vocht in kruipkelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hello,

Hebben net huis gekocht van 1977. Bij aankoop was kruipkelder droog. Na amper 2 weken staat daar 10 cm water in. Hoeven wij nu te panikeren en denken dat we een kat in een zak hebben gekocht of is het normaal dat in een kruipkelder (af en toe ??? ) water komt ? Verdwijnt dit vanzelf of moet ik dat eruitpompen ??
Wie kan mij hierop antwoorden ?

met zeer vriendelijke groeten

Filip

Reacties

Best een dompelpomp installeren... om vochtindringing in muren te voorkomen.

Jeroen

ik heb in 1992 gebouwd met een kelder die zich 1.40 m boven en 1.40 m onder het maaiveld bevindt

zo'n kelder is enkel maar af te dichten via een binnenkuip met een waterdichte bezetting

je mag me hiervoor gerust contacteren (en even een kijkje komen nemen )

groeten,

patrick lammens
vossenstraat 59
9070 Heusden
0475 62 11 48

patrick,

u antwoord naast de kwestie. Waarom zou je een kruipkelder waterdicht willen maken?

De vraag is of het kwaad kan dat er water in staat.

mvg

Jeroen

Filip,

de ene kruipkelder is de andere niet, veel hangt ook af van de plaatselijke omstandigheden. Ik ben opgegroeid in 's-Gravenwezel, en daar staat het grondwater altijd heel hoog.

In mijn ouderlijk huis was er een kruipkelder waarin zich een soort bronnetje bevond : er stond ALTIJD water. M'n vader had een soort put gemaakt waar dat dan naartoe liep, en daarin een pomp gezet. En als die het begaf, dan liep ook de 'grote kelder' onder waarin de ketel stond.

Het water trok ook in de muren, en achter alle kasten schimmel; maar dat had vermoedelijk ook met onvoldoende ventilatie te maken, het ontbreken van waterkeringen in de muren en allerlei andere bouwfouten.

Ik wil je niet ontmoedigen, maar m'n ouders waren dat op den duur toch beu en hebben een nieuw huis gebouwd, twee straten verder, ook met kruipkelder maar nu na meer dan twintig jaar nog altijd zonder vochtproblemen.

Ik bedoel maar : of het kwaad kan of niet hangt in grote mate af van hoe degelijk (lees : technisch correct) je huis is gebouwd.

Wout

Soms kan het ook met druk te maken hebben. Mijn nonkel had ook water in zijn kruipkelder. Toen hij via een vriend vernam wat hij hieraan kon doen is hij ook gaan klussen. Wat heeft hij gedaan? Op elke hoek van zijn rechthoekige woning heeft hij een buis van 1 meter in elke hoek geplaatst, met het begin onder de betonplaat. Sindsdien heeft hij in de kruipkelder geen last meer van water.

Hans V.

Heb zelf een huis uit 78.
De kruipkelder is ook nat; er staat ook een pompje in.

Ik dacht eerst; tsja het grondwater zit hier zeker hoog.
Bij mijn vader is gebleken dat na jaren, het grondwater nu hoger zou zitten dan vroeger.

En dan laat ik een regenput steken (1.5 maand geleden); op meer dan twee meter diep, kwamen we pas water tegen.

Ik ben eens goed beginnen zoeken, en heb vastgesteld, dat thv de plaats waar 2 afvoerbuizen de kruipruimte verlaten, om in een putje net buiten de muur uit te komen, de muur altijd nat is, en er duidelijke sporen van langdurige waterafstroming te zien zijn. Die twee buizen liggen vlak tegen elkaar, en zijn niet goed afgedicht.
Ik ga binnenkort alle oude PVC buizen vervangen door een systeem in PE, en die muurdoorgang anders oplossen...
Ik hoop dat ik dan van mijn "grondwater" af ben...

constant het water weg pompen zou niet aan te raden zijn voor de stabiliteit,als uw verluchting goed verlucht is kan het geen kwaad,bij mijn dochter waar de fudering wel tweemeter diep is staat altijd minium 80 cm water heeft nergens last van welfels zijn nooit nat

Uw kruipkelder opvullen met chips is een oplossing om de koude te verhinderen zich door te zetten naar de vloer. Het speelt geen rol of er water in de kelder staat. zie ook op de website van http://www.rodinia.be

Eric

Heb 4 jaar geleden gebouwd.Er staat constant water in mijn kruipkelder, er zijn nogthans 8 verluchtingsgaten.De vochtigheid in mijn huis is tussen de 70 en de 80°.
Heb zéér veel condens op mijn ramen en aluminium als het vriest buiten.
Dit kan je toch niet normaal noemen zelfs mijn gordijnen zijn ook al bespot. Volgens de architect is er geen probleem, wat kan ik doen nu ik nog binnen de 10j. aansprakelijkheid zit. Ik moet gewoon eens beter deksel leggen op de put (eentje voor beerputten)???

Filip,

Dat er op zich water staat in een kruipkelder is niet noodzakelijk een ernstig probleem.

Veeleer moet er worden toegezien dat het vocht niet wordt opgezogen in de muren, waardoor u in feite moet afrekenen met opstijgend vocht op bijvoorbeeld de gelijkvloers.

Anderzijds kan het waterprobleem mogelijks ook zorgen voor isolatieproblemen, met een koudere vloer als gevolg. Een behandeling met vlokken is één keuze, het isoleren van de ondervloer met PUR-schuim is een tweede keuze en mogelijks een betere optie.

Nu mocht je nog graag meer informatie hebben dan moet je maar even de website van www.muroflex.be bezoeken. Het is een onafhankelijke site die ruimschoots informeert over deze materie en waar je ook met vragen terecht kan.

Succes in ieder geval.

Beste is om toch ook preventief aan vochtbestrijding te doen..
http://www.vochtbestrijdinggids.be