Luchtwarmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, wie kan ons helpen?

Wij overwegen voor in ons nieuw huis een luchtwarmtepomp te plaatsen. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat zijn de voor en nadelen?

We voorzien zo ie zo ook een houtkachel!!

Totale te verwarme oppervlakte: 100m²
Woning is 100% zuidelijk gericht (grote raampartijen aan zuidkant).
Isolatiewaarde van woning ligt hoog.
Achterkant gelijkvloers in heuvel ingebouwd.

Hebben jullie ideeën of suggesties?

Heel hartelijk dank!!

Karen en Koen

Reacties

beste mensen,, wij zijn een jong bedrijf die in nederland luchtwarmte pompen installeren wilt u informatie,, kunt u ons mailen..

met vriendelijke groet

robert aalderink

jr-industrial

Het mail adres is robert@aalderink.speedlinq.nl

Jr-industrial..

Hallo Karen & Koen,

Wij zitten (net als jullie vermoed ik) nog in de planningsfase van ons huis>
Op het salon Bois & Habitat in Namur een tijdje terug waren wij onder de
indruk van een klein bedrijfje uit Sprimont (Energy Saving Solutions denk ik
dat ze heten), die een lucht/water warmtepomp ontwikkeld hebben niet met
een soort "ventilator" (systeem waar Arnold naar verwijst, met mogelijke
geluidsoverlast), maar met een serie statische captoren die verticaal
gemonteerd worden, ofwel tegen een muur, ofwel vrijstaand ; wij zouden ze
waarschijnlijk als achterwand van de carport monteren, waardoor de wind er
door kan spelen en zodoende het rijmprobleem verkleind wordt. Voordelen
van dit systeem tov grondcaptatie : nooit uitputting van de warmtebron, wat
met een horizontaal net doorheen het seizoen en met een verticaal systeem
in de loop der jaren wel problematisch zou kunnen worden (?) Onze architect
heeft al een aantal projecten met dit systeem gerealiseerd, waaronder zijn
eigen woning. Misschien interessant om eens te bekijken ?
Mvg,
Ruben

Ruben,
alle nieuwe technieken zijn "interessant om eens te bekijken", maar wil je daarom zelf voor proefkonijn spelen?
Als je daar concrete gegevens over wil moet je 2 identieke woningen inrichten, met bewoners die hetzelfde stookregime aanhouden, 1 met een warmtepomp en 1 met gas of stookolie. Een jaartje temperaturen en verbruik loggen en DAN staan we al wat verder. Zo al eens een rapport gezien?
DON BOSCO HOBOKEN heeft in de jaren '80 zo'n proef gedaan met 2 identieke WC-blokken, de ene met stookolie, de andere met warmtepomp. De warmtepomp zou 3x zuiniger moeten geweest zijn, in werkelijkheid was ze 1/3 duurder, onderhoud van de installaties waren in de berekening opgenomen. Komt daar nog bij dat de binnentemp. daar maar op 15° werd gehouden, bij 20° wordt dat verschil nog groter.
Ze staan nu waarschijnlijk wel verder, maar als de warmtepomp echt de oplossing was zou er niks anders meer gezet worden wegens alle voordelen: geen schouw, geen plaatselijke stank, geen onderhoud (?), geen ontplofbaar gas of brandstofopslag…

Markie,

Het is ook al lang bewezen dat een passiefhuis veel voordelen heeft t.o.v. traditionele bouw. Toch bouwt lang niet iedereen een passiefhuis.

Allen,

Wij gaan een PH bouwen en overwegen een totaalsysteem (balansventilatie met warmterecuperatieunit en aardwarmtewisselaar, luchtwarmtepomp, boiler sanitair water en zonnepanelen) te plaatsen.
De luchtwarmtepomp zou gebruikt kunnen worden voor bijverwarming van de lucht en voor bijverwarming van de boiler.

Ik heb het rendement gevraagd aan de leverancier maar heb sterk mijn twijfels bij de gegevens die hij van de constructeur gekregen heeft, namelijk een gemiddelde COP van 4,75. Voor sanitair warmwater bij +45°C COP = 3,6 en voor verwarming tot +20° lucht temperatuur (bij een buitentemperatuur van +2°C) COP = 5,9.

De temperatuur van de buitenlucht zal steeds hoger zijn dan 2°C vermits wij een aardwarmtewisselaar gaan plaatsen.

Wat een rendement (COP) kan een luchtwarmtepomp hebben in een PH?

Groeten

Peter

Opgepast!

Dit type is het goedkoopste, maar heeft het slechtste rendement. Vaak worden daardoor geen subsidies of fiscale voordelen gegeven. Bij lage buiten Tp ben je letterlijk elektrisch aan het verwarmen, waardoor het ecologische wel helemaal de mist in gaat.

JB

Jeroen,

begrijp niet goed wat het probleem is van lage temperaturen.

De lucht waaruit de warmte gehaald wordt (afvoerlucht na warmtewisselaar van warmterecuperatie) heeft toch steeds (tussenseizoen EN winter) een temperatuur van 13 à 14 °C.

Deze zal toch nooit veel lager dalen want de aangevoerde lucht wordt met een grondbuis voorverwarmt tot 10 à 11°C.

Peter

het probleem met de warmtepomp zal hier niet zijn dat de COP mogelijk te laag is, maar dat de debieten zich moeten inpassen in de balansventilatie.
Inzoverre ik het begrijp, zal je de uitgang van je balansventilatie gebruiken om de WP aan te voeden. De balansventilatie zal ongeveer aan 200m3/h lucht verplaatsen. De vraag is hoeveel KW je WP kan produceren bij 200m3/h.
bv mijn lucht/water warmtepompboiler levert bij invoer temperatuur 15°C ongeveer 2KW energie met COP ongeveer 3.2 en bij 400m3/h. Bij de 200m3 van de balansventilatie zal je maar ongeveer de helft kunnen produceren. Heb je meer nodig dan ze je dus meer lucht moeten gaan verplaatsen dan mogelijk nodig voorde ventilatie.
En ook ter beperking van de geluidsoverlast zal je extra maatregelen moeten nemen.

Walter

Walter,

Heb jij ook een warmtepompboiler?

Welk merk?

Ik heb er eentje van inventum en doet tot op heden prima zijn best. Heb jij hier filters voorstaan voor de aanzuig?

Hans V.

een Ochsner, geen filters voor de aanzuig. Ik vraag me idd of ik die ooit moet propermaken of zo.

Walter

Hans,

even die Inventum bekeken: dat is er eentje met een relatief kleine buffer (80 of 120liter als ik het goed versta). Er zit een WP van 300Watt in die dan ongeveer 900Watt zal leveren voor het opwarmen. Heb je die aangesloten op de balansventilatie?
Ik heb dat in ieder geval niet gedaan. Het verschil tss het debiet van de WPB (400m3/h) en de balansventilatie vond ik te groot.
Mijn Ochnser heeft een buffervat van bijna 300l en heeft nog een extra warmte wisselaar waarop ik ooit nog eens zonnepanelen ga zetten.

Walter

Walter,

Het opgenomen vermogen is 300 watt. Hij heeft een ventikatiecapaciteit van tussen de 100 en 225 m3/uur.

Mij boiler hangt in onze ijszaak en is niet aangesloten aan een balansventilatie omdat onze deur continue openstaat van de zaak. Werkt echt prima.

Onze boiler is eentje van 120 liter. Is wel genoeg voor ons gebruik. Verbruiken ongeveer 1000 liter warm water per dag voor de afwas van onze spullen en machines bij warm weer, nu veel minder.

Bij stiebel eltron hebben ze ook grotere exemplaren. misschien bouw ik in de woning nog ooit wel eentje, omdat wij een tuinkamer hebben pal naar het zuiden gericht en zou deze dan willen koelen met het weghalen van de warme lucht die zich daar opstapeld.

Ohsner ken ik persoonlijk niet zo goed, ga mij eens informeren.

Groeten,

Hans V.