Verhouding isolatie vloer-muren-dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Ik ben bezig met een verbouwing van een alleenstaande woning. Ik ben op het moment gekomen om mijn vloer te isoleren. Alleen vraag ik me af in welke verhouding ik die moet plaatsen tov de isolatie van mijn muren en het dak. Of maakt dit niet uit, hoe dikker hoe beter? De muren zijn nu 10 cm rotswol, dak 20 cm rotswol. Als ik mijn vloer 20 cm isoleer (wat mogelijk is, ik kan tot ca. 40 cm uitgraven), is dit dan in "verhouding" tot de isolatie van de muren en dak?

Indien dit onderwerp reeds in een andere thread aan bod is gekomen, mijn verontschuldigingen en dan ook graag een link daar naar toe.

Mvg en bedankt,

Kris

Reacties

Ik heb zo'n beetje het idee dat, algemeen bekeken, alles wat je meer plaatst dan 10 cm. weggesmeten geld is. De rest van je isolatiediktes in acht genomen zou ik zeggen dat je met 8 cm. al ruim zit.

Het is een verbouwing, dus isolerende blokken aan de voet van de muren zal je niet kunnen plaatsen vermoed ik. En die koudebruggen zullen er wellicht ook voor zorgen dat een deel van de isolatieinspanningen teniet worden gedaan.

Zit ik dan met 20 cm niet beter dan met 8 cm, dan is toch een deel van die koudebruggen gecompenseerd en heeft, zeg maar, de bovenste 8 cm nog zijn volledige isolatiecapaciteiten?

Op de website van dialoog kun je lezen: "15 cm isolatie in de muren, 10 cm in de vloer (op volle grond) en tot 30 cm in het dak zijn optimale isolatiedikten voor een energiezuinige woning". Met die waarden zal je wellicht een K30 woning kunnen halen.

Jij hebt 10 cm in de muur, 20 in het dak, maar in de vloer zou je wel 20 cm gaan steken? Ik denk dat dat een beetje overkill is. Meer isolatie = beter, ... maar is het nog zinvol? Er gaan meer werken mee gepaard gaan (dieper uitgraven), extra kosten (meer isolatie), en ... hoe zit het met de stevigheid van uw vloer (druksterkte)? ... Daar heb ik geen idee over.

Met vloerisolatie zijn de winsten die je er mee kan halen sowieso beperkter dan met muur- en dakisolatie. Met 20 cm isolatie in de vloer te steken creëer je voor uw woning wel een bizarre verhouding.

Voor de vloeropbouw had ik het volgende in gedachten: 20 cm beton (gewapend) (kwestie van een beetje massa te creëren); daarop een houten structuur van 20 cm hoogte, volgestort met isofloc, daarboven OSB-platen.

Maar als die verhouding inderdaad overdreven is, zal een isolatiedikte van 10 cm ook wel goed zijn?

Een andere vraag, kan het kwaad om 20 cm vloerisolatie te nemen? Ik bedoel, zal die dikte de oorzaak zijn van condens op de minder geïsoleerde muren, of heeft dit er helemaal niets mee te maken?

in ieder geval, tx voor de reacties!

Kris,

ik denk dat als je massa wilt creeren in je huis als warmtebuffer je deze massa beter binnen je geïsoleerde schil plaatst en niet erbuiten zoals jij met je vloeropbouw van plan bent.

Groetjes,

RonnyR

Kris

Kwaad kan het nooit, en de besparing die je haalt met dikkere vloerisolatie is ONAFHANKELIJK van de dikte van je wand en dakisolatie.

Naturlijk was het beter geweest extra dak- en wandisolatie te plaatsen maar dat kan in de toekomst altijd nog, vloer kom je later toch moeilijker weer bij.

Ik zie dus geen reden waarom geen 20 cm isolatie te steken

Met het rekenblad Bjorn of simpeler met Casanova (gratis te downloaden, even googlen) kun je zo zien hoeveel kW resp. kWh je kunt besparen door 20 ipv 10 cm te nemen.

Die masse onder je isolatie is inderdaad nergen goed voor, alleen zoveel beton nemen als constructief nodig (of je vloer OP bijv. EPS isolatie storten zodat de vloer wel temperatuursverschillen op kan vangen

Mvg Arnold