vloeropbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo allemaal

ik wil in mijn leefruimte een houten vloer gaan leggen en beschik over ongeveer 16 cm vloeropbouw hoer doe ik dit het beste? met kepers of verlijmd op de chappe,het best isolerende systeem en ook het stevigste!
dank jullie

stef

Reacties

in bijlage hoe wij het hebben gedaan

wij hebben gelijkaardige opbouw als bjorn.

En ik kan je verzekeren, wij hebben een warme aangename leefvloer (lees speelvloer voor de kinderen)
ik heb mijn pantoffels op de rommelmarkt verkocht.

Let wel op de overgangen naar ruimtes buiten je geisoleerde ruimte (waskot, garage, buitendeur afwerking) zodat je geen koudebruggen in huis haalt.

Groeten
Xavier

Ik heb een hint voor mensen die cellulose als isolatie nemen en niet laten inblazen maar uitstorten, dus bijvoorbeeld in het geval van een vloer(roostering). Het is eigenlijk een tip die ik van de leverancier heb gekregen (dus alle lof voor hem, al kan ik hem niet vermelden want dat zou reclame inhouden ...).

De cellulose (papiervlokken) komen in pakken toe en zitten wat samengedrukt. Je kan ze loswroetelen met je handen maar eenvoudiger gaat met een mixer. Met een mixer bedoel ik eigenlijk zo'n simpel dubbel deegkloppertje (vroeger bestonden ze ook manueel, dus niet op electriciteit). Je neemt een grote mortelkuip en vult de helft met de samengedrukte cellulose. En dan als een zot beginnen mixen hé. Een stofmasker is wel aangeraden! Het gaat zeer snel en is ook veel efficienter dan het met je handen te doen.

Mijn vriendin en ik hebben zo 20 zakken (ca. 6 kubieke meter) papiervlokken verwerkt en gestort in onze vloerroostering in minder dan 5 uur. Je moet je er natuurlijk wel van bewust zijn dat nadien je mixer (en de ventilatieopeningen) vol "stof" zitten. En dat krijg je er nooit meer uit. Maar wij hebben dan ook een simpel tweedehands mixertje gebruikt, je kan die gemakkelijk vinden voor enkele euro's op rommelmarkten.

Hallo Bjorn,
Ik heb nog een klein vraagje ivm kepers: je zegt in je uitleg het volgende..

... Met de snelcement maak je aan beide kanten van de keper een hoopje waar je de keper indrukt tot de juiste hoogte en pas

Leg je alleen onder de twee uiteindes een hoopje snelcement, Ik neem aandat je onder de volledige keper steun voorziet?

Groeten Rachid

christophe,
dan heb je geluk gehad dat je een mixer met een inschakelduur van 100% had, de meeste mixers nu mogen maar 6 minuten draaien en moeten dan afkoelen. Die hebben dan ook geen ventilatieopeningen.
Een verfmenger op een boormachiene werkt ook prima!

Markie,

Het mixertje heeft inderdaad serieus afgezien ... maar heeft natuurlijk ook niet continue gedraaid ... Het was bij ons nogal een heen-en-weer geloop met mortelkuipen, en tussenin kon de mixer wat afkoelen.

't Is ook maar een tip hé ... een verfmenger lijkt me even efficiënt, misschien zelfs nog beter. Maar als je toch van plan bent een nieuwe mixer te kopen, of krijgt er één gratis van den bomma, waarom niet hé!! Maar zoals gezegd, een goed stofmasker is aangeraden.

Rachid,

"... Met de snelcement maak je aan beide kanten van de keper een hoopje waar je de keper indrukt tot de juiste hoogte en pas

Leg je alleen onder de twee uiteindes een hoopje snelcement, Ik neem aandat je onder de volledige keper steun voorziet?"

om de 40 cm werd met gewone cement (goedkoper) ondersteund
als je de volledige keper ondersteund zou je één doorlopende "koudebrug" hebben.

Groeten,

Björn

Björn,

Waarom gebruik je niet gewoon stukjes hout (bv. multiplex) onder de keper om die op de juiste hoogte te brengen? Is dit niet beter "qua koudebrug"? Het zal natuurlijk wel wat meer werk kosten om het precies uit te passen en te niveleren itt (snel)cement.

christophe

christophe,

"Waarom gebruik je niet gewoon stukjes hout (bv. multiplex) onder de keper om die op de juiste hoogte te brengen? Is dit niet beter "qua koudebrug"? Het zal natuurlijk wel wat meer werk kosten om het precies uit te passen en te niveleren itt (snel)cement."

werkt sneller en stabieler: op zo'n cementhoopje blijft een keper gewoon liggen op één pootje blijft die nog altijd niet staan. Je zou ook kunnen combineren door eens de keper ligt voor de andere steunpunten houtjes te gebruiken natuurlijk.

Björn

De file met de vloeropbouw van Björn is niet zichtbaar, waardoor ik het ganse verhaal spijtig genoeg niet kan volgen. Wij zijn momenteel aan het graven en twijfelen nog over de vloeropbouw: folie + EPS + chappe of vloerplaat + balken met cellulose of vloerplaat + EPS + chappe of ... De basis is gewoon aarde, waarin echter van onderuit al een beest aan het graven geweest is, en ook in en rond het huis (oud boerderijtje) leven nogal wat muizen. De afwerking wordt voor een deel tegels en deels hout. Is het (in deze tijd nog) verantwoord om zonder vloerplaat te werken? We willen niet meer beton gebruiken dan echt nodig is. Maar kan je het zonder beton ooit muizenvrij krijgen? Heeft iemand daar ervaring mee? Idem voor de bovenafwerking. Als je met een houten of fermacel afwerking op kepers werkt, komen de muizen er dan van boven niet in? En riskeer je geen condens in je isolatie (lijkt mij vooral problematisch als je met cellulosevlokken werkt)?