RE-circulatie dampkap

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb hier reeds een vraagstaart gelezen over recirculatiedampkappen.
Hans D. heeft daar redelijk wat info gegeven over waarom je die nodig hebt in combinatie met een balansventilatie.

Nu vroeg ik me af oof er iemand ervaringen heeft met een bepaald merk.
Kent er iemand het Duitste merk Berbel?

http://www.berbel.de/en/produkte/inselhaube-bl.php

Reacties

Zijn in Belgie beschikbaar bij CB in Dilbeek.
http://www.dampkappen.be/gallery.php?func=showcat&cat_id=33

Zij hebben ook een afsluitbare muurdoorvoer, die een "normale" (dus niet recirculatiedampkap) een beetje "minder slecht" maakt . Ik zal bij CB eens informeren of dit ook voor de luchtaanvoer werkt (waardoor je dus enkel (koude) buitenlucht zou aanzuigen wanneer je de dampkap gebruikt). Deze muurdoorvoer zou met iedere dampkap kunnen werken.
http://www.dampkappen.be/gallery.php?func=showcat&cat_id=33

Mvg

Jan

Ik kom net van bij een keukenspecialist.
Ik vertelde dat ik een recirculatiedampkap wil ivm de balansventilatie. Hij vertelde me dat hij dat ten stelligste afraadt. Hij vertelde dat dat meer ontwikkeld is voor mensen die echt , echt niet anders kunnen. Omdat ze bv. in een appartementsblok wonen, en met hun afvoer onmogelijk naar buiten kunnen.
Hij zet al jaren keukens, en kent echt niemand die daar content van is.
Die koolfilters werken goed als ze proper zijn zei hij, maar die zijn regelmatig aan vervanging toe.
Daarbij komt nog dat de lucht wel redelijk ontvet wordt, maar dat de geuren gewoon terug in je living geblazen worden.

Ik weet het niet meer za. Is dat nu echt zo een probleem.
BELANGRIJK IS DAT HIJ VOORSTELDE OM EEN DAMPKAP TE NEMEN VAN NOVI. DEZE ZUIGEN AAN DE KANT VAN DE DAMPKAP AF IPV IN HET MIDDEN. HET VOORDEEL DAARVAN ZOU ZIJN DAT ER EEN SOORT GORDIJN ONTSTAAT VAN KOUDE LUCHT. HIERDOOR ZOU JE MET EEN BEPERKTE ZUIGKRACHT TOCH HEEL EFFICIENT ALLES KUNNEN AFZUIGEN.

iK WEET HET ECHT NIET MEER :( :?:

Ja, Marijn, het is niet gemakkelijk als je veel tegengestelde meningen krijg, ik heb ook al vaak vast gezeten met totaal verschillende meningen over meerdere zaken (ook op dit forum). Je zal zelf je "Common sense" moeten gebruiken.

Probleem is dat weinig verkopers in dit land iets van balansventilatie (zelf veel die het verkopen) weten. Als je balansventilatie neemt moet je ook luchtdicht bouwen, niet? Met een gewone dampkap zal dat niet lukken! Dus...

Ik ben ook met bouwplannen de dampkap heeft mij ook wat zorgen gegeven. Teksten op deze site en bezoeken aan huizen zonder buitengaande dampkap hebben mij overtuigd om een recirculatiedampkap te gebruiken. Die mensen waren daar heel blij mee.

Waarom die verkoper niet? Omdat ik vermoed dat die nog nooit een huis gezien heeft met belansventilatie. Want in een huis zonder ventilatie kan je beter geen dampkap met recirculatie plaatsen. Die geuren worden nooit naar buiten gebracht.

En als je denk dat een dampkap met uitgang zo goed werkt, bak dan eens frieten. Eet ze op (anders is dat zonde) en ga dan naar buiten voor 1 uur. Komt dan terug binnen, je riekt de frieten nog. Met balansventilatie zal dat veel minder zijn.

Ik ga zelf geen koolstoffilter plaatsen in mijn dampkap, een goede vetfilter is wel een vereiste (daarom twijfel ik aan berbel), want met vet kan je WW niet goed overweg.

Weer een mening van iemand, hopelijk maakt je het iets gemakkelijker.

Gtx, Pierre

PS: ik heb een bijdrage hier op het forum gelezen van iemand die ook twijfelde. Met zijn vrouw had hij afgesproken om een recirculatie dampkap te zetten maar te voorzien dat je die ook naar buiten kon brengen. Als zijn vrouw vond dat de geur te erg zou zijn, moest hij alles naar buiten voeren. Na 1 jaar heeft hij nog niets moeten doen. Misschien een optie voor jouw? Iets wat duurdere optie maar misschien maakt dat de keuze wat gemakkelijker?

Marijn,
ik kan het 'frietenverhaal' van Pierre volledig bijtreden: wij woonden vroeger in een huurhuis waar we de ochtend na het frieten eten nog konden nagenieten van de geur, en hebben nu BV en voorlopig nog geen dampkap, en merken duidelijk dat de geur van de frieten snel verdwijnt.
Wij gaan alleszins een recirculatiedampkap kiezen, en ik denk dat ik dat ga proberen zonder de koolstoffilters (geur wordt door BV afgevoerd), alleeen met vetfilter (die afwasbaar is in de machine)

Marijn,
ik kan het 'frietenverhaal' van Pierre volledig bijtreden: wij woonden vroeger in een huurhuis waar we de ochtend na het frieten eten nog konden nagenieten van de geur, en hebben nu BV en voorlopig nog geen dampkap, en merken duidelijk dat de geur van de frieten snel verdwijnt.
Wij gaan alleszins een recirculatiedampkap kiezen, en ik denk dat ik dat ga proberen zonder de koolstoffilters (geur wordt door BV afgevoerd), alleeen met vetfilter (die afwasbaar is in de machine)

Wij hebben een dampkap die eerst naar buiten ging, maar ik heb ze omgebouwd (standaard voorziening) wegens balansventilatie.

Koolstoffilters zitten er niet in, enkel de metalen roosters voor vet. Van geuren hebben we geen klagen.

De dampkap staat zelfs meestal niet op. Enkel wanneer er deftig gebakken en gebraden wordt.

Greetz
Leo

Praktisch vraagje,

De afzuiging van de BV in de keuken, is het aangewezen om die boven het kookvuur, dichtbij uitlaat recirculatie dampkap te plaatsen?

Hoe hebben jullie dit gedaan.

Wij plannen ombouw naar recirculatie + installatie BV in verbouwing.

Groetjes en bedankt om bovenstaande ervaringen te delen
Xavier

Beste,

Wij hebben een gewone dampkap van N*vy genomen. Er komt geen vet door de vetfilter... zelfs niet na anderhalf jaar.

De uitblaas gebeurt in de naastliggende wasplaats. Zowel boven fornuis als in wasplaats is er een afzuigventiel van de BV.

Héél tevreden én content dat ik geen gat naar buiten heb gemaakt!

JB

NB Droogkast: zelfde verhaal.

Beste,

bij mij ligt de afzuigmond naast de dampkap op +/- 1m. Kwam zo mooi symmetrisch uit op het kookeiland.

Geen last van geuren.

ben

Wij hebben een filtergroep (recirculatie) ingebouwd in een houten bak boven het kookgedeelte. Waar deze bak aan het plafond komt is een spleet van 3 cm gelaten voor de recirculatie. Binnen in die "doos" zit ook een extractieventiel van de BV.

Wij verhuizen overmorgen, dus nog geen gebruikservaringen.

Van geuren heb ik niet zoveel schrik, wat wij klaarmaken is niet vies en frieten eten wij bij mijn schoonouders .

Ik ben erg benieuwd voor het volgende :

- gaan we geen vuilafzetting op het plafond krijgen aan die recirculatiespleet ?
- het bakken van vis ruikt natuurlijk wel sterk, ik vraag me af hoe snel de geuren worden afgevoerd.

In elk geval was een afvoer van de dampkap naar buiten geen optie omdat we onze luchtdichtheid zo goed mogelijk wilden. Bovendien is zo'n buis naar buiten een grote koudebrug : in onze huidige woning voel je 's winters de koude zo uit de dampkap vallen.

Wout

Wout,

ik zou de uitblaas inderdaad niet te dicht tegen de plafond zetten. De onze staat redelijk dicht tegen de plafond en ik zie precies al wat verkleuring en wij wonen er nog maar een dikke 2 maanden.

mvg
ben

Leo, Jeroen,
begrijp ik het goed dat jullie gewoon een standaard dampkap gebruiken met vetfilter zonder re-circulatiemodule.

Jeroen, ipv naar buiten blaas je eigenlijk gewoon in je wasruimte.
Creer je dan geen onderdruk in de keuken of kan de BV dit gemakkelijk opvangen.
En een vraagje van mijn vrouw... heb je dan geen last van kookgeuren in de was?

Wij zouden ook de mogelijkheid hebben om in te blazen in waskot, idem dito voor de droogkast.

Bedankt,
Xavier

Ik begrijp dat inblazen van de droogkast-damp in jullie washok niet.

Uit een droogkast komt toch vooral (en zeker veel) waterdamp ? Indien ik die ergens anders binnenblaas krijg je toch verhoogde vochtigheid, met eventueel (als zoals bij mij buiten verwarmde schil) condens en dus vochtproblemen ?

Wat ik wel al op dit forum heb gelezen is dat je een droogkast of de balansventilatie zelf kan aansluiten. Aangezien er geen vet in zit kan be BV hierwel mee overweg.

Uit een dampkap komt bijna enkel "lucht", dus die kan je inderdaad ergens inblazen (maar inderdaad, tenzij je balansventilatie in die "ergens" ook afzuigt, creeer volgens mij net (bijna) dezelfde onderdruk als bij naar btuien blazen - bij ons zal "het washok" buiten de geisoleerde schil zitten, en dus "buiten" de balansventilatie.)

Op dit moment "plan" ik een normale dampkap, met toevoer en afvoerkanaal die naar buiten gaan in de garage (dus buiten verwarmde schil) met beide kanalen afgesloten met een geisoleerde klep van Berbel die electrisch of drukgestuurd opengaat wanneer de dampkap draait. Bovendien wordt de dampkap ook nog aangesloten op de balansventilatie, voor "niet vettige" damp. Die dampkap zal ik dan wel op maat moeten laten maken, maar dat was ik toch al van plan.

Ik heb ook CB in Dilbeek gebeld ivm met de Berbel geisoleerde klep, en die klep kan inderdaad voor aan en afvoer van dampkaplucht gebruiktworden als de motor van de "toevoer"buis ook wordt aangesloten aan de sensor van de "afvoerbuis". Beide kleppen worden dan geopend in functie van de druk in de afvoerbuis, waardoor toch een zekere balans onstaat.

Zogauw ik met mijn dampkappenman heb gesproken laat ik jullie weten of het plan kan kloppen, en wat het geheel (meer) kost.

Mvg

Jan

Jan,

ik begrijp het niet, wat bedoel je met toevoer? Ga je lucht van buiten zuigen? Koude lucht? En waar? Aan de andere kant van de keuken? Plus ga je dan je verwarmde lucht terug naar buiten sturen? Of begrijp ik dat verkeerd? Hoe ga je de koudebrug van de buis oplossen?

Denk eraan dat een dampkap maar een efficientie van 50% heeft, de rest vliegt toch rond.

Als ik jouw systeem begrijp ga je dus warmte verliezen, meer kosten maken en maar 50% wegvoeren.

Mvg, Pierre

Pierre,

Je hebt inderdaad gelijk, ik ga extra kosten maken om warmte te verliezen - maar om wille van de huisvrede ga ik er op dit moment van uit dat een "normale" dampkap wordt geplaatst (onderhandelingen lopen nog

Om het warmteverlies te verkleinen wens ik het volgende te bereiken:
- Afvoer via dampkapmotor enkel inzetten bij "vettig" koken, anders BV gebruiken. Aangezien ik vaak kook controleer ik dus de dampkap knop.
- Aan en afvoerbuis enkel "open" zetten als de dampkap gebruikt wordt. Dit kan ik bereiken met de geisoleerde kleppen van Berbel
- Koudebrug verminderen door aan en afvoerbuis naar buiten te laten lopen via de garage, die buiten de geisoleerde schil staat. Eventueel een stuk van de buis in PE of inox nemen om koudeoverdracht nog verder te verminderen

Ik weet het, het is niet ideaal. Maar je bouwt met twee

Mvg

Jan

Pierre,

Was ik nog vergeten op je vraag te antwoorden...

De koude lucht wordt niet direct ingezogen, maar aangezien de dampkapmotor een onderdruk creert en de aanvoerbuis even ver open zal staan als de afvoerbuis (d.m.v. die Berbel kleppen) ga ik ervan uit dat er +- evenveel (inderdaad koude) lucht binnen komt als via de dampkapmotor buiten wordt gezogen. Ik ga ervan uit dat de tijdelijke inbalans, als die er al is, door de BV kan worden opgevangen.

De koude lucht wordt binnen gehaald zo dicht mogelijk bij de dampkap. Idealiter via een luchtscherm zoals Itho dat heeft, anders bovenaan de dampkap en als het echt moet van onder de het werkblad net naast de kookplaaat.

De koude lucht circulatie onstaat dus enkel tussen kookplaat/werkblad en dampkap.

Merk wel: mijn hele plan is niet gehinderd door enige pneumatasche kennis, dus misschien klopt het hele plaatje (technisch) wel niet. Ecologisch/energetisch gezien is het waarschijnlijk een ramp, maar ik probeer die dan zoveel mogelijk in tijd te beperken.

Mvg

Jan

Jan,

waarom maak je niet de deal met je vrouw dat je eerst zonder probeer, maar dat je de buizen toch al voorziet, alleen het gat nog niet maak? Als ze het dan na 3 maanden niet goed vind dat je dan het gat en klep maakt!

Het zijn vooral de geuren uren erna die storen, en daar heb je BV voro.

Mvg,

Pierre

Pierre,

Bedankt voor de tip. Dit zal deel uitmaken van mijn onderhandelingsstrategie

Je moet weten dat mijn vrouw professioneel onderhandelaar is, en dus alle beetjes helpen...

Dus nu terug naar het onderwerp van deze vraag staart, en een van mijn vragen:

Als je je recirculatiedampkap laat uitblazen in een washok (of garage) dat buiten de geisoleerde schil en niet aan de BV hangt, hoe vang je dan het druk verschil op. Bij ons is (gepland) een luchtdichte deur tussen keuken en garage, dus heb ik onderdruk in keuken. Ben ik dus niet verder.

Tweede vraag was over droogkast uitblazen. Kan je de droogkast niet beter aan de BV hangen ?

Mvg

Jan

Jan,

dampkap laten uitblazen in een ruimte die mogelijk weinig verlucht is zou ik niet doen. Dan gaan die geuren daar toch wel een heel tijdje blijven hangen.
De uitgang van je droogkast bevat te veel stof om zomaar rechtstreeks in de BV buizen te blazen: niet doen. Best een condensatiedroogkast nemen; dan blaas je niet alle warmte direct buiten (die verbruikt wel iets meer).

Ivm de dampkap: hier is het vrouwke in ieder gevallen voor de belofte een gat te maken moest het nodig zijn (wel pas na 1 jaar, je moet het systeem toch ook eens een volledige winter testen); maar het is dus niet nodig .

Walter

Beste Jan,

Dampkap: Hou het simpel! Ik zou zeggen naar binnen of buiten uitblazen.
Onderdruk krijg ik niet echt, daar ik in de naastliggende wasplaats uitblaas én de tussendeur een schuifdeurtje is met voldoende spleten opzij en onder. Eigenlijk heb ik dus ook een recirculatie-dampkap;)

Droogkast: Ik heb op de uitgang een filterkap geplaatst met een G4-filter. Daar mijn wasplaats klein is zet ik wél het deurtje open. Heb wel voorzien om deze met een T-stuk aan te sluiten op de BV. Ttz droogkast op 1 ingang, afzuigleiding BV op 2de, afzuigventiel op 3de. Op die manier hoop ik toch een groot deel van het vocht af te kunnen zuigen; via het afzuigventiel zal ik dan de overdruk (meer kuub droogkast dan afzuik BV) kunnen laten uitblazen.

Hopelijk snap je het een beetje...

groeten!

JB

om herhaling te vermijden... en Jeroen niet alles opnieuw te laten schrijven...
veel ervaringen enz...

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1090680158&first=&last=

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1142633097&first=&last=

en als je interesse hebt in droogkasten lees eens na over de "droge kast" van Dirk A op volgende vraagstaart (is voor ons zeker een optie), gedaan met electrisch droogkasten gewoon buitengooien

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1068734989&first=&last=

en meer
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1008530303&first=&last=

good luck..

Xavier

Jeroen, door renovatiewerken heb ik de kans om de RECIRCULATIEDAMPKAP MET EXTERNE MOTOR in de berging te laten uitblazen in de berging of in de open keuken. Is dit mogelijk? Indien ja, op wat moet er gelet worden?
Mon

Allen, ik ben blij dat ik deze vraagstaart gevonden heb! 

 

We gaan in het voorjaar onze keuken herinrichten, en wens dit te doen met een ingebouwde dampkap in verlaagd plafond op recirculatie, om de fenomenale koudebrug van de klassieke dampkap te vermijden. Vocht en geuren wil ik gelijktijdig verwijderen met balansventilatie, waarvan het aanzuigventiel zo ver mogelijk verwijderd is van de dampkap.

Tot mijn grote verbazing kijken mijn architect en keukenontwerper met wantrouwen naar dit idee. Men verwittigt mij voor ongewenste luchtstromen, kleine restanten van ongefilterde vetten die overal op kasten, vloeren en plafonds gaan kleven, en vooral voor verkleuring rond de uitblaasopening van de dampkap. En daarover gaat deze vraag.

Gezien ik beschik over een dubbel plafond, met zo'n 30cm vrije ruimte, dacht ik dat het een goed idee zou zijn om de aangezogen lucht in dat vals plafond (zo'n 30cm hoogte) te blazen. Ik denk er aan om in alle randen van dat vals plafond roosters in te bouwen om zo de instroom over een zo groot mogelijke oppervlakte te verdelen. 

Resultaat: 

- weinig ongewenste luchtstroming 

- mogelijke ongefilterde vetrestanten blijven grotendeels hangen tussen vals plafond en draagconstructie.

De uitblaas zou eventueel ook deels in de wasruimte naast de keuken kunnen gebeuren.

 

Jullie mening? Alternatieven? Beste dank op 't voorhand!

En wat ga je dan allemaal kweken in je vals plafond?

Er zijn er toch al zo velen , die een recirculatiedampkap en BV hebben.

Wij gaan ook onze damp terug in de keuken laten komen.

Denk dat er 3 a 4 meter is tussen uitblaasmond en afzuigpunt van de BV.

We hebben wel een kwaliteitsvolle/grote dampkap gekocht, zodat we wel goed de vetten kunnen opvangen. (zonder koolstoffilters)

Het installeren zal wel nog niet de eerste maanden zijn.

 

zou een extra filter op de uitblaamond geen optie zijn.

Gewoon zo een goedkope/zachte dampkapfilters die je kan knippen, juist voor de mond plaatsen.

En deze af en toe vervangen.

Gewoon de uitblaasmond eraf halen, filter iets groter knippen, ertegen zetten en uitblaasmond terug plaatsen.

 Walter,

Inderdaad risico op schimmelvorming in dat vals plafond - slecht idee dus.

Wat is de diameter/oppervlakte van de uitblaasmond bij jullie? Hoe groter de oppervlakte, hoe minder risico op ongewenste luchtstromen. Als dit beperkt blijft tot 1 uitblaaspunt, lijkt me dit te weinig.

Je idee om een extra filter te plaatsen lijkt me niet mis, maar zou er geen risico bestaan op storend ruisend geluid vanwege de lucht die met kracht door die filter in dat ene uitblaaspunt geblazen wordt?

Voor de volledigheid zeg ik er nog bij dat de dampkap een niet-zichtbaar inbouwtype zal zijn (ik ben in contact met Novy en Berbel), ingebouwd in een extra verlaagd plafondgedeelte als een soort sokkel, met randafzuiging. Ik denk er aan eventueel in deze sokkel op halve hoogte een open gleuf te laten van een 5-tal cm hoogte, over de volledige omtrek van de sokkel. De sokkel meet ongeveer 2m op 1m, dus 6 meter omtrek x 5 cm = 3000 cm2 uitblaasmond, wat me voldoende lijkt.

Blijft nog het vetrestantprobleempje.

Ik ben er nog niet helemaal uit...

Onze damkap is een gewone dampkap (nog wel niet geplaatst!)

Maar zit ook bijna volledig achter een wand. (alleen de onderste 10 cm is zichtbaar)

Wij gaan gewoon aan de opening van de dampkap (12 of 15 cm diameter) een buis voorzien die achte die valse wand zit.

Die buis zal dan anderhalve meter verder uit de valse wand komen, een rooster voor die uitgang heb ik nog niet gekocht.

Denk iets te pakken in RVS, zodat ik het goed kan afwassen.

De uitblaasmond zal ook onder een doorgang staan, dus niet ergens waar mensen zitten of zo.

 

Als jij een gleuf gaat nemen van 5 cm rondom, ga je dandie gleuf ook aan de buitenkanten  bekleden met RVS of iets anders dat goed proper te maken is?

Want anders ga je na een tijd vlekken op je sokkel hebben.

Een uitblaasmond boven een doorgang plaatsen lijkt mij een goed idee. Ik heb ook die mogelijkheid en zal het toch maar eens overwegen.

 

Die uitblaasmond kan altijd groter gemaakt worden door de buis te laten uitmonden in een soort trechter. Ik heb daar wel wat plaats voor. Met daaronder een zichtbaar rooster in RVS of zoiets, met een voldoende grote oppervlakte. Dit kan dan periodisch afgeschroefd worden om te reinigen.

 

Ik moet dit nog eens bekijken. Bedankt voor het delen van je visie.