Tips verwarmingssyteem gevraagd

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,
Volgende vraag houd ons nu al een tijdje bezig:
Welke is de beste manier om onze woning op comforttemperatuur te brengen zonder te veel te verbruiken.
Onze woning is 16lang, 6meter breed en telt één verdieping onder het dak. De benedenruimte is zowaar één grote ruimte met vide van ongeveer 6x4meter.
We opteren voor vloerverwarming benden en voor radiatoren boven in de badkamer en slaapkamer. Welk type (gas)ketel is het best aan te raden te weten dat onze woning voldoende goed is geïsoleerd (zowel vloer, wanden als dak)?
Een optie zou kunnen zijn om de radiatoren weg te laten of te vervangen door combi airco/verwarmings toestellen (piek verwarming)
Graag advies aub.
Mvg;
A&C

Reacties

Hi,

Je zit op een energieforum van BBL verwacht dan maar aan ecologische voorstellen.

Airco is totaal uit de boze.

Het eerste wat je moet doen is goed isoleren, dat is het goedkoopste om weinig te verbruiken. Hoe meer dat je isoleer hoe minder dat je ga verbruiken (en hoe goedkoper je verwarmingsysteem).

Op dit forum vind je met de zoekfunctie al de info. Neem een condensatieketel op lage temperatuur. Dus geen radiatoren boven maar ook vloerverwarming (bij een goed geIsoleerd huis staat die bijna nooit op boven).

Dus eerst isoleren. Als je huis niet goed geïsoleerd is neem dan geen vloerverwarming, die zal te warm moeten staan om de koude te overwinnen met alle gevolgen vandien.

Gtx, Pierre

PS: goed isoleren is meestal 2x wat je architect voorstelt

hallo pierre en bedankt voor je bijdrage. Je kan er vanuit gaan dat onze woning zeer goed ge¨soleerd is. En die airco's was een optie die dus waarschijnlijk niet zal genomen worden. Ik wilenkel een systeem dat er voor zorgt dat ik geen ketel moet kopen die op hoge en lage t° gaat werken om pendelen te voorkomen. Dus radiatoren zijn in principe al uitgesloten. Op het bovenverdiep is het echter niet mogelijk door de geringe opbouwhoogte van vv te gebruiken; Enig alternatief is dan wandverwarming maar daar ben ik niet zo'n fan van door het moeilijk regelbare en door het gevaar op doorboren, door het feit dat we weinig bruikbare muren hebben, etc...

Hoi,

Voor de badkamer zou ik muurverwarming voorzien. Daar boor je niet veel.

Kan je voor de kamers geen droge opbouwvloerverwarming voorzien? Is een stuk dunner.

Heb je wel verwarming nodig op de kamers? In een goed geïsoleerd huis heb je die daar meestal niet veel nodig.

Alleen als kinderen studeren kan het wat koud zijn. Ik leg in die kamers een electrische kabel voor een radiator. OK, niet zo ecologisch maar de schade is beperkt. Je hebt die heel weinig nodig, alleen in de koudste periode en enkel als de kinderen studeren.

Gtx, Pierre

Andy,

het pendelen van je ketel heeft weinig te maken met een hoog/laag regime, maar met een beperkte modulering en/of een te groot gekozen vermogen.

Laat eerst een goede warmteverliesberekening maken. Kies dan een ketel met aangepast vermogen, die ook laag kan moduleren. En probeer dan die radiatoren eruit te gooeien en te vervangen door muurverwarming. Dit is nauwelijks duurder want makkelijk zelf te plaatsen. Het voorkomt dat je op twee temperatuursregimes moet gaan stoken (lees : eenvoudiger en dus goedkoper en minder stroringsgevoelig systeem, driewegkraan vervalt), en is bovendien nog comfortabeler. Comfort is luxe, en als dit hand in hand kan gaan met zuinig verwarmen moet je daar optimaal gebruik van maken vind ik.

Wout

Is wandverwarming makkelijk zelf te plaatsen wanneer de muren daarvoor nietvoozien zijn (gewone ploegsteert thermoblok)?

Andy,

ja, dat is echt heel eenvoudig. Kijk maar eens op mijn website : www.dewachter.org/Bouw

Je schroeft op je muur eerst drie profieltjes waarin je de buis kan klemmen. Dan vertrek je met je buis aan de collector, en je legt in kringen op de muur en terug naar je collector.

Wel opletten met het plooien van de buizen, ze mogen niet knikken. Maar dat heb je snel onder de knie, je moet er echt geen schrik van hebben.

Wout

Andy,
Houtwolcementplaten van 2O a 25MM tegen het mestelwerk bevestigen en daarop de leidingen.
Mon

Bedankt voor de info, ik kwam net deze website tegen, lijkt me een degelijk duits systeem te zijn. Iemand een idee? ( http://www.verwarming.net/ )

Goed punt wat Mon aanhaalt en waar ik niet volledig ben geweest : als je muurverwarming plaats tegen buitenmuren, moet je wel isolatie onder je buis voorzien. Die gecementeerde houtwolplaten bestaan ook met EPS erop verlijmd, ik heb die ook gebruikt voor de douche (tegen gemene zijmuur) en zonder de EPS voor een metalstud-wandje (i.p.v. af te werken met gipsplaat).

Wout

Andy, ik hoop dat je onderaan de muur en vloer geen koudebrug hebt. Zo ja , dan is het nodig om deze wand te isoleren.
Mon

In principe zouden we enkel wandverwarming toepassen in de badkamer en slaapkamers en bureel en niet op de buitenmuren. Ik begrijp het koudebrug verhaal dus niet goed. Moeten de binnenmuren op bovenverdiep ook extra geïsoleerd worden. En dan nog een domme vraag, wat is eps?

Ik vroeg me trouwens ook af of dit in een badkamer nodig is voor de beperkte tijd dat men er vertoefd? Kan ik dit daar niet opvangen, met een LT radiator?

Andy,

als het louter om binnenmuren gaat op de verdieping hoef je m.i. niet extra te isoleren onder de muurverwarming.

EPS heet in de volksmond 'piepschuim' of 'isomo'. De afkorting staad voor geëxpandeerd polystyreen. Je hebt ook XPS, dat is geëxtrudeerd polystyreen.

Wout

Andy,

als je, zoals gepland, een goed geïsoleerd huis hebt dan ga je de verwarming niet op en af zetten in de badkamer, maar gewoon constant verwarmen. Dit is geen verlies!!!

Door de muurverwarming zal het altijd lekker warm zijn in de badkamer zonder dat er daar een hoge temperatuur zal zijn. Het is door de stralingswarmte dat het daar gezellig zal maken.

gtx, Pierre

ok is zie de voordelen van combinatie vv en wv wel in, maar hoe zorg ik er voor dat mijn HR+gaswandketel op lage temperatuur mag blijven draaien als ook mijn sanitair warm water hierop aangesloten is? (En ik kan je met zekerheid vertellen dat zowel moeder als dochter lange en warme badnames gewoon zijn)
Kies ik dan voor een ketel met relatief laag vermogen en goed modulatiebereik? Ieman voorkeuren voor bepaalde ketels?

Nog een ander vraagje: ben ik niet best van op elke vv- en wandverwarmingskring een thermostaat te plaatsen die een zoneventiel kan gaan bedienen?

Voorkeur van ketels ga je hier niet krijgen, maar in eerste instantie is dat ook niet belangrijk.

Je moet eerst je warmteverlies berekenen, zoniet kan je al geen keuze maken.

Als je echt goed geisoleerd hebt dan zal je weinig nodig hebben, en zal er weinig keuze zijn. Want zoveel kleine condensatie ketels met een goede modulatie zal je niet vinden.

Thermostaten heb je niet echt nodig, een ketel met eenbuitenvoeler is ideaal.

Gtx, Pierre

Het systeem met vvw is mij nog niet 100% duidelijk.

Kan je met vloerverwarming ook nog per kamer de Temperatuur bijregelen: bvb de badkamer is iets te warm uitegerekend.

Stel dat 1 van de de slaapkamers met vvw een tijd (aantal jaren) leegstaan... Kan je deze dan ontkoppelen?

thx
kris

Volgens mij kan dit dus met die thermostaat en afzonderlijk gestuurde kleppen...

Dat kan maar dat is duur, je kan alles regelen aan de collector, niet om dagelijks de temp te veranderen maar indien je voor een langere tijd geen verwarming nodig hebt dan kan je dat daar.

In een goed geisoleerd huis regel je dat maar in het begin, daarna laat je dat staan. Want door je inspanning in isolatie krijg je een redelijk uniforme warmte over je huis.

Vloerverwarmin en een thermostaat werkt niet zo goed, het duurt even voordat je vloerverwarming reageert....

gtx, Pierre

Dat berijp ik maar het is net diue uniforme warmte die me wat zorgen maakt. Als de temperatuur op mij dochter haar kamer op studeerniveau zit wil dit daarom toch niet zeggen dat ik diezelfde temperatuur in mijn slaapkamer wil?
Zijn die zonevbentilen/kleppen echt zo duur?

Hi Andy,

nu kom je op een punt waar al heel veel overgeschreven is!!!!

De opties zijn:
- Muurverwarming met thermostaat in de muur (zoals radiator), de muurverwarming reageert redelijk snel. Hoeft niet electronisch.

of

- constante temperatuur door vvw maar met een bijverwarming

Ik heb voor het laatste gekozen maar niet iedereen is eens met die oplossing want die bijverwarming is metelectriciteit. Aangezien de kinderen klein zijn heb ik enkel de kabels voorzien maar er kan een verwarming aan gekopeld worden.

Ecologisch goed? Neen, electrische verwaring is nooit goed maar deze zonde is volgens mijn klein. Want die verwarming zal enkel de kamer van 18 naar 22 verwarmen en dit enkel wanneer mijn kinderen studeren en enkel nodig in de koudste periode van het jaar. Die zal dus bijna nooit opstaan. Dus minimaal verbruik en investering.

Ik ken ook iemand die dat op zijn slaapkamer heeft. VV voor de constante temp en een electrische verwarming voor de massage 's avonds; Staat ook nooit lang aan, juist een beetje juist voor naar bed te gaan.

Gtx, Pierre

Pierre,

moet je bij een goed geïsoleerde woning (K25) ook nog iets op de muur aanbrengen voor de muurverwarming ?

Hi Luc,

Bedoel je een buitenmuur? Kan het niet tegen een binnenmuur? Indien buitenmuur, hoe is die geïsoleerd?

K waarde geeft een indicatiemaar zegt niets precies over je isolatie. Voor wandverwarming zijn er hier ook aparte threads met echte specialisten (installateurs)

gtx, Pierre

Hoi..

Kan je WVW ook combineren met thermostatische kranen zoals een radiator?

Mvg
Davy

Davy,

zelf geen ervaring mee maar ik vermoed dat er zoiets bestaat, misschien naar een thread over wandverwarming verhuizen?

Gtx, PIerre

Andy,

Het is niet zo dat als het bij je dochter een paar graadjes warmer moet zijn om te studeren dat daarom jouw slaapkamer op dezelfde temperatuur moet staan. Zelfs zonder thermostaat valt dit te regelen, zo zal het toch bij ons gebeuren.
Je kunt aan de de collector ook een soort regelingen voorzien waardoor je het debiet van de kringen kan regelen. Temperatuur is namelijk afhankelijk van het debiet dat je door je kring stuurt.
Misschien iets om over na te denken en eens naar te informeren.

Yoeri.

Pierre,

er zit 18 cm rotswol in mijn spouw en mijn binnensteen is een volle gelijmde silicaatsteen.

Yoerie,

Davy bedoeld dat wanneer zijn dochter studeer ze 21 graden wilt en als ze gaat slapen 18 wilt, in dit in haar kamer.

Kinderkamers zijn één van de weinige ruimtes waar je verschillende temeratuur nodig hebt, en dit op een korte tijd!

Luc,

ik vermoed dat dit goed genoeg is hé, al zou ik misschien nog iets reflecterend achterplaatsen. Maar ik ben niet de grote specialist in installatie.

Gtx, Pierre

"Ecologisch goed? Neen, electrische verwaring is nooit goed maar deze zonde is volgens mijn klein. Want die verwarming zal enkel de kamer van 18 naar 22 verwarmen en dit enkel wanneer mijn kinderen studeren en enkel nodig in de koudste periode van het jaar. Die zal dus bijna nooit opstaan. Dus minimaal verbruik en investering.
"

Pierre,
Wij overwegen ook het systeem door jou omschreven. Hetgeen ik niet goed begrijp is dat je zegt dat het alleen maar nodig zal zijn in de koudste periode van het jaar. Hoe ik het zie, maakt het toch niet uit of het buiten 10° is of 0°, als je VV maar verwarmt tot 18°, ga je toch altijd electrisch moeten bijverwarmen tot 22°, onafhankelijk van die buitentemperatuur? Of hoe bezie jij dit?

"Ecologisch goed? Neen, electrische verwaring is nooit goed maar deze zonde is volgens mijn klein. Want die verwarming zal enkel de kamer van 18 naar 22 verwarmen en dit enkel wanneer mijn kinderen studeren en enkel nodig in de koudste periode van het jaar. Die zal dus bijna nooit opstaan. Dus minimaal verbruik en investering.
"

Pierre,
Wij overwegen ook het systeem door jou omschreven. Hetgeen ik niet goed begrijp is dat je zegt dat het alleen maar nodig zal zijn in de koudste periode van het jaar. Hoe ik het zie, maakt het toch niet uit of het buiten 10° is of 0°, als je VV maar verwarmt tot 18°, ga je toch altijd electrisch moeten bijverwarmen tot 22°, onafhankelijk van die buitentemperatuur? Of hoe bezie jij dit?

Ellen,

Goede opmerking, heb er geen goede uitleg voor, alleen maar een gevoel.

Als het buiten niet zo koud (bvb 15) is dan heb ik die bijkomende verwarming niet nodig. Volgens mij komt er dan genoeg warmte vanuit de andere ruimtes...

Alleen als het heel koud is verliest de kamer teveel.

Dit is wel allemaal theorie, want mijn woning is er nog niet....

Maar is slecht geisoleerd huis heb ik dat gevoel ook al.

Met dit systeem neemt je geen risico. Als vaak de electrische verwarmiong moet opzetten zou ik wel de collector van de vloerverwarming wat hoger zetten.

Gtx, Pierre