wat ik je vertel dan ook in dat licht zien. Ik zit ook met hele concrete bouwplannen, en dank zij dit forum heb ik een hele weg afgelegd. Je steekt er veel tijd in maar je haalt er ook veel uit.

Wat betreft je woonplannen heb ik meteen de volgende opmerkingen:

Bij energiezuinig bouwen is het belangrijkste te zorgen dat je weinig energie verbruikt. Het verwarmingssysteem wordt dan zowieso minder belangrijk.

Om minder energie te verbruiken (voor de verwarming) moet je isoleren, koudevrij bouwen, luchtdicht bouwen en efficient verwarmen. Omdat je luchtdicht bouwt, moet je goed ventileren. Ook is het beter met "laagtemperatuurs" verwarming te werken, dus vloer- (of muur-) verwarming.

Je woning "zou" een K39 zijn. Wat is je aannemer zijn definitie hiervan en hoe kan hij dit vooraf en achteraf bewijzen ?

Hoeveel en welke isolatie wordt voorgesteld in vloer, muur en dak ? Wat is de isolatie graad van je glas en van je profielen ?

Heb je de plannen door een (liefst onafhankelijk) iemand laten nachecken op koudebruggen ? Uit eigen ervaring heb ik geleerd dat zelfs de beste architect hier serieuze kemels kan schieten. Indien je er niet uitkomt kan je je plannen eventueel op dit forum gooien. Vaak krijg je dan advies van forumleden (maar begrijp dat alles op vrijwillige basis gebeurt).

Wat is voorzien om de luchtdichtheid (zo goed mogelijk) te vrijwaren ? Welk ventilatiesysteem is voorzien ?

Kan de aannemer je de warmteverliezen per kamer geven ? Want anders kan je nooit weten of een bepaalde verwarming voldoende is. Meestal wordt enorm overgedimensioneerd met een duurdere installatie en een hoger verbruik als gevolg.

Tenslotte over je verwarmingsvragen...

Masser is een (zeer) bekende WP leverancier die op dit forum echter een schabouwelijke reputatie heeft. Redenen zijn dat hun systeem heel slecht regelbaar is en vaak zo ondeergedimensioneerd is dat ze bijna nooit zonder (elektrische) bijverwarming kunnen (en op dit forum is elektrische verwarming niet geliefd...). Dit laatste heb ik ook van een collega-bouwer gehoord.

Warmtepompen (in het algemeen) zijn (energetisch) minder problematisch. Het (energetisch) rendement ligt rond de 130 % (je haalt 4Kw warmte uit 1Kw elektriciteit - zoals "verkocht" wordt - maar je hebt ongeveer 3Kw fosiele brandstof nodig om 1Kw elektriciteit te produceren - dat vertellen "ze" er niet bij). Problemen zijn en blijven de warmwatervoorziening (dan daalt de efficientie van je WP enorm), de bodem uitputting (als ik het goed gebruik legt Masser zijn captatienet maar 1m diep) en de investeringskost.

Wat het "beste" systeem is voor jullie situatie is moeilijk te zeggen. Het "beste" is geen verwarming (dus een passiefhuis) maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Het volgende beste zal dan een zo goed mogelijk gedimensioneerde verwarming zijn. De "beste" energiebron (op economisch vlak) hangt af (volgens mij) van je opinie over wat de verschillende energie"leveranciers" (gas, electriciteit, hout, olie in de toekomst zullen kosten, en hoe de technologie zal evolueren. Heel persoonlijk en toch een beetje koffiedik kijken. Ecologisch zou volgens dit forum (na de zon, natuurlijk) waarschijnlijk pellets de voorkeur hebben, dan (denk ik) een condensatie gasketel

Bijverwarming met zonnepanelen kan, maar loont zich waarschijnlijk nauweljks (eigenlijk totaal niet). De meesten met zonnepanelen zijn al blij dat ze in vanaf april, mei hun warmwater via zonnepanelen kunnen verkrijgen. De enige "oplossing" is het aantal zonnepanelen enorm te verhogen (en dus de investering ook), maar wat doe je dan met de warmte in de zomer ?

Ik zou in ieder geval de badkamer van vloerverwarming voorzien. Alleen al vanuit comfortstandpunt is dit een goede keuze. De verwarmingsvraag op slaapkamers is inderdaad meestal geringer, maar indien je geen vloer/muurverwarming voorziet wat dan wel ? Voor radiatoren heb je dan geen laagtemperatuursysteem meer (en werkt ook niet echt met warmtepomp) en elektrisch is "not done". Persoonlijk voorzie ik goed geisoleerde slaapkamers (ook naar binnen toe) met muurverwarming die juist gedimensioneerd is om "snel" op te kunnen warmen (als mijn dochter moet studeren).

Sorry voor het lange antwoord (en zelfs dan....) maar je vraag is redelijk complex en je geeft niet voldoende informatie om een goed antwoord te kunnen geven. Maar niet opgeven. Dit forum biedt een schat aan informatie, en de tocht naar een "goed" huis is fascinerend.

Mvg

Jan

Beste Mark,

Ik sluit me grotendeels aan bij Jan.

Indien er aardgas ligt in je straat, zou ik niet twijfelen en gaan voor aardgasverwarming. Dit is alleszins het economischste. Ecologisch heeft een WP ook voor en tegenstanders.

Weet dat isolatie 10 maal meer rendeert dat zonnepannelen.

Indien je het minimum van 10cm in vloer, 15cm in muur én 20cm in dak niet respecteert, dàn maak je je zelf wat wijs indien je denkt iets te verdienen aan zonnepannelen en dergelijke.

Zoals al veel gezegd, is Masser niet de beste keuze...

Mvg

JB

Beste Mark,

kan alleen maar bijtreden wat de heren hiervoor zeggen.
Wij verbouwen momenteel ons huis en dit na een energieaudit en heel veel zelf bijleren op o.a dit forum.

Prioriteiten en meest rendabele investeringen bleken: passieve zonne energie in huis halen, meer dan voldoende isoleren, luchtdicht maken en ventileren.

De kunst bestaat erin om de warmte in huis te houden en daarbij toch voldoende te ventileren.

Qua luchtdichtheid focussen wij ook op enkele belangrijke details... (droogkast, damkap en de keuze afwerking van het schrijnwerk.

In functie van het resultaat (warmteverliesberekening) zullen wij in een volgende fase onze verwarmingsinstallatie vernieuwen en correct laten dimensioneren, de meest economische/ecologische keuze op dit ogenblik blijkt het gebruik van aardgas.

Misschien is het niet slecht om jullie plannen even te toetsen met de principes van het passiefhuis, dan zal je in ieder geval al een idee hebben of jullie met jullie woning in de laagenergie richting zitten...

De presentatie op volgende link is kort en duidelijk.

http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=/nieuws/overzicht&doc=overzicht_264

Succes met jullie project...
Xavier