aansluiting wasmachine vaatwas op warm water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik las op de website van greenpeace dat er energie bespaard wordt door vaatwas en wasmachine rechtstreeks aan te sluiten op een warmwaterleiding. 't Is misschien een domme vraag, maar ik ben dan ook maar een leek en onze loodgieter heeft dit nog nooit gedaan en is niet op de hoogte. Wat als ik wil wassen op 40°C of minder? (Voorzie ik een mengkraan en pas ik manueel aan? Kan natuurlijk katastrofaal zijn bij vergetelheid) Zijn de leidingen van alle machines hiervoor bestend?

Reacties

Nou ik heb de vaatwasser al 12 jaar op de warmwaterleiding zitten, boiler temp is 60 graden, de vaatwasser kan ik instellen op 55 of 65 graden. staat altijd op 55 graden ingesteld.
Bijkomend voordeel is dat het verwarmings element niet zo heet wordt, waardoor er ook weinig kans op kalk afzetting op je element krijgt, waardoor deze langer goed blijft.

Voor de wasmachiene zet je dan een termostaat kraan.
dan kunje de temp. mooi instellen.
ook hier weer het voordeel vam weinig kalk afzetting.

je kunt regen watergebruiken voor deze machienes. dit water is van nature zacht.
hierdoor kun ook je de hoelveelheid waspoeder / verzachter lager doseren. voordeel ook minder gebruik drinkwater.
Ook de ramen en ander schoonmaak klussen kun je met dit regenwater prima doen.

Ps: drink dit water niet er zitten te weing mineralen in.
is dus niet goed voor je.

Je machiene moet hier wel voor geschikt zijn, anders gaat het elektrische watertoevoerventiel stuk, bij een gewone machiene zijn die niet gemaakt voor heet water.

Normaal is het water ongeveer 60 graden als het uit de boiler komt. Maar dan moet het nog een eindje door de buizen. Vermits een vaatwas per keer maar een vijftal liter water gebruikt is de gemiddelde temperatuur van het water in het toestel een stuk lager. Daardoor is er ook weinig risico tot problemen.

Ik doe dit al heel wat jaren, met twee verschillende machines waarvan niet speciaal gemeld wordt dat ze hiervoor geschikt zijn.

Mijn loodgieter was ook zeer verbaasd dat ik een warme aansluiting vroeg. Hij had hier nog nooit van gehoord en had het in tien jaar ook nog niet gedaan. Echt mee met de technologie zijn die mannen toch ook niet...

Opletten de boiler nooit onder de 60°C instellen.
Dat raden de watermaatschappijen e.a. aan.
Anders loopt men het risico met samonella bateriën besmet water te krijgen.

bij ons ook zo, ruim 5 jaar

vaatwas : geen probleem, gewoon aansluiten

wasmachine : ofwel een hotfill type (zie www.ester.be)
ofwel een voorschakel toestel : zoals aquamix (kost ongeveer 200 €)

Stefan