Goede isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga beginnen bouwen binnnen een 6-tal maanden, maar wat moet je doen om een heel goede isolatie te hebben? Op de meetstaat van mn architect staat 5cm PUR dit gepaard met snelbouwsteen, is dit genoeg (neen waarschijnlijk)?

Ik heb aan mn aanemer gaan vragen wat de meerprijs is voor Juwo poroton steen, dat is gewoon 100€ meer de m³. Enkel voor de buiten muren is dit een meerprijs van 2800€.

Dus wat heb ik nodig voor een goede spouwisolatie (ik ga een warmte pomp gebruiken).

Reacties

Sven,

Het is natuurlijk moeilijk te veralgemenen, maar naar mijn mening wordt op dit forum de norm 10/15/20 als "normaal" beschouwd:
10 cm minerale wol in de vloer
15 cm minerale wol in de muur
20 cm minerale wol in het dak

Dit moet je natuurlijk omrekenen naar PUR als je dat wenst te gebruiken. Ruwweg betekent dit
7 cm pur in de vloer
10 cm pur in de muur
14 cm pur in het dak

Jan

Sven,

hoe goed wil je isoleren?

Walter

Heel degelijk toch. Ik wil ook met een warmtepomp werken, dus ik wil zo weinig mogelijk energie verbruiken.

Sven,

Jan gaf je dan al wat je nodig hebt om correct te isoleren. Zo snel mogelijk je architect aanspreken met de vraag of hij jou hier in steunt. En laat het idee ivm isolerende stenen vallen.
Merk op dat de kans groot is dat architect gaat tegenpruttelen. Laat je daarom niet direct terugfluiten maar zet door om die isolatiediktes te halen. Nadien is de kans groot dat je ook nog eens die discussie gaat hebben met je aannemers, maar als je architect er dan achterstaat loopt dat wel los.

Walter

Dus men 5 cm PUR was dus veel te weinig!? Wat als men spouw maar 10cm breed is? Zijn er andere isolatie materialen die minder breed zijn dan 10cm maar even goed zijn dan 10cm PUR?

Is een luchtspouw nodig?

Je kan tot 7 tot 8 cm gaan indien je een luchtspouw wil, en tot 10 cm zonder luchtspouw. De meningen over het nut van een luchtspouw zijn verdeeld op dit forum.

Naar ik weet heeft PUR de beste isolatie per dikte van alle spouwisolatie, maar ik weet dat velen op dit forum geen voorstander zijn van PUR wegens de impact op het milieu. Het is ook niet de gezondste, noch "beste" (in de zin van vochtregulerende) isolatie.

Daarom, indien je huis nog niet begonnen is (en zelfs dan), misschien toch denken over een bredere spouw ?

Mijn eerste plan was ook met 10 cm spouw. Na een paar diskussies zit ik nu op 16 cm.

Mvg

Jan

Sven,

laat je architect toch maar eens een beetje werken. Stel gewoon dat je je extra geinformeerd hebt, en dat je vindt dat er te weinig isolatie is. En dat je vindt dat hij minstens K35 moet plaatsen. Aan hem om een oplossing te zoeken. Hij moet tenslotte niet jouw verwarmingsrekening betalen.
Er bestaat enkel nog resol dat nog wat beter isoleert dan PUR of PIR. Maar naar prijs toe zijn er toch betere alternatieven. Je kan natuurlijk je mindere spouwisolatie gaan opvangen door beter te isoleren in vloer/dak en drievoudig glas te nemen. Persoonlijk zou ik voor een volle spouwvulling gaan met minerale wol als 10cm het maximum is.
Laat ook eventueel de gedachte vallen dat je een vaste spouwbreedte hebt. Je kan die namelijk wijzigen. Dat heeft wel gevolgen voor de binnenruimte (een paar cm kleiner), maar kan perfect, ook al het je je bouwvergunning al.

En of die 5cm pur te weinig is dat laat ik aan jou over. Wij hebben ongeveer de isolatiediktes gebruikt die hierboven staan, verwarmen met een warmtepomp een kleine 200m2 24h op 24 en kwamen vorig jaar toe met een goede 300 Euro voor verwarming (en dan was het huis nog niet helemaal af -lees luchtdicht). Aan jou de keuze of je daarnaar streeft, danwel dat je daar een veelvoud voor wenst te betalen.

Walter

Walter,

Resol/Cooltherm is inderdaad iets beter:

Resol ≥ 45 mm: 0,022 W/( mK) (anders ook 0,023)
Pur: 0,023 W/mK

Sven,

Volgens mij, als je architect niet echt thuis is in die materie zul je hem moeten helpen. Zo heb ik het ook moeten doen. Als hij niet weet hoe hij een K35 moet bouwen vind ik het ook niet redelijk dat je dat eist. Als iedereen een architect "meeneemt" zijn binnen 5 jaar alle architecten (en vele aannemers) ook mee.

Als je nog zes maanden hebt kom je er wel. Je steekt er wel heel wat tijd in, maar de voldoening is des te groter. Isolatie is ook makkelijk (afgezien van de kost dan). Koudebruggen vermijden en luchtdichtheid zijn veel moeilijker (maar die kosten dan weer minder

Mvg

Jan

Ik zit eigenlijk met een ander technisch vraagje : we zijn in augustus beginnen metselen. Een deel van de spouwisolatie (minerale wol,ISOVER)is gans die tijd blootgesteld geweest aan het zonlicht (een 4-tal weken). De isolatie is verkleurd. Is deze nu gedegradeerd door het zonlicht ? (UV)