muren ondergronds isoleren/aansluiting houtskelet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bezig met gevelisolatieproject, bedoeling is om houtskelet op massieve muren gevels aan te brengen, Solitex plus scherm erop en dan volblazen met Isofloc. (18 cm)
Afwerking met gevelplanken.
De vakken houtskelet rusten op horizontale dragers.

We beginnen met houtskelet zo'n 30 cm boven het maaiveld. Daaronder willen we nog zo'n 60 cm isoleren, deels onder de grond dus.

Wat moeten we voorzien om de 60 cm optimaal aan te brengen:
1. Waterkerende laag? EPDM? te lijmen?
2. Isolatie (Foamglass readyboard of Roofmate SL (serieus prijsverschil) lijmen op EPDM?
3. Overgang van houtskelet de watervaste isolatie?

Er is hier wellicht al een en ander overgeschreven maar denk dat er geen vraagstaart is specifiek over dit onderwerp.

alvast bedankt.
Xavier

Reacties

Tweede poging met hopelijk een paar reacties...

Dit is voorlopig het plan.

- Muren vlak uitcementeren
- Roofing branden op de muur, langs boven aansluiten op onderkant houtskelet, langs onder branden in vorm van gemetste fundering
- Styrofoam Roofmate 16 cm bovengronds, 8 cm ondergronds
- Daarvoor grindbakje maken met daarin drainage buis om gevelwater af te voeren

Wellicht niet de beste/meest ecologische oplossing (komt van vriend bouwvakker) maar lijkt me voor doe het zelver voorlopig de best haalbare kaart.

Idee om Foamglas Readybord te gebruiken hebben we laten varen vanwege veel te duur.

Bedankt alvast voor jullie input en reacties.
Xavier

hoi,

verbeter me als ik verkeerd ben maar een kelder isoleren????

onder de grond is het toch altijd wel warmer of niet soms. Laatst was ik aan het surfen en ben ik op een site uitgekomen waar ze adviseerden om de spouwisolatie door te laten gaan tot ongeveer 50 a 60 cm onder de grond, iets wat goed te doen is als doe het zelfer, zonder de al te dure isolatie te steken tot 2.5meter onder de grond.

tis natuurlijk maar een gedacht eh, ieder het zijne

Tony,
kelder isoleren is relevant als die als woonruimte ingericht wordt. (al heel wat overgeschreven op dit forum.)

Bij ons is dit niet de bedoeling maar de techniek is gelijkaardig, tenminste als we spreken van buitengevelisolatie.

Onze bedoeling is om de koudebrug onder het houtskelet niveau zo veel mogelijk weg te werken, tot vorstvrije diepte (denk zo'n 50 cm). Onderkappen en Perinsul aanbrengen is niet meer mogelijk vandaar.

Xavier

Ofwel is er een kelder ofwel niet. Ofwel staat de funderingsmuur in contact met de grond aan de binnenkant ofwel niet maar dan heb je uiteraard een kruipkelder al dan nietgevuld met grondwater.

Is er geen kelder dan is de fundering tot 60 a 80cm hoog. Die muur is bijna altijd vochtig en veelal niet bezet en hier heeft het volgens mij niet veel zin die met roofing waterdicht te maken tenzij je een droge kruipkelder hebt. Anders zou hij met de capilariteit van de grond en of aanwezige grondwater uw muur nog vochtiger maken.

Isoleren aan de buiten kant heeft volgens mij wel zin. Ik zou die 60 á 80 cm vanaf de voetzool vertikaal volledig isoleren met een plaat van 4 of 6 cm EPX. Je kunt die plaat mechanisch beschermen met verticale betonplaten vanaf de voetzool zo zakken die platen nooit naar beneden.

Is er een kelder of werkruimte dan zou ik de muur afborstelen met een stalen borstel en zorgen dat de voegen in goede staat en gevuld zijn.
Bezetten zou ik zeker niet doen, die laag barst en komt hier of daar ooit los (zettingen). Vervolgens zou ik die muur met roofing in 2 lagen erop branden vanaf en met de funderings zool incluis.(capilariteit tgv zettingen tussen de voeg met de zool). Vervolgens vertikaal isoleren zoals hierboven voor de mogelijke condensatie en dit over de gaanse hoogte. Als laatst de isolatie beschermen met betonplaten. In plaats van die betonplaat kun je een goed doorbakken vorstongevoelige volle baksteen metselen vanaf de voetzool (het zichtbare gedeelte boven het maaiveld uiteraard met gevelsteen) zodat roofing en isolatie gesandwisht zijn tussen 2 muren.
Gelet op uw 18 cm houtskelet is dat geen probleem wat dikte betreft. Met een isoplaat van 6 cm een baksteen van 9 cm
plus 1cm roofing circa 16cm in totaal heb je 2cm vrij voor je afduip van je beplanking.

Je kunt ook de isolerende sandwisch dakplaten gebruiken, de naam ontgaat me, die voorzien zijn van een 2 á 3 tal cm silex met een variërendende isolatie dikte en die gewoon op een plat dak gelegd worden boven op de roofing zonder meer.
De isolatiewaarde is ietjes minder omdat er altijd vocht tussen de platen zit volgens de fabrikant. Dus isolatie en bescherming in een plaat. je kunt de verschillende mogelijkheden van uitvoering ook mengen.

Hopelijk ben je hier iets mee.