hoe dak isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo

in mijn dak zitten er keepers van 7 cm dik.

ik mag mijn dak niet uitdikken wegens te veel gewicht

wie kan er mij helpen hoe ik mijn dak nog zeer goed kan isoleren

alvast bedankt

Reacties

Plat dak of schuin dak?
Mon

een schuin dak

Bart, dat je de isolatie van je dak niet dikker kunt maken dan 7cm is voor mij onzin. Kan je uitleggen waarom dat voor jou niet mogelijk is?
Mon

zoals ik al zei in mijn dak zitten maar keepers van 7 cm,

ik mag mijn dak niet uitdikken met ander hout erbij te slaan steunt er te veel gewicht op mijn oud dak en dat mag ook niet

Kun je er niet op een bepaalde manier houten balken bijplaatsen zodanig dat het dakgebinte versterkt wordt?

neen dan moet ik een andere dakconstructie bouwen die niet op mijn oude dak rust, en dat is nogal een dure oplossing die ik liever in isolatie steek

Hoi,

ter info, ik heb bij mij thuis de keepers opgevuld met rockwool.
Onder de kepers steken normaal nog balken / juffers die 18 cm hoog zijn om deze keepers te ondersteunen (bij mij was dit zelfs 26cm).
Die hoogte heb ik voledig opgevuld met isolatie afgedicht met damprem en dan panlatten gebruikt om de isolatie tegen het dak te houden.
Hierop heb ik dan gyproc geplaatst.

gr Nicske

Bart, een klassiek dak bestaat uit horizontaal dragende gordingen (7/18)op een spant en op de buitenmuren met een tussenafstand van 1 tot 2m en een lengte van +/- 4,2O, daarop de kepers (6/7) verticaal gespijkerd met een tussenafstand van 4O tot 6O cm as/as. Nu kan je osb platen zagen op 18 CM (17,5)of planken van 4/4x175 en deze bevestigen tussen de horizontale gordingen. Nu kan je de ruimte tussen de bestaande kepers van 7cm en de nieuwe ruimte van 175MM opvullen met isolatie. Waarschijlijk zullen de bestaande horizontale godingen en de gordingen van het spant doorhangen, maar dat betekent nog niet dat het bijkomend gewicht van planken/platen en isolatie het dak gaat overbelasten. Je kan altijd een gording bijplaatsen en het spant versterken. Dat kan je zeker zelf uitvoeren en hoeft echt niet zo duur te zijn.
Mon

Bart,
als het onderdak het toelaat (zo goed mogelijk wind en waterdicht en dampopen), kan je mits een hele lichte opbouw je gordingen mee isoleren.

Dampscherm luchtdicht aanbrengen op gordingen. Latten van 22*45 erop en dan vol blazen met papiervlokken.
Zo gaan wij het doen maar is wel volledig nieuwe dakopbouw.

Meer info nog op
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1069064825&first=&last=
en op nog heel wat andere vraagstaarten.

Xavier