Huis zonder spouwmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag enig advies voor het volgende... Het alleenstaand huis dat ik recent kocht heeft geen spouwmuren. Na een straat vernieuwing in het verleden werd de voortuin van deze woning onteigent en kwam de rooilijn op de gevel te liggen, maw kan niet aan de buitenkant isoleren.

De zijmuren en de achterzijde kunnen makelijk geisoleerd worden aan de buitenzijde. IS dit echter wel de moeite, rekening houdende dat de voorgevel helemaal niet kan geisoleerd worden?

In geval dit niet rendabel genoeg is om te isoleren, dan volgende vraag... Het raam en glaswerk dient ook vervangen te worden, momenteel enkel glas en houten ramen die tal van kieren vertonen. Is het wel nuttig om bv drie gelaagd glas te plaatsen? Worden dan de muren niet de zwakste schakel?

Reacties

Het heeft ZEKER zin om de andere muren goed te isoleren, ik zou zelfs zeggen, des te meer. Op die manier ga je het warmteverlies via die drie geisoleerde muren toch al serieus beperken. Indien je eerst de ramen zou vervangen, hou er dan wel rekening mee dat de vensterdorpel in dat geval ook verder zal moeten uitsteken.
Driedubbel glas plaatsen in een niet geisoleerde muur, heeft weinig zin. Integendeel zelfs, je riskeert condensatie op de muur door het grote verschil in warmteverlies tss het raam en de omringende muur.
Vraag bij de gemeente zeker ook na of het toch niet mogelijk is de voorgevel, ev. met dunnere laag, toch te isoleren. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, is soms iets meer mogelijk.

Mag je het uitzicht veranderen?
Een gevel zonder spouw is meestal 1+1/2 steen dik. Als je de buitenste halve steen wegkapt
kan je 7cm isoleren + 2 cm krepi, zonder vergroting. Dan als kers op de taart nog 3-voudig glas!
Wel een dure hobby...

Wel intussen begin ik te twijfelen... De zijmuren en de muur achteraan van het gebouw hebben zeker geen spouw. Deze zijn twee stenen dik. Hier zou ik dus op aanranden, al 10cm PUR platen kunnen tegen bevstigen en dan 2cm crepie.

De voorzijde echter, heeft zo van die roosters zitten hier en daar, voor verluchting. Kan me moeilijk in beelden dat je zo roosters steekt, de grote van een gevelsteen, en dit laat aansltuiten op de binnenmuur, of wel? Hebben ze nu wel een spouw voorzien als ze de voorgevel gezet hebben. Huis is van 1935, in die tijd was een spouw voorzien waarschijnlijk even revolutionair als 25cm isolatie in de muur te plaatsen nu.

Ben al blij met de tips en dit forum is echt serieus waardevol voor mensen die energiebewust willen bouwen.

Beste,

Ik ben ook bezig met een verbouwing en heb/had ook zo'n voorgevel met van die roosters. In mijn geval waren die roosters eind- en beginpunten van ventilatiekanalen die in de muur waren ingekapt. Die kanalen kwamen tot net onder de pleister, dus binnenafwerking!

C

Piet,
de techniek van de (niet-geisoleerde) spouwmuur bestaat reeds sinds begin vorige eeuw, maar werd vooral sinds de jaren twintig meer en meer toegepast.
Het is dus best mogelijk dat je huis met spouwmuren gebouwd is. Bovendien weet je nooit wat er ondertussen allemaal aan veranderd kan zijn.
Vanop afstand is het moeilijk oordelen, het eenvoudigste is simpelweg via die openingen controleren of er een spouw is. Desnoods een roostertje weghalen.
Als er inderdaad een spouw is, ligt er waarschijnlijk een hoop puin, metselspecie, .. in onderaan. Die kan je maar beter verwijderen, of je die spouw nu isoleert of niet. Anders krijg je daar een koudebrug en vochtdoorslag van buiten naar binnen.