Van septische put naar regenput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In de tuin hebben we een kleine regenton staan die we gebruiken om de planten in de tuin water te geven. Voor al het andere water maken we gebruik van stadswater, dus ook voor het toilet en de wasmachine. Maandelijks hebben we een verbruik van ongeveer 4000 liter (voorlopig twee personen).

Ik heb al eens geïnformeerd om een regenput te laten steken in de tuin, maar het blijkt dat de muren te dicht staan, waardoor het te gevaarlijk wordt om te gaan graven.

Nu zit er echter nog een septische put in de tuin die niet meer gebruikt wordt. Er zit enkel nog een sliblaag in, met daarboven enkele centimeters water. Nu vraag ik me af of ik geen problemen ga zoeken door deze te gebruiken als regenput. Enige tips of opmerkingen die jullie hebben?

Reacties

Hoe groot is deze septische put?

Als hij groot genoeg is (en liefst rechthoekig) dna kan je deze volstoppen met één of meer mini septische putten in PE (van 1000 of 1500€) die je in serie kan koppelen.

Eén van 1000 kost een 200€.

Deze mini septische putten kunnen perfect dienen als RWP

teizman

In onze vorige woning is er ook een gebruikte oude septische put (rechthoekige gemetste) omgetoverd tot hemelwaterput. Grondig uitgespoten met hoge druk, nieuw laagje cementbezetting ertegen (gewoon mortel, 3 lommel op 1 cement en wat compactuna).
Gaf geen problemen, 6 jaar in gebruik voor WC en tuin.
Opletten als je daar in werkt, methaangas is zwaarder dan lucht, en kan ontploffen.

Ik ben nog niet in de put geweest om die juist op te meten, maar heel groot lijkt hij me toch niet. Zou er toch eens moeten ingaan.

Zoals ik al heb gezegd is het te gevaarlijk om zo'n cilinderbetonregenput te zetten, omdat dan teveel gegraven moet worden... Maar wat als ik die nu zelf zou graven en metsen in de tuin: doordat ik zelf de diepte kan bepalen wordt het dan misschien minder gevaarlijk. Het lijkt me dan echter wel gevaarlijker voor lekken ed.

PS: Mijn excuses voor het laattijdig antwoord, maar we zijn nog maar net terug van reis.

Normaal kan die oude put na reiniging en eventueel herbezetting perfect hergebruikt worden voor regenwater.

Let wel op wat Markie zei: erin gaan om te werken kan een gevaarlijk jobke zijn want de atmosfeer is soms niet geschikt voor ademhaling/ontplofbaar (aanwezigheid van methaan of giftig zwavelwaterstof in de smurrie op de bodem). Als je niet 100% zeker bent van de veiligheid laat je het best door een gespecialiseerd bedrijf doen. Er vallen geregeld doden door zulke putwerkzaamheden.

Werner