verstandig isoleren hellend dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dringende oplossing gezocht voor onderstaand probleem :

Onlangs woning gekocht met een ruime zolder onder hellend dak van 35° (100m2) Aangezien we er de slaapkamers willen onderbrengen is het aangewezen om het hellend dak deftig te isoleren. Maw minstens 12cm minerale wol vanwege zijn veelzijdige eigenschappen.

Echter bij het ontmantelen van de wandbekleding langs binnenzijde zolder (=vezelplaat) blijkt het volgende:

Isolatie tussen kepers, hoh 28cm : frigolit of isomo panelen (niet meer aanvaardbaar daar brandbaar), bovendien slecht aansluitend
Onderdak van een bitumineus type

Probleemstelling:

Als ik dit bestaande dak wil isoleren loop ik het risico op condensatieproblemen daar het onderdak niet dampdoorlatend is. Mijn lokale leverancier zegt dat er in mijn geval geen ideale oplossing bestaat maar dat een minutieus aangebracht dampscherm langs de warme zijde wel een afdoende oplossing kan zijn.

Ik persoonlijk dacht aan de volgende oplossing:
- Tussen de bestaande kepers niets aanbrengen : er blijft een luchtlaag en een minimale ventilatie die eventuele vochtdoorslag kan verwijderen.
- Vervolgens TWEE lagen gekruiste kepers met telkens 6cm isolatie (ROCKFLEX 214 od deltaplaat)
- dampstoppend scherm (erg nauwkeurig aan te brengen voor goede luchtdichtheid)
- belatting voor extra luchtlaag van 1 à 2 cm
- gyproc 9,5mm

Vragen:

1. Is deze oplossing aanvaardbaar op middellange termijn (10jaar) zonder het vervangen onderdak?
2. Welk isolatiemateriaal is het beste in dit geval? Liefst een materiaal dat in aanmerking komt voor premie Waals gewest.
3. Heeft iemand een beter voorstel of alternatief?

Alle (opbouwende) commentaar welkom!

Alvast bedankt.

Reacties

erwin,

ben je zeker dat je op het juiste forum zit ?
dit is het energieforum van de bbl , hier praten we over MINSTENS 20 cm dakisolatie .
zelfs de Vlaamse Regering, toch niet de meest vooruitsrevende organisatie, heeft het over MINIMUM 15 cm isolatie (zie www.energiesparen.be) .

best zou zijn van dat bitumineuze onderdak te vervangen door een dampopen (liefst isolerend) onderdak , ik heb al teveel problemen gezien met dat soort bitumineuze doeken als onderdak .
het is inderdaad zowat de slechtst mogelijke situatie .
waarschijnlijk hangt je onderdak ook nog eens wat door tussen de kepers, zodat zelfs een luchtspouw (die tegenwoordig voor andere onderdaken overigens volledig afgeraden wordt) een heikele zaak is .

bedenk ook dat een "ventilerende" luchtspouw de efficiëntie van je isolatielaag deels teniet doet : isolatie is voornamelijk "stilstaande lucht" .

over de beste opbouwen voor schuine daken zul je hier op het forum alle mogelijke info vinden (via zoekfunctie) .

de subsidiemaatregelen laten je vrij in de keuze van je isolatiematerialen (ook in wallonië worden bijvoorbeeld veelvuldig alternatieve isolatiematerialen toegepast) , maar je moet uiteraard wel voldoen aan bepaalde isolatiewaardes (R-waarde, U-waarde) voor je volledige opbouw .

alvast sterkte toegewenst in je beslissing ,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Je hebt gelijk als je zegt dat je dit dak deftig wil isoleren. Maar je gaat reaktie krijgen op wat jij deftig noemt. 12 cm voor een dak is niet echt deftig geisoleerd. Als je er slaapkamers van wilt maken zou ik toch naar minimaal 20 cm gaan. Als je moet slapen onder het dak in de maand juli 2006 met slechts 12 cm....

Ik zou persoonlijk toch even goed bekijken of je het niet verder kan uittimmeren zodat je meer kan isoleren.

Ik had je verwittigd ! Bart was net iets vroeger met zijn reaktie.