advies onderdak en dakpannen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

We hebben een rijwoning met een hellend dak (Frans dak)
en we willen de dakpannen vernieuwen en tegelijkertijd een onderdak laten plaatsen. Het dak is enigzins doorgezakt.
De dakwerker stelt voor om als onderdak aluthermo te gebruiken met enkele ventilatiepannen onderaan en ventilatiepannen bovenaan aan de nokken. Hij stelt ook voor om glazuron dakpannen (geglazuurde betondakpan)te gebruiken.

We hebben twee vragen :

1. Ivm met het onderdak:
Volgens de WTCB-studie (www.vtb.be) ivm met dunne reflecterende producten is aluthermo beter geschikt als dampscherm dan als onderdak omdat het niet dampdoorlatend is.
Er bestaan ook dampdoorlatende alufolies (foliefol, zie www.bouwplast.com). Heeft iemand daar ervaring mee?

Welk onderdak is dan wel geschikt?
Op dit forum komt Celit4D er vrij goed uit; kan dat ook op een lichtjes doorgezakt dak gebruikt worden?
Klopt het dat geperforeerde folies als onderdak achterhaald zijn?

2. Ivm de dakpannen.
Welke van de 2 soorten dakpannen is het meest duurzaam: gewone kleidakpannen of Glazuron-betonpannen?

Graag wat reacties AUB.

Bedankt!

Inge

Reacties

ik heb zelf mijn dak vernieuwd en als onderdak pavatex isolair L gebruikt. Dat is gelijkaardig aan Celit4D. Mijn dak was wel zo rechts als een biljarttafel. En eerlijk gezegd, ik denk dat het doorbuigen van je dak niet al te veel zal mogen zijn, want anders zal je serieus mogen duwen om de tand en groef verbinding goed in elkaar te krijgen. Een lichte doorbuiging zal geen probleem geven, de platen kunnen wel wat doorbuigen, maar 't is moeilijker om ze te plaatsen natuurlijk.

mvg

Wij passen een onderdakfolie van pro-clima toe. Solitex plus.

Wij hebben dit gekozen als goedkoper (6euro geplaatst) alternatief voor houtvezelplaten (17Euro geplaatst). Houtvezelplaten wellicht toch het betere en steviger alternatief.

Laat je tevens toe om je dak perfect wind en regendicht te maken en toch met papiervlokken te isoleren.
Tussen kepers wel een extra sneeuwlat (22mm) voorzien zodat het onderdak niet tegen de pannen wordt geduwd bij het isoleren.

Groeten
Xavier

Inge,
Het doorzakken van het dak, als dat vanop afstand goed zichtbaar is natuurlijk, zou ik toch laten wegwerken.
Doe je het niet, dan heb je een oud dak met nieuwe pannen.
Dat valt nog meer op en is niet mooi.Je gaat je dat later beklagen.
Mon

Inge,
volledig accoord met monjansegers, het verbaast me trouwens dat je dakwerkers vindt die dat willen doen, zo haal je geen eer van je werk.
De panlatten moeten er toch af, dus laat desnoods brede planken slagen (eventueel lijmen en vastschroeven) tegen je gordingsbalken. De kepers kunnnen ze wel oplichten met een koevoet. Verstevigt tevens je dak.

Over die aluthermo kan ik maar 1 ding zeggen, pure oplichterij. Veel te duur in vehouding tot de bekomen isolatiewaarde, en idd. dampdicht.

Ga je die zolder bewonen (beslapen?), ga dan zeker voor de houtvezelplaat (met een lichte doorbuiging, geen probleem) en papiervlokken, je zal 'somers veel beter slapen...

Zonder woorden!

Ik heb mijn buurman onlangs de raad gegeven bij het vernieuwen van zijn dak, een onderdak te voorzien type celit 4D daarna te isoleren en de fima Isoproc kontakt te laten opnemen met zijn architect gelet op de goede uitvoering omdat hij het product niet kende. Zijn dakwerker had die platen vroeger reeds geplaatst dus geen probleem.
Ik was van het lam gods geslagen op welke manier die platen uiteindelijk geplaatst zijn. Hier en daar gewoon recht afgezaagd met vertikale spleten, aan de 4 kielgoten (kruisvorm zadeldak) waren alle onderdakplaten onderbroken door de 2x2 boordplanken per kilgoot! "aangewerkt"!! met openingen van ongeveer 5cm ! Een folieke ertussen gestoken tot de zink om het meestste regenwater naar de dakgoot af te leiden.
Ik heb hem gezegt zijn architect op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.
Het schriftelijk antwoord van de jonge architect :

"Ik wil deze persoon (Isoproc) zijn mening zeker horen en zou hem graag ter plaatse krijgen ook maar ik vrees dat ik zijn standpunt al ken. Zijn advies was om de celit platen onder de kilgoot door te laten lopen. Dit werd mij ten stelligste afgeraden door zowel D.P. (de aannemer) en mijn baas architect N.Bl. (architectenbureau) en mijn vader architect M.B. .(Beide archtecten met vele jaren ervaring). Ik betwijfel ook de onpartijdigheid van een vertegenwoordiger die toch vooral vanuit zijn eigen product (en bazen) spreekt"

Moet er nog zand zijn ?

Kan een architect dan zomaar de plaatsingsvoorschriften van een fabrikant naast zich neer leggen?

Onlangs nog gevraagd aan een bevriende, ervaren daktimmer vakman naar de functie van een onderdak. Antwoord: "om een beetje het stof van de zolder weg te houden". Geen beginnen aan dus.... Dan wil je eens werk laten doen door iemand die je kent en vertrouwt.

Ikzelf zit ook met 4cm doorzakking bij mijn 5m lange gording: hoe werk je dit nu best weg?
planken ertegen aanbrengen zoals hierboven vermeld?
Staalprofiel eronder aanbrengen in de lengte richting?
Gordingbalk vervangen?

Deze week ons volledig dak vernieuwd en mooi winddicht gemaakt met houtvezelplaten.
Zowel qua timmerwerk en winddichting hebben die mannen schitterend werk geleverd.

Ik heb wel een week volle bak meegewerkt om alles in t oog te houden en de koudebrugvrije opbouw te garanderen.

Voor mijn schrijnwerker was dit volledig nieuw, maar die mannen waren zo openminded zonder sceptisme omtrent mijn keuzes...Niets dan positiefs dus...

Ik heb wel een weekje conge moeten investeren en als bouwheer moet je perfect je case kennen, want zonder mijn inbreng waren er wellicht wel fouten gemaakt...

Bye the way, in extremis hebben wij toch maar in houtvezelplaten geinvesteerd ipv een winddichte folie (zie vorig bericht) tot nu toe blij met de keuze...

Zelfs voor de gevelisolatie zullen we opteren voor houtvezelplaten ipv een folie..., werkt heel makkelijk en snel.
Ik kan het iedereen aanraden

De schrijnerkers waren naderhand ook heel positief.

Volgende week beginnen met de gevelisolatie ism met hetzelfde bedrijf.
De groeten van een tevreden bouwheer
Xavier

"Ikzelf zit ook met 4cm doorzakking bij mijn 5m lange gording: hoe werk je dit nu best weg?"
Tracht vooral de koppen van je gordingen in de muur te controleren, als die rot zijn, zou ik van je dakwerken toch maar profiteren om ze te vervangen.
Uitvullen met blokjes tussen kepers en gordingen is natuurlijk het goedkoopst (had ik zelf nog niet aan gedacht, weer wat bijgeleerd ), met een plank langs bijde kanten tegen je gordingen (vb 1" x 6") zorg je dan weer voor een behoorlijke versteviging. Zeker als je tracht om daar 1 masief geheel van te maken, met lijm en schroeven.
Die planken zijn GEEN doorlopende koudebrug tot tegen het onderdak, de kepers zitten daar nog tussen

Heb zelf ook met celid 4d en 3d gewerkt. Een en al lof over dit produkt. Ik raad het iedereen aan om zijn onderdak te doen met celid 4d.

Wat de pannen betreft zou ik voor de kleidakpannen gaan. Is veel beter dan betonpannen. Vergelijk het met klinkers Je hebt van die oude hollandse kleiklinkers die er steeds hetzelfde uitzien, en je hebt betonklinkers die met de tijd toch verkleuren en vergaan. erger vind ik aan betonpannen dat ze poreus worden na enkele jaren, en dan kun je weer opnieuw beginnen.

Maar zoals hierboven al is aangegeven, misschien is het altijd aanwezig zijn op de werf wel een goede investering.

Als besluit Timmer uw dak uit zodat het recht is, leg er dak celid 4d op met kleidakpannen en je heb jaren plezier van uw dak.

Blijkbaar vraag de plaatsing van Celit4D platen dan toch enige kennis en techniek. Kan iemand ons goede dakwerkers aanraden die dit product kennen?

Blijkbaar vraagt het plaatsen van Celit4D platen dan toch enige kennis en techniek. Kan iemand ons goede dakwerkers aanraden die dit product kennen?