aardwarmtewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

ga heel binnenkort mijn "buis" in de grond steken...

ik zal waarschijnlijk PE-buis nemen van 200mm

grondwater staat ook vrij hoog

is een diepte van 2m bij aankomst ok?

op welke diepte begin ik?

zijn er "kapjes" voorhanden om op de inlaat te zetten en kan je een uitneembaar filter plaatsen (pollen, maar ook sluikstookgeurtjes?)

Kan ik een voeler plaatsen aan mijn inlaat die 'alarm" kan geven en zodoende de boel kan afsluiten?

Dus, zijn deze dingen in 200mm (fiterhuizen) verkrijgbaar en waar?

groeten

jeroen

Reacties

Bijkomend voordeel : je toestel voor balansventilatie zal niet zo duur uitvallen omdat dit niet dient uitgerust te zijn met een beveiliging of extra verwarmer bij vriestemperaturen. Je hebt namelijk altijd positieve temperaturen met een AWW aan de ingang van je toestel.

Thierry

Ik weet niet of vriestemperaturen in een kelder wel echt realistisch zijn. Mijn ouders hebben al jaren hunne bak Spa in de kelder staan. Zowel in de zomer als in de winter is dat water lekker koel. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat het water in de winter bevroren was

Nu ja, misschien is dat ook omdat ze een oude mazoutketel hadden die in de winter meer de kelder verwarmde dan de woning. Maar toch, ik weet niet hoe hard het moet vriezen buiten om het in een massieve betonnen kelder met muren van 30 cm dikte onder nul te krijgen ... verluchtingsgaten of niet ...

David

" Als je nu een balansventilatie hebt met warmterecuperatie, dan wordt de aangevoerde lucht in de winter sowieso al voorverwarmt door de "vuile" lucht die je afvoert. Het beetje extra dat je nog kan winnen door uw aangevoerde lucht al te gaan voorverwarmen in de AWW lijkt mij behoorlijk verwaarloosbaar te zijn. "
Je hebt blijkbaar tot nog toe het onderwerp AWW niet goed gevolgd. De AWW heeft als doel bevriezing te vermijden, naar voorverwarming van de ingeblazen lucht toe is het effect inderdaad marginaal, maar daarvoor is de AWW ook niet bedoeld!

" Als je nu ook uw balansventilatie in de kelder plaatst, daar waar het in de zomer toch altijd wat koeler is, en van daar de lucht laat aanvoeren, dan heb je toch ook al wat gekoelde lucht in de zomer, of niet?"
Niet dus. Je zuigt 150 tot 250 m³/h lucht aan. Hoe lang denk je dat hetduurt voor het in je kelder vriest (winter) of bloedheet (zomer) wordt? Wedden dat het maar enkele dagen duurt voor je bakse Spa bevroren is?
Je denkt m.i. inderdaad wat te simplistisch.

Hans

En David,

Het radongas haal je ook mee uit de kelder en blaas je het huis in ter wijl je toch verse lucht wenst.

Marc

Marc

Dat zal wel mevallen omdat
1. in Vlaanderen radongas zelden een probleem is
2. je bij debieten van 150 en meer m³/h het radongas snel uit je kelder zal zijn. Dat is ook een van de voordelen van balansventiatie, ook radongas krijgt een kans.

Hans

Ik heb nen helen tijd getwijfeld om zo nen AWW te steken en heb uiteindelijk maar besloten om het niet te gaan doen:

1. kostprijs. Ja voor een goeie 1000€ kunt ge al ene krijgen maar ik heb uit goeie bron vernomen dat die modellekes eigenlijk de moeite ni echt zijn. Het meer geavanceerde model zou dan wel meer dan het dubbele kosten. Dan hebt ge een model met 3 aanzuigbuizen van 30m en 20cm dik en da maakt al wa meer uit maar dus ook financieel...

2. plaatsing. Ik bouw al SOD en laat door een aparte firma al m'n ventilatie doen. Die 2 moet ik zelf al op mekaar afstemmen. Ofwel neem ik daarbij nog een 3de firma voor den AWW ofwel neem ik den dure AWW van mijn ventilatie plaatser.

3. betrouwbaarheid. I dno, ik kan me ni van den indruk ontdoen dat er op den duur nen hoop vuiligheid in die buis gaat komen die ge ni eens kunt zien en er uit krijgt. Zeker op termijn van 10 jaar of langer.
Ge spreekt hier over een buis van ettelijke tientalle meters lang van amper 20cm dik die 2 meter diep steekt en ge ni kunt kontroleren, ge maakt mij ni wijs dat ge die KONSTANT (dus langer dan een paar weken/maanden na een kuisbeurt) perfect proper kunt houwe. Maar ge zuigt er wel al uwe verse lucht door aan...
Specifiek denk ik dan vooral aan vocht dat zich verzamelt in de condensput en dat ge in mijn ogen nooit volledig kunt wegzuigen. Op den duur zie ik da veranderen in een stinkend hoopke drap van algen. Maar bijvoorbeeld ook insecten die in de buis komen (die beesten raken overal), algen aan de wand van de buis, etc...

4. de moeite niet. In de zomer zorgt het voor extra koeling. Maar 's zomers ben ik ni van plan mijn ventilatiesysteem te laten draaien, dan kunnen immers de ramen onbeperkt open zonder dat er verwarmd moet worre, ook 's nachts. Bespaart meteen mijn ventilatiesysteem en ook electriciteit daarvoor.
Wat de winter betreft: mijn ventilatiesysteem heeft een ontdooi systeem...

5. contraproduktief in de tussenseizoenen. Ja net nog ergens in nen andere topic gelezen. Stel in de lente of de herfst is het 15°C buiten en die lucht gaat ge dan in uwen AWW nog verder afkoelen. Onder de grond op een paar meter diepte is het immers steeds rond de 10°C remember?
Die afgekoelde lucht (die al te koud was) moet ge in de warmtewisselaar van uw balansventilatie weer gaan opwarmen. ik denk wel dat ge daarbij meer warmte kwijtspeelt dan dat ge die lucht bij het aanzuigen op 15°C gehouden zou hebben.

Nu wat dit laatste punt betreft: op jaarbasis zou nen AWW wel positief resultaat geven hoor. De vraag is echter hoeveel en hoe lang ge gaat doen om de kost er uit te halen.

D.O.

".. maar ik heb uit goeie bron vernomen dat die modellekes eigenlijk de moeite ni echt zijn. Het meer geavanceerde model zou dan wel meer dan het dubbele kosten. Dan hebt ge een model met 3 aanzuigbuizen van 30m en 20cm dik en da maakt al wa meer uit maar dus ook financieel... "
en wie is die goeie bron dan wel? En oeveel AWW's ee die dan gepleutst?

" 3. betrouwbaarheid. I dno, ik kan me ni van den indruk ontdoen dat er op den duur nen hoop vuiligheid in die buis gaat komen die ge ni eens kunt zien en er uit krijgt. Zeker op termijn van 10 jaar of langer. "
in't boateland emme ze al meer dan 10 jaar ervaring me AWW's, sommigen weurre eel den tijd gemonitord. En nog alted geen probleme. Auwe indruk is dus ieleganst verkeerd.

" Specifiek denk ik dan vooral aan vocht dat zich verzamelt in de condensput en dat ge in mijn ogen nooit volledig kunt wegzuigen. "
en waaroem zou da ni kunne? Ik ken er iel wat die doar geen probleem me hemme.

" ... dan kunnen immers de ramen onbeperkt open zonder dat er verwarmd moet worre, ook 's nachts. "
Met de AWW ouiw we kik het in de zomer zo fris, da het boaten altijd wermer is dan binne, ik zet moan rame ni ope.

" Wat de winter betreft: mijn ventilatiesysteem heeft een ontdooi systeem... "
oe werkt da dan?

Hans

Dieje goeien bron is ne verdeler van onderdelen (meerbepaald condensputten) van AWW's. Dus ni zomaar een instalateurke hier of daar...

Wat da vocht verwijderen betreft uit zo ne condensput: hoe krijgt gij da allemaal uit zo'n pijp van meer dan 2 meter diep? Met een pompke krijgt ge da nooit helemaal droog denk ik zo, er zal altijd wel een laagske blijven hangen.

Wat da fris houden in de zomer betreft: met een deftig geïsoleerd huis komt ge al ver denk ik en zal de warmte ook wel ni zo rap binne zitten. En als't zo is, wa maakt dat dan uit om ff 's avonds een raampke open te zetten waardoor het wa afkoelt?
Die paar dagen per jaar dat het echt snikheet zou kunne zijn in huis maken mij de kost van 1000€ ni waard.

10 jaar ervaring vindt ik nu eigenlijk ni bepaald veel in dit geval. En die AWW's die gemonitord worden, hoe worden die onderhouden? Normaal waarschijnlijk. Maar ik denk dat als Jefke van om den hoek zo'n buis in de grond stopt dat hij vooral met het gedacht zit dat'm daar de rest van de jaren nimeer naar moet omzien, of toch zeker ni om er jaarlijks ne keer met een rioolrat door te gaan.

Pas op, ge hoort me ni zeggen dat zo nen AWW iets kompleet nutteloos zou zijn. Ik denk dat het best wel werkt. Maar of ge er nu werkelijk mee gediend gaat zijn is een ander zaak waaraan ik twijfel en ik bedoel dan vooral in de zin van 'ga ik hier binnen redelijke termijn mijn geld uithalen?'.
Het lijkt me vooral een mooi hebbedingske waarmee ge't idee kunt hebben wa geld uit te sparen maar dat in feite te duur is voor wat het is... toch voor de meeste mensen.

't Is niet omdat ie AWW's verdeeld dat ie er ook iets van kent. Trouwens, verkopen kan de grootste idioot, fatsoenlijk installeren is wat anders. Als ik de lijn door mag trekken stel ik vast dat, ondanks alles, het doorsnee installateurke meer van verwarming afweet dan de doorsnee verdeler (gelukkig maar), en naar mijn ervaring is dat met vntilatie niet anders.
Ben echt benieuwd wie het is. Wat die AWW met drie buizen betreft, dat is ongeloofelijke overkill voor een gewone woning. Veel te duur, en brengt nauwelijks iets extra op. Tenzij je 400m³/h wil inblazen.

Vocht verwijderen kan gravitair, dat is het makkelijkst, aners met een waterzuiger, krijg je perfect droog.

" Wat da fris houden in de zomer betreft: met een deftig geïsoleerd huis komt ge al ver denk ik en zal de warmte ook wel ni zo rap binne zitten. En als't zo is, wa maakt dat dan uit om ff 's avonds een raampke open te zetten waardoor het wa afkoelt? "
Goed isoleren helpt een beetje, zonnewering is een noodzaak.
En als het overdag echt te warm wordt in huis, werkt zo'n nachtkoeling ook alleen maar als het buiten merkelijk frisser is dan binnen, en bij die ecjt warme dagen lukt dat niet, en dan worden er airco's geplaatst. Om een of andere reden vraagt niemand zich af wanneer je dat terugverdient? Daar komen nog al de andere voordelen bij, vorstvrij houden van de WW (hoe doe jij dat dan?), zuivere lucht in huis door goede filetring, gesloten vensters = stilte in huis, en geen vervelende beestjes binnen, enz.

" 10 jaar ervaring vindt ik nu eigenlijk ni bepaald veel in dit geval. En die AWW's die gemonitord worden, hoe worden die onderhouden? Normaal waarschijnlijk. "
Onderhouden? Niet, daarom net worden die gemonitord! Enkel een goede filter aan het begin zodat er niks in de buis kan komen.

"...ik bedoel dan vooral in de zin van 'ga ik hier binnen redelijke termijn mijn geld uithalen?'. "
't Is toch gek dat mensen duizenden euro's uitgeven aan mooie keukens en badkamers (comfort), maar als het op de technieken aankomt, het plots moet opbrengen. Als je enkel het puur energetisch bekijkt, zal het wel even duren voor je "het eruit haalt", hangt af van je manier van vorstvrij houden, maar je hebt ons nog niet verklapt hoe je dat wel wil doen.

Hans

Wel, airco's komen er bij mij niet in. Ik ben nog een van de weinige mensen die het accepteert dat het midden in de zomer eens te warm kan zijn in een huis. Ni dat ik da altijd even leuk vind maar die dingen gebeuren nu eenmaal, net zoals slaapkamers waar het wel eens fris kan zijn in de winter. Ik ga dan ook geen verwarming nemen op m'n slaapkamers.
Voor zulke dingen ben ik ni omdat het in mijn ogen nutteloos is om het wel te willen maar dan achteraf allerlei mogelijke manieren te zitten zoeken om het zo milieuvriendelijk/efficiënt mogelijk te gaan doen. Mijn moto is wat dat betreft: maak het jezelf niet gewoon en dan heb je er ook geen behoefte aan. Want zelfs de milieuvriendelijkste of efficiëntste manier kost geld.

Ook ben ik gene die nen berg geld aan een keuken spendeert. Maar degelijkheid heeft zijne prijs en dus ga ik ook weer ni voor't goedkoopste van't goedkoopste gaan.

Tot daar wat mij persoonlijk betreft maar ik denk dat er veel bouwers zijn die al blij zijn dat ze kunnen bouwen. Uiteraard moeten die ook oog hebben voor milieuvriendelijke maatregelen maar het is toch ook maar logisch dat ze dan de vraag opwerpen wat z'n geld werkelijk waard is en wat niet en op welke termijn ne maatregel zich terugverdient. En hoe duurder de investering in ne maatregel, hoe meer die vraag zal komen.

Tot slot: mijn balansventilatiesysteem heeft nen ontdooi-cyclus die gestart wordt op het meest gunstige moment van den dag. Normaal zal da de warmste moment zijn.

DA

Dan weet ii van waar de wind komt. Maar wat ze je er niet bijzeggen, is dat tijdens de ontdooing je geen balansventilatie meer hebt, maar onderdruk in je woning creeert. Op zich zal je daar geen last van hebben, behalve met atmosferische toestellen, dampkappen etc.

Hans

Digital,

als het buiten 15°C is, moet je je huis omzeggens al nauwelijks meer verwarmen. Dus veel zal je dus niet weggooien aan verwarming.
Nu stel dat die temperatuur dus 10°C is ipv van 15°C:
Bij 15°C, binnen 20°C,90% rendement => 90% van 5°C = 4.5°C => aanvoer dus van 19.5°C
Bij 10°C => aanvoer naar binnen wordt 19°C: Dat verschil van dat half graadje ga je nauwelijks merken... Zeker als je al nauwelijks moet verwarmen...

Walter

alternatief voor AWW?

In een offerte voor een ventilatiesysteem spreekt de installateur over een alternatief voor de AWW. Een vloeistofgevuld circuit dat ondergronds gelegd wordt in combinatie met een kleine warmtewisselaar en een pompje moet de van buiten aangezogen lucht voorverwarmen en zo ook bevriezing an de warmtewisselaar in de ventilatieunit voorkomen. De prijs zou in de buurt liggen van een "eenvoudige" AWW. Wat zijn de bevindingen van de forumlezers en vooral -schrijvers hiermee? Ik volg regelmatig het forum doch hierover herinner ik me niets gelezen te hebben.
Mijn eerste reactie is: NOG maar eens een technische oplossing erbij...
iemand ervaring hiermee?

dank
Peter

peter,

het rendement daarvan zal zeker goed zijn, dus technisch geen probleem, maar... dat is WEERAL met een pomp: elektriciteit gebruiken om iets te verkrijgen.

bij een LUCHTaww gebruik je eigenlijk het "primair circuit" voor je AWW, zijnde: de lucht wordt door de grond aangezogen ipv door de muur. hierdoor verkrijg je voldoende om geen vorst te krijgen in het ventilatietoestel EN voldoende om in de zomer een beetje minder warm aan te zuigen dan de buitenlucht

mijn visie over de WATERaww:
NADEEL: je gaat elektriciteit gebruiken om het secundaire circuit draaiende te houden.
gokje: alphapomp die 15W verbruikt = 131,4 kWh per jaar = 20 euro per jaar verbruik.
VOORDEEL: als het buiten 19) is en binnen OOK 19° is dan zuig je via een LUCHTaww toch lucht aan van 12°... dus je koelt je huis af hoewel je dat eigenlijk niet wil (want 19° is maar scherp...). met de WATERaww kan je die dan uitschakelen, dus dan heb je geen koeling op die momenten

op het elektriciteitsverbruik na ben ik eigenlijk we voorstander: tbiedt wel wat voordelen naar flexibiliteit.

groeten,
christophe

Christophe :"mijn visie over de WATERaww:
NADEEL: je gaat elektriciteit gebruiken om het secundaire circuit draaiende te houden.
gokje: alphapomp die 15W verbruikt = 131,4 kWh per jaar = 20 euro per jaar verbruik.
...
op het elektriciteitsverbruik na ben ik eigenlijk we voorstander: tbiedt wel wat voordelen naar flexibiliteit.
"

Als je pomp enkel draait als het nodig is, maw als het -buiten- vriest, zal het verbruik veel minder zijn.

Enkele voordelen :
- meer installatievrijheid, een AWW is een grote buis en dus moeilijker weg te werken of naar zolder te brengen.
- Lijkt mij bij installatie van een balansventilatie in een bestaande woning nog een haalbare kaart.
- Waarschijnlijk iets meer koelvermogen in de zomer, want enkel warmteopslag als het echt nodig is. Maw de grond is in de zomer nog koeler dan bij een AWW.
- Tijdens winter kan er eventueel restwarmte van zonnepanelen in de grond gebracht worden. Lage temperatuur (20-tal graden) is hier al voldoende. Dit wel als de meerprijs voor de aansluitingen en sturingen haalbaar is.

Alain

of je meer koelvermogen gaat hebben weet ik niet... dat hangt af van hoeveel watt je water/lucht warmtewisselaar gaat afgeven, of hoe goed de temperatuursoverdracht verloopt.
ik kan mij voorstellen dat als je continu 12° uit de grond krijgt door dat water, en je stuwt daar de lucht van 30° over die van buiten komt, dat je dan niet tot 12° gaat zakken... je zal met veel geluk halverwege geraken vermoed ik. maar dat hangt af van de capaciteit van je water/lucht wisselaar.

ook in de winter weet ik dus niet hoe efficient het zal zijn... ik ken de overdrachtcijfers niet van die warmtewisselaars.

groeten,
christophe

Alain,
je gaat er van uit dat die pomp altijd draait, 1/4 van een jaar (32,8 KW) zal nog ruim overschat zijn denk ik.

Peter,
hier nog wat info:http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1142365675&first=&last=
Binnen een week of 3 gaat de buis erin.
Kun jij achterhalen van welk merk jouw installateur die waterAWW haalt?

Hoe lang ie draait hangt bepaal je zelf, meestal gaat ie aan bij buitent° lager dan -3 tot 5°C of hoger dan 20 a 25°C.
Ik neem aan dat we hier over hooguit 2 maanden continu per jaar praten, 1440 uren, oftewel 21.6 kWh.

Ik word regelmatig geconfronteerd met 'AWW-wensen', maar door gebrek aan plaats of om praktische redenen (bv ventilatietoestel op zolder) wordt er dan van afgezien. Ik denk dat een BWW daar wel mogelijkheden biedt. Er is inderdaad een onvermijdbaar electriciteitsverbruik. Anderzijds heeft de BWW een paar voordelen, makkelijker wat betreft plaatsing, condensopvang, energiewinst. Dit laatste omdat de AWW een belangrijk deel van het jaar contraproductief is en dan ook voor een meerverbruik van de ventilatoren zorgt door de extra (beperkte) weerstand.

Hans

Markie

blijkbaar zouden er 'enkele duitse constructeurs' dit op de markt brengen, doch de installateur zou naar eigen zeggen zoiets zelf makkelijk ineen kunnen steken. Ik heb geen verdere informatie, maar zodra ik iets meer weet kan ik het posten...

Peter

Kan iemand raad geven tussen volgende twee keuzen:
Ik kan maar een AWW van circa 25 meter lengte plaatsen.
De kleine woning waar deze voor moet dienen heeft een inhoud van 150m2.

Ofwel steek ik 1 buis 200mm diameter 25 m lang.

Ofwel plaats ik 2 buizen van 160mm parallel (circa 50 cm van elkaar) en verbind ze met een een bocht en een T-stuk op de plaats waar het condensputje toekomen.
De kostprijs voor de twee buizen van 160mm is +- hetzelfde als die van 1 buis van 200mm (er komen natuurlijk wel de hulpstukken bij).

Normaal zou ik opteren voor twee buizen omdat de luchtstroom langzamer stroomt, minder weerstand heeft en het oppervlak om warmte uit te wisselen een heel stuk groter is dan met 1 buis

Iemand met ervaring een idee, goed, slecht, zinsloos???
Laat maar weten hé.
Groeten,
Rudy

Peter,
kan jouw installateur daar dan ook een besturing voor maken, of ga je zelf de pomp aan of uit zetten?
Gr, Mark.

Peter

Ik heb maar weet van 2 namen, de Duitse ingenieur die het systeem ontwikkeld heeft (Klaus Michael, Netec Enertgietechnik uit Detmold) en diegene die het verkoopt (drexel uns weiss uit Wolfurt). Ken jij nog andere namen? Want dat zou me wel interesseren.

Hans

Mark

Je kan alles zelf maken, echt moeilijk is dat niet. Het zijn uiteindlijk twee thermostatern. Maar ik weet niet of dat goedkoper zou uitkomen.

Hans

Rudy

25 m lang is zeker voldoende om de zaak vorstvrij te houden, maar voor de zomersituatie is dat aan de korte kant. 2 m keer 160mm, maar liefst 1 meter uit elkaar als het kan is zeker beter. Wel een pak meer werk.
Qua weerstand zal dat niet veel uitmaken, maar naar warmteuitwisseling zit je beter.

Hans

Hans:
Bedankt voor de raad (morgenavond ga ik naar de aannemer...).

Christophe schreef:
"als het buiten 19) is en binnen OOK 19° is dan zuig je via een LUCHTaww toch lucht aan van 12°... dus je koelt je huis af hoewel je dat eigenlijk niet wil (want 19° is maar scherp...). met de WATERaww kan je die dan uitschakelen, dus dan heb je geen koeling op die momenten "

Dan zou ik voor die luchtAWW een T-stuk of Y-stuk voorzien en een een aparte klassieke aanvoerbuis voor buitenlucht plaatsen. Ofwel moet daar een soort afsluitkleppen kopen of zelf maken om over te schakelen, maar je zou het prijselijk kunnen doen met een stuk flexibel en een afsluitdeksel.
Je zou dan in de lente en de herfst op de gewone buitenluchtbuis kunnen werken maar midden zomer en midden winter via de AWW.

Groeten,
Rudy

Fout in zin:
Ofwel moet daar een soort afsluitkleppen kopen...
moet zijn:
Ofwel moet je daar een soort afsluitkleppen voor kopen...
Sorry

dat zijn inderdaad constructies die soms worden gedaan, maar:
1. die kosten ook geld, dus maken een AWW nog duurder
2. dan creeer je buizen waar tijdelijk GEEN lucht door stroomt en dat geeft bepaalde organismen de kans om zich te ontwikkelen

dus... ik zou dat persoonlijk niet doen.

een luchtAWW hebben = altijd gebruiken om zeker te zijn dat er niets kan ontwikkelen (stromende lucht houdt blijkbaar de ontwikkeling van organismen tegen, mede omdat de stromende lucht zorgt dat het "luchtdroog" blijft in de buis, eventuele condens wordt vaak door de stroming al terug verdampt en meegenomen)

groeten,
christophe

Christophe,
de meerkost tot daar toe, maar bacteriën of schimmels had ik totaal niet gedacht. Ik ga dus toch maar op veilig spelen. Bedankt!

Groeten,
Rudy

Rudy

Ook daarvoor bestaat een oplossing. Je moet er voor zorgen dat 5% van het debiet over de 'afgesloten' leiding gaat. Anders gezegd de motor of klep zo afstellen dat ze niet volledig dichtgaat.
Maar 't wordt natuurlijk altijd maar ingewikkelder.

Hans

Hans,
eenvoud siert... maar ik vind dat dit er nog door kan rekening houdend met het resultaat.
Groeten,
Rudy

Hans DL , je bericht van 7/4 , wat bedoel je met een BWW ?

Geert

In het Duits noemen ze dat een "Solewärmetauscher", ik heb dat vrij vertaald in bodemwarmtewisselaar, ofte BWW.

Hans

Hans,
weet jij hoe het cirquit werkt bij zo'n BWW?
Ik bedoel open (drukloos) of gesloten, klein expansievat of zoiets?

Mark.

Mark

Al zijn de temperatuursverschillen heel beperkt, toch moet je altijd een expansievat plaatsen, overdrukventie en aflaatkraantje.

Hans

Mark

Al zijn de temperatuursverschillen heel beperkt, toch moet je altijd een expansievat plaatsen, overdrukventie en aflaatkraantje.

Hans

Ja, expansievat op gesloten systeem, dat begrijp ik, anders ga je de druk nooit kunnen behouden.
Maar ik vraag me af of het ook "open" kan, een open reservoir op het hoogste punt, net voor de aanzuig van de pomp.

Markie

Een open expansievat is altijd de verkeerde keuze, al is dat bij die lage temperaturen minder problematisch. Een open expansievat moet je dan wel minstens 10m hoger zetten dan je pomp om voldoende druk aan de pomp te hebben (cavitatie!).

Hans

Allen,

ik ga binnenkort (laten) graven voor de aanleg van een AWW. Deze zal geleverd worden op een lengte van 50m. Ik zal een U-vormige lus kunnen leggen met een totale lengte van 30-35 m schat ik. De architect wil om zo voordelig mogelijk te graven, een put van 2m breed laten graven en daarin ook de flexibel laten terugkomen. Kwestie van geen smalle sleuf te moeten graven en niet te moeten stutten.
Wat kan ik doen met de overige 15-tal meter flexibel van diam. 200mmm? Kan ik deze extra 'naast' de AWW leggen om ook te gebruiken (later?) of gaat dat problemen geven omdat steeds de weg van de minste weerstand gekozen wordt? Afgezien van het feit dat er meer verbindingen moeten gemaakt worden? Condensput zal in de tuin liggen wegens het ontbreken van een geschikte kelder. Ik zou dus de 2 buizen kunnen laten binnenkomen in de garage en er voorlopig maar 1 van gebruiken? Of is dit een onzinnig idee? Hoewel, in een passiefhuis in Destelbergen heb ik ongeveer hetzelfde gezien. Een korte en een langere AWW-buis. Ik herinner me alleen niet meer of die effectief beide gebruikt werden en/of wat de bedoeling was.
Heeft er anders nog iemand ideeën?

dank,
Peter

Peter

De overschot kan je gebruiken om de afvoerlucht naar buiten te brengen, heb je een koudebrug minder. Dat is wat ze volgens mij ook in Destelbergen gedaan hebben, en wij ook regelmatig toepassen.

Hans

Maak dan niet dezelfde fout zoals ik, en leg je afvoer niet op je aanvoer. 't Is maar een kort stukje, maar voor het rendement zal dit in mijn ogen niet goed zijn.

Wout

Momenteel staan wij ook op het punt om een AWW te plaatsen.
Op dit forum heb ik al heel wat info hierover kunnen terugvinden, zo zullen we een flexibel van 200mm plaatsen met een maximale lengte van 40m en afwaterend naar het gebouw toe. Voor de diepte streven wij naar een plaatsing net in het grondwater.
Wat ik echter nog niet heb kunnen terugvinden is hoe het effectieve vertrek moet gemaakt worden. Komt er een soort schoorsteen uit de grond? Zo ja waar is die verkrijgbaar?
Of wordt er vertrokken vanuit een put? Zelf te bouwen?
Ergens was er sprake van een Wagnerfilter en een Paulbox, maar onze zoektocht eindigde hierbij altijd op een dood spoor.
Kan er mij iemand helpen bij deze missing link?

Hoewel wij niet beschikken over een LEW overwegen we toch om het AWW systeem te koppelen aan een ventilatie met warmteterugwinning.(er staan immers grote verbouwingen op stapel) Zijn er hiervoor systemen op de markt die eenvoudig regelbaar zijn (en dus zonder slimme biocyclus of dergelijke). Wij willen immers zelf willen kunnen ingrijpen op de ventilator van de afvoer en de ventilator voor de aanvoer van lucht. Bestaan deze toestellen ook nog eens in een stille uitvoering?

Frank

ER is geen manier waarop het moet, maar als je afwaterend naar de kelder toe loopt, laten wij de flexibel met een bocht uit de grond komen, je hebt dan niks anders nodig. In het andere geval vertrek je met een condensopvangput.

" Wagnerfilter en een Paulbox "?
De firma Paul heeft een buitenfilterkast, idem voor drexel & weiss, maar die Wagnerfilter is voor mij een raadsel, waar heb je dat gevonden?

Elke ventilator is eenvoudig regelbaar, meestal worden ze uitgerust met een driestandenschakelaar waar je zelf het debiet kan kiezen. Sommige toestellen kan je ook de debieten nog instellen, bij anderen soms enkel maar de hoogste snelheid.

" Bestaan deze toestellen ook nog eens in een stille uitvoering? "
Het enige echt stille toestel (voor zover ik weet) is de aerosilent van drexel&weiss.

Hans

Hans,

Zijn er toch niet enkele bezwaren om "gewoon" met een buis naar boven te komen?
Met name:
Hoe hou je ongedierte tegen?-> wellicht via muggengaas
Hoe hou je opgewaaid zand of stuifmeel tegen? Deze zal na verloop van tijd toch voor vervuiling van de buis zorgen?
Hoe hou je regenwaterinfiltratie tegen? Indien regen of condenswater zich vermengt met het hogervermelde stof, lijkt me dit een ideale voedingsbodem voor allerlei organismen.
Met andere woorden moet er niet één of andere filter aan het vertrekpunt voorzien worden? Zo ja zit deze dan in de grond of gebeurt de filtering via een constructie bovengronds?

Frank

Frank,

waar de buis bovengronds uitmondt voor het aanzuigen van verse lucht wordt een filterkast gemonteerd. Je kan daar verschillende kwaliteiten filters insteken, al naargelang de gewenste filtering. Van vuil en ongedierte moet je echt geen schrik hebben. En als het toch nodig is kan de buis ook gereinigd worden.

Voor een voorbeeldje (niet bij mij) zie :

http://uushuus.lika.be/slides/IMGP0297.html

Wout

Twee vragen:

Eerste vraag:
Is er al iemand op dit forum die de filterbox op de ingang van de AWW zelf gemaakt heeft?
Zo ja, kan je daar hier iets van op het forum plaatsen?
Zo neen: Dan had ik het idee om twee of drie filters in een box achter elkaar te plaatsen. Filter 1 gewone vliegendraad, Filter 2 nylondoek 100 of 200 micron, en Filter 3 filterdoek zoals in de keukendampkap of beter nog met nylondoek van 500 of 600 micron.
Voordeel van zelfbouw is niet enkel de lagere prijs maar je kan de box ook groter maken om de doorgangsweerstand zo laag mogelijk te maken.
Heeft iemand een beter idee?

Tweede vraag:
Begin september komt men op mijn stukje grond de AWW ingraven. Ongeveer een 36 meter lengte. (Die wordt dan later op de ingang van de Paul Warmtewisselaar type Climos 100 DC aangesloten.)
De standaardlengte van de AWWbuisen is 25 of 50 meter. Ik zit dus zowieso al met een stuk overschot van 10 meter.
Probleem: Ik twijfel tussen buisdiameter 160mm en 200mm
Diameter 200mm kost direct zo'n 7 Euro per meter extra.
Men zegt mij dat op die 40 meter lengte een buis van 200mm diameter drie maal minder weerstand of verlies heeft dan een buis van 160mm. Klopt dit of is dit nonsens?

7 Euro meer per meter maal 50 meter is toch 350 Euro extra en dat is toch de moeite om de vraag hier op het forum te stellen dacht ik.
Bovendien kan ik bij het gebruik van buis van 160mm het overschot gebruiken als buis NA de Paul warmtewisselaar.

Groeten aan allen,
Rudy

ik zou niet TE veel filters gebruiken. zorg dat de kap regendicht is (bijvoorbeeld door de opening naar de grond te laten wijzen), monteer in de opening een vliegengaas (dat demonteerbaar is), en dan een 10cm verder een pollenfilter (in een frame dat ook makkelijk demonteerbaar is voor het vervangen). zo een pollenfilter moet je ook ergens op rol kunnen vinden, en dan kan je het gemakkelijk vervangen.

groeten,
christophe

Christophe:
Bedankt voor de snelle reactie.
Dan plaats ik hier meteen mijn derde vraag:
Weet jij (of iemand op dit forum) waar je pollenfilterdoek op de rol kan kopen?
Ik ben een fanatieke zelfbouwer en heb nu de hele winter voor de boeg (men begint maar te metsen aan mijn woning in de lente). Zelf gemaakt zal zo'n filterbox maar een fraktie van de prijs kosten en filterdoek op de rol zal ook een stuk lager liggen dan kant en klaar op maat gesneden doeken.

Groeten,
Rudy
P.S.: Ik zoek natuurlijk ook zelf naar zo'n leverancier van pollenfilterdoek op de rol en als ik die vind dan publiceer ik zijn gegevens hier wel (ofwel ik bezorg ze aan de forumleden op verzoek via é-mail).

Even gezocht op het item 'EU3' op internet en volgende links gevonden: In Nederland airwatec.com/nl/prod_air_cabine_b.html Groeten, Rudy

Voor Vlaanderen zou bovenvermelde firma vertegenwoordigd worden door:
Vlaanderen:
Jordi Weckx
jordi.weckx@airwatec.com

Ik zend die persoon een mailtje en plaats een eventueele reactie hier op het forum.

Groeten,
Rudy