vloerverwarming "droog" + warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

voor mijn nieuwbouw (190m² en U = 32) dacht ik aan vloerverwarming "droog" systeem (ook op verdieping) met een Viesmann BW-warmtepomp als enige warmtebron. Deze wp zal ook het instaan voor het sanitair water.

Ik heb al informatie van Briotherm, Steka en Airplus. Heeft iemand ervaring met deze bedrijven?

alvast bedankt,

ronny

Reacties

Ronny,

Wij gaan voor onze nieuwbouw met Briotherm in zee voor de vloerverwarming. (Eveneens droog systeem)

De reden waarom we voor hun gekozen hebben is omdat ik af en toe al eens op een woning ben gestuit waar Briotherm de vloerverwarming heeft gelegd en de mensen waren steeds super tevreden over de firma. Aangezien het geen referenties waren die Briotherm zelf gegeven had, heeft mij dat het nodige vertrouwen gegeven in de firma.

Zij zijn ook al heel lang aanwezig op de Belgische markt, ze zijn een familiebedrijf én ze zijn bij mijn weten ook nog niet van naam veranderd omwille van een faillissement ofzo. (Dat laatste is een verkoopsargument dat ze zelf ook maar al te graag gebruiken, maar als het waar is mag het gezegd worden natuurlijk).

Nu, in alle eerlijkheid. Als ik geweten had wat ik (o.a. via dit forum) ondertussen allemaal geleerd heb, denk ik niet dat ik nog met hun in zee zou gaan. Niet omdat ik denk dat ze slechte kwaliteit leveren, maar wel omdat ze veel te duur zijn. Op zich heb ik er geen probleem mee om te betalen voor kwaliteit, maar als ik de rekening bekijk dan betaal je bij hun echt wel zeer veel en uiteindelijk is een vloerverwarming leggen ook niet hét grote werk. Als je wat handig bent denk ik dat je met een andere installateur sanitair/verwarming de klus veel goedkoper kan klaren en misschien ook zelf wat kan meehelpen.

Briotherm heeft trouwens enkele slimme verkoopstrukken waar ze graag mee uitpakken zoals hun unieke buis en de voordelen van het droog systeem, maar ik zeg het ... hoe meer je er over weet, hoe minder deze (zogenaamde) voordelen eigenlijk inhouden.

Bij Briotherm hebben we wel enkel de vloerverwarming genomen, geen verwarmingsketel, geen boiler, geen radiatoren, ... enkel het "buizenstelsel". De rest hebben we overgelaten aan een andere installateur.

Wij hebben ook, omwille van heel wat technische bezwaren, bewust geen warmtepomp genomen maar een in mijn ogen aantrekkelijker en milieuvriendelijker alternatief. (Lees anders zeker het forum maar eens door wat die warmtepomp betreft). Ik denk trouwens niet dat Briotherm al veel warmtepompen geplaatst heeft in België, dus veel ervaring gaan ze er misschien niet mee hebben en ... waarschijnlijk is de prijs die ze ervoor vragen niet mals.

Met Steka hebben we indertijd ook gepraat, maar hun systeem kon ons niet bekoren. Airplus ken ik niet.

Ik denk dus dat je met Briotherm met een gerust hart in zee kan gaan, wetende dat je een kwalitatief systeem in uw vloer hebt steken waar je veel jaren geniet van gaat hebben, maar wat je wel (te?) veel geld gekost heeft

David, bedankt voor de reactie.

Ik neig ook naar Briotherm omdat hun droog systeem mij wel bekoort en hun buizen wel echt sterk lijken. Ik heb zeker interesse in jouw weigering van Steka's droge systeem, omdat het op het eerste zicht (ik ben wel een complete leek) sterk lijkt op dat van Briotherm en ook kwa prijs vergelijkbaar is (ongeveer 85 euro/m² geplaatst). Inderdaad: nogal duur, maar zoals je zelf aangeeft, kwaliteit kost wat. Mij valt het verschil op in plaatsing: Briotherm legt in overlappende meandervorm, Steka in dubbele meandervorm. Heb echter geen idee wat beter is.

Omdat ik milieubewust ben en totaal geen vertrouwen heb in de toekomstige brandstofprijzen ben ik geneigd om toch te opteren voor een Viessmann warmtepomp, zowel voor verwarming als bereiding van sanitair water. Probleem is dat ik verschillende offertes heb gekregen en alle wijken nogal sterk af, ook op technisch vlak. Briotherm is echter waanzinnig duur en ongeveer 30% duurder dan Steka! Waarom weet ik niet. Is de kwaliteit van de installatie zoveel beter? Dat is een probleem dat ik aan Viesmann zelf zal voorleggen. Bij Briotherm hebben ze mij echter verteld dat ze al tientallen installaties van warmtepompen hebben verzorgd...

Airplus uit Leopoldsburg heeft, ook naar eigen zeggen, heel wat installaties verzorgd en hun prijs ligt dan weer een heel stuk lager dan de andere 2... Zij bieden echter enkel een nat systeem aan voor de vloerverwarming, nl het noppensysteem van Begetube, voor 60 euro/m² geplaatst. Ik ben echter voorstander van een droog systeem: minder/geen risico op barsten in de vloer, snellere responstijden en een lichtere vloeropbouw, wat zeker meetelt omdat ik voor houtskeletbouw heb gekozen.

De technische offertes voor de wp ga ik voorleggen aan Viesmann zelf en dan beslissen.

Het energieforum heb ik deze week pas ontdekt, jammer genoeg. Het geeft absurd veel info en is niet eenvoudig voor een leek als ik. Bovendien vrees ik een beetje dat er nogal wat zelfstandige installateurs tussen zitten die natuurlijk voor eigen winkel preken. Hopelijk vergis ik me hierin.

Je geeft aan dat je met je huidige kennis van zaken misschien iets anders gedaan zou hebben. Wat dan wel?

groeten,

ronny

Ronny,

als leek maak je toch nog een aantal leken fouten .
=> bang van energieprijzen? Niet de overstap naar electrisch verwarmen is de eerste oplossing, maar minder energie verbruiken. De kostprijs van electriciteit volgt zeer mooi de kostprijs van mazout, gas.... Dat is geen oplossing. Isoleren is dus de eerste boodschap (kou hebben natuurlijk niet). En met correct isoleren kom je tot een woning waarbij je momenteel met 500 euro aan verwarmingkosten moet toekomen (voor een 200m2 verwarmd).
Als leek is het idd moeilijk te kiezen tss de vv oplossingen. Persoonlijk zou ik zeggen dat je in de eerste plaats bij je architect terecht moet voor zijn raad. Momenteel lijkt me je keuze op weinig objectieve zaken gebasseerd (sterke buizen??).
Voor je houtskelet zou ik juist de meest mogelijke massieve vloer kiezen. Dit omdat je houtskelet uit zichzelf weinig massa heeft, en dus zeer snel de temperatuursverschillen van buiten zal volgen (snel koud in de winter, snel warm in de zomer). Hoe dikker de vloeropbouw, hoe beter zou ik zeggen. Dus zeker voor het natte systeem gaan.
Als je de vv offertes wenst te vergelijken: controleer de garanties die gegeven worden, vergelijk de kritieken op de materialen die gebruikt zijn hier op het forum. Je moet hier op het forum heel wat referenties vinden naar briotherm en concurrenten. Probeer de zoek functie hier op het forum zo goed mogelijk te gebruiken.
Staar je trouwens niet blind op de 'snelheid' van het droog systeem. Met een goede weersafhankelijke sturing van je vv, zal je nooit in de problemen komen met de snelheid van je vv. Ik ben trouwens benieuwd hoe ze bij Viessmann die offertes gaan beoordelen.
Ik verschiet wel van de prijs van 90Euro/m2. Ik heb 2900Euro excl btw betaald voor het materiaal voor 180m2 vv. Voor het verschil in kostprijs (en daar komt nadien nog die Viessmann warmtepomp bij), plaats je een enorme berg isolatie die je veel meer zal besparen en meer comfort zal bieden dan eender welke technische oplossing.

Walter

Walter, bedankt hiervoor.

eerst en vooral wat duiding: ik heb 2 linkerhanden en -voeten zodat ik wijselijk alles uitbesteed. Vandaar dat ik voor alles extra zal betalen. Op de VV en WP na wordt het een "à la carte sleutel op de deur"

Kwestie van die buizen: ik heb hier op het forum zoveel discussies en rampscenario's over knikkende buizen gelezen, dat ik Briotherm hiervoor toch een paar extra punten moet geven hoor. Ik heb zo een buis in handen gekregen en er de beest mee uitgehangen, maar van zodra ik losliet nam die weer mooi haar oorspronkelijke vorm aan. Kermistruukje???
Hoe dan ook, er zijn hier zoveel pro's en con's te vinden dat ik zelfs niet meer weet type buis (PE, VPE, met of zonder alu, enz) nu eigenlijk beter is. Briotherm biedt 30j garantie en dat is het hoogste wat ik ben tegengekomen.

Kwestie van betere isolatie: jammer genoeg is het nu te laat om nog zware aanpassingen uit te voeren, want de werken beginnen deze maand. Een bijna-passiefhuis zit er dus niet meer in. Door wat extra isolatie kan ik de U waarde van het huis tot +/- 30 laten zakken, mss nog wat lager. In ieder geval zal een WP nodig blijven en de peperdure boringen jammer genoeg ook.

Pellets vind ik ook mooi, maar wie garandeerd dat de productie ervan binnen 5j niet in handen is van een multinational die de prijzen kunstmatig omhoog krikt? Trouwens als je ziet hoe de houtprijs omhoog schiet, vrees ik dat zelfs het houtafval zal volgen...

Als de electriciteit te duur wordt kan ik na verloop van tijd nog foto-voltaïsche cellen plaatsen, denk ik dan.

Je opmerking over de massa van mijn houtskeletbouw doet me twijfelen, want het lijkt me logisch, terwijl mijn aannemer me verzekert dat de goede isolatie het gebrek aan inertie opvangt. Ter info: muuropbouw = 12cm rotswol tussen 2 OSB-platen van elk 11mm, dampscherm, 3cm polystyreen, 2cm luchtspouw, gevelsteen in waaldikformaat en langs binnenkant nog 12,5mm gipsplaat op de OSB.

Ik zal je raad volgen en mijn architect eens aan het werk zetten ivm droog/nat systeem...

groeten,
ronny

Ronny,

De "snelheid" van het droge systeem is inderdaad iets waar Briotherm mee uitpakt. In een huis dat deftig geïsoleerd is ga je daar in de praktijk zeer weinig van merken, aangezien de warmte goed behouden blijft en je normaliter geen grote temperatuursvallen zal kennen. Je hebt blijkbaar wel geopteerd voor houtskelet, en dan denk ik -net zoals walter- dat je ook beter kiest voor een nat systeem, omdat je dan meer opgewarmde massa hebt.

Over de "legvorm" hoef je je weinig illusies te maken. Bij de meest courante legvormen zal de temperatuur zeer egaal verdeeld worden en zal je aan de vloer geen verschil voelen tussen de aanvoer van de buis en de retour van de buis. Een goede vloerverwarming heeft trouwens een dusdanig lage temperatuur dat de vloer niet "warm" aanvoelt, maar eerder "niet koud".

Barsten in de vloer ga je normaal ook niet krijgen bij een nat systeem. Ik denk dat dat idee in de wereld is gekomen door installaties waar er fouten zijn gemaakt. Te warm water dat door de buizen loopt al dan niet in combinatie met uitzetvoegen en wapening die niet voorzien zijn. Ik denk dat men wat dat betreft ondertussen wel geleerd heeft van de fouten uit het verleden.

De reden waarom ik niet voor Steka heb gekozen had betrekking op een aantal punten: Ik meen mij een nogal onkundige verkoper te herinneren en dat zij in de chappe die boven de vloerverwarming ligt geen wapening meer voorzien, hetgeen mij nogal bizar leek. Er zijn wellicht nog verschillen, maar weet niet of deze relevant zijn: Zo gebruikt Briotherm gegalvaniseerde staalplaten voor warmtespreiding en Steka aluminiumplaten. Briotherm legt ook nog een plastiek folie waarop de chappe gegoten wordt. Ik weet niet of men dit ook doet bij Steka. Ik meen mij ook te herinneren dat de buizen van Briotherm meer/beter ingesloten zaten in de isolatie. Bij Steka liggen de buizen in een omgekeerde U, terwijl deze bij Briotherm meer op een omgekeerde Omega lijkt, hetgeen meer warmtegeleidend contact geeft met de buis.

Ik weet niet of je je voor deze vaststellingen moet baseren om een keuze te maken. Ik ben net zoals u een leek in de materie

David,

Mja, Steka ga ik dan ook maar aan de kant schuiven...ik had ook een niet al te overtuigende verkoper aan de lijn.

Onze architecte is ook geen grote hulp in deze materie, want haar inbreng blijft beperkt tot "iedereen zegt iets anders en met houtskeletbouw kan je alle kanten uit. Het is zeer specifieke materie dus kies gewoon voor hetgeen het langst bestaat." Dit zal ik maar beter doen zeker, want mijn zus is secretaresse en die vertelt me nu krek hetzelfde!

Ik heb ook een offerte ontvangen voor een nat systeem, waarbij de buizen in een noppenmat worden gelegd. Weet je daarovedr iets te vertellen? Op dit forum lees ik daar geen al te beste commentaren over...

Ik heb het forum nu niet bepaald uitgespit over de voor en nadelen van een noppenplaat, dus ik kan er helaas niet veel zinnigs over vertellen.

Op het eerste zicht lijkt het mij wel een mooie en eenvoudige methode te zijn om de buizen op gelijkmatige afstanden van elkaar te leggen. Ter hoogte van het contact met de noppen hebben de buizen ook de mogelijkheid om wat te kunnen krimpen en uiteen te zetten. Ik zie niet zo onmiddellijk wat de nadelen kunnen zijn van het systeem.

Wat je denk ik wel moet vermijden is een systeem waarbij men de buizen rechtstreeks bevestigt op een wapeningsnet. Het is niet eenvoudig om zo een gelijkmatige verdeling van de buizen te bekomen en die wapening moet m.i. ook BOVEN de buizen liggen, niet eronder. In bijlage zie je een foto van zo'n uitvoering. Mij kan het alvast niet echt bekoren ...

David (en de rest),

ik ben nu niet een grote vv specialist, maar op een paar punten moet ik toch tegenspreken voor wat betreft vv op een net.
=> dit is niet 'het' wapeningsnet. Dan komt er nog steeds een wapeningsnet gebruikt worden boven op de buizen. Dit dient enkel voor de bevestiging van de vv-buizen.
=> met zo een net kan je ook de buizen perfect op de een gelijkmatige afstand krijgen. Je buizen volgen gewoon de draden van het net en liggen zo steeds op dezelfde afstand. Op de foto kan ik wel niet goed genoeg de details hier zien. Er lijkt daar idd nogal wat beweging te zitten in de rechte lijn van de buizen.

Ik zou eerder zeggen dat een noppenmap wat moeilijker is bij 'specialekes'. Dan ben je verplicht om steeds de uitsparingen van de mat te volgen wat niet altijd evident is. Maar dat is eventueel maar een klein nadeel. Ik heb met een soort noppenmat gewerkt bij de wand verwarming en dat viel best mee.
Bijgevoegd een detail met net en ik denk dat de buizen wel mooi op dezelfde afstand liggen (wel ik ze zelf gelegd...) http://users.telenet.be/zonnewind/11_vloerverwarming/3.html .
Persoonlijk denk ik dat het technisch niet zoveel uitmaakt welk systeem je gebruikt. Belangrijk voor de kostprijs is hoe snel de installateur kan werken en dat zal je snel zien in de prijs.

Walter

Thanks!

Blijkbaar wordt een noppensysteem al lang gebruikt bij natte vloerverwarming, dus de deugdelijkheid zal wel aanvaarbaar zijn neem ik aan.

Om even terug te komen op "massa". bij een droog systeem liggen de buizen ook onder een chape van 6 cm en 1cm tegels. Nu moet ik ook toevoegen dat de offertes voor een droog systeem een buffervat van 400L voorzien en de offerte voor een nat systeem beperkt zich tot een buffer van 100L. Ik veronderstel dat dit verschil enkel is om de inertie op te vangen. Bij de droge VV vervangt het grotere buffervat de opslagmogelijkheid van het "ontbrekende" gedeelte van de chape. Klopt deze redenering?

Tussen een droog systeem en een nat systeem moet toch nog een verschil zijn, nl warmtegeleiding en isolatie, neen? Een buizenstelsel dat IN een dikke chape ligt zal toch andere resultaten geven dan een droog systeem waarbij de buizen op 6cm polystyreen liggen. Al was het maar voor warmteverliezen naar "onder" toe (op gelijkvloers). Vraagje: zal de energiebehoefte van een woning anders zijn bij een droog systeem dan bij een nat?

WP:
Viessmann zelf raadt mij het volgende aan (op basis van wat bondige info over de telefoon). Voor een warmtebehoefte van 11kW: Een vitocal 300 grond/water WP die zowel VV als sanitair water verzorgt. Prioriteit wordt gegeven aan de opwarming van sanitair water tot 50-55°C. Dit gebeurt in een warmwaterboiler met bijkomstig verwarmingselement. Nu moet je weten dat ik in mijn huidig appartement de waterT° altijd op 45°C laat. Dus zal in de nieuwe woning 55°C wel volstaan en zal het verwarmingselement enkel sporadisch werken, veronderstel ik. Is de warmwaterboiler op T°, dan geeft de WP haar warmte af aan het buffervat van de VV.
Volgens Viessmann zal de COP hier slechts minimaal dalen, want de WP werkt dan optimaal zonder risico op pendelen, sanitair water is altijd op T° en het buffervat zorgt voor een gelijkmatige vloerT°. In de zomer zal de WP 's nachts de boiler op T° brengen zodat 's morgens warm water voorhanden is. Wil ik 's avonds een bad, dan zal het verwarmingselement inspringen (behalve als de WP ook overdag aanstaat, met minder kringen; een detailberekening moet hierover uitsluitsel geven).

Ronny

David,

Ik zou even willen terugkomen op jouw "techncische" bezwaren bij een warmtepomp. Ik denk dat ik het forum nu al wel een beetje heb afgeschuimd, maar ik heb nog maar weinig "technische" bezwaren gevonden.

Wel al veel "ecologische" (blijft elektrisch verwarmen) maar nog geen "technische" (het werkt niet).

Kan je jouw technische bezwaren even toelichten ?

Om mijn kaarten alvast op tafel te leggen, ik plan een captatienet warmtepomp met zonneboiler ondersteuning voor sanitair water. Ecologisch gezien lijkt mij dit, vooral op lange termijn, geen slechte keuze (tegeover gas of pellets), want
- toch een end-to-end COP van 1.3 tot 2 (afhankelijk van wijze van electriciteitsopwekking)
- electriciteit kan je makkelijk zelf (PV panelen) of locaal produceren, gas niet. Ik plan ook een pak PV panelen te zetten, maar wacht nog een beetje tot het rendement verhoogt (en het rendementsverlies verlaagt).
- pellets en hout lijken me absoluut niet milieuvriendelijk (noch economisch) als meer dan een kleine minderheid het gaat gebruiken.

Graag had ik jouw technische bezwaren kort opgelijst gezien.

Bedankt,

Jan

Beste Jan,

Het hoort misschien niet helemaal thuis in deze vraagstaart, maar goed ...

Tegenover een warmtepomp heb ik geen technische bezwaren in de zin van "het werkt niet". Natuurlijk werkt een warmtepomp en in de meeste gevallen zal je daarmee een woning ook perfect kunnen verwarmen. Toen ik de keuze ging maken voor het verwarmingssysteem van onze woning had ik ook eerst een warmtepomp voor ogen en ik ben toen eens gaan horen bij M*SS*R en *Z*N. Beiden boden een oplossing aan met een captatienet in de tuin.

Mijn eerste bezwaar was dat ik zo'n captatienet in de tuin alvast niet zag zitten. De buurman van een vriend (het is via-via, ik weet het) heeft een warmtepomp met zo'n captatienet en die vriend wist mij toch te zeggen dat het gras van zijn buur er na de winter veel langer "ros" bleef bijliggen en dat je zelfs kon zien wààr de buizen lagen, dit omdat de grond op bepaalde plaatsen meer dan 30 centimeter (!) hoger bleef staan door de ijsvorming rond de buizen.

Dat deed mij toch al een beetje nadenken, temeer daar ik die geruchten aan de leveranciers heb voorgelegd en niet bepaald heb horen tegenspreken. (Eerder een antwoord in de zin van "Ja, maar ge gaat wel geen last hebben van mollen in uwen hof" ... Hallo?!)

En, waarheid of niet, ik kan mij moeilijk inbeelden dat zo een "frigo" in uw tuin echt goed kan zijn voor uw beplanting. Wellicht zullen planten zonder diepe wortels met zo'n captatienet weinig problemen ondervinden (en visa-versa) maar je moet op voorhand ook al goed weten wat je allemaal in uw leven met uw tuin gaat aanvangen. Vijver? zwembad? tuinhuis? terras? andere verhardingen? ... en waar zullen deze allemaal komen? Enfin, zo'n captatienet, ik zag dat alvast niet zitten.

Trouwens, hoe lang gaan die buizen mee van dat captatienet? In tegenstelling tot vloerverwarmingsbuizen (die "beschermd" liggen in uw woning), liggen de buizen van dat captatienet wel "onbeschermd" in uw grond.

Nog een ander bezwaar dat ik had, is dat je in een huishouden sowieso ook water nodig van hogere temperaturen voor sanitaire doeleinden. En het is een feit dat de COP van een warmtepomp aanzienlijk verslechterd naarmate je hogere temperaturen moet bereiken.

Wij wilden initieel radiatoren plaatsen op onze bovenverdieping (badkamer en slaapkamers). Bij I*Z*N raadde ze ons aan om ook daar vloerverwarming te voorzien, bij M*SS*R hadden ze het over elektrische verwarmingstoestellekes (lees: COP=1). Voor ons waren dat twee opties die niet echt werkbaar waren.

Een ander bezwaar dat ik nog had was dat men in het systeem van M*SS*R een soort freon-achtig (maar niet giftig?) gas gebruikt en dat wou ik absoluut niet door mijn tuin/woning hebben lopen. Als ik me niet vergis gebruiken zij ook geen "normale" vloerverwarmingsbuizen en daar had ik ook serieuze bedenkingen bij. Als die warmtepomp ooit de geest geeft dan kun je alleen terecht bij M*SS*R. Als zij ooit failliet gaan (of de service blijkt niet zo goed te zijn als de verkoper het voorstelt), dan moet je noodgedwongen misschien nog een vloerverwarming plaatsen op basis van water en kan je beginnen breken. I*Z*N werkt wel op basis van water, zowel in het captatienet als in de vloerverwarming, maar hún oplossing was ook niet bepaald goedkoop te noemen.

Verder heb ik ook het gevoel dat die COP's van de warmtepompen eerder bepaald zijn in labo-omstandigheden. (Een beetje hetzelfde als zeggen dat mijn wagen ook maar 5 liter diesel zou verbruiken per 100 km, maar in werkelijk merk je dat dat heel wat meer is).

En een ander technisch bezwaar is ook dat je toch wel wat afhankelijk bent van de natuur. Neem één strenge winter en een slechte zomer en dan vrees ik dat de grond rond uw captatienet weinig zal kunnen recuperen. Of neem nu dat je ooit nog een zwembad gaat plaatsen dat je nog moet bijverwarmen in de zomer. Het is niet dat je uw grond niet kan uitputten hé.

Enfin, dat zijn zowat mijn bedenkingen geweest indertijd ... Ondertussen hebben we gekozen voor pellets.

Uitputting van de grond kan, maar dan spreken we toch al van echte klimaatveranderingen. De grond recupereert immers vooral door de neerslag. Hoge zomerT° is dus niet nodig, regen wel.

als je sanitair water wordt bereidt door een zonnepaneel, dan zou je de WP 's zomers eventueel kunnen gebruiken voor koeling en zo de grondwarmte herwaarderen. Wel electriciteitsverbruik...maar daar kunnen toekomstige VP panelen dan weer voor zorgen.

Ronny,

Betreffende Briotherm nog: Zij gebruiken polybuthyleen (PB) buizen die naar hun zeggen zuurstofdicht zijn. (Ik heb ondertussen al wel enkele vraagstaarten doorlopen om te weten dat Hans u zal zeggen dat geen enkele buis, buiten een meerlagenbuis (PE/ALU/PE), volledig zuurstofdicht is, maar dit geheel ter zijde)

Ik denk wel dat die PB-buis van Briotherm een kwalitatieve buis is. Van wat ik uit enkele forum-posts kan opmaken zou die kwaliteit toch beter zijn dan buizen van polyethyleen (VPE/PEx). (Ik weet niet welke buis de andere leveranciers u hebben voorgesteld)

Zoals je wellicht aan de lijve hebt kunnen ervaren mag je die buis al serieus misbruiken zonder dat die knikt, barst of beschadigd. Buigen doet hij zonder problemen en ik denk zelfs beter dan een meerlagenbuis

Wat betreft de noppenplaat heb ik van Hans nog de volgende uitspraak gelezen op het forum:
"Voor mij zijn noppenplaten een nachtmerrie, moeilijk door te snijden ter hoogte van de noppen, niet waterdicht aan elkaar te zetten (sommige systemen mogelijk wel) en waterdicht afsluiten tussen de randisolatie en de plaat. En ze zijn meestal merkelijk duurder."

bedankt!

Tja, mijn voorkeur gaat uit naar het droge, maar ik kies waarschijnlijk voor het natte systeem (Begetube): meer massa voor mijn HSB, mijn aannemer is het gewend en hij kent de leverancier van de VV persoonlijk. Bovendien is het 5 k€ goedkoper en krijg ik nog serieuze korting op het totaal als ik ook centraal stofzuigsysteem (All-Vac) en de GMV met warmterecup (Brink) daar bestel....

Nu nog de WP....

groeten