Regenwater - bovengrondse opslag

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik zoek een (bovengrondse) oplossing om meer regenwater te kunnen opslaan: rijwoning 75m2 dak, 2300l regenwaterput is te klein. Heb nog wat ruimte in een bijgebouw.

1. Zwembad: (niet het opblaasbare type), lijkt mij niet erg duurzaam maar misschien zie ik dat verkeerd.
2. Kunststof tank in metalen kooi
3. Vaten (220l ofzo): nogal omslachtig als je 1000l extra opslag wil.

Probleem is dat de tank niet breder mag zijn dan de gemiddelde deuropening...

Alvast bedankt voor jullie reacties.
Danny

Reacties

Er bestaan kunststof tanks van 79cm waar 1000L inkan, maar deze kosten een klein fortuin in verhouding.

Persoonlijk zou ik zelf een bak maken van betonplex, die je verstevigd met metalen spanbanden. Dit zou moeten houden.
Waterdichting doe je dan met een vijverfolie?

Greetz
Leo

In sommige amerikaanse stocks verkopen ze zwarte rubberen kerosine en brandstof opslagzakken (soort ballonachtige rubberblagen)van zon 2000 liter, er zitten ogen aan om ze bevestigen , en als ze leeg zijn zijn ze opvouwbaar.

Danny, er is een firma die tanks levert als een bouwpakket die door deuren past, en die je op de plaats zelf dan moet installeren.
Die IBC (kunststof tank met metalen kooi) zou ik niet aanraden, omdat zonnestralen voor algengroei kunnen zorgen.

Roel

ook als ze donker staan ?

Dan moet je ervoor zorgen dat er totaal geen zonlicht aan kan, algen hebben namelijk licht nodig.

Nog een probleem met die IBC tanken: ze vriezen kapot, zelf ondervonden...

 

Ik liet mijn mazouttank ombouwen tot regenput. Bij de overschakeling van mazout- naar een gasketel vond ik het zonde om de tank te laten opvullen met zand of polyurethaan.

Een firma uit Menen pompte en kuiste alle vuile mazoutresten er uit. Dan volgde het zandstralen en het proper maken. De tank kreeg als laatste een duurzame kunstoflaag zoals ze die toepassen in zwembaden.

Ik gebruik de put nu al enkele maanden voor regenwateropslag en mijn vrees dat het water niet helder zou zijn, blijkt nu onterecht. Ik wou die positieve ervaring gewoon mededelen, mochten er mensen zijn die hun voorraad regenwater willen vergroten zonder grondwerken uit te voeren.

Allen spijtig dat mijn gemeente enkel subsidie (75 euro) wilt geven voor mazouttanks die opgevuld worden met een inert materiaal (zand of polyurethaan?). Opslag van regenwater komt nochtans iedereen te goede. Vandaar dat ik toch een aanvraag indiende bij het gemeentebestuur. 'k ben curieus naar haar antwoord.

gr

 

Luc