Kamerthermostaat en thermostatische kranen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een tijdje geleden ging in onze nieuwbouwwoning (1j oud) de warmtewisselaar stuk. De fabrikant (Chaffoteaux) heeft die dan komen vervangen en stelde vast dat er een soort zwarte plastic stukjes in de warmtewisselaar waren terechtgekomen. Volgens de hersteller was dit te wijten aan het aanwezig zijn van thermostatische kranen in de living, waar ook de kamerthermostaat hangt.

Onze installateur (Sanicomfort) blijft echter beweren dat dit zever is en dat die thermostatische kranen daar absoluut niks mee te maken hebben. Als leek sta je daar dan zonder deftig antwoord én schrik dat je installatie binnenkort terug kapotgaat.

Hierbij heb ik vooral nog vragen over hoe ik de installatie nu best gebruik (condensatieketel, programmeerbare thermostaat in living, op alle radiatoren thermostatische kraan). Ik veronderstel dat ik de thermostaat op 22°C kan zetten en dat ik de thermostatische kranen op 3,5 zet (22°C).

Probleem is dat ik met deze regeling het in de badkamer, waar het doorgaans kouder is dan in de living, nooit echt warm krijg omdat de thermostaat beneden de ketel 'aflegt'. Als ik de thermostaat beneden dan op 25°C zet, dan wordt het in de badkamer wél warm (kranen daar op stand 5) maar kan dat dan geen kwaad omdat in de living de thermostatische kranen 'tegenwerken' door stand 3,5 ?

Ik begrijp er almaar minder van en word van kastje naar muur gestuurd.

Reacties

dit probleem stelde zich reeds vroeger op het forum, hele tijd terug, je kunt het misschien nog terug vinden, ik pas ongeveer het zelf toe als jij, ik plaats mijn thermostaat ook hoger om mijn badkamer op temperatuur te krijgen, althans voorlopig, ik ga een thermostaat in elk plaats plaatsen, en de kringen appart aansturen.
Guido

Andere oplossing: plaats een draagbare thermostaat;

En zet hem op de plaats waar je het warm wil krijgen. Heel gemakkelijk als je ook bv een houtkachel hebt in je living.

K

Heb dit zonet geprobeerd maar dan blijft mijn chauffageketel blijkbaar branden, eigenlijk ook logisch hé. Thermostaat in kamer probeert pakweg 25°C te bereiken, maar de thermostatische kranen houden het constant tegen door te zeggen 'ik ben warm genoeg' ... wanneer kan mijn ketel dan 'weten' dat hij moet stoppen met branden?

Heb ondertussen beetje zitten zoeken en er zou een draadloos systeem zijn van Honeywell (Chronotherm Zone) waarmee je tot 2 aparte zones draadloos kan aansturen. Misschien is dat een optie? Aparte thermostaten in bijv badkamer mag voor mij ook maar is blijkbaar ook niet zo evident.

inderdaad met een draagbare thermostaat moet je het zeker kunnen oplossen, anders schakel zelf je thermostaat uit als je badkamer warm genoeg is, zo doe ik het momenteel ook, maar met draagbare thermostaat is de oplossing.
Guido

Hans,

"wanneer kan mijn ketel dan 'weten' dat hij moet stoppen met branden"

Je ketel merkt dat wellicht aan de hand van de temperatuur van het retourwater. Als de temperatuur van het retourwater te hoog is, dan weet hij dat er geen warmteafgifte meer gebeurt en stopt hij ermee.

In plaats van zo'n draagbare thermostaat gaan wij een deel van de verwarming sturen via een domotica-systeem.

Op het gelijkvloers is er overal vloerverwarming en volstaat één centrale kamerthermostaat die gekoppeld is aan de ketel (niet aan de domotica). Door wat te spelen met de inregeling van de verschillende kringen kunnen we een goede verdeling bekomen van de vloerverwarming zodat we voor elke ruimte op het gelijkvloer een ideale temperatuur bekomen. Door middel van de kamerthermostaat (binnenvoeler) én een buitenvoeler moet de ketel in staat zijn de circuits op het gelijkvloer perfect te bedienen. (Dit is het primaire circuit)

Op de bovenverdieping (slaapkamers en badkamer) komen er radiatoren, maar zonder thermostatische kranen. Dit wordt opgelost door in elke kamer een thermostaatje te hangen gekoppeld aan de domotica. Afhankelijk van de gewenste én de gemeten temperatuur, zal de domotica beslissen om in de kelder een (servo)ventiel te openen of te sluiten voor een bepaalde ruimte. Wanneer (minstens) één van de kamers een warmtevraag heeft, zet de domotica ook de (gemeenschappelijke) pomp voor deze kamers in werking. Heeft geen enkele kamer een warmtevraag legt hij de pomp voor deze kamers stil.

Het leuke aan die domotica-oplossing is ook dat, als je uw huis verlaat, je niet alle kamers boven moet gaan controleren of de kranen allemaal zijn toegedraaid. Eén druk op de knop bij het verlaten van de woning en alles wordt dichtgezet.

Ik had al eens gehoord van dat Honeywell-systeem, maar ik meen mij te herinneren dat de kostprijs daarvan dusdanig hoog is dat dit de prijs van een domotica-systeem best wel verantwoordt. Want die domotica kan natuurlijk heel wat meer dan alleen maar instaan voor de verwarming van de secundaire ruimtes.

Kostprijs van een setje van Honeywell (thermostaat, regelaar ketel en 3 radiatorkranen) is +- 550€ (in Nederland).

Voor die prijs heb je natuurlijk geen domotica-systeem. Maar, zoals gezegd, met die domotica ga je natuurlijk wel heel wat meer doen dan alleen maar verwarming.

Tja, onze electriciteitskast is wel voorbereid op domotica (alle lichtpunten naar speciale transfo of zoiets) maar domotica systeem op zich hebben we niet. Eerlijk gezegd gewoon omdat we na nieuwbouw geen € meer over hebben.

Eens zien wat onze chauffagist zegt volgende week, hij moet sowieso komen kijken om boiler te plaatsen bij ons doorstroomketel (die ons door bouwfirma is opgedrongen ondanks duidelijke behoefte aan boiler). Hij zal ook wel goede raad hebben veronderstel ik (is in elk geval zeer betrouwbaar persoon, is dus niet de plaatser van onze chauffage, dat was bouwfirma)

Beste Hans,

“Onze installateur (Sanicomfort) blijft echter beweren dat dit zever is en dat die thermostatische kranen daar absoluut niks mee te maken hebben.”

Vooralsnog denk ik dat je installateur gelijk heeft.

“Ik begrijp er almaar minder van en word van kastje naar muur gestuurd.”

Dat is heel vaak het probleem van de gebruiker, maar daar gaan we eens proberen wat aan te doen.

Voor mijn goede begrip: Heb je alleen maar radiatoren of ook vloerverwarming (VV)?

En zo ja, voor je VV-circuit een enkele scheiding middels een extra warmtewisselaar (WW)?

Ik denk voorlopig dat die stukjes plastic zaagvuil van de VV zijn, die smelten dan vast aan je WW. Als dit echt afkomstig is van je thermosstatische kranen, dan is dat absolute brol, en zou ik reclameren op het huidige Europese consumentenrecht.

Voor wat betreft je probleem met je badkamer temperatuur; dat was eigenlijk ook al bij die andere vraagstaart mijn gevoel; hartstikke leuk al die oplossingen, maar het is niet anders dan symptoombestrijding.

Wellicht dat ik daar mensen mee voor het hoofd stoot, maar alsjeblieft, vergeet alle hiervoor gestelde lapmiddelen.

Waarom?

Er is in de berekening geen rekening gehouden met het gewenste comfortniveau in jouw (en die andere) badkamer.

Zoek op deze site het rekenblad van Bjorn (is met umlaut, ben asci code ff kwijt) en vul de waardes in zoals je ze in jouw situaties zijn.

Zorg dan voor een WW in je badkamer (radiator, VV, muurverwarming, geblazen convector, enz) die die capaciteit levert onder die condities.

Er zal namelijk altijd een vast verband moeten zijn tussen het warmteverlies van je andere ruimtes en je badkamer.

Elke andere oplossing is kul, of jouw badkamer moet beschikken over schuurdeuren die je dan buiten de transmissieberekening open zou zetten.

Zet tevens een goed vuilfilter in de retour van je ketel, kan de fabrikant daar niet meer (terecht) op ageren. Waar het vandaan komt is hem niet aan de orde, zijn WW gaat er door kapot.

Groet, Cp

bij conrad verkopen ze draadloze termostaat
die stuurt dan draadlozetermostaatkranen aan zodat je van op een plaats verschilende radiatoren kan regelen

hier meer info

http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/600000-624999/617501-an-01-nl-radiograf_thermos_voordeelset_3kamers.pdf

Beste David,

“Je ketel merkt dat wellicht aan de hand van de temperatuur van het retourwater. Als de temperatuur van het retourwater te hoog is, dan weet hij dat er geen warmteafgifte meer gebeurt en stopt hij ermee.”

Dat is nu werkelijk de domste regeling die er te verzinnen valt. Je gaat lek op het feit dat het warmte afgevend systeem te beperkt is om aan een goede retourtemperatuur qua condensatie te komen

”In plaats van zo'n draagbare thermostaat gaan wij een deel van de verwarming sturen via een domotica-systeem.”

Vooral niet slimmer, niet nagedacht over voor- en na regeling.

”Op het gelijkvloers is er overal vloerverwarming en volstaat één centrale kamerthermostaat die gekoppeld is aan de ketel (niet aan de domotica). “

Heel onverstandig, dat regelen naar de ketel. Die kan dan geen rekening houden met de rest van het systeem, op basis van alleen die input.

“Door wat te spelen met de inregeling van de verschillende kringen kunnen we een goede verdeling bekomen van de vloerverwarming zodat we voor elke ruimte op het gelijkvloer een ideale temperatuur bekomen.”

Spelen is wat anders dan serieus inregelen en afstemmen. Maar dat was letterlijk.

“Door middel van de kamerthermostaat (binnenvoeler) én een buitenvoeler moet de ketel in staat zijn de circuits op het gelijkvloer perfect te bedienen. (Dit is het primaire circuit)”

Door deze vormgeving begrijpt Hans vd Crone al even niet dat jij het over een Weers Afankelijke Regeling (WAR) hebt. Dat ik jou al eens uitgelegt hoe dat werkt.

”Op de bovenverdieping (slaapkamers en badkamer) komen er radiatoren”

Aha, hoever zat ik er toen naast? Zal geen gerechtigheid claimen. Hou me altijd wel bij de realiteit. Jammer dat het niet in die betrokken draad wordt bevestigd… .

, maar zonder thermostatische kranen.

Das nou weer jammer!

“Dit wordt opgelost door in elke kamer een thermostaatje te hangen gekoppeld aan de domotica. Afhankelijk van de gewenste én de gemeten temperatuur, zal de domotica beslissen om in de kelder een (servo)ventiel te openen of te sluiten voor een bepaalde ruimte.
Per kamer (aanvoer en retour per kamer leidingtechnisch afzonderlijk naar de kelder?, weersafhankelijk?

“Wanneer (minstens) één van de kamers een warmtevraag heeft, zet de domotica ook de (gemeenschappelijke) pomp voor deze kamers in werking. Heeft geen enkele kamer een warmtevraag legt hij de pomp voor deze kamers stil.”

Denk dus dat het antwoord op mn vorige vraag nee zal zijn.

”Het leuke aan die domotica-oplossing is ook dat, als je uw huis verlaat, je niet alle kamers boven moet gaan controleren of de kranen allemaal zijn toegedraaid. Eén druk op de knop bij het verlaten van de woning en alles wordt dichtgezet.”

Ja hoor, dat geldt ook voor mijn hoofdkraan, levert erg laag verbruik op. Eigenlijk geen. Ook zeer goedkoop qua installatie. Regeltechnisch natuurlijk absoluut hopeloos.

”Ik had al eens gehoord van dat Honeywell-systeem, maar ik meen mij te herinneren dat de kostprijs daarvan dusdanig hoog is dat dit de prijs van een domotica-systeem best wel verantwoordt. Want die domotica kan natuurlijk heel wat meer dan alleen maar instaan voor de verwarming van de secundaire ruimtes.”

Het gebrek zit op basis van mijn vorenstaande commentaar in het feit dat het niet aansluit bij de primaire ruimtes. En derhalve maar een halve oplossing is. En dus eigenlijk zeer complexe symtoom bestrijding.

In dat kader zal ik Thomas dB altijd gelijk moeten geven, realiseer nu eens wat het je kost en wat je ervoor krijgt.

Groet, Cp

Cp, we hebben enkel gewone verwarming, geen vloerverwarming. Indien interesse kan ik merk/type van alles geven maar ik heb ook vooral gevoel dat qua warmteverdeling ed het gewoon natte vinger werk is geweest. In elke kamer radiator, zonder meer uitleg te vragen en ik wist er ook te weinig van om het te gaan vragen (ik ga er vanuit dat als ik ettelijke tienduizenden euro's betaal aan vakman dat die zijn vak ook goed uitoefent)

Vegamobiel: die Conrad-set, is het dan voldoende om gewoon mijn huidige thermostaat te vervangen en die Conrad te plaatsen en dan (waar gewenst) zo'n radiografische thermostaatkraan te plaatsen? Of moet ik dan op élke radiator zo'n radiogestuurde kraan zetten?

ja dat is de bedoeling dat op elke radiator een draadloze kraan wordt gezet

het geeft het grote voordeel dat je elke kamer appart kan regelen

Beste Hans,

Leer eens geduld te oefenen, lezen, begrijpen. Heel apart hier hoor, je loopt maar weer ergens achteraan zonder de essentie van het verhaal op te pikken. Als je dat eens deed hoef je ook minder bevreesd te zijn om eens een deftig antwoord terug te geven.

Laat die Conrad ellende voor wat het is, focus je eens op zo een vuil filter, en doe eens waar het om gaat in plaats van achter allerlei opstekende winden aan te gaan. We gaan dus zeker uitroeien op elke radiator zo en radio gestuurde kraan te steken. Dat soort benaderingen is alleen maar om verwende kinderen te plezieren en zoet te houden.

Uiteindelijk zal je verbaast zijn dat je dat kunt (en dan moet ik nog even denken aan Bart die nog even zeer afhankelijk is van HansD, hoe zou het hem vergaan?)

Groet, Cp

Cp, mijn excuses als je denkt dat ik van de hak op de tak spring, nochtans is het heel simpel welke oplossing ik zoek. Volgende week komt een erkend installateur onze ketel nakijken én boiler plaatsen, dus op dat vlak is alles ok, ook wat betreft vuil dat in buizen is terechtgekomen ed.

Ik wil gewoon een handige oplossing waarmee ik de temperatuur in de badkamer hoger kan krijgen dan via de thermostaat (zoals nu geplaatst) in living het geval is. Ik kan er toch niet zover naast zitten als ik denk dat, als de thermostaat hier 22°C aanduidt, het in de badkamer moeilijk nog 24°C kan worden. Terug gaan buizen plaatsen of in muur gaan kappen is geen optie, dus lijkt draadloze oplossing me wel interessant. Aangezien ik er niet zoveel van ken, vraag ik gewoon wat informatie aan mensen die het wél kunnen weten wat betreft dit soort oplossingen. Dat jij dit geen goeie oplossing vindt, kan best terecht zijn maar ik wil er gewoon wat meer informatie over.

Voor zover ik kan lezen is die Conrad-oplossing niet goed voor mij want die 'thuiscentrale' lijkt me niet eens een ketel aan/af te kunnen zetten zoals een gewone thermostaat (geen verbinding met ketel, dus hoe zou dat kunnen?)

Voorlopig lijkt die Honeywell oplossing dus wél een goede oplossing. Zo kan ik, zonder aan buizen ed te moeten werken, blijkbaar 2 zones creëren die onafhankelijk de ketel aan/uit kunnen zetten.

Als je echter een betere oplossing hebt, stuur die gerust even door.

ps: sorry voor de lange url, blijkbaar is posts editeren hier geen optie.

Beste Hans vd C,

“Cp, mijn excuses als je denkt dat ik van de hak op de tak spring, nochtans is het heel simpel welke oplossing ik zoek. Volgende week komt een erkend installateur onze ketel nakijken én boiler plaatsen, dus op dat vlak is alles ok, ook wat betreft vuil dat in buizen is terechtgekomen ed.”

Excuses niet echt nodig hoor. Maar ik vraag me wel af hoe je binnen een dag zo een omslag maakt, zeker over dat vuil in de buizen.

Wist je dat echt niet toen jij je originele vraagstelling deponeerde? Kan dat niet rijmen met je laatste antwoord.

“Ik wil gewoon een handige oplossing”

Dat is eigenlijk waar bij je van anderen een schijnbare acceptatie van een tegenstrijdigheid wilt krijgen.

Alles wat daarin mee gaat is immers geen inhoudelijke oplossing, maar zoals eerder gesteld: symptoombestrijding. Ik vindt het best, zolang als je het maar geen oplossing noemt.

Lange URL ben ik in het lezen niet tegen gekomen.

Probleem blijft vrij simpel en natuurkundig gezien, dat het afgevend vermogen van de WW in je badkamer gewoon te gering is, in relatie tot de rest van je systeem.

Alle andere oplossingen veranderen inhoudelijk daar niets aan.

Groet, Cp

Hans,

"Als ik de thermostaat beneden dan op 25°C zet, dan wordt het in de badkamer wél warm (kranen daar op stand 5) maar kan dat dan geen kwaad omdat in de living de thermostatische kranen 'tegenwerken' door stand 3,5 ?"

Dit is volgens mij een goede oplossing en het kan geen kwaad voor je installatie.

groeten,

Frank.

Wel, heb het geprobeerd maar dan blijft mijn ketel branden, zelfs al is het in de badkamer dan warm genoeg (getest met thermometer). Probleem is dat de thermostaat beneden dan nooit 'ziet' dat het in badkamer warm genoeg is en dus de brander blijft aansturen, terwijl het in de living gestaag warmer wordt...tot het daar 25°C is, dan stopt de thermostaat de brander.

je kamerthermostaat zou enkel de pomp moeten aansturen, de brander wordt gestuurd in functie van de ketelwatertemperatuur. Dus de pomp zal continu blijven draaien maar ik geloof nooit dat de brander blijft branden (water zou gaan koken op den duur). Eventueel kan je je thermostaat programmeren voor dag en nacht zodat enkel de pomp overdag draait.
Indien je een 'slimme' kamerthermostaat hebt, zou het kunnen dat deze de gewenste ketelwatertemperatuur verhoogt omdat de gewenste kamertemperatuur niet wordt bereikt. Deze functie zou dan uitgeschakeld moeten worden (maar vraag mij niet hoe, ben geen specialist). De ketelwatertemperatuur zal dan vast ingesteld worden of beter berekent worden door een WAR (weersafhankelijke regeling).

mfg,

Frank

die zwarte plastiek schilfers is een probleem dat ieder fabrikant van platenwisselaars heeft ze zijn er echter nog niet uit wat de eigenlijke oorzaak van dit probleem is maar het zou te maken hebben met verschillende factoren 1 de hardheid ven het water en 2 wanneer de installatie niet goed ontlucht is zouden deze 2 factoren een hemische reactie tot gevolg hebben die deze schilfers veroorzaken
wat het probleem in de badkamer betreft zou u installateur bij het plaatsen van de installatie de radiator in de badkamer moaten overdimensioneren

Hans,

Er is een handige, simpele oplossing.

Zet in uw living gewone radiatorkranen (of als je voetkraantjes hebt, draai je je thermostatische kranen helemaal open, of nog beter, haal je ze eraf)

En nu moet je die kranen half dichtdraaien. Dit heeft als effect dat je radiatoren in de living minder warmte gaan afgeven, en dat het dus langer duurt eer je living is opgewarmd, en je ketel gedurende langere tijd moet draaien om je living daarna warm te houden.

Dit zorgt ervoor dat je radiator in de badkamer gedurende lagere tijd heet wordt (daar zet je de kraan ook gewoon helemaal open)

Het nadeel dat je had met je thermostaatkranen op 3,5, he je nu niet meer. Je living zal (zij het een poos later)toch de op de kamerthermostaat ingestelde temperatuur bereiken en de pomp en de ketel stilleggen

Je kan, door de kranen in de living meer open of toe te draaien, een goed comfortnivo bereiken, in beide ruimtes.

Dat het langer duurt eer je living is opgewarm, wordt door de recentste 'zelflerende' kamerthermostaten opgelost, doordat die kijken hoelang het duurt eer je living warm is, en daarop hun inschakelmoment berekenen.

Succes,

Dirk

beste hans,

Inderdaad een grotere radiator plaatsen ,dit is de beste oplossing.

Als je de radiatoren dicht gaat draaien in de living gaat de ketelwatertemperatuur snel omhoog en zal het gasverbruik toenemen,
Ook is zal de levensduur van het toestel afnemen.