verwarming zwembad

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We zouden in de nabije toekomst een zwembad in onze tuin (laten) plaatsen en daarbij graag gebruik maken van zonnecollectoren voor de verwarming. Ons dak is zuid/zuidwest georiënteerd.
Het zwembad heeft afmetingen 6x4x1,30.

Omdat ik leek ben op het gebied van het gebruik van zonnecollectoren had ik graag dus zo veel mogelijk informatie op voorhand verkregen, zoals nuttige websites en adressen, kostprijs, haalbaarheid, ervaringen van eigenaars, ...

Alvast bedankt voor de reacties
Mvg
Tom

Reacties

Deze link komt van de lokale tv , als er iemand Roger kent, daar wordt gepraat over een buizensysyteem dat uitgerold op het dak word gelegd , heeft er iemand ervaring mee ??
http://pmg.pmgroup.be/enews/etv/2004-2005/ETV39-n.html
http://www.poolheater.be/defaultNL.asp

MVG Patrick

Beste Nico,

Ongekende kosten?

Natuurzwembad:
PRO

geen chloordampen dus gezonder
goedkoper in aanleg én onderhoud én energieverbruik

NADEEL

meer plaats nodig, daar de opp. voor de zuivering ongeveer even groot is als de zwem oppervlakte.

mvg

jeroen

Ik ga dit kopen!!! Maar liefst meer in de buurt!!!

http://warmwatersolutions.com/Index.html

Gebruik altijd zwarte folie voor je zwembad of zwemvijver, op die manier heb je vanzelf een warmte capterend oppervlak.

En dompelpompen zijn meestal niet geschikt voor waterrecirculatie, daar ze snel kapot gaan bij continu gebruik en meer stroom verbruiken dan bvb voor dit doel ontworpen vijverpompen.

Allen,

Sinds wij wss binnen enkele jaren een nieuwbouwproject starten, had ik hier graag een zwemvijver of een koi vijver in voorzien.
Maar al deze dingen hebben pompen nodig en deze verbruiken natuurlijk heel wat kwh's aan elektriciteit.

Daarom vroeg ik me af of er hier zijn die ervaring hebben met een zwemvijver of een koi vijver en wat mag ik dan verwachten aan verbruik?

Persoonlijk vindt ik het een beetje tegenstrijdig om een PH te zetten en dan een joekel van een vijver in de tuin, die meer elektriciteit vergt dan binnenshuis. Ook al vindt ik water in de tuin voor ons een vereiste.

Mvg
Leo

Ik heb in mijn huidige verbouwplannen ook een vijver voorzien in de tuin. En heb dus ook al eens wat opgezocht ivm pompen en andere systemen. Zie een vroegere post hier http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1070553658&first=&last=

Met een pomp van 15 Watt kom je dus al toe voor een vijver met inhoud van 35m3 en je kan ook een regenwaterput uitsparen als je de vijver gebruikt als waterreservoir. Als je een koivijver wil hebben ipv een (zwem)vijver dan is het natruurlijk een heel ander verhaal.

Nico

Hoi Nico

Ik heb net mijn zwemvijver zelf gegraven, en ik ben nu met de afwerking bezig. Ik ga nu mijn filter maken (compact systeem, skimmer met zeef en dan een druppeltoren en/of zandfilter).

Met betrekking tot je bedoeld gebruik als waterreserve:

bij warm weer verlies je sowieso al tot enkele cm per dag, en
om te skimmen (beste manier om elke organische belasting van het vijverwater preventief te verwijderen) mag je slechts een tiental cm niveauverschil krijgen;

Maw: je zult niet veel water moeten tappen, of je hele filtersysteem valt stil.

Je kunt natuurlijk ook een drijfskimmer gebruiken, meer gebruikelijk in vijvers en niet in zwemvijver want hinderlijk, maar ik denk niet dat je daarmee wezenlijk veel verschil kunt halen.

Een belangrijke waarschuwing nog: het te sterk laten dalen van het waterniveau geeft een onevenwicht met de omliggende gronddruk: enkel bij een gebetonneerde wand (kosten!) kan dit geen kwaad, die vangt dat verschil wel op. Of het mooi is om tegen de blootkomende folie aan te kijken terwijl je zwemt...

Als ik jouw was zou ik je filterinstallatie van je vijver wel inschakelen voor de voorreiniging van het regenwater (indien deze pieken aankan), maar zou ik een apart reservoir voorzien voor regenwater. Als je dan toch al aan't graven bent...

De plannen voor de zwemvijver zijn hier ook klaar. Ik ga deze wel zelf maken. Het enige probleem is echter de filterinstallatie. Iemand ervaring? Ik dacht dat 1/4 filter groot genoeg was tov zwemgedeelte?
Voor het op peil houden van de vijver kies ik volgende:
op waterniveau komt er een buisje dat naar een grote waterreservoir loopt. Hierin komt ook regenwater van het dak. Een klein pompje pomp het water naar de zwemvijver op commando van de zonnepanelen die de vijver en de boiler verwarmen. Eventueel kun je de pomp continu laten draaien wanneer je dit wil. De folie wordt wel geplaatst door profs.

aan allen ter info

ik wil gewoon mijn ervaring even mededelen over dit onderwerp.
ik heb begin zomer zonnepanelen geplaatst (3st vitosol 100,zijnde 6,9m3 )voor warmwatervoorziening aan een boiler van 300l .
met de hete juli maand was de boiler natuurlijk binnen de korste keren op (zelfs verhoogt tot 75°c,ja misschien wel wa hoog maar verwacht ni echt kalkproblemen omdat ik een waterverzachter heb)temperatuur.
had voor de kids een tuinzwembad gekocht van 12000l en wou de restwarmte van de panelen als experiment eens naar het zwembad voeren.
heb hiervoor gewoon over de toevoerleiding van de panelen (diam 22) een koperbuis geplaatst (diam 28)( dus een buis-in-buis warmtewissellaar gemaakt,zeer simpel en goedkoop en volgens mij niet zo slecht van rendement.
resultaat:boiler nog steeds op temp doordat paneel uitgang eerst boiler opwarmt en dan de rest van warmte gewoon in zwembad steekt ,temperatuur van zwembad tot 35°c geweest. joepie voor de kids.

johan

Johan,

6.9 m2 voor een boiler van 300 liter???

Da zal wel dat uw boiler snel vol is. Dit zou hij met 1 paneel ook moeten kunnen.

75 C kun je niet hoger brengen??? Ik kan mijn boilertemperatuur tot 95 C brengen.

Over uw zwmbadverwarming. Hoe kan uw pomp van de zonneenergie draaien als uw boiler volledig is opgeladen?Normaal meet hij toch de temp van de boiler en van de panelen?

hans

1 paneel is wel wa flauwkes hé ,da ga voldoende zijn in de heetste zomermaanden maar in tussenseizoen haal je ni voldoende dekking meer om aan een temperatuur van boven 60°c te geraken.
normaal was 2 panelen genoeg voor 300l maar ik was zinnens om een 500l boiler te plaatsen,daarmee.
ik ga afwachten wat de resultaten na de winter zeggen en indien ik onvoldoende opslag heb ga ik de boiler 1 Meter verhogen tot 500l .
ik kan ook instellen tot 95°c maar da is toch wa hoog niet?dicht bij kookpunt , meer kalkaanslag ,pomp en rest van circuit zal meer afzien.
ja,goeie opmerking over de zwembadverwarming.
ik werk met een deltasol M regeling van resol en deze staat beneden,hierdoor kan ik,in de eerste plaats ; de pompen manueel bedienen indien nodig en ten tweede ,wat ik niet gezegt had is dat er rond het onderste stuk boiler ook een stuk koperbuis gedraaid is waar het zwembadwater doorstroomt na door de buis in buis ww gestroomt te zijn zodat deze onderaan afkoelt wanneer de zwembadpomp opgezet wordt.
hierdoor zakt de temperatuur aan de onderste sensor en slaat de paneel pomp aan,deze is snelheidsgestuurd en regelt zichzelf dan zodat de boiler toch niet zou afkoelen tot in het midden.
kan je mijn foefeling ewa volgen ?
volgens mij werkt het voortreffelijk.
hihi
johan

Johan,

Ik ben volledig mee.

1 paneel is inderdaad weinig en daar zul je misschien geen 60 C met halen. Natuurlijk is het ook een stuk goedkoper.

Ik heb enkel in de boiler 95 C. Als het verder gaat naar de leidingen staat er direct een mengventiel tot 60 C zo blijft je buffer langer op temp.

Er wordt hier nogal wat afgeleuterd!
Een zwembad in open lucht verwarmen heeft evenveel zin als de zee vullen met een emmer zonder bodem.
Ik ben een vijver- en koiliefhebber.Sedert 1976 heb ik reeds verschillende vijvers gehad. Aangezien de ideale temperatuur voor koi rond de 24°C ligt zoek ik al jaren naar een oplossing om de temperatuur op te voeren.
Laten we duidelijk zijn. Zodra de delta T iets groter wordt(en juist op die momenten wordt bijverwarmen interessant) is de afkoeling zo groot dat het niet meer verantwoord is om bij te stoken. De snelle afkoeling doet de opwarming bijna onmiddellijk teniet.
Ofwel zwem je in de onverwarmde vijver ofwel zorg je ervoor dat het water niet kan afkoelen. De grootste verliezen gebeuren aan de wateroppervlakte( wind waterbeweging ;verdamping enz...)
De enige deftige oplossing om dit te voorkomen is isoleren.
Bodem en wanden zijn technisch perfect op te lossen. De oppervlakte is een ander paar mouwen! Hier is er maar één deftige oplossing:overdekken met een sterk geisoleerd poolhouse! Wanneer je de temperatuur in het poolhouse voldoende hoog kunt houden zal het water veel minder onderhevig zijn aan afkoeling!. Denk aan een passiefhuis!Op dit moment zul je met een zonnepaneeltje makkelijk de warmteverliezen kunnen opvangen.
Een openzwembad verwarmen in ons klimaat is dweilen met de kraan open!

ja ,der staat bij mij ook een mengventiel achter de boiler maar toch vind ik 95°c vrij hoog hoor,normaal gezien wordt de pomp gestuurd met de onderste voeler wat dus wil zeggen dat het bovenaan de boiler nog warmer kan zijn.
stoomvorming is ZEER gevaarlijk hé,niet dat die bij 100°c zal onstaan bij waterdruk maar ga toch geen problemen zoeken,dan geef ik de voorkeur aan een grotere boiler.

of der afgeleuterd wordt , bahh,laat de mensen wa experimeteren,de zonnewarmte is gratis,dus als ge het zwemseizoen voor uw kinderen iets kunt verlengen dan is da goe.
zwembad onderaan en rondom isoleren zou ik nog doen maar investeren in ne poolhouse ,toktok ,dan stuur ik de kinderen liever naar een openbaar zwembad, da komt voordeliger.
geheel dit zwemgebeuren met verwarming en al kost misschien een goei 300 euro, da koivijverke van u kost waarschijnlijk veel meer en wa hebde daar aan ?
johan

300 euro voor iets dat niet werkt vind ik zeer duur.
En wat ik aan mijn koivijver heb is zoveel als u aan uw hobby heeft. Beetje trieste reactie! Misschien wil je me ook vertellen welke hobby ik wel mag hebben?

als je op de kap zit van iemand anders moet je er ook tegen kunnen dat ze dit ook doen bij jou.

mijn zwembadje heeft een inhoud van +- 50m3
is niet geïsoleerd op bodem en wanden (omdat dit totaal geen nut heeft) ( 25 cm betonsteen, bezetsel, en 50 cm stabilisé nemen de temp aan van het water en geven dit nadien ook terug af ( werking van tegelkachel !! )
op mijn dak ligt 800 lopende meter verwarming ( komt overeen met +- 30 m2 ) bijna de oppervlakte van het zwembad.

wel héél belangrijk is de afdekking 's nachts en bij koude dagen , ik heb hiervoor een speciale folie die op het water drijft.

Wij zwemmen nu vanaf eind april en hebben vorig jaar tot begin oktober gezwommen en zijn zeer tevreden over dit systeem.
Dat het momenteel wat frisjes is nemen we erbij omdat wij zeker geen gas of mazout wilden bijverwarmen , één van de dagen zal het zonnetje wel terug komen.

en mijn kinderen stuur ik niet naar een openbaar zwembad , vroeger in onze jonge tijd was dat nog leuk , maar hoe het er tegenwoordig aan toe gaat neen , geef dan maar mijn terrasje , mijn pilsje en mijn zwembadje waar mijn kinderen veilig kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes.

etienne
300 euro voor zwembad met alle toebehoren en extra's die ik nodig had voor aanpassing van mijn zonnesysteem om de overschot aan zonne-energie toch te kunnen gebruiken is zo duur toch niet en als ik daarmee iets kan experimenteren en bijleren en ondertussen de kinderen extra plezier bezorgen. wa zou daar mis mee zijn ???
gij moogt van mijn part eender wa hobby hebben en zoveel geld aan uitgeven als ge wil maar laat een ander da dan ook hé .

kurt
800 lopende meter ? zijn da van die ribbelbuisjes ?
die speciale afdekfolie ,heb je daar documentatie of gegevens van ?
uw installatie lijkt me een stevig verlengd zwemseizoen te bieden,kzou zeggen ,nog veel plezier gewenst daar hé

johan

Beste Johan ,
Het gaat hier niet over wie wat voor hobby uitoefent maar over de oh zo kleinzielige reacties wanneer iemand tegendraads durft te zijn!
Wat jij met je centen doet zijn uw zaken maar dat geldt evengoed voor mij ,ja toch!

Hi there ! Ik bekeek met interesse jullie ervaringen.
Zelf heb ik een klein Intexbad met daarin 6000 liter water. Ik denk eraan om via het secundaire watercirquit (bestemd voor warm kraanwater) dit bad volgend seizoen te gaan verwarmen. Een zeer eenvoudig en niet duur systeem. Enkel wat buiswerk, een buisthermostaat & een electrische 2-wegafsluiter nodig. Hiervoor maakte ik een simulatie-sheet betreffende het verbruik (stuur ik jullie op indien er vraag naar is): Volgens mijn berekeningen kan dit toestel, met een doorstroom van 750 liter (andere 5250 liter van mijn pomp via een bypass", mijn bad (6000lit) met 10° per uur doen stijgen. Wanneer ik nu een berekining maak over een tijdspanne van 175 dagen (mogelijk zwemseizoen) en een gemiddeld temperatuurverlies van 10° per dag/nacht, dan kom ik uit op een jaarlijkse kostprijs van ongeveer 230 euro aan aardgas. Ik mijn geval heb ik dat over voor zo'n lang zwemseizoen.

MAAR ! : Zelf zit ik met de vraag "Wat met de koperen leidingen ?" die hiervoor nodig zijn. Hoe reageren die op het zwemwater ?

Groetjes, Yvan

Yvan,

Ik denk toch dat je een grote berekeningsfout maakt.

10 graden opwarmen per uur voor 6000 liter. Dan heb je een vermgen nodig van 70 kw.

En dan maar 230 liter gas verbruiken op 175 dagen???

In mijn berekening kun je dan amper 32 uur stoken aan dit tempo, en willen we wedden dat uw bad niet warm zal zijn.

En ik denk dat u meer zal nodig hebben dan 10 graden per dag bijverwarmen. Hangt ook af in welke temperatuur u wil zwemmen natuurlijk, maar ik reken op 29 graden.

hans

ik denk da je effe misgelezen hebt,het is wel om 230 euro gas ,das dus wel heel wa meer .
desondanks denk ik niet dat het zo een goed idee is op die manier.
johan

Johan,

Sorry, inderdaad zal het meer gas zijn, maar dan nog.

Heb dit onderwerp al enige tijd gevolgd en wil graag het volgende opmerken:

Leg rondom het zwembad belgische hardsteen (donkergrijs) in gestabiliseerd zand. Leg in dit gestabiliseerde zand vloerverwarmingsslang 6.cm naast elkaar. Dit kan op matten maar ook op speciaal folie welke ook warmteafgifte naar beneden (grond) tegen gaan. Zet hier een pomp (geen verwarmingspomp!!) en verwarmen maar.

Wij hebben zelf ook een zwembad van 1150 x 5.00 binnenmaats. Wij verwarmen met o.a een dieselheater en hebben een 1200 liter tank geplaatst welke is gevuld met rode diesel. De heater heeft een enorm vermogen waardoor het zwembad zeer snel opwarmt. Voordeel hiervan is dat je snel kunt opwarmen op het moment dat je wenst. Je hoeft dus niet constant te stoken maar alleen op geplande momenten. Zeker is ons klimaat is dit aan te bevelen. Neem nu augustus en natte en koude maand.....dan zwem je ook minder en is constant stoken zonde. Doodat we ook met PE slang (warmtewisselaar) 40m2 werken in ondanks de afkoeling snacht en overdags in augustus de temp niet verder gedaald dan 24 graden. Op het zwembadfilter is een kraan gemonteerd die reageerd op 2 temparatuurvoelers. Zodra de voeler op het dak waar de wisselaars zijn gemonteerd een hogere waarde meet, wordt de kraan richting de wisselaars geopend en wordt er 15 m3 water door de wisselaars per uur gepompt. Dit water wordt komt er 2 tot 3 graden warmer uit met als gevolg dat bij 2 uurjes zonnenschijn het water zijn warmte behoud. Schijnt de zon langer dan 2 uur, dan stijgt de temparatuur.

Gisteren was het weer wat warmer en is de temparatuur met 3 graden gestegen ondanks te koude nacht!!

Als meer info wenst, hoor ik het wel.

En wat techniek

Roldek t.b.v. veiligheid kids maar zeker top isolatie!! snachts en bij koudere dagen

eindelijk een deftige reactie: een roldeck of een energiebesparende afdekking lijkt mij de meest logische stap, vóór de investering in verwarming. We zijn hier toch wel op de BBL-site?

Mijn zwemvijver (zwarte folie - tot hiertoe niet afgedekt) haalde tot en met augustus (ondanks het slechte weer) zonder afdekking steeds 's avonds de omgevingstemperatuur. Met de koudere nachten is de temperatuur uiteraard lager in september.

Gezien ik een externe beluchting heb (druppeltoren - trickle tower) kan ik dus met een gerust hart een isolerende afdekking plaatsen. Bij mij wordt dit een bubble-plastiek, gewoon doorschijnende want ik heb toch geen chloor die deze aantast. Om de paar jaar een nieuwe wegens verduren, en ik ben nog altijd ecologischer bezig dan met verwarming.

O ja vergeet nog wat!!

Mijn vorige zwembad was opgemetseld uit betonblokken waarvan de holten na het aanbrengen van betonijzer dicht gestort met beton.

Deze uitvoering is gestort in Stirodur (hard piepschuim) stapelbare blokken. Kortom worden deze blokken worden als het ware op elkaar gestapeld en kun je dus iedere vorm c.q afmeting creeeren welke je maar wenst. De blokken worden onderling met tape vast geplakt en met vlechtdraad aan elkaar verbonden.Dan wordt het beton (B 35) in de holten van deze blokken gestort!!!

Hierdoor ontaat dus geen koudebrug (temparatuur ondergronds is tussen 9 en 14 graden zomer en winter)en het allerbelanrijkste je hebt dan zowel de binnen als buitenzijden zeer goed geisoleerd. Je moet wel rekening houden met het feit dat dit zwembad ruim 100m3 inhoud heeft en dat de eerder afgegeven temparatuurswaarden zeer goed zijn.

Verder kon ik deze heater zowel in gas als dieseluitvoering krijgen. Je moet deze heater dan ook zien als een omgebouwde stoomcleaner maar dan zonder hogedrukinstallatie.

De Dieseluitvoering heeft 3 maal zoveel capiciteit als gasuitvoering. Dit is de reden geweest dat wij voor de diesel hebben gekozen.

Kortom supersnel je temparatuur verhogen is comfortabel en je behoeft niet te stoken op het moment dat je geen gebruik maakt van je zwembad. Daarbij stoken wij omze jacuzzi met deze heater op in plaats van met het ingoebouwde verwarmingselement van 5 KW!!! deze moet normaal met een interval constant werken om het water op de juiste temperatuur(38 tot 40 graden) te houden. Nu vullen we deze af met water uit de dieselheater op het moment dat we even willen relaxen zeg bubbelen. Binnen 10 minuten is het water van 20 naar 39 graden opgewaardeerd.

In denk dat het uitgangspunt uiteindelijk moet zijn hoevaak maak je gebruik van de zwembad cq jacuzzi en hoeveel energie stop je daarin!!

Zeker als het nieuwtje van je zwembad of jacuzzi er af is zul de wat minder vaak zwemmen of bubbelen. Zeker in deze drukke maatschapij zul je ook plannen waneer je er gebruik van gaat maken. In mijn geval is het hup ................even stoken en genieten maar!!!

Viagradus

wie kan mij helpen
ik zou graag wat uitleg willen over het verwarmen
van zwembad met een houtkachel we hebben tevens ook
zonnepanelen kunnen we die beide gebruiken en hoe zit het dan met het filteren van beide systemen
dus ja de ganse werking dus

we hebben het huis juist gekocht
en weten ons geen raad
de opstart is al in orde

hoop dat iemand ons kan helpen