mix van spaarlampen en spots

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een huisgekocht met heel veel spots.

Is het mogelijk om bv 4 van de 8 spots in de keuken te vervangen door hallogeenvervangers (spaarspots) of heeft dit technisch nadelen. Het praktische voordeel is dat je snel veel en warm licht hebt via de spots en het verbruik daalt door de spaarspots?

Reacties

Zolang die spaarlampen passen is er technisch geen probleem. Wel mee rekening houden dat je die dingen niet kan dimmen. Er mag dus geen dimmer tussen staan.

Voor m'n (vorige) keuken had ik ook spaarlampen en dat viel heel goed mee qua licht en snelheid waarmee de lampen 'opwarmen'.

Let er op de echte spots werken op 12 volt en geven een sprankelend wit licht en werken met een voorschakelapparaat of spanningsverlager de zg "transfo" (230 volt/12 volt) al dan niet electronisch. Let wel dat sprankelend licht verkrijg je alleen als de afstand van de spot max 2 meter bedraagt met de gebruikelijke draaddoorsnede tot de transfo, hoe korter hoe beter. Daarom bestaan er ook spots op 12 volt met ingebouwde transfo die uiteraard aangesloten kunnen worden op 230 volt.

Is de afstand meer dan 2 meter dan heeft het prakisch geen zin deze duurdere spots op 12 volt met transfo te plaatsen vanwege de nodige veel teveel onpraktische dikkere draden maar te opteren voor een 230 volt spot die weliswaar iets minder sprankelend licht geeft maar dat heb je ook bij dimming en dus des te meer als de afstand te groot wordt bij een 12 volt spot tot de transfo).

Er zijn ook spots rechtstreeks op netspanning van 230 volt, in dit geval kan je gewoon de lamp vervangen en eventueel de volledige spot als de lampvoet verschilt.

Spots op 12 volt mag je er gerust uittrekken of van tussen nemen wel de draden isoleren en of doorverbinden met een lusterklem.
Altijd nakijken of het totale vermogen van de spots in watt zeker niet groter is dan dat van de transfo (brandgevaar).

Voor spaarlampen heb je 230 volt nodig aan de lamp zelf voor zover ik weet. Een oplossing bij 12 volt spots is de transfo verwijderen, de lijn doorverbinden, en alle spots vervangen door spaarlapen op 230 volt je kunt ze in dit geval misschien alle 8 in dienst laten gelet op het veel kleinere verbruik en warmteontwikkeling.

Alvast bedankt voor de reacties.

Het zijn 12V 35W spots en liggen op iets meer dan een meter van elkaar. De spots in de living zijn dimbaar, deze in de keuken niet. Een tranfo zie ik niet aan de lamp zelf. Ik ga de vorige eigenaar eens vragen waar de transfo's zitten. Heeft iemand een goed idee om de verlichting energievreindelijk te maken ?

De plafond is in beton. Daarom liggen de transfo's niet boven de spots maar net naast de electriciteitskast op ongeveer 7 meter van de spots in de keuken.